Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση για ΦΠΑ, πλεόνασμα

H ελληνική πλευρά κατέθεσε σχέδιο συμφωνίας που αποτελείται από 47 σελίδες

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Οι προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση για ΦΠΑ, πλεόνασμα

  • A-
  • A+

Μία μέρα μετά την πενταμερή συνάντηση των θεσμών στο Βερολίνο, που κράτησε έως τις πρώτες πρωινές ώρες, το ελληνικό ζήτημα παραμένει ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η οικονομία της χώρας ασφυκτιά.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, δημοσιογράφοι και πληθώρα δημοσιευμάτων δίνουν τη δική τους οπτική για μια διαπραγμάτευση που απασχολεί ολόκληρη την Ε.Ε.

Εντός των συνόρων όπως αποκάλυψε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας η ελληνική πλευρά κατέθεσε σχέδιο συμφωνίας που αποτελείται από 47 σελίδες. Το σχέδιο στάλθηκε χθες στους «θεσμούς» και αναμένει τις απαντήσεις τους σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στην πρόταση αυτή προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% για το 2015 και 1,5% για το 2016, ενώ επίσης, προβλέπονται τρεις συντελεστές ΦΠΑ, 6%, 11% και 23%.

«Δεν περιμένουμε να μας καταθέσουν σχέδιο»

Ο πρωθυπουργός προέβη σήμερα σε δηλώσεις μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, θέτοντας το διακύβευμα για την Ευρώπη σε έξοδο από την κρίση ή διαίρεση.

«Το δίλημμα ανάμεσα σε ρεαλιστική προοπτική εξόδου από την κρίση ή διαίρεση με τη στρατηγική του Καίσαρα “διαίρει και βασίλευε” δεν οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα τους λαούς», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Αν και εκτίμησε ότι «η επόμενη ημέρα θα έχει δυσκολίες», ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος ότι η «πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα προσχωρήσει στον ρεαλισμό για να βγούμε όλοι μαζί από την κρίση».

Και σημείωσε εμφατικά: «Δεν περιμένουμε να μας καταθέσουν σχέδιο. Όπως όριζε η απόφαση του Eurogroup, εμείς καταθέτουμε σχέδιο».

Για την πορεία των διαπραγματεύσεων ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στη Βουλή.  

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το πολυσέλιδο κείμενο που ετοίμασε η ελληνική πλευρά και απέστειλε στους «θεσμούς» είναι βασισμένο στο άρθρο του Αλ. Τσίπρα στη «Λε Μοντ» και επιπλέον θέτει το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους. 

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως το βασικό πρόβλημα των διαπραγματεύσεων σε αυτή τη φάση είναι το δημοσιονομικό κενό καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί και το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.  

«Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς»

«Η Ελλάδα κατέθεσε, το βράδυ της Δευτέρας, επισήμως στους θεσμούς ένα πλήρες, ενιαίο και συμπαγές κείμενο προτάσεων, όπως, άλλωστε, όριζε και η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου. Όποιος έχει να πει κάτι συγκεκριμένο επί της πρότασης ας το κάνει. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για αφορισμούς. Όπως είπε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ''όποιος θέλει λύση ας συμβάλλει τώρα, όποιος δεν θέλει λύση ας σιωπήσει''» σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Σενάρια συμφωνίας 

Πληροφορίες από διεθνή μέσα -που επικαλούνται ως πηγές, ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους- αναφέρουν πως οι πιστωτές συμφώνησαν για την πρόταση στην Ελλάδα η οποία θα παρουσιαστεί την Τετάρτη (03/06) με την ελπίδα να συμφωνήσει η χώρα μας μέχρι την Παρασκευή (ημέρα που πρέπει να πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ). 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση στην οποία κατέληξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καταρτίστηκε μετά τις συναντήσεις των ηγετών της Γερμανίας και της Γαλλίας με τους επικεφαλής των τριών θεσμών που έγινε τη Δευτέρα, κατά τις οποίες ασκήθηκε πίεση για να διευθετήσουν τις δικές τους διαφορές και να καταλήξουν σε μια λύση για την Ελλάδα.

Το σχέδιο των πιστωτών καλύπτει όλους τους βασικούς τομείς της οικονομικής πολιτικής και αντανακλά τις συζητήσεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο θα ανακοινωθεί στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ίσως και εντός των επόμενων ωρών, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκρισή του. 

Παραμένει ο προβληματισμός 

Αξιωματούχοι παραμένουν ανήσυχοι  καθώς αρκετά από τα στοιχεία της πρότασης μπορεί να οδηγήσουν στην απόρριψή της. Στο μεταξύ, εντοπίζονται διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης για το αν η η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους για πλεονάσματα (3,5% μεσοπρόθεσμα) και σκέφτονται μάλιστα να συμπεριλάβουν την ανησυχία αυτή, στο κείμενο συμφωνίας.

Το Ταμείο παραμένει σκεπτικό και ζητά διασφαλίσεις από την Ε.Ε. ότι θα συμφωνηθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν.

Παρά τις διαφωνίες εκτιμάται πως οι συνομιλίες έχουν αποτέλεσμα σηματοδοτώντας σημαντικό ορόσημο στην κρίση των τελευταίων 3 μηνών.

Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν πως οι τελικές προτάσεις είναι κοντά στις θέσεις του ΔΝΤ. Εκτός από το EuroWorking Group της Τετάρτης θα παρουσιαστούν στην ελληνική κυβέρνηση σε υψηλότερο επίπεδο.

Οι πιστωτές εξετάζουν παράταση του τρέχοντος προγράμματος με φθηνά δάνεια στο τραπεζικό σύστημα.

Η Κρ. Λαγκάρντ θα ενημερώσει για τις εξελίξεις σήμερα, το δ.σ. του ΔΝΤ. 

Συμφωνία των θεσμών για κοινή πρόταση προς την Ελλάδα

Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση στο twitter του δημοσιογράφου της Die Welt, Jan Dams, οι θεσμοί κατέληξαν σε για κοινή πρόταση για την Ελλάδα:

«Από τη χθεσινοβραδινή συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ - Ντράγκι δεν προέκυψε κάποια πρόταση», σημείωσε ο ίδιος.

«Ανεπαρκή» έκρινε την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Έχει καταγραφεί πρόοδος, αλλά είναι πράγματι ανεπαρκής» δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος σε συνέντευξή του στο ολλανδικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

«Δεν έχουμε συγκλίνει επαρκώς (στις διαπραγματεύσεις), αυτό είναι το συμπέρασμά μας», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «ο χρόνος πιέζει».

Financial Times: «Πιέζει για συμβιβασμό η Μέρκελ» - Διαφορές μεταξύ των «θεσμών»

Δημοσίευμα των Financial Times, που αναφέρεται στη χθεσινή πενταμερή συνάντηση στο Βερολίνο, σημειώνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος θέτει σε υψηλή προτεραιότητα την ευρωπαϊκή ενότητα, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές, όπως την ουκρανική κρίση και την αναστάτωση στη Μέση Ανατολή.

Αμφιβολίες για το αν μπορεί να τα καταφέρει η Ελλάδα εκφράζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επικεντρώνοντας στην αναδιάρθρωση του χρέους.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους που επικαλούνται οι FT, εντοπίζονται διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης για το αν η η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους για δημοσιονομικά πλεονάσματα και σκέφτονται μάλιστα να συμπεριλάβουν την ανησυχία αυτή, στο κείμενο συμφωνίας.

Το Ταμείο παραμένει σκεπτικό και ζητά διασφαλίσεις από την ΕΕ ότι θα συμφωνηθεί αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν.

Παρά τις διαφωνίες εκτιμάται πως οι συνομιλίες έχουν αποτέλεσμα σηματοδοτώντας σημαντικό ορόσημο στην κρίση των τελευταίων 3 μηνών.

Πολ Μέισον: Οι πιστωτές διαφωνούν για το ελληνικό χρέος

Οι πιστωτές της Ελλάδας διαφωνούν για το αν και πόσο θα ελαφρύνουν το χρέος της Ελλάδας, αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο οικονομικός συντάκτης του Channel 4 News, Πολ Μέισον.

Κομισιόν: Απομένει πολλή δουλειά

Πολλά εμπόδια μένουν να ξεπεραστούν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, εκτίμησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Είναι αποφασιστικής σημασίας να σταθεροποιηθεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το ευρώ.

Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα, σημείωσε ο ίδιος, να ξεκινήσει να ανακάμπτει εκ νέου με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών χρημάτων τα οποία έχουν ήδη τεθεί στη διάθεσή της.

Από την άλλη, η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Annika Breidthardt, δήλωσε προ ολίγου στην τακτική ενημέρωση ότι συνεχίζονται οι επαφές και οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα, χωρίς να υπάρχει ακόμα απτό αποτέλεσμα.

Τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη

Πάντως, πηγές των Βρυξελλών αναφέρουν πως προγραμματίζεται για αύριο Τετάρτη τηλεδιάσκεψη για το ελληνικό ζήτημα υπό την προεδρία του Τόμας Βίζερ. Ανάλογα με τα αποτελέσματα του EuroWorking Group θα καθοριστούν και οι επόμενες κινήσεις. 

Να σημειώσουμε πως αύριο στη Φρανκφούρτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αυτοί που έσπευσαν να προεξοφλήσουν αδιέξοδα θα απογοητευτούν»
Στις εκτιμήσεις της Ε.Ε. για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, εκφράζοντας την ικανοποίησή της.
«Αυτοί που έσπευσαν να προεξοφλήσουν αδιέξοδα θα απογοητευτούν»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Να μην κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της υπογραφής μου»
Ο Αλέξης Τσίπρας λίγες ώρες πριν από τη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για να ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για το τρίτο πακέτο βοήθειας, «σηκώνει το...
«Να μην κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της υπογραφής μου»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα για... εξουσιοδότηση
Συνεδριάζει σήμερα η Βουλή για να αποφασιστεί η παροχή εξουσιοδότησης προς τον Αλέξη Τσίπρα, τον Γιάννη Δραγασάκη και Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν επί τη βάσει αυτού του κειμένου το οποίο θα...
Ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα για... εξουσιοδότηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Πράσινο φως» του κυβερνητικού συμβουλίου για την ελληνική πρόταση
Περισσότερο από τέσσερις ώρες κράτησε το κυβερνητικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, εξερχόμενος του Μεγάρου δήλωσε πως εγκρίθηκε η ελληνική πρόταση από το συμβούλιο...
«Πράσινο φως» του κυβερνητικού συμβουλίου για την ελληνική πρόταση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαύλους επικοινωνίας με την ΕΕ διατηρεί ο Αλ. Τσίπρας
Παρά το τεταμένο κλίμα των τελευταίων ημερών μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί πεδίο συνεννόησης διατηρώντας επαφές -έστω και τηλεφωνικά- με ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο Έλληνας...
Διαύλους επικοινωνίας με την ΕΕ διατηρεί ο Αλ. Τσίπρας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Dead line για την κυβέρνηση είναι η βιώσιμη συμφωνία»
Τις απαιτήσεις των «θεσμών» και την πορεία των διαπραγματεύσεων εξηγεί ο υπουργός Επικρατείας, σημειώνοντας πως «συνεχίζουμε, δίνουμε τη μάχη». Παράλληλα, προχωρά σε συγκρίσεις μεταξύ της σημερινής κυβέρνησης...
«Dead line για την κυβέρνηση είναι η βιώσιμη συμφωνία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας