• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 11.2°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 6.3°C
  4 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 8.8°C
  2 BF
  78%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C -1.1°C / 2.7°C
  0 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.7°C / 4.0°C
  0 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.4°C
  3 BF
  75%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.4°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.3°C / 7.3°C
  2 BF
  80%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 10.8°C
  4 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.6°C
  0 BF
  93%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 9.4°C
  0 BF
  81%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.9°C / 10.4°C
  0 BF
  80%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.0°C / 6.0°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 5.7°C
  1 BF
  79%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  78%

Κώστας Τσιάρας - Μαρκ Μαζάουερ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επετειακή εκδήλωση με «χρυσές» καρέκλες*

 • A-
 • A+
Ο Βρετανός ιστορικός και άλλοι υψηλοί προσκεκλημένοι του Κώστα Τσιάρα θα κάνουν ποδαρικό στην αίθουσα, για την οποία ξοδεύτηκαν ώστε να αναδιαμορφωθεί, περισσότερα από 170.000 ευρώ με απευθείας αναθέσεις ● Περισσεύει η χλιδή στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Ποιος τη χάρη του Βρετανού ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ και των άλλων υψηλών προσκεκλημένων (κυρίως κυβερνητικών παραγόντων) του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, στην εκδήλωση που προγραμματίζεται για σήμερα, στις 7 μ.μ., στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Μια εκδήλωση που, άγνωστο για ποιον λόγο, κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό, αν και ξοδεύτηκαν περισσότερα από 170.000 ευρώ για τον χώρο στον οποίο θα πραγματοποιηθεί.

Στο πλήρως ανακαινισμένο υπόγειο αμφιθέατρο του υπουργείου, οι καλεσμένοι θα καθίσουν σε καρέκλες που κόστισαν 400 ευρώ η μία, ενώ σε 200 (όχι χρόνια, αλλά) χιλιάδες ευρώ ανήλθαν τα έξοδα της συγκεκριμένης ανακαίνισης. Ο χώρος του νοικιασμένου κτιρίου ανακαινιζόταν εδώ και πολλές μέρες με νέες καρέκλες, ταπετσαρίες, αλλά και έργα τέχνης από καλλιτέχνες που ζωγράφισαν τα πανό. Μαζί ανακαινίστηκαν οι κήποι και τα παρτέρια, με τις γνωστές και κατάλληλα κατατμημένες απευθείας αναθέσεις, κάποιες από τις οποίες παρουσιάσαμε πρόσφατα («Ανακαίνιση πολυτελείας με απευθείας αναθέσεις», «Εφ.Συν.» 28.5.2021).

Οι αποφάσεις για τις αναθέσεις, υπογεγραμμένες από την υπηρεσιακή διευθύντρια του υπουργείου Βασιλική Γιαβή, συνεχίστηκαν στο ίδιο ακριβώς μοτίβο. Ποσά κατά τι μικρότερα από εκείνο που θα απαιτούσαν προκηρύξεις διαγωνισμών και που με διάφορες αιτιολογίες είχαν τον ίδιο αποδέκτη προμηθευτή, αναδόχους από το περιβάλλον του στενού υπουργικού επιτελείου κ.λπ. Και βέβαια αυτές οι ανακαινίσεις που έγιναν για τα 200 χρόνια από την επανάσταση είναι μέρος των συνολικών ανακαινίσεων που γίνονται σε ένα κτίριο που ήδη κοστίζει 1,5 εκατ. τον χρόνο στους φορολογούμενους.

Εξωπραγματικό ποσό

Οι πρώτες αναθέσεις που δημοσιοποιήσαμε (καρέκλες, ζωγραφιές, παρτέρια, γλάστρες) έφταναν περίπου τις 80.000 ευρώ, αλλά δεν σταμάτησαν εκεί. Για το καλό της εκδήλωσης ξοδεύτηκαν και άλλα που φτάνουν στο εξωπραγματικό ποσό των 170.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, η Β. Γιαβή ανέθεσε στη γνωστή από άλλες πρόσφατες αναθέσεις εταιρεία «Θ. Αντωνιάδης-Ε. Αγγελόπουλος Ο.Ε.» με δύο συμβάσεις (800 ευρώ συν 20.584 ευρώ) την πραγματοποίηση εργασιών και προμήθεια απαραίτητων υλικών για το αμφιθέατρο (σε κάποιες αναθέσεις προσδιορίζεται ως χώρος αρχείου).

Με άλλη σύμβαση δόθηκαν 23.961 ευρώ σε εταιρεία για τον ήχο και την εικόνα στο αμφιθέατρο. Για περαιτέρω κατασκευαστικές εργασίες πάντα στον ίδιο χώρο της εκδήλωσης δόθηκαν με ακόμα δύο ξεχωριστές συμβάσεις στη «Δωρική Τεχνική Α.Ε.» 11.160 και 13.144 ευρώ αντίστοιχα, επίσης για εργασίες και υλικά. Για τον κλιματισμό στον πολυτελέστατο πλέον χώρο δόθηκαν σε εταιρεία, πάντα με δύο συμβάσεις, 6.820 και 15.966 ευρώ. Τέλος, για την καθαριότητα -ως εκ θαύματος- προκηρύχθηκε διαγωνισμός!

Προφανώς η Eurobank, που νοικιάζει στο υπουργείο το κτίριο (το οποίο ανήκε στο Δημόσιο), θα είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη με τις ανακαινίσεις και θα έχει κάθε λόγο του χρόνου να αυξήσει και το ενοίκιο. Το ερώτημα είναι βέβαια αν ο σπουδαίος καθηγητής Ιστορίας Μαρκ Μαζάουερ γνωρίζει πόσο μεγάλη τιμή τού γίνεται και πόσο κόστισε η εκδήλωση.

Οφείλουμε βέβαια να θυμίσουμε εδώ ότι ο βασικός κυβερνητικός παράγοντας που εγκαινίασε τη βιομηχανία απευθείας αναθέσεων είναι η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου. Κι αν οι μάσκες, τα τεστ και τα αντισηπτικά δεν έφτασαν ποτέ στους κρατούμενους των φυλακών, ελπίζουμε οι καρέκλες και οι κατασκευές στο αδελφό υπουργείο Δικαιοσύνης να αποδειχτούν τουλάχιστον στέρεες.

Το βασικό όμως ζητούμενο είναι αν η ομιλία του διάσημου καθηγητή μαλακώσει το θυμικό του υπουργού που ονειρεύεται επαναφορά εξοντωτικών ποινών και πείσει τον στενό του φίλο, Καρδιτσιώτη δικηγόρο και καθηγητή στο ΑΠΘ, Λάμπρο Μαργαρίτη, επικεφαλής της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα, να μετριάσει τις επιδιώξεις του για μεγάλες ανατροπές στον νέο Ποινικό Κώδικα και να μην επιμείνει σε ρυθμίσεις που φέρνουν την Ελλάδα πολλά χρόνια πίσω. Άλλωστε, τα ίδια τα μέλη και συνάδελφοί του της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που μελέτησε και συνέταξε τους νέους Κώδικες, οι οποίοι κάθε άλλο παρά ανήκουν στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν προοδευτικότερες και πιο σύγχρονες απόψεις, που δεν οδηγούν στην απόγνωση αλλά ανοίγουν τον δρόμο στην επανένταξη και τον σωφρονισμό.

* Το δημοσίευμα αφορά εκδήλωση που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες Πέμπτη 10 Ιουνίου

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μπαμ»... υπό την αιγίδα του Κ. Τσιάρα
Το υπουργείο Δικαιοσύνης έθεσε υπό την αιγίδα του συνέδριο που διοργάνωσε η εν λόγω εφημερίδα, ο ιδιοκτήτης της οποίας οδηγήθηκε στο αυτόφωρο για διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων της ΕΥΠ.
«Μπαμ»... υπό την αιγίδα του Κ. Τσιάρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ακριβές μου μετακινήσεις
«Γαλαντόμος» ο Κώστας Τσιάρας. Μόνο για τον μήνα Σεπτέμβριο βρήκαμε 5 με 6 ΧΕΠ των 7.000 ευρώ, που όλα αφορούν έξοδα του υπουργείου Δικαιοσύνης για μετακινήσεις σε Καρδίτσα και Λάρισα.
Ακριβές μου μετακινήσεις
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν γλίτωσε ούτε το Ειδικό Δικαστήριο
Ανακοίνωση-κόλαφο εξέδωσε η μεγαλύτερη δικαστική ένωση μετά την πρωτοφανή τροπολογία που ψήφισε τελικά η κυβέρνηση για τη δυνατότητα απασχόλησης στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Πικραμμένου, εν...
Δεν γλίτωσε ούτε το Ειδικό Δικαστήριο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με κλειστά αυτιά οδεύει η συνεπιμέλεια στην Ολομέλεια της Βουλής
Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με την τελική ανάγνωση του Νομοσχεδίου Τσιάρα για τις αλλαγές στο...
Με κλειστά αυτιά οδεύει η συνεπιμέλεια στην Ολομέλεια της Βουλής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το υπουργείο Δικαιοσύνης μπαίνει σε μεγάλα έξοδα
H «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει σήμερα νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι, εκτός από την πολυέξοδη και υδροκέφαλη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, και ο υπουργός Δικαιοσύνης επιδίδεται σε έναν «αγώνα»...
Το υπουργείο Δικαιοσύνης μπαίνει σε μεγάλα έξοδα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας