• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.4°C / 26.8°C
  1 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.7°C / 23.7°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  2 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 24.9°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.4°C / 19.0°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.6°C / 25.6°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.9°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  5 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  6 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  3 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  2 BF
  71%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.7°C / 24.9°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 27.0°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 25.5°C
  3 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  0 BF
  50%
Η αντεργατική... κουρελού του Χατζηδάκη
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αντεργατική... κουρελού του Χατζηδάκη

 • A-
 • A+
Πέρα από τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση, την υποβάθμιση του ΣΕΠΕ, τον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών και του απεργιακού δικαιώματος, πλήθος άλλες δυσμενείς διατάξεις καταργούν εργασιακά δικαιώματα, μειώνουν τις απολαβές και διευκολύνουν τις απολύσεις.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο δεν είναι ούτε μόνο η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση, ούτε η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ μέσω της εκτόπισής του στη σφαίρα των ανεξάρτητων και μη αποφασιστικών Αρχών, ούτε ο περιορισμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών και του απεργιακού δικαιώματος. Από τα υπομνήματα των συνδικάτων (ΓΣΕΕ, ΟΤΟΕ και ΕΚΑ) συλλέξαμε ορισμένες διατάξεις λιγότερο ορατές μέσα στο πλήθος των διατάξεων, αλλά εξίσου αντεργατικές.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: Το σχέδιο νόμου θέτει υπό αμφισβήτηση όλους τους προηγούμενους όρους των συλλογικών συμβάσεων (ΣΣΕ) και των εργασιακών δικαιωμάτων. Τούτο προκύπτει από το άρθρο 97 στο οποίο περιλαμβάνεται η υποχρέωση ότι «οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι διαιτητικές αποφάσεις πρέπει να εμπεριέχουν κωδικοποίηση όλων των εν ισχύι όρων τους, συμπεριλαμβανομένων τόσο των συμφωνουμένων το πρώτον με τη συγκεκριμένη συλλογική ρύθμιση όσο κι αυτών που τυχόν διατηρούνται σε ισχύ, άλλως ισχύουν μόνο οι κωδικοποιημένες διατάξεις. Ο,τι δεν κωδικοποιείται [...] θα παύει να ισχύει».

ΑΠΟΔΟΧΕΣ: Mειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων από υπερωρίες. Η μείωση αυτή προκύπτει από το άρθρο 57, σύμφωνα με το οποίο αυξάνονται οι ώρες νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης σε 150 ώρες για όλους τους κλάδους, χωρίς να καταργείται η υπερεργασία (την οποία δεν μπορεί να αρνηθεί ο εργαζόμενος και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία) αλλά και χωρίς να αυξηθεί η αμοιβή της υπερωρίας για τις πάνω από 120 ώρες.

Μέχρι σήμερα για τις πάνω από 120 ώρες προβλέπεται αμοιβή 80% επί του ονομαστικού ωρομισθίου. Με το σχέδιο Χατζηδάκη η αμοιβή για τις πάνω από 120 ώρες μειώνεται στο 40%.

Στο εξής ο/η γενικός/ή γραμματέας του υπουργείου κι όχι το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας θα χορηγεί κατά περίπτωση άδεια υπερωριακής απασχόλησης πέρα από τα επιτρεπόμενα όρια και με προσαύξηση 60%.

ΚΥΡΙΑΚΗ: Αυξάνει τον χρόνο και την πρόσθετη εργασία και καταργεί την κυριακάτικη αργία σε κλάδους που δεν υπάρχει επείγουσα συνθήκη καθώς:

α. Αναγνωρίζει ότι το διάλειμμα (που συνδέεται με την προστασία της υγείας και ασφάλειας του εργαζόμενου) δεν αποτελεί χρόνο εργασίας. Μια τέτοια αναγνώριση οδηγεί σε επιμήκυνσή του έως και 30’ ημερησίως.

β. Διευρύνει ανεξήγητα την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε αρκετούς κλάδους.

γ. Εισάγει τα λεγόμενα «μηδενικά συμβόλαια» (zero contracts hours) με τα οποία ο εργοδότης μπορεί κατά το δοκούν να χρησιμοποιεί σαν λάστιχο τον μερικά απασχολούμενο. Δηλαδή να τον καλεί για εργασία μία ώρα το πρωί και δυο το απόγευμα ή ακόμη και για μισή το απόγευμα.

δ. Εξαιρεί τους εργοδότες που απασχολούν οδηγούς φορτηγών και τουριστικών λεωφορείων, τα οποία είναι κατασκευασμένα για τη μεταφορά άνω των 9 ατόμων, από την υποχρέωση να καταχωρίζουν πριν από την παροχή εργασίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας καθώς και τις νόμιμες υπερωρίες. Τις όποιες αλλαγές μπορούν τώρα να τις κάνουν 15 ημέρες μετά...

ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ: Περιορίζει ή και αγνοεί παντελώς τον ρόλο των ΣΣΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στις διατάξεις περί τηλεργασίας δεν υπάρχει η παραμικρή πρόβλεψη για διατάξεις που μπορεί να είναι ευνοϊκότερες από τη ρύθμιση και να ισχύσουν με ΣΣΕ.

Διευκολύνει τις απολύσεις

Το σχέδιο νόμου διευκολύνει τις απολύσεις με αρκετές προβλέψεις του σχεδίου στα άρθρα 64-65.

α. Παρεμβαίνει στο δικαστήριο και του στερεί το δικαίωμα να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση (επιστροφή στην εργασία) μέχρι την έκδοση της οριστικής απόφασης επί της αγωγής για κύρια υπόθεση που αφορά απόλυση.

β. Εάν το δικαστήριο κρίνει καταχρηστική μια απόλυση, η νέα ρύθμιση Χατζηδάκη καταργεί το δικαίωμα επαναπρόσληψης του εργαζόμενου που έχει προσφύγει δικαστικά και θεσπίζει μόνο τη δυνατότητα υψηλότερης αποζημίωσης. Αλλά και για το ύψος της αποζημίωσης δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε πόσο καιρό έμεινε ο εργαζόμενος εκτός απασχόλησης, ούτε η απώλεια εσόδων του. Στην ουσία κερδισμένος είναι μόνο ο εργοδότης, γιατί απαλλάσσεται αμέσως από τον εργαζόμενο χωρίς να χρειαστεί να περάσει το αναγκαίο διάστημα προειδοποίησης, η οποία καθίσταται προσχηματική.

γ. Πιο εύκολα μπορεί μια απόλυση να βαφτιστεί οικονομοτεχνική ή πειθαρχική με συνέπεια τη μείωση της αποζημίωσης κατά 10%.

δ. Ο εργοδότης μπορεί και να γλιτώσει την όποια αποζημίωση για απόλυση εάν ο εργαζόμενος που έχει απολυθεί δεν προσφύγει δικαστικά, αφού με το σχέδιο Χατζηδάκη καταργούνται οι αρνητικές συνέπειες για τους εργοδότες που κατά την απόλυση δεν τηρούσαν συγκεκριμένες τυπικές προδιαγραφές (έγγραφος τύπος καταγγελίας σύμβασης και καταβολή αποζημίωσης). Στο εξής ο κακόπιστος εργοδότης επιδοκιμάζεται αφού του παρέχεται περιθώριο 4 μηνών για διορθώσεις, ενώ οι εργαζόμενοι είναι περισσότερο από ποτέ υποχρεωμένοι να επωμίζονται δικαστικά βάρη.

ε. Ακόμη και για την τηλεργασία το σχέδιο νόμου δεν περιέχει ρητή πρόβλεψη ότι η άρνησή της από την πλευρά του εργαζόμενου δεν θα αποτελέσει αιτία απόλυσης κι ότι αν υπάρξει καταγγελία σύμβασης, αυτή θα είναι άκυρη.

στ. Ιδιαίτερη προτίμηση δείχνει το σχέδιο Χατζηδάκη στις απολύσεις συνδικαλιστών. Στο εξής θα επιτρέπεται η απόλυσή τους για σπουδαίο λόγο και θα κρίνεται η βασιμότητά της μόνο από τα δικαστήρια. Η απελευθέρωση των συνδικαλιστικών απολύσεων υποβοηθείται και από την κατάργηση της επιτροπής προστασίας συνδικαλιστικών στελεχών του άρθρου 15.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπερασπίζεται το θατσερικό του νομοσχέδιο για το συνδικαλισμό
Με μια επιθετική ανακοίνωση, ενόψει του αυριανού απεργιακού κλοιού, ο υπουργός Εργασίας εγκαλεί τα κόμματα της αριστεράς και υπερασπίζεται τα άρθρα του απεργοκτόνου σχεδίου νόμου που κατά τον ίδιο...
Υπερασπίζεται το θατσερικό του νομοσχέδιο για το συνδικαλισμό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το μεσημέρι της Τετάρτης στη δημοσιότητα το εργασιακό νομοσχέδιο
Έτοιμος να δώσει στη δημοσιότητα το περιλάλητο εργασιακό νομοσχέδιο, που αναμένεται να επηρεάσει επί τα χείρω τις εργασιακές σχέσεις και μια σειρά από εργασιακά δικαιώματα, είναι ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής...
Το μεσημέρι της Τετάρτης στη δημοσιότητα το εργασιακό νομοσχέδιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δυσμενής μετάθεση για Χατζηδάκη
Υπουργείο Εργασίας: οι λόγοι της καρατόμησης Βρούτση, τα προβλήματα με τον ΕΦΚΑ και τις εκκρεμείς συντάξεις που θα αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός και η έκπληξη με τη θέση υφυπουργού Οικογενειακής Πολιτικής.
Δυσμενής μετάθεση για Χατζηδάκη
ΒΟΥΛΗ
«Οδοστρωτήρας» ο Χατζηδάκης, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο «έκτρωμα»
Ντελίριο ενθουσιασμού από τον υπουργό Εργασίας για το (αντ)εργατικό νομοσχέδιο. Κοινό μέτωπο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
«Οδοστρωτήρας» ο Χατζηδάκης, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο «έκτρωμα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ωμός και προκλητικός ο υπουργός Εργασίας-Αιχμηρή απάντηση ΣΥΡΙΖΑ
«Άλλο η απεργία και άλλο η παρανομία» δηλώνει ο Κ. Χατζηδάκης. Για «υπουργείο συνδικαλιστικής καταστολής» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ωμός και προκλητικός ο υπουργός Εργασίας-Αιχμηρή απάντηση ΣΥΡΙΖΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Χαριστική βολή στην απεργία
Χωρίς αλλαγές στις επίμαχες διατάξεις κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά. Ο Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει αποφασισμένος να προσθέσει και δύο νέες διατάξεις, προκειμένου να καταστεί ακόμη πιο...
Χαριστική βολή στην απεργία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας