• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 15.1°C
  3 BF
  57%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.6°C / 11.6°C
  0 BF
  68%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.7°C / 15.0°C
  5 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 7.5°C
  1 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  62%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.0°C / 10.9°C
  2 BF
  72%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.4°C / 5.6°C
  2 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.3°C / 14.6°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  17°C 16.1°C / 18.1°C
  3 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  4 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.5°C / 17.9°C
  5 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  5 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.7°C / 14.7°C
  4 BF
  75%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 10.5°C
  2 BF
  81%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.5°C / 11.1°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 15.8°C / 18.8°C
  2 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.3°C
  4 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 9.9°C
  2 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.7°C / 11.7°C
  2 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.8°C / 2.8°C
  2 BF
  84%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναμενόμενες παρουσίες, ηχηρές απουσίες και παράδοξα μηδενικά για ενέργεια και περιβάλλον

 • A-
 • A+
Γενναιόδωροι πόροι για προγράμματα «Εξοικονομώ», αλλά για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας ούτε ευρώ • Προχειρογραφίες και σύγχυση με τον ξεχασμένο ΦΠΑ των επιδοτήσεων • Μέσα και οι αναπλάσεις Ελαιώνα και Τατοΐου.

Ηχηρές απουσίες προγραμμάτων, που εξαγγέλλονταν συνεχώς τους τελευταίους μήνες, προχειρογραφήματα και μηδενικά με... σημαντικό περιεχόμενο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στον μακρύ κατάλογο έργων που αφορούν την ενέργεια, το περιβάλλον, τις υποδομές και την ψηφιακή μετάβαση και περιλαμβάνονται στην πρόταση για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Δράσεις που εξαγγέλλονταν ως κύριας προτεραιότητας, όπως εκείνες για τα σκουπίδια και την ανακύκλωση, τη δίκαιη μετάβαση στις περιοχές που πλήττει η απολιγνιτοποίηση, την ενίσχυση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και τη διάσωση των ετοιμόρροπων διατηρητέων κτιρίων, εξαφανίστηκαν ολοσχερώς από τον κατάλογο, ενώ σε άλλες έπεσε χοντρό ψαλίδι. Παρά ταύτα, εκείνες που απέμειναν ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις, γεγονός που είναι ενδεικτικό των προσδοκιών που καλλιεργούνταν.

Ιδιαίτερη αίσθηση δημιουργούν επίσης πλήθος δράσεων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο αλλά συνοδεύονται από μηδενικούς πόρους. Τέτοιος χαρακτηριστικός «μηδενισμός» αφορά τις δράσεις για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, παρά το γεγονός ότι συνέβαλε στην όξυνσή της η πανδημία. Από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας, διευκρινιζόταν χθες ότι δεν χρειάστηκε να μπουν εκεί πόροι, καθώς η ενεργειακή φτώχεια καλύπτεται από τα προγράμματα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» για τα οποία εγγράφονται 1,08 δισ. ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση αναγκάζει το νοικοκυριό που δεν έχει εισόδημα για να πληρώσει το ρεύμα, να ενταχθεί σε πρόγραμμα για να ενισχύσει τις μονώσεις και να τοποθετήσει φωτοβολταϊκό στη στέγη για να κάνει οικονομία... Μηδενικοί πόροι συνοδεύουν επίσης δράσεις για την εφαρμογή του θαλάσσιου χωροταξικού και του χωροταξικού των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ώστε να μην κατακλύζονται οι κορφές όλων των βουνών από ανεμογεννήτριες.

Στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» προκαλείται και μια σύγχυση, καθώς αναφέρεται ότι το ποσόν των 1,08 δισ. δεν περιλαμβάνει τον ΦΠΑ 24%, ο οποίος όμως θα καλύπτεται και δεν θα επιβαρύνει όσους μπαίνουν στο πρόγραμμα. Αλλη μία προχειρογραφία υπάρχει και στο πρόγραμμα ύψους 107 εκατ. για έργα σε 13 μικρά περιφερειακά αεροδρόμια, όπου αναφέρεται σε πολλά σημεία ότι θα γίνουν παρεμβάσεις (μελέτες, σηματοδότηση, φωτισμοί, περιφράξεις κ.λπ.) σε «αεροδιαδρόμους». Ομως αεροδιάδρομοι βρίσκονται μόνο στην εναέρια πορεία των αεροπλάνων, ενώ στο έδαφος υπάρχουν μόνο διάδρομοι προσ-απογείωσης...

● «Εξοικονομώ» εις τριπλούν: τρία προγράμματα αφορούν ευθέως την ενεργειακή εξοικονόμηση των νοικοκυριών (1,08 δισ.), των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (450 εκατ.) και τα κτίρια-υποδομές του Δημοσίου (200 εκατ.). Στόχος είναι να μειωθούν οι λογαριασμοί και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα με αντικατάσταση κουφωμάτων, αντλίες θερμότητας και συστήματα έξυπνης διαχείρισης, ενώ ειδικά για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνεται η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων.

● Τατόι: για τα διατηρητέα που ρημάζουν δεν προβλέπονται πόροι (για όσα δεν πρόλαβαν να κηρυχθούν θεσπίστηκε μάλιστα και fast-track κατεδάφιση) αλλά από το Ταμείο ζητούνται 45 εκατομμύρια για την ανάπλαση των πρώην βασιλικών κτημάτων Τατοΐου και την ανάπτυξη περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών.

● Δυτική Μακεδονία: ζητούνται 242 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση εδαφών (60.000 στρέμματα) στα παλαιά ορυχεία λιγνίτη ώστε να αποδοθούν σε αγροτική εκμετάλλευση και άλλες χρήσεις (φωτοβολταϊκά κ.λπ.). Επί μήνες γραφόταν ότι θα εξασφαλιστούν πόροι για αγωγούς φυσικού αερίου, συστήματα τηλεθέρμανσης.

● Αποθήκευση ενέργειας: άλλα 450 εκατ. προορίζονται για έργα αντλησιοταμίευσης (υδροηλεκτρικά) που μπορούν να αποθηκεύουν ενέργεια από ΑΠΕ (δυο τέτοια σε Αμφιλοχία και Αμάρι κατασκευάζει η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) και μπαταρίες.

● Δίκτυα ηλεκτρισμού: Δεν περιελήφθη όπως αρχικά λεγόταν η ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης-Αττικής αλλά ζητούνται 195 εκατ. για την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων και την εναέρια γραμμή προς Κόρινθο. Σε σχέση με την υπογειοποίηση δικτύων που ακούστηκε στο διάστημα της κακοκαιρίας «Μήδεια», εγγράφονται μόλις 60 εκατ. ευρώ που ελάχιστες ανάγκες μπορούν να καλύψουν.

● Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ: κονδύλι 202 εκατ. ζητείται επίσης για το έλλειμμα στον λογαριασμό διαχείρισης των ΑΠΕ που προκάλεσαν οι αυξήσεις στις τιμές της ΔΕΗ και η πανδημία. Συζητείται, παραδόξως, και η δημιουργία δεύτερου ΕΛΑΠΕ για τις νεότερες ΑΠΕ που μπαίνουν στο δίκτυο μετά την 1/1/2021 με χαμηλότερες ταρίφες.

● Ελαιώνας-αναπλάσεις: το γήπεδο του Παναθηναϊκού, όπως πρόσφατα γράψαμε, δεν πάει στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά ζητούνται 475 εκατ. για αστικές αναπλάσεις σε Ελαιώνα, Δυτική Αθήνα, νότιο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και άλλες πόλεις, μικρές και μεγάλες.

Για την κατάρτιση και επικύρωση δεκάδων πολεοδομικών σχεδίων ανά την επικράτεια προορίζονται 250 εκατομμύρια για ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, ταξί, αλλά και σταθμούς φόρτισης 220 εκατ., για την ενίσχυση δικτύων ύδρευσης περιοχών της Δυτικής Ελλάδας (Πρέβεζα, Αρτα) και νησιών (Λέσβος, Λευκάδα, Κέρκυρα) άλλα 290 εκατ. και για το πολυθρύλητο εθνικό σχέδιο αναδάσωσης 224 εκατ. ευρώ.

Για τα αστικά λύματα σε τουριστικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές εγγράφονται 230 εκατομμύρια, ενώ τα 660 εκατ. που ακούγονταν για τα στερεά απόβλητα και την ανακύκλωση αναζητούν άλλα ταμεία. Από πλευράς οδικών έργων, καταγράφονται τελικώς μόνο το βόρειο τμήμα του Ε65 (Τρίκαλα-Εγνατία), που έχει αναλάβει η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης με ποσά 452 και 427 εκατομμυρίων αντιστοίχως. Αλλα 450 εκατ. αφορούν αποκατάσταση οδικού δικτύου και επισκευή επικίνδυνων οδοστρωμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τι αλλάζει στις άδειες οδήγησης και στο αδιάβλητο των εξετάσεων
Μια αλλαγή «δωράκι» στις νεότερες γενιές είναι και η πρόβλεψη να μη δίνουν μόνο θεωρητικές εξετάσεις οι νέοι των 17 ετών, όπως αρχικά προβλεπόταν, αλλά να δίνουν και πρακτικές και να παίρνουν «προσωρινό...
Τι αλλάζει στις άδειες οδήγησης και στο αδιάβλητο των εξετάσεων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καταργούνται τα πρόστιμα για παραβάσεις στο περιβάλλον
Στο νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή εξαφανίστηκε η παράγραφος 5 από το άρθρο 51 που αφορά τις διοικητικές κυρώσεις μέχρι και πάνω από 2.000.000 ευρώ ● Νέα τετράμηνη παράταση για την υποβολή...
Καταργούνται τα πρόστιμα για παραβάσεις στο περιβάλλον
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαφτίζουν εκσυγχρονισμό τις εξαγορές ή συγχωνεύσεις των μικρομεσαίων
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τις δηλώσεις Γεωργιάδη και υποστήριξε ότι οι εκβιαστικές διατάξεις είναι για το... καλό του επιχειρείν.
Βαφτίζουν εκσυγχρονισμό τις εξαγορές ή συγχωνεύσεις των μικρομεσαίων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Άρθρο Κ. Μητσοτάκη στην «El País»: Το πράσινο μήνυμα από την Αθήνα για τη Μεσόγειο
Με αφορμή τη σύνοδο EUMED 9, στην ισπανική εφημερίδα «El País» δημοσιεύεται άρθρο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με αντικείμενο την κλιματική αλλαγή και τις πολιτικές περιβάλλοντος, που θα είναι βασικό...
Άρθρο Κ. Μητσοτάκη στην «El País»: Το πράσινο μήνυμα από την Αθήνα για τη Μεσόγειο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μητσοτάκης: Πρωταγωνιστές και όχι ουραγοί στην προσπάθεια για μια Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη
«Αποτελεί υποχρέωσή μας, όχι απλά εθνική, όχι απλά ευρωπαϊκή, αλλά παγκόσμια, να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν πλανήτη στην κυριολεξία κατεστραμμένο» είπε στα εγκαίνια νέας...
Μητσοτάκης: Πρωταγωνιστές και όχι ουραγοί στην προσπάθεια για μια Ευρώπη κλιματικά ουδέτερη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τρεις εξαγγελίες Μητσοτάκη για μια «Μεσόγειο υποδειγματική θάλασσα»
Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο παγκόσμιο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης, στη Μασσαλία κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του Εμανουέλ Μακρόν, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει το 2023 την...
Τρεις εξαγγελίες Μητσοτάκη για μια «Μεσόγειο υποδειγματική θάλασσα»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας