• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 28.8°C
  0 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.2°C / 22.7°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.8°C
  2 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.5°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.2°C / 22.9°C
  4 BF
  23%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.2°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 18.4°C / 21.4°C
  0 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.6°C
  2 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.2°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 26.3°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.6°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  4 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 25.9°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 26.8°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 31.8°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.2°C / 29.0°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.3°C / 18.3°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.3°C / 25.7°C
  3 BF
  63%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  32%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τυμπανοκρουσίες για τη Λάιεν

 • A-
 • A+
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταφτάνει σήμερα στην Αθήνα για το Σχέδιο Ανάκαμψης και η κυβέρνηση ετοιμάζει πανηγυρικές εκδηλώσεις και ανακοινώσεις στην Αρχαία Αγορά ● Η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το επόμενο βήμα για τις πρώτες εκταμιεύσεις.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στη σημερινή παρουσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα επενδύει επικοινωνιακά η κυβέρνηση, καθώς η Ελλάδα είναι η μία από τις πέντε πρώτες χώρες που επισκέπτεται -μέσα σε τρεις μέρες- η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να ανακοινώσει και επισήμως την έγκριση των Σχεδίων Ανάκαμψής τους. Χθες η κ. Φον ντερ Λάιεν πραγματοποίησε επισκέψεις σε Πορτογαλία και Ισπανία (η έγκριση των δικών τους σχεδίων ανακοινώθηκε ήδη), σήμερα επισκέπτεται την Ελλάδα και τη Δανία και αύριο το Λουξεμβούργο.

Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται σήμερα και η επίσημη ανακοίνωση από την Κομισιόν της έγκρισης του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και η κυβέρνηση στρέφει όλη την επικοινωνιακή τακτική της σε πανηγυρικές εκδηλώσεις που ετοιμάζει στην Αρχαία Αγορά. Με συνδέσεις ανά την Ελλάδα αναφορικά με προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και -όπως λένε πηγές από το κυβερνητικό περιβάλλον- «μίτινγκ» με πολίτες και ανθρώπους της οικονομίας.

Πρώτα, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει πρόγευμα εργασίας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 10 π.μ. στο μέγαρο Μαξίμου και στις 10.50 π.μ. θα μεταβούν στον χώρο της Αρχαίας Αγοράς, όπου θα κάνουν δηλώσεις και όπου, σύμφωνα με το Μαξίμου, «θα παρουσιαστούν μέσω συνδέσεων με διάφορα μέρη της Ελλάδας, οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0” και θα ακολουθήσει συζήτηση του πρωθυπουργού και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με πολίτες».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την έγκριση των εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης από την Κομισιόν το επόμενο βήμα είναι να εγκριθούν και από το Συμβούλιο, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για να φτάσουμε στις πρώτες εκταμιεύσεις, οι οποίες, σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της Κομισιόν, έχουν προσδιοριστεί για πριν από το τέλος του Ιουλίου. Υπενθυμίζεται ότι η λογική είναι, όπως έχει γνωστοποιηθεί, οι χώρες που κατέθεσαν πρώτες τα εθνικά τους σχέδια να λάβουν και χρήματα πρώτες, ενώ η προκαταβολή αφορά το 13%.

Η παρουσία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα προφανώς θα επικεντρωθεί στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης και σε αυτό της έγκρισης του ελληνικού σχεδίου. Αλλωστε προ ημερών (15.6.2021) είχε ανακοινώσει ότι «έπειτα από πολύ εντατικό διάλογο με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», η Επιτροπή ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των πρώτων εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, μεταξύ των οποίων και αυτό της Ελλάδας.

Αλλά την περιοδεία της συνδυάζει και με το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε ήδη στην πρώτη έξοδο στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, αντλώντας 20 δισ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης. «Για να χρηματοδοτήσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης συμφωνήσαμε ότι η Επιτροπή θα αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια από τις αγορές και διενεργήσαμε με επιτυχία την πρώτη έκδοση ομολόγων.

Η Επιτροπή συγκέντρωσε 20 δισ. ευρώ, μέσω ενός δεκαετούς ομολόγου, είναι η μεγαλύτερη έκδοση θεσμικών ομολόγων στην Ευρώπη», είχε πει ανακοινώνοντάς το και είχε προσθέσει πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξ ονόματος της Ε.Ε., θα δανειστεί στις κεφαλαιαγορές περίπου 800 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρέχουσες τιμές για να αναμορφώσει την ευρωπαϊκή ήπειρο τις επόμενες δεκαετίες και για να χτίσει μια περισσότερο βιώσιμη, ψηφιακή και ανθεκτική Ευρώπη». Επιπλέον η κ. Φον ντερ Λάιεν αναμένεται κατά την παρουσία της στην Αθήνα να εστιάσει και στο θέμα του Τουρισμού.

Οσο για το τι άλλο ετοιμάζει η κυβέρνηση σήμερα στην Αρχαία Αγορά, σύμφωνα με το πρόγραμμα που δημοσιοποιήθηκε χθες, θα παρουσιαστούν:

■ Η δράση των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και τη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου.

■ Η δράση σχετικά με τις αναδασώσεις από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά.

■ Η δράση αναφορικά με τον Ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

■ Η δράση σχετικά με τον Ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη.

■ Η δράση αναφορικά με τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού από τον διοικητή του ΟΑΕΔ Σπύρο Πρωτοψάλτη.

■ Η δράση σχετικά με το τουριστικό προϊόν από τον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και την υφυπουργό Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη. Επιπλέον στην εκδήλωση θα παρέμβουν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και η Ομάδα Διοίκησης του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σόου Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Επικοινωνιακή «υπερπαραγωγή» για την παρουσίαση του ελληνικού σχεδίου Ανάκαμψης, με τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να περιφέρονται στην Αρχαία Αγορά και να συνδέονται μέσω...
Σόου Μητσοτάκη με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολλά τα λεφτά, αλλά πού πάνε;
Αυτάρεσκη παρουσίαση της πρότασης για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης ● Σχεδόν ως δική του επινόηση παρουσίασε ο πρωθυπουργός τον κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό ● Δεν προκύπτει...
Πολλά τα λεφτά, αλλά πού πάνε;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Φρένο» στα ταξίδια, «γκάζι» στον εμβολιασμό
Περιορισμός των μετακινήσεων εντός και εκτός Ε.Ε. και επίσπευση των εμβολιασμών στην ατζέντα της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ● Ταχύτερες αδειοδοτήσεις νέων εμβολίων και πιστοποιητικό εμβολιασμού ζήτησε ο...
«Φρένο» στα ταξίδια, «γκάζι» στον εμβολιασμό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καίγεται» για διαβατήριο ανοσίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή προς την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητεί κοινή γραμμή στην Ε.Ε. με χρήση πιστοποιητικού και ελεύθερες μετακινήσεις για όσους έχουν εμβολιαστεί.
«Καίγεται» για διαβατήριο ανοσίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με διευρυμένη ατζέντα στη Λισαβόνα
Ελληνοτουρκικά, Ταμείο Ανάκαμψης, προσφυγικό, πανδημία και διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα στη Λισαβόνα.
Με διευρυμένη ατζέντα στη Λισαβόνα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητείται συνέπεια από την Ε.Ε.
Με μικρό καλάθι μετέβη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής και να θέσει το θέμα της νέας κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ζητείται συνέπεια από την Ε.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας