Το ξήλωμα του 8ώρου πήρε στην πλάτη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., όπου παρείχε πλήρη πολιτική κάλυψη στους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας και επιβεβαίωσε έτσι με τον πιο επίσημο τρόπο και το γεγονός ότι μέρος των σχεδιασμών αυτών ήταν και η τακτική των επιλεκτικών διαρροών σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προκειμένου να δημιουργηθεί το κλίμα για να προχωρήσει το αντεργατικό νομοσχέδιο.
Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η παρέμβαση που επιχειρεί ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης για διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ατομική βάση με τη θέσπιση 10ωρης εργασίας δεν θίγει τάχα το 8ωρο, λέγοντας ότι «το 8ωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει», ότι καλλιεργείται «μύθος» σε σχέση με αυτό και περιγράφοντας την κατάργηση του 8ώρου ως «δικαίωμα του εργαζόμενου να ζητήσει ο ίδιος, σε συνεννόηση με τον εργοδότη του, να εργαστεί πιο πολύ για ένα διάστημα, κερδίζοντας σε άδεια, σε μια εποχή που θα το επιλέξει ο ίδιος. Τόσο απλά, τόσο λειτουργικά».
Επιπλέον έκανε λόγο για έναν «νέο χάρτη για την εργασία που, ύστερα από σαράντα χρόνια, φέρνει, επιτέλους, και τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τον Ελληνα εργαζόμενο», με την αναφορά των σαράντα ετών να πηγαίνει βέβαια στον νόμο 1264/82 για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει, επιδιώκοντας τη συρρίκνωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με την επιβολή περιορισμών στη συνδικαλιστική δραστηριότητα και την κήρυξη απεργιών.
Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε προσωπικά και το ρίσκο της σύγκρουσης και με συνδικαλιστικές δυνάμεις που πρόκεινται στη Ν.Δ., ενώ επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις των συνδικάτων ανέμειξε τις αντεργατικές ρυθμίσεις με κάποιες θετικές διατάξεις.
Σε αυτό το πλαίσιο είπε ότι το νομοσχέδιο «θεσπίζει πρώτη φορά άδεια μετ’ αποδοχών και για τον πατέρα και δίνει γονική άδεια για το ζευγάρι», ότι «κατοχυρώνει για πρώτη φορά το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία» ή ότι «εξισώνεται, επιτέλους, η αποζημίωση απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπόλοιπων υπαλλήλων», προσθέτοντας για το τελευταίο ότι είναι πάγιο αίτημα του ΚΚΕ.
Μάλιστα ο υπουργός Εργασίας, μιλώντας κι εκείνος στην Κ.Ο., σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι αντιδράσεις για τις ατομικές συμβάσεις, έθεσε ως δέλεαρ τη δυνατότητα να δουλεύουν οι εργαζόμενοι 10ωρο για τέσσερις μέρες και να έχουν τρεις μέρες ανάπαυση. Αλλά αυτή η δυνατότητα έτσι κι αλλιώς υπάρχει από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, με τη διαφορά ότι προϋποθέτει συλλογική συμφωνία.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «η κυβέρνηση με αυτόν τον νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας» και πως «συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν».
«Μνημείο εμπαιγμού»
«Κατά τον κ. Μητσοτάκη, οι αγώνες και οι θυσίες του εργατικού κινήματος και τα κοινωνικά δικαιώματα είναι ένα «φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν»», σχολίασε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία χαρακτήρισε την ομιλία του πρωθυπουργού «μνημείο πρόκλησης και εμπαιγμού των εργαζομένων» και σημείωσε πως «η εργασιακή ζούγκλα της φτηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το «αφήγημα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κοινωνία του 21ου αιώνα!».
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί στους συντάκτες του υπουργείου Εργασίας πριν από την κατάθεσή του στα τέλη του μήνα.
Τέλος, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην πανδημία, θέλησε να «φρενάρει» τη συζήτηση και τις αλλεπάλληλες δηλώσεις υπουργών σχετικά με το περαιτέρω άνοιγμα δραστηριοτήτων, ζητώντας από υπουργούς και βουλευτές «να μη γίνονται πρόωρες εκτιμήσεις για τα μέτρα τα οποία λαμβάνονται» και λέγοντας ότι «στόχος είναι να φτάσουμε σε ένα ασφαλές Πάσχα αλλά και σε ένα ακόμα πιο ελεύθερο καλοκαίρι». Βέβαια τον τόνο για τη συζήτηση περί ανοιγμάτων στην πιο κρίσιμη στιγμή της πανδημίας τον έχει δώσει το Μαξίμου.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας