• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 26.3°C
  4 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 25.0°C
  1 BF
  58%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.7°C / 26.0°C
  3 BF
  49%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  64%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 22.6°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.5°C / 19.0°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.7°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.9°C
  4 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  5 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.9°C / 24.7°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 24.5°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.5°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  2 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 26.0°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 20.3°C / 24.9°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%

Το ταφικό μνημείο του ευεργέτη Α.Φ. Παπαδάκη, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Σε πρώτο πλάνο το άγαλμα του μεγάλου Ελληνα γλύπτη του 19ου αιώνα, Γεωργίου Βρούτου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τάφου σιωπή για την παρέμβαση Μητσοτάκη

 • A-
 • A+
Κυρία Μενδώνη, θα απαντήσετε επί της ουσίας; Κύριε πρωθυπουργέ, εσείς;

Εκταση πήρε, και σε υπουργικό επίπεδο, το χθεσινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», «Ο τάφος, το ευχαριστήριο και η “παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη”». Καθώς το ρεπορτάζ τρέχει, νέες πληροφορίες ήρθαν στο φως.

Ο Α.Φ. Παπαδάκης ήταν από τους μεγαλύτερους ευεργέτες της χώρας. Ο ίδιος δεν έκανε οικογένεια, ούτε άφησε απογόνους, βοήθησε τα μέγιστα στον απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης και άφησε ως κληροδότημα όλη του την περιουσία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πέθανε το 1878 και το ελληνικό κράτος τον τίμησε με ένα ταφικό μνημείο στο Α’ Νεκροταφείο (απέναντι από την Κοιμωμένη του Χαλεπά), το οποίο θεωρείται ιστορικό μνημείο και έργο τέχνης, καθώς το κοσμεί και ένα γλυπτό του σημαντικότερου ίσως Ελληνα γλύπτη του 19ου αι., Γεωργίου Βρούτου. Εκεί και ετάφη ο ευεργέτης.

Ο υπουργός Εσωτερικών επί κατοχικής, δωσιλογικής κυβέρνησης Τσολάκογλου, αντιστράτηγος Παναγιώτης Δεμέστιχας, «καρπώθηκε» το ταφικό αυτό μνημείο ως «οικογενειακό» κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου (αναλυτικά στο χθεσινό ρεπορτάζ). Τα κατοπινά χρόνια, μπήκε στο μνημείο και η προτομή του και πάνω στη μαρμάρινη επιτύμβια πλάκα χαράχτηκαν τα ονόματα των «νέων κατοίκων» του, του ίδιου και των συγγενών του. Οπότε το ταφικό μνημείο, εκτός από ιστορικό, έγινε και ιδιωτικός τάφος με τις προαναφερθείσες παρεμβάσεις επάνω του. Βέβαια, όταν το 2001 χαρακτηρίστηκε ως «έργο τέχνης που χρήζει ειδικής κρατικής προστασίας», δεν διευκρινίζονταν αν η επιπρόσθετη προτομή του δωσίλογου ανήκε ή όχι σε αυτό -κάτι που προσπάθησαν να κάνουν το 2021, δίχως αποτέλεσμα τελικά.

Πέρα από τις επιπρόσθετες επιγραφές πάνω στο ιστορικό μνημείου των ονομάτων του ίδιου του καταδικασμένου ως δωσίλογου, Υπ. Εσωτερικών στην κατοχική, δωσιλογική κυβέρνηση Τσολάκογλου αντιστράτηγου Παναγιώτη Δεμέστιχα, καθώς και των νεκρών συγγενών του, υπάρχει και τεράστια προτομή του ίδιου, ακριβώς στο ίδιο σημείο του χαρακτηρισμένου ως ιστορικού, ταφικού μνημείου του Α.Φ. Παπαδάκη

Πράγματι, πριν λίγες μέρες, μια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού δεν αποχαρακτήρισε το μνημείο ως «ιστορικό» μεν, αλλά εισηγήθηκε να απομακρυνθούν «οι μεταγενέστερες επεμβάσεις που αλλοιώνουν την αρχική σύνθεση και το πρωτότυπο έργο του γλύπτη που χαρακτηρίστηκε ως μνημείο», καθώς «αποτελούν στοιχεία ξένα με το θεματικό και συμβολικό περιεχόμενό του». Ουσιαστικά ζητά «με κατάλληλο τρόπο και την επίβλεψη της ΥΝΕΜΤΕΑΑΣΕΚ (Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Αττικής, Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και Κυκλάδων), να απαλειφθούν» τα ονόματα αυτά, αλλά και «η μαρμάρινη προτομή του αντιστράτηγου που ενταφιάστηκε μεταγενέστερα να μεταφερθεί αλλού, και στο μέλλον, μετά τον ενταφιασμό οιουδήποτε δικαιούχου χρήσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3028/2002, να μην εκτελείται οποιαδήποτε επιπλέον επέμβαση στο μνημείο χωρίς να έχει δοθεί η έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ και του Δήμου Αθηναίων».

Η εισήγηση αυτή (30.3.2021) ακυρώθηκε ουσιαστικά πέντε μέρες μετά (5.4.2021) με απόφαση της ίδιας της υπουργού Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, εφόσον προηγήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, προσωπική παρέμβαση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη και του γ.γ. της Κ.Ο. της Ν.Δ., Ι. Μπούγα. Ετσι, βγήκε νέα απόφαση με την οποία ανακαλείται η «από 30.3.2021 διαβιβασθείσα εισήγηση της Διεύθυνσής μας που αφορά τη συμπλήρωση ή μη της Υ.Α. χαρακτηρισμού ως μνημείου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002, του αναφερόμενου στο θέμα, ταφικού μνημείου, λαμβάνοντας υπόψη μας τα νέα στοιχεία που ετέθησαν υπόψη της Διεύθυνσής μας».

Η εισήγηση της υπηρεσίας του ΥΠΠΟ για την απομάκρυνση μεταγενέστερων επεμβάσεων «που αλλοιώνουν την αρχική σύνθεση και το πρωτότυπο έργο του γλύπτη που χαρακτηρίστηκε ως μνημείο» και δεξιά η ανάκληση της εισήγησης που έγινε 5 ημέρες μετά

Ποια είναι άραγε αυτά τα «νέα στοιχεία» που ήρθαν στο φως μέσα σε μόλις πέντε μέρες; Μήπως μια παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού, ώστε η κ. Μενδώνη να δράσει άμεσα, όπως και έκανε; Αυτό ακριβώς έγινε!

Ο Πάνος Λαζαράτος (γνωστός δικηγόρος, συνήγορος μεταξύ άλλων και του Μ. Φουρθιώτη, καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τενόρος, όπως μας είπε ο ίδιος, καθώς συνομιλήσαμε μαζί του), εγγονός του δωσίλογου Π. Δεμέστιχα, δεν θέλησε να μας επιβεβαιώσει την άνωθεν παρέμβαση, όχι «εντός πρακτικών» («on the record»). Ο ίδιος τόνισε πως το μνημείο δεν έχει αποχαρακτηριστεί ως «ιστορικό», πράγμα που ισχύει, αλλά ότι με την πρώτη εισήγηση το ΥΠΠΟΑ ζητούσε να σβηστούν τα ονόματα της οικογένειάς του από το ταφικό μνημείο του Παπαδάκη και πως αυτό ήταν «αναπάντεχη και δυσάρεστη έκπληξη για τον ίδιο», ενώ ταυτόχρονα, όπως μας είπε, δεν γνωρίζει επακριβώς πώς το ταφικό μνημείο περιήλθε στην οικογένειά του (μας είπε, ωστόσο, ότι ο ίδιος έχει σχέση με τον ευεργέτη Παπαδάκη, για την οποία δεν έδωσε λεπτομέρειες, παρά ότι ο Παπαδάκης υιοθέτησε κάποιον μακρινό πρόγονό του - κάτι που πρέπει ν’ αποδειχθεί φυσικά. Αλλά και ν’ αποδειχθεί, ο Παπαδάκης άφησε όλη του την περιουσία στο ΕΚΠΑ).

Ο δικηγόρος Πάνος Λαζαράτος

Ο κ. Λαζαράτος θεώρησε απαράδεκτη την πρώτη εισήγηση (να διαγραφούν τα ονόματα των προγόνων του και σε 20 χρόνια να αφαιρεθούν και τα κόκαλά τους, όπως μας είπε - ο ίδιος θέλει να θαφτεί εκεί) και ενημέρωσε σχετικά. Ετσι, κινητοποιήθηκε ένας μηχανισμός, εξαιρετικά άμεσα (ο ίδιος ο κ. Λαζαράτος ευχαρίστησε γραπτώς και δημόσια για την «άμεση και προσωπική παρέμβαση» και τον πρωθυπουργό και τη Λ. Μενδώνη και τους Γεραπετρίτη και Μπούγα) και η αρχική εισήγηση ανακλήθηκε. Μέσα σε μόλις 5 μέρες, με μόνη δικαιολογία «νέα στοιχεία που ετέθησαν υπόψη» τους.

Η ανακοίνωση

Το ΥΠΠΟΑ, μετά τη χθεσινή ανάδειξη του θέματος από την «Εφ.Συν.», έβγαλε άμεσα ανακοίνωση, στην οποία ωστόσο αναφέρει μόνο το εξής: ότι «ουδέποτε ετέθη θέμα αποχαρακτηρισμού του μνημείου» και οι όποιες αναφορές σε αυτό «αποτελούν μυθεύματα». Μάλιστα. Μαζί τους.

Ωστόσο για το βασικό ερώτημα, δεν αναφέρετε απολύτως τίποτα, κ. Μενδώνη: Γιατί ανακαλέσατε την αρχική εισήγηση περί απομάκρυνσης των ονομάτων/προτομής που μπήκαν μετά και «αποτελούν στοιχεία ξένα με το θεματικό και συμβολικό περιεχόμενο» του μνημείου; Πήρατε άνωθεν εντολή και από ποιον; Μήπως από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, όπως πηγάζει από το ρεπορτάζ; Και τι ακριβώς αποφασίσατε δηλαδή: Να είναι μεν για τον λαό το ταφικό αυτό μνημείο, ιστορικό και έργο τέχνης, αλλά για έναν δωσίλογο που το οικειοποιήθηκε και τους απογόνους του να συνίσταται ως οικογενειακός τους τάφος; Με ποια λογική το αποδέχεστε αυτό; Δεν είναι υποχρέωση του ελληνικού κράτους να αποκαταστήσει τη νομιμότητα; Και ποια η θέση του Δήμου Αθηναίων;

[email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο τάφος, το ευχαριστήριο και η «παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη»
Ο πρωθυπουργός και οι Λίνα Μενδώνη, Γ. Γεραπετρίτης και Ι. Μπούγας καλούνται να απαντήσουν εάν παρενέβησαν για να μη χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο ο τάφος του ευεργέτη Α.Φ. Παπαδάκη, όπως τους...
Ο τάφος, το ευχαριστήριο και η «παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα ψέματα και οι μισές αλήθειες της Μενδώνη
Αγνωστο παραμένει και το πώς ο Π. Λαζαράτος, απόγονος του Δεμέστιχα, γνώριζε για την εισήγηση στο υπ. Πολιτισμού, αφού δεν υπήρχε απόφαση και ήταν εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου.
Τα ψέματα και οι μισές αλήθειες της Μενδώνη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Άλλ' αντ' άλλων» η απάντηση του ΥΠΠΟΑ για το ταφικό μνημείο στο Α' Νεκροταφείο
Με μια ανακοίνωση που δεν απαντά στο βασικό ερώτημα που θέτει το ρεπορτάζ της «ΕΦ.ΣΥΝ.», σχολιάζει το υπουργείο Πολιτισμού το σημερινό μας δημοσίευμα. Έγγραφα και αποδείξεις στο αυριανό φύλλο.
«Άλλ' αντ' άλλων» η απάντηση του ΥΠΠΟΑ για το ταφικό μνημείο στο Α' Νεκροταφείο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Το όραμά μας για τον πολιτισμό δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση»
«Η σύνδεση του πολιτισμού με τον αθλητισμό και με τον τουρισμό αποτελεί κεντρική πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης», είπε ο πρωθυπουργός μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Πολιτισμού.
«Το όραμά μας για τον πολιτισμό δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια επανάσταση»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απαντήσεις στη Βουλή καλείται να δώσει η Μενδώνη για το «αμαρτωλό» Ταμείο
Πότε σκοπεύει –«αν σκοπεύει»– να ασκήσει η Λίνα Μενδώνη τα εκ του νόμου καθήκοντά της; Σε αυτό το ερώτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να απαντήσει η υπουργός Πολιτισμού στο πλαίσιο του...
Απαντήσεις στη Βουλή καλείται να δώσει η Μενδώνη για το «αμαρτωλό» Ταμείο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο σκαμνί οι 14 για το «αμαρτωλό» Ταμείο
Η πιο βαριά υπόθεση του –ευρύτερα γνωστού και ως «αμαρτωλού»– Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού θα απασχολήσει τις δικαστικές...
Στο σκαμνί οι 14 για το «αμαρτωλό» Ταμείο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας