Στη γραμμή του διχασμού της κοινωνίας, του διαχωρισμού σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, με χρήση τιμωρητικού περιεχομένου επιχειρημάτων, εκβιαστικών διλημμάτων και εξευτελιστικών μέτρων εξαγοράς αντί μιας εκστρατείας πειθούς, επιμένουν να κινούνται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του στο θέμα της πανδημίας και των εμβολιασμών.
Χωρίς καμία αναγνώριση των λαθών, των αστοχιών και των αντιφάσεων που έχουν υποπέσει και με σαφείς προθέσεις να κρύψουν τις δικές τους ευθύνες, διαχέοντάς τες -ως συνήθως- στους πολίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κορυφαίοι υπουργοί στέλνουν εκ νέου το απειλητικό μήνυμα ότι η κυβερνητική πολιτική των δύο μέτρων και των δύο σταθμών δεν πρόκειται να αλλάξει και όποιος αρνείται να την υιοθετήσει, οφείλει να υποστεί και τις συνέπειες.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας όσους του καταλογίζουν παντελή έλλειψη ουσιαστικής διάθεσης για την υπέρβαση με συναινετικό τρόπο της τεράστιας υγειονομικής κρίσης, προέβη σε μια ιδιαίτερα βαριά κατηγορία εναντίον της αντιπολίτευσης, χρεώνοντάς της «υγειονομικό σαμποτάζ», γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδρασή της.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «υπήρξε ένα ουσιαστικότατο σαμποτάζ, υγειονομικό σαμποτάζ, με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους -το οποίο τελικά από ό,τι φαίνεται δεν ήρθε κιόλας- από κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση».
Οπως τόνισε, «αυτό είναι ασυγχώρητο» και μια «βαθιά ανήθικη συμπεριφορά», αφού, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολίτευση πάνω στην υγειονομική κρίση και δεν κάνει τίποτα για να υποστηρίξει ουσιαστικά τη συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης, ενώ συνόψισε την κεντρική στρατηγική της αντιπολίτευσης στη φράση «ανοίγετε, θέτετε σε κίνδυνο την υγεία, κλείνετε, καταστρέφετε την οικονομία».
Απάντηση
«Αθλιο, τοξικό και αισχρά αναληθή» αποκάλεσε τον χαρακτηρισμό ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας ότι στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης «ομολογεί την αποτυχία της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά στη διαχείριση της πανδημίας και επιχειρεί μετάθεση ευθυνών και αναζήτηση «ενόχων».
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, επιστρέφοντας τις πρωθυπουργικές κατηγορίες, υποστήριξε ότι υγειονομικό σαμποτάζ έκαναν όσοι «εν μέσω πανδημίας μείωσαν τον δημόσιο προϋπολογισμό για την υγεία, σχεδιάζουν την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, επέτρεψαν το ΕΣΥ να γίνει σύστημα μίας νόσου, αρνήθηκαν τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και τη συνταγογράφηση των μοριακών τεστ, δεν ενίσχυσαν ποτέ τα ΜΜΜ και δεν έλαβαν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και ασφάλεια στους μαζικούς χώρους εργασίας».
Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας και την κυβερνητική αντιμετώπιση, ο πρωθυπουργός, πιστός στο αφήγημα των πολιτών δύο ταχυτήτων, ξεκαθάρισε ότι «η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη». Παράλληλα, αποκάλεσε «free riders» και «τζαμπατζήδες» όσους είναι καχύποπτοι με το εμβόλιο και προς το παρόν αναβάλλουν για αργότερα τον εμβολιασμό τους, ωστόσο παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να καταστήσει υποχρεωτικό το εμβολιαστικό πρόγραμμα.
Η «δωροκάρτα»
Αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση δεν έχει εκπονήσει μια σοβαρή καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού και ότι δεν ακούει την κριτική και τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, υπεραμύνθηκε της «δωροκάρτας» των 150 ευρώ για τους νέους και, τέλος, προανήγγειλε την περαιτέρω αποδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας, μέσω συγχωνεύσεων νοσοκομείων στο όνομα της «αναδιοργάνωσης του υγειονομικού χάρτη».
Στα υπόλοιπα θέματα της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν ήταν ποτέ νεοφιλελεύθερος και αυτοπροσδιορίστηκε ως προοδευτικός, φιλελεύθερος κεντροδεξιός πολιτικός, ανέφερε ακόμη ότι το κλασικό στερεότυπο «Δεξιά – Αριστερά» είναι σε έναν βαθμό ξεπερασμένο, δήλωσε επίσης ότι η σημερινή Ν.Δ. δεν είναι ίδια με τη Ν.Δ. του 2016, επιτέθηκε στους συνδικαλιστές, λέγοντας ότι σήμερα είναι «τελείως απαξιωμένοι», υποσχέθηκε για τα επόμενα χρόνια μια ισχυρή ανάπτυξη που, όμως, «δεν μπορεί να είναι ίδια με την ανάπτυξη πριν από την κρίση».
Εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πρόοδο του λεγόμενου «επιτελικού κράτους» και, τέλος, σημείωσε ότι για τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας του μέλημά του είναι να διατηρήσει την αίσθηση του κατεπείγοντος η οποία επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας, ώστε να αποφύγει τον κυβερνητικό εφησυχασμό.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας