• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 17.5°C / 22.3°C
  1 BF
  68%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 15.9°C / 21.0°C
  2 BF
  69%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.0°C / 19.9°C
  0 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 13.6°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.2°C / 18.2°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 14.5°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  83%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 20.5°C
  1 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 16.8°C / 19.9°C
  1 BF
  94%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 19.7°C
  2 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  2 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 17.9°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 14.5°C / 21.7°C
  1 BF
  61%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  2 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 22.1°C
  0 BF
  71%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 19.5°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.2°C / 12.2°C
  2 BF
  86%

Economist: Μητσοτάκης, ο «πιο καλός ο μαθητής» της Ε.Ε.

 • A-
 • A+
Σε ένα άρθρο-κόλαφο για την ελληνική κυβέρνηση, το περιοδικό «σφάζει με το γάντι» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την υποκρισία της Ε.Ε.  «Όσο η δουλειά γίνεται και η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν αντιδρά, η Ε.Ε δεν ενδιαφέρεται για επαναπροωθήσεις, αστυνομική βία και ελευθερία του Τύπου».

Ο Economist παρουσιάζει την Ε.Ε. με μια σχολική τάξη, με τις Βρυξέλλες στον ρόλο του δασκάλου, ο οποίος κάνει τα στραβά μάτια στα όσα κάνει το «αγαπημένο παιδί» σε προσφυγικό, αστυνομική βία και ελευθερία του Τύπου, εφόσον… γίνεται η δουλειά.  Ξεκαθαρίζει, άλλωστε, πως «όσο τα οικονομικά της χώρας είναι εντάξει, κανείς δεν νοιάζεται για το τι άλλο κάνει».

«Εάν οι Βρυξέλλες είναι τάξη, τότε η Ελλάδα έχει γίνει ο καλύτερος μαθητής» σημειώνει το περιοδικό για να τονίσει την αντίθεση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο “επαναστάτης” της τάξης, ενώ η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η αγαπημένη των καθηγητών. Μετά από μια δεκαετία σε προγράμματα διάσωσης όταν παραλίγο να εκδιωχθεί από τη ζώνη του ευρώ. Η Ελλάδα έχει θέσει σε έλεγχο τα οικονομικά της πριν την κρίση του Covid-19. Το σχέδιό της για τα 31 δισ. ευρώ των ευρωπαϊκών κεφαλαίων συνοδεύτηκαν από ένα κείμενο 1.400 σελίδων. Οι Έλληνες γραφειοκράτες γνωρίζουν πια πώς να ικανοποιήσουν τους επιβλέποντες» σημειώνει το περιοδικό.

Σχετικά με το προσφυγικό αναφέρει:

Οι σκληρές συνθήκες για τους μετανάστες στα ελληνικά νησιά αναμένεται να αποτελέσουν λεκέ για την κυβέρνηση, με αναφορές για παράνομες επαναπροωθήσεις, όμως οι Βρυξέλλες δείχνουν ευχαριστημένες. Με την ίδια σκληρή λογική οι άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά αποτρέπουν άλλον από το να έρθουν στην Ε.Ε., ενώ είχαν μεγαλύτερο πρόβλημα με την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν κατάφερε να μειώσει τις αφίξεις. Πέρυσι, ένας νεαρός σκοτώθηκε στα σύνορα καθώς πλήθος ανθρώπων προσπάθησε να μπει στην Ελλάδα από την Τουρκία. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως την ασπίδα της Ευρώπης. Για έναν οργανισμό που βασίζεται στην τάξη, μπορεί να είναι πιο «χαλαρή» εάν οι όποιες παραβάσεις βοηθούν. Οι προσφυγικές ροές σταμάτησαν. Πέρα από αυτό οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κάνουν ερωτήσεις.

Για την αστυνομική βία

Ό,τι συμβαίνει έξω από το σχολείο είναι αδιάφορο για την Ε.Ε.. Όπου η Ελλάδα κάνει λάθος, είναι εκτός ορίων της Ε.Ε. . Ακτιβιστές και ΜΚΟ διαμαρτύρονται για την αύξηση της αστυνομικής βίας μετά την έλευση της Ν.Δ. στην εξουσία. Οι άλλες κυβερνήσεις ήταν πολύ πρόθυμες να παρέμβουν σε εσωτερικά ζητήματα της χώρας, αλλά σε καιρούς κανονικούς, θα κάνουν τα πάντα για να αποφύγουν να ασκήσουν κριτική στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κράτους-μέλους.

Για την ελευθερία του Τύπου

Η Ε.Ε. μπορεί να είναι ένας αδιάφορος καθηγητής και σε τομείς όπου θα έπρεπε να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα. Αναφορικά με την ελευθερία του Τύπου η Ελλάδα βρίσκεται τέταρτη από το τέλος στην Ένωση, σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα. Μόνο η Μάλτα, όπου η δολοφονία δημοσιογράφου έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση, η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν και η Βουλγαρία, πιθανότατα η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ε.Ε., είναι κάτω από την Ελλάδα. Φέτος ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονήθηκε, ενώ ο Κώστας Βαξεβάνης, εκδότης του Documento, τώρα χρειάζεται αστυνομική προστασία. Η Ε.Ε. πάντα αφήνει τέτοιες περιπτώσεις, όταν την βολεύει. Η Ελλάδα δεν είναι τόσο χάλια όσο άλλοι, αλλά δεν είναι ποτέ καλή ιδέα για το καλό παιδί της τάξης να κάνει παρέα με τους «τραμπούκους». 

Το συμπέρασμα

Όσο η Ελλάδα συνεχίζει να έχει καλά αποτελέσματα σε τομείς που έχουν σημασία, κανένας δεν ενδιαφέρεται. Μια κυβέρνηση που ακολουθεί το ρεύμα πολιτικά, κάνει μεταρρυθμίσεις χωρίς να διαμαρτύρεται και κάνει τη βρώμικη δουλειά της Ε.Ε. στο προσφυγικό θα είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Τα όποια ελαττώματά της μπορούν να αγνοηθούν. 

Παρά τις όποιες δηλώσεις και τις αξίες η Ε.Ε. είναι ένα πολιτικό και όχι ηθικό ζώο. Δεν ασκεί κριτική σε εκείνους που παίζουν σωστά το παιχνίδι. Οι κυβερνήσεις που προσπαθούν να αναπλάσουν την Ε.Ε., όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγουν «καμένες». Εκείνοι που αποδέχονται την παρούσα κατάσταση, όπως η Νέα Δημοκρατία, μπορούν να κάνουν τις δουλειές τους ανενόχλητες. Να παραδίδουν το.. μάθημα στην ώρα τους και κανένας δεν θα ενδιαφερθεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Επίσημος διακινητής ανθρώπων η Τουρκία»
Ασύμμετρη απειλή στα ανατολικά σύνορα της Ελλάδας χαρακτήρισε την πρωτοφανή προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στον Εβρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης των συνόρων.
«Επίσημος διακινητής ανθρώπων η Τουρκία»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κ. Μητσοτάκης: «Όταν η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα, προκαλεί την Ευρώπη»
«Τα όποια προβλήματα έχει η Ελλάδα με την Τουρκία ή με οποιοδήποτε άλλη χώρα, είναι αυτομάτως προβλήματα της Ε.Ε.», τονίζει ο πρωθυπουργός, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψή του στο Παρίσι.
Κ. Μητσοτάκης: «Όταν η Τουρκία προκαλεί την Ελλάδα, προκαλεί την Ευρώπη»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η αναδίπλωση και το... «αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο»
Τι μεσολάβησε και ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι η Ευρώπη είναι ένα «αργοκίνητο υπερωκεάνιο»; Η φθορά της κυβέρνησης που όλο και βαθαίνει και αυτό οδήγησε τον πρωθυπουργό στη χθεσινή αναδίπλωση
Η αναδίπλωση και το... «αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα ενεργειακή πύλη για Βαλκάνια και Ευρώπη
Ως ένα σημαντικό μέρος του ευρύτερου ευρωπαϊκού σχεδίου για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο χαρακτήρισε τον πλωτό τερματικό σταθμό αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη ο Κυριάκος...
Νέα ενεργειακή πύλη για Βαλκάνια και Ευρώπη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπόσχεται μέτρα για την ενέργεια από Ιούνιο, αν δεν αποφασίσει η Ε.Ε. τον Μάιο
Δεν έχει τέλος ο κυβερνητικός εμπαιγμός όσον αφορά την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις της στα νοικοκυριά.
Υπόσχεται μέτρα για την ενέργεια από Ιούνιο, αν δεν αποφασίσει η Ε.Ε. τον Μάιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκταμιεύθηκε η πρώτη δόση των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης
«Ξεκινούν μεγάλα έργα υποδομών και εκσυγχρονισμού σε όλη την Επικράτεια και σε πολλούς κλάδους» δήλωσε ο πρωθυπουργός αφού η κυβέρνησή του έχει δώσει «άτυπη» εντολή να ενταχτούν όλες οι προτάσεις στο Ταμείο...
Εκταμιεύθηκε η πρώτη δόση των 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας