Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«...αν η πολιτική λύση ναυαγήσει»

«Αν οποιαδήποτε στιγμή δούμε ότι βγαίνουμε εκτός των ορίων της λαϊκής εντολής... τον λόγο θα τον έχει ξανά ο ελληνικός λαός» τονίζει ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης

«...αν η πολιτική λύση ναυαγήσει»

  • A-
  • A+

Η αισιοδοξία που είχε καλλιεργηθεί σε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το αποτέλεσμα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Ζ.-Κλ. Γιούνκερ και εν συνεχεία με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά το ατελέσφορο της συνεννόησης, έδωσε τη θέση της πρώτα στην οργή και ύστερα στην όσο το δυνατόν ήρεμη προσέγγιση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώθηκε.

Το ερώτημα στο οποίο συγκλίνουν άπαντες συνοψίζεται στο εξής απλό: «Μας προτείνουν απαράδεκτα πράγματα που ξέρουν κι αυτοί ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε. Γιατί το κάνουν;». Οι απαντήσεις που επιχειρείται να δοθούν κινούνται σε όλο το φάσμα της πολιτικής ανάλυσης της «συμπεριφοράς των δανειστών, η οποία διακρίνεται από μια ακραία ανισορροπία όσον αφορά την αντιμετώπιση της Ελλάδας».

Στελέχη της κυβέρνησης επισημαίνοντας σε συζητήσεις τους πως «αν η αντιπρόταση δεν είναι ένα... κόλπο των εταίρων για να προετοιμαστεί το έδαφος μιας συντεταγμένης υποχώρησης, ώστε οι δύο πλευρές να τα βρουν στη μέση», κατέληγαν σε τρία συμπεράσματα, διαφορετικής βαρύτητας το καθένα:

Πρώτον: να έχει ληφθεί η απόφαση να «τελειώσουν πολιτικά την κυβέρνηση της Αριστεράς», επαναφέροντας τη θεωρία του μικρού αριστερού διαλείμματος, δεύτερον: επιδεικνύοντας άκαμπτη σκληρότητα, η οποία «φτάνει στα όρια της βαρβαρότητας», να οδηγήσουν την κυβέρνηση στο σπάσιμο των «κόκκινων γραμμών», άρα να την καταστήσουν πολιτικά αφερέγγυα και τρίτον: να διαμορφώσουν κλίμα πολιτικής αναστάτωσης ώστε να ενεργοποιηθούν τα γνωστά σενάρια κυβερνήσεων εθνικής σωτηρίας ή όπως αλλιώς αυτά βαπτιστούν...

Προς επίρρωση αυτών των προσεγγίσεων είναι χαρακτηριστική η επιθετική προς τους δανειστές δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση –«το πακέτο αυτό είναι χειρότερο από το e-mail Χαρδούβελη»– με την οποία επιχείρησε να κόψει κάθε αναφορά στο παρελθόν σηματοδοτώντας ταυτόχρονα και τη ρήξη με τους εταίρους.

Και ο συνήθως ψύχραιμος αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης δεν «χαρίστηκε» στους δανειστές, δηλώνοντας «η κυβέρνηση αποκλείεται να δεχτεί μια ταπεινωτική λύση που θα μας κρατήσει στον ζουρλομανδύα της ύφεσης και της λιτότητας».

Από την άλλη πλευρά η άκαμπτη στάση των... θεσμών, σύμφωνα με κομματικά στελέχη λειτουργεί συσπειρωτικά για το κόμμα, αφού πλέον οι μέχρι χθες επιμέρους διαφωνίες καλύπτονται από τη βασική αρχή που συνοψίζεται στο απλό «την ολομέτωπη επίθεση όλοι μαζί την αντιμετωπίζουμε».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ισχυροποιείται η θέση του Αλ. Τσίπρα απέναντι σε όσους εν δυνάμει θα μπορούσαν να του δημιουργήσουν προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματος, ή και στην κοινοβουλευτική ομάδα, αφού όπως επισημαίνεται «αυτή τη στιγμή προέχει η υπεράσπιση της κοινωνίας και όχι η ανάδειξη των διαφορετικών προσεγγίσεων σε μια συμφωνία η οποία δεν... υπάρχει». Ταυτόχρονα, όπως έλεγαν κομματικά στελέχη, «η πίεση αυτή διευκολύνει τον πρόεδρο να πει “όχι” στο προτεινόμενο σχέδιο, καθιστώντας τον με τον τρόπο αυτό κυρίαρχο του πολιτικού παιχνιδιού», αφού αποδεικνύει ότι δεν είναι «ούτε πολιτικός τυχοδιώκτης ούτε αντιευρωπαϊστής» όπως είχε καταγγελθεί στο παρελθόν.

Εκλογική ετοιμότητα

Οσον αφορά το ενδεχόμενο εκλογών, το οποίο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. ...περιφέρουν ανά τα κανάλια προσδιορίζοντας και τις πιθανές ημερομηνίες, απάντησε ο γραμματέας του κόμματος Τ. Κορωνάκης λέγοντας ότι «καλό θα ήταν να αποδραματοποιήσουμε το θέμα εκλογές. Αυτή τη στιγμή διαπραγματευόμαστε εντός της λαϊκής εντολής... Αν οποιαδήποτε στιγμή δούμε ότι βγαίνουμε εκτός των ορίων αυτής της εντολής τον λόγο θα τον έχει ξανά ο ελληνικός λαός». Αν και αρκετά στελέχη επιμένουν ότι οι εκλογές ίσως ήταν καταστροφικές αυτή την ώρα για τη χώρα, εν τούτοις ο κομματικός μηχανισμός βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα για την περίπτωση που «η πολιτική λύση ναυαγήσει...».

 

«Εποικοδομητική συνάντηση» ή «τελεσίγραφο-μπλόφα»;

«Εποικοδομητική» βρήκε την προχθεσινή συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι η συμφωνία είναι ακόμη μακριά. Με δηλώσεις της η πρώτη υποστήριξε ότι η συνάντηση «δημιουργεί ένα χρονικό περιθώριο κατά το οποίο μπορούμε να ακούσουμε λεπτομερώς τις απόψεις των ελληνικών αρχών» για την κοινή πρόταση των δανειστών.

Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι η νέα πρόταση των πιστωτών είναι ευέλικτη σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε η πλειονότητα του γερμανικού Τύπου με τις «Franfurter Allgemaine», «Die Zeit» και «Die Welt» να χαρακτηρίζουν τη συνάντηση εποικοδομητική.

Αντίθετα, η γαλλική οικονομική εφημερίδα «La Tribune» χαρακτήρισε την πρόταση των πιστωτών «απαράδεκτη […], μια πραγματική πρόκληση, καθώς πρόκειται για μια νέα θεραπεία λιτότητας και μια προσπάθεια πρόκλησης της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο τη διάσπασή του». Ο αρθρογράφος του σχετικού άρθρου, Ρ. Γκοντέν, χαρακτήρισε την πρόταση «τελεσίγραφο-μπλόφα», αφού αν ήταν πραγματικό τελεσίγραφο, τότε θα ήταν αδύνατη η συνέχιση των συζητήσεων.

Από την πλευρά της, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε από το Βερολίνο ότι «οι συνομιλίες είναι σε εξέλιξη, ενδεχομένως με υψηλή ένταση, αλλά είναι ακόμη μακριά από μια κατάληξη». Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, τόνισε ότι δεν θα σημειωθεί γρήγορα πρόοδος. «Ούτε σήμερα ούτε αύριο θα υπάρξει τελική λύση», είπε. Αλλά και ο Ντάισελμπλουμ, που προχθές είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για τη συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ, χθες είπε ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών εξακολουθούν να «είναι αρκετά μεγάλες».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Γεωργιάδης, οι εκλογές και… ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ
«Αν δεν αλλάξει αρχηγό ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να κερδίσει ξανά ποτέ εκλογές. Όταν ο λαός παίρνει μία απόφαση για έναν πολιτικό αρχηγό, δεν την αλλάζει συχνά» τονίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο Γεωργιάδης, οι εκλογές και… ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ο Μητσοτάκης κινδυνολογεί για την αυτοδυναμία»
Ο πρωθυπουργός, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που δόθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Star και παίχτηκε στο βραδινό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, αφού γέλασε, είπε, «το μόνο που δεν είπε είναι ότι θα μας επισκεφτούν...
«Ο Μητσοτάκης κινδυνολογεί για την αυτοδυναμία»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πολιτικές μετρημένες και κοστολογημένες
Στη λαχαναγορά του Ρέντη βρέθηκε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια διαφορετική συνάντηση με εκπροσώπους της παραγωγής, στο πλαίσιο πολιτικής εκδήλωσης του Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης του...
Πολιτικές μετρημένες και κοστολογημένες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προεκλογική συγκέντρωση με ελληνοτουρκικό... μενού
Σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση στο Θησείο μίλησε χθες βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά ήταν ένα από τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε εκτενώς.
Προεκλογική συγκέντρωση με ελληνοτουρκικό... μενού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τσίπρας: Προστασία δικαιωμάτων και ποιοτικές θέσεις εργασίας
Στην «κοινωνική ανάγκη», η οποία ταυτόχρονα αποτελεί και «εθνικό στόχο», για τη δημιουργία νέων, «ποιοτικών θέσεων εργασίας με αυξημένους μισθούς», στάθηκε ο πρωθυπουργός.
Τσίπρας: Προστασία δικαιωμάτων και ποιοτικές θέσεις εργασίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά»
Ζητώντας συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για το ζήτημα των μετατάξεων υπαλλήλων της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτική συνέντευξή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι η αναμέτρηση θα είναι μια σύγκριση...
«Δεν είχαμε εκτιμήσει τη διαφορά»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας