• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.4°C / 38.5°C
  0 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.6°C / 36.2°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 32.0°C
  2 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 30.9°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 33.0°C
  2 BF
  37%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.0°C / 34.3°C
  2 BF
  18%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 30.6°C
  0 BF
  19%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 28.6°C / 36.4°C
  1 BF
  18%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  35°C 33.8°C / 36.1°C
  2 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 34.9°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  34°C 28.9°C / 34.4°C
  0 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 32.7°C
  2 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 31.9°C
  0 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 32.5°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  35°C 32.5°C / 36.2°C
  2 BF
  24%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.6°C / 37.8°C
  2 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.7°C / 38.7°C
  0 BF
  20%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 31.0°C
  0 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.7°C / 35.6°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 30.8°C
  2 BF
  19%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «άσυλο» του επιτελικού κράτους

 • A-
 • A+
Η τροπολογία για το ακαταδίωκτο των εθνικών επιτροπών που γνωμοδοτούν ή λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την πανδημία, που αφήνει ακάλυπτους τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, στοχεύει στην προστασία κυβερνητικών αξιωματούχων, εξοργίζοντας αντιπολίτευση, νομικό κόσμο και δημοκρατική κοινή γνώμη.
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν, ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση». Αυτή είναι η τροπολογία που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και που τελικά ψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ. και το κόμμα Βελόπουλου.

Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης, μεγάλου μέρους του νομικού κόσμου και κυρίως των επαγγελματιών της Υγείας, η τροπολογία πέρασε για όλα τα μέλη των επιτροπών είτε είναι γιατροί είτε κυβερνητικά ή κρατικά στελέχη. Η διάταξη δεν περιλαμβάνει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν τις καθημερινές μάχες μέσα σε αντίξοες συνθήκες, οι οποίες επιβαρύνονται από τη μεγάλη υποβάθμιση του ΕΣΥ και τις αλλοπρόσαλλες πολιτικές αντιμετώπισης της πανδημίας.

Ετσι, ενώ τα μέλη των επιτροπών απαλλάσσονται από κάθε νομικό εναντίον τους μέτρο, οι μαχητές της πρώτης γραμμής εξακολουθούν να είναι απροστάτευτοι παρά το γεγονός ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τις άθλιες συνθήκες και για τις ενδεχόμενες τραγικές επιπτώσεις της ανυπαρξίας κενών ΜΕΘ και των αναβολών εγχειρήσεων και θεραπειών όσων δεν νοσούν από κορονοϊο και όσων δεν βρίσκουν θέση στην Εντατική.

Μπορεί η τροπολογία να έχει πρακτικό αποτέλεσμα αν προκύψουν ευθύνες για κυβερνητικά στελέχη; Ο εισαγγελέας μπορεί ή όχι να καλέσει όποιον νομίζει ότι θα συνεισφέρει ως μάρτυρας π.χ. σε μια προκαταρκτική εξέταση, άσχετα με το αν είναι ή όχι γιατρός, μέλος της επιτροπής των ειδικών; Παράγει τελικά δικαστικό αποτέλεσμα η τροπολογία; Αυτά τα ερωτήματα απευθύναμε σε ανώτερο δικαστικό λειτουργό, ο οποίος μας απάντησε ότι το «καθήκον της αληθείας» είναι υπέρτερο και αν ένας δικαστικός λειτουργός θελήσει να αναζητήσει κάθε δυνατή μαρτυρία, ειδικά για μια υπόθεση μείζονος σημασίας, δεν θα εμποδιστεί από καμία τροπολογία να καλέσει όποιον ο ίδιος θεωρεί ότι μπορεί να συμβάλει.

Οι εξαιρέσεις

Η συγκεκριμένη αυτή τροπολογία προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις παρά τα περί αναγκαίας περιστολής των πάσης φύσεως μέτρων εξαίρεσης που επαγγελλόταν η κυβερνητική πλειοψηφία πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Ψηφίστηκε με τη δικαιολογία να προφυλαχθούν τα μέλη των επιτροπών από κακόβουλες καταγγελίες. Κι αν ο καθένας κατανοεί ότι είναι λάθος να σέρνονται στα δικαστήρια ειδικοί που έχουν απλά γνωμοδοτική αποστολή, δεν είναι κατανοητό γιατί το μέτρο δεν αφορά και όλους τους υγειονομικούς που βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο σε εμπόλεμη κατάσταση, ενώ αντίθετα περιλαμβάνει και υπηρεσιακούς ή κρατικούς παράγοντες που αποφασίζουν συμμετέχοντας στις συγκεκριμένες επιτροπές.

Η αρχή των εξαιρέσεων βέβαια έγινε από τότε που η κυβέρνηση κατάργησε το αυτεπάγγελτο του εισαγγελέα για τις διοικήσεις όλων των φορέων και οργανισμών που δεν ανήκουν στο στενό Δημόσιο αν δεν εγκριθεί η παραπομπή από τις διοικήσεις των ίδιων των φορέων και των οργανισμών. Για παράδειγμα ο ΕΟΔΥ δεν μπορεί πλέον να ελεγχθεί αυτεπάγγελτα. Στη συνέχεια βέβαια το βασικό μέτρο ασυλίας θεσπίστηκε για τα τραπεζικά στελέχη, άσχετα με το αν φέρονται να έπραξαν ενάντια στο συμφέρον των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Κι αν για τους βουλευτές ισχύει σε όλο τον κόσμο η δικαιολογημένη μέχρι ενός βαθμού ασυλία, μια και συχνότατα οι πολιτικοί τους αντίπαλοι καταφεύγουν σε καταγγελίες και μηνύσεις που δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικά περιστατικά, εντούτοις και αυτοί είναι υποχρεωμένοι να δώσουν λόγο στη Δικαιοσύνη στον βαθμό που αρθεί η ασυλία τους. Η αντίφαση βέβαια εδώ είναι ότι συνήθως η ασυλία αίρεται όταν στα υπουργικά έδρανα της πλειοψηφίας καθίσουν οι πολιτικοί αντίπαλοι εκείνων που προηγήθηκαν.

Η αλήθεια

Η συγκεκριμένη τροπολογία, παρά τις σκοπιμότητες και τις επιδιώξεις της σημερινής κυβέρνησης, πιθανότατα στοχεύει λοιπόν και στον περιορισμό της δυνατότητας κλήσης των μελών των επιτροπών, είτε είναι γνωμοδοτικού είτε αποφασιστικού χαρακτήρα, σε πιθανές ποινικές υποθέσεις, ακόμα και υπουργών, αν κριθεί ότι υπάρχουν ενδείξεις για το ότι έπραξαν ενάντια στο συμφέρον των πολιτών για ένα μείζον θέμα, όπως αυτό της υγείας και της περίθαλψης.

Μπροστά στο καθήκον της αληθείας, όμως, ποιος εισαγγελέας που αναζητά την αλήθεια θα εμποδιστεί να καλέσει ως μάρτυρες μέλη των επιτροπών, αν ο ίδιος κρίνει ότι μπορούν να συνεισφέρουν στην αναζήτηση της αλήθειας; Καμία τροπολογία δεν μπορεί να περιορίσει το δικαίωμα του δικαστή και του εισαγγελέα να κρίνουν διαφορετικά. Το είδαμε σε βουλεύματα που αγνόησαν τις διατάξεις για ασυλία τραπεζικών στελεχών – και είναι πολύ πιθανό να το δούμε και στο μέλλον, αν προκύψει τέλεση αδικημάτων σε βάρος της υγείας των πολιτών.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η Γαλατά «πλήρωσε» τη Φενέρ
Για να μας πείσει ο υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς ότι δεν εμπλέκεται -παρά την αναφορά στο όνομά του- στην υπόθεση με την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ αρμοδίων και κυρίως με την είσοδο στο αεροδρόμιο εμπύρετων μελών...
Η Γαλατά «πλήρωσε» τη Φενέρ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καμπανάκι για τον κορονοϊό
Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, αποφασίστηκε εντατικοποίηση των ελέγχων και πρόσθετα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο.
Καμπανάκι για τον κορονοϊό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Έπλεξε ξανά το εγκώμιο της Ε.Ε. χωρίς ίχνος κριτικής
Ικανοποιημένος με ό,τι του δίνουν εμφανίστηκε για ακόμα μία φορά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με τον Επίτροπο αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά σήμερα στο Μαξίμου.
Έπλεξε ξανά το εγκώμιο της Ε.Ε. χωρίς ίχνος κριτικής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Στοχοποιούν τους υγειονομικούς»
Η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία -90%- έχει εμβολιαστεί ή έχει αποκτήσει φυσική ανοσία λόγω νόσησης, εξηγούν στην «Εφ.Συν.» οι πρόεδροι της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ και αποδίδουν...
«Στοχοποιούν τους υγειονομικούς»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο εκφοβισμός γίνεται πράξη: Αν δεν εμβολιαστείτε, θα απολυθείτε...
Τις ανακοινώσεις επέλεξε να κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ένα τηλεοπτικό μήνυμα που μέχρι δύο ώρες πριν προβληθεί δεν είχε αποφασιστεί αν θα πραγματοποιούνταν χθες ή σήμερα, δείγμα των αυτοσχεδιασμών...
Ο εκφοβισμός γίνεται πράξη: Αν δεν εμβολιαστείτε, θα απολυθείτε...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας