Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Αφόρητες οι πιέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

ο Νίκος Κοτζιάς κατήγγειλε την Ε.Ε. ότι στην περίπτωση της Ελλάδας αγνοεί δύο βασικά στοιχεία: το γράμμα του νόμου και την κουλτούρα του συμβιβασμού και της διαπραγμάτευσης

AP Photo/J. David Ake

«Αφόρητες οι πιέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

  • A-
  • A+

«Πώς σώζεται μια χώρα»; Στο ερώτημα κλήθηκε να απαντήσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προσκεκλημένος στο τρίτο φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας (WDR), για να δώσει το περίγραμμα μιας εντελώς διαφορετικής αντίληψης για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο ελληνικό παράδειγμα μια δημοσιονομική κρίση.

«Ξέρω τι απασχολεί τους Γερμανούς»

Στο στρογγυλό τραπέζι του κατάμεστου κεντρικού στούντιο του WDR και με «ανακριτή» τον οικονομικό συντάκτη Χάραλντ Σούμαν, γνωστό από το ντοκιμαντέρ του με τίτλο «Η τρόικα – Ισχύς χωρίς έλεγχο» ο Νίκος Κοτζιάς χρησιμοποίησε «οπλοστάσιο» από την οικονομία, την ιστορία, τη φιλοσοφία, τη μυθολογία, τη λογοτεχνία και τη ψυχολογία για να αποδείξει πόσο λανθασμένη είναι η συνταγή λιτότητας και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για τα στερεότυπα της γερμανικής πολιτικής που οδηγούν σε προκαταλήψεις μεταξύ δύο λαών με πολύ στενές παραδοσιακά σχέσεις, για τα γερμανικά δάνεια της δεκαετίας του '20 και μετά το 1945 που τακτοποιήθηκαν με μια λύση win-win για πιστωτές και δανειστές, για το κούρεμα ομολόγων το 2012 που βρίσκονταν σε ποσοστό του 80% σε ελληνικά και όχι σε ξένα χέρια με αποτέλεσμα η Ελλάδα να πάρει κι άλλα δάνεια για τις τράπεζες, τα πανεπιστήμια και τα νοσοκομεία, για την επιβολή του αγγλικού δικαίου στη διαδικασία του PSI και την εκδίκαση τυχόν διαφορών ενώπιον των εθνικών δικαστηρίων του Λουξεμβούργου. Αλλά πάνω απ' όλα για τις πιέσεις που υφίσταται η Ελλάδα.

«Αφόρητες οι πιέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»

«Πώς είναι δυνατόν να διαπραγματευόμαστε όταν κάθε μέρα υφιστάμεθα πιέσεις, του τύπου, χάνεστε, αύριο θα πεθάνετε, είστε νεκροί, δεν υπάρχετε, δεν μας ενδιαφέρετε, στην Ευρώπη όλα κυλούν όμορφα χωρίς εσάς. Πρόκειται για πιέσεις που έρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και συμπυκνώνονται στη φράση, εάν δεν υπογράψετε, θα πεθάνετε. Πώς είναι δυνατό να ορθοποδήσει μια οικονομία, όταν ο κόσμος το ακούει κάθε μέρα; Η οικονομία ξέρετε είναι ψυχολογία. Η αντίδραση είναι να σηκώνει ο κόσμος λεφτά από τις τράπεζες και να τα στέλνει στο εξωτερικό, και αν δεν μπορεί, να τα κρύβει κάτω από το κρεβάτι και να περιμένει την καταστροφή».

Τότε δεν θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να μην υπογράψει τη συμφωνία, να επιλέξει τη χρεοκοπία και να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα, όπως υποστηρίζει τμήμα της κυβερνητικής παράταξης, τον ρωτά ο Γερμανός δημοσιογράφος.

«Ξέρετε από πού προέρχεται το όνομα Ευρώπη; τον ρωτά ο Νίκος Κοτζιάς. «Ο Δίας κατέβηκε από τον Όλυμπο και πήγε στη Λιβύη. Εκεί συνάντησε μια όμορφη γυναίκα, την Ευρώπη. Την ερωτεύτηκε. Μεταμορφώθηκε σε ταύρο και τη μετέφερε στην Κρήτη. Ποιο είναι το επιμύθιο; Πρόκειται για μια αντιρατσιστική ιστορία. Η πιο όμορφη γυναίκα που μπόρεσε να βρει ο Δίας, δεν ήταν στην Ευρώπη, αλλά στην Αφρική. Και δεύτερον, πώς είναι δυνατόν να υπάρχει Ε.Ε. χωρίς την Ελλάδα, χωρίς αυτή την όμορφη γυναίκα του Δία; Αυτή είναι η ιστορία, πρόκειται για θέμα ταυτότητας».

Πέρα όμως από τη μυθολογική διάσταση ο Νίκος Κοτζιάς κατήγγειλε την Ε.Ε. ότι στην περίπτωση της Ελλάδας αγνοεί δύο βασικά στοιχεία, το γράμμα του νόμου, προσπαθώντας να κυβερνήσει με παράλληλους μηχανισμούς και παραβιάζοντας την Κοινωνική Χάρτα της Ευρώπης καθώς και την κουλτούρα του συμβιβασμού και της διαπραγμάτευσης.

«Να επιστρέψουμε στη μορφή σκέψης του Χάμπερμας»

Η συζήτηση δεν θα μπορούσε να μη συμπεριλάβει το σκάνδαλο της Siemens και τον Χριστοφοράκο, τη διαφθορά, την οικογενειοκρατία και στη νέα κυβέρνηση στο παράδειγμα του εξάδελφου του πρωθυπουργού που προσελήφθη στο υπουργείο των Εξωτερικών, στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ με την επαναπρόσληψη εκατοντάδων εργαζομένων στο δημόσιο και τις πολεμικές επανορθώσεις.

Η υπενθύμιση όμως του Γερμανού δημοσιογράφου προς το κοινό ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είναι εκδότης μεταξύ άλλων και του Γερμανού φιλόσοφου Γιούργκεν Χάμπερμας προέτρεψε τον Νίκο Κοτζιά να φέρει τη συζήτηση και πάλι στη φιλοσοφία για να ερμηνεύσει τη δημοσιονομική κρίση μέσα από αυτή την οπτική γωνία.

«Όλες οι αποφάσεις στα συμβούλια υπουργών πρέπει να πληρούν δύο κριτήρια που ξεχνιούνται στις συζητήσεις», υπενθύμισε. «Δίνουμε την εντύπωση στις κοινωνίες ότι είμαστε σε θέση να λύσουμε τα προβλήματα; Πώς μας βλέπει ο έξω κόσμος; Από όσα σκοπεύουμε να κάνουμε, θα πουν οι ασιατικές χώρες ότι υπάρχει ένα ευρωπαϊκό μοντέλο από το οποίο θα διδαχθούν ή θα πουν αυτοί, οι Ευρωπαίοι, δεν είναι σε θέση να λύσουν τα προβλήματά τους;

»Όταν λησμονεί κανείς τη μεγάλη εικόνα, όταν ξεχνά ότι λαμβάνει αποφάσεις με ιστορική προοπτική που θα επηρεάσουν τις κοινωνίες, όταν λησμονεί ότι άλλες κοινωνίες με άλλες αρχές μας παρακολουθούν και αναρωτιούνται, μα τι κάνουν με τη κρίση στην Ελλάδα; Είναι σε θέση να λύσουν ένα πρόβλημα, όπως κατάφεραν οι ασιατικές χώρες το 1996, 1997 ή όχι; Στο κόσμο κανείς δεν θα σκεφτεί τι είπε ο Κοτζιάς, αν είχε δίκιο ή άδικο. Θα πουν, αυτοί δεν τα καταφέρνουν, δεν υπάρχει το μοντέλο Ευρώπη. Και αυτή τη μορφή σκέψης που έχει και ο Χάμπερμας θα πρέπει να την ξαναχρησιμοποιήσουμε και να ξαναμάθουμε να σκεφτόμαστε, να συλλογιζόμαστε, να κρατάμε την ψυχραιμία μας»

Πηγή: Deutsche Welle

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε πορεία σύγκρουσης κυβέρνηση και εταίροι
Μία μέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής, οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και εταίρων βαδίζουν σε τεντωμένο σκοινί, με Ευρωπαίους αξιωματούχους να προβαίνουν σε ωμούς εκβιασμούς. Άμεση απάντηση της κυβέρνησης, με...
Σε πορεία σύγκρουσης κυβέρνηση και εταίροι
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Βλέπει» συμφωνία ο Αμερικανός πρέσβης
Την αισιοδοξία της Ουάσινγκτον ότι θα βρεθεί τελικά λύση μεταξύ Ελλάδας και εταίρων μετέφερε ο Ντέιβιντ Πιρς στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, στην οποία συζητήθηκαν και οι...
«Βλέπει» συμφωνία ο Αμερικανός πρέσβης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εμείς καταθέσαμε σχέδιο, η απόφαση στην πολιτική ηγεσία της Ε.Ε.»
«Το δίλημμα ανάμεσα σε ρεαλιστική προοπτική εξόδου από την κρίση ή διαίρεση με τη στρατηγική του Καίσαρα "διαίρει και βασίλευε" δεν οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα τους λαούς», επισήμανε ο πρωθυπουργός μία μέρα...
«Εμείς καταθέσαμε σχέδιο, η απόφαση στην πολιτική ηγεσία της Ε.Ε.»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Η κυβέρνηση δεν στέλνει και δεν δέχεται τελεσίγραφα»
Μιλώντας στις ημερίδες μελέτης της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL) ο Γιάννης Δραγασάκης σχολίασε τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για τελεσίγραφα: «Η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται, ούτε εκβιάζει κανέναν....
«Η κυβέρνηση δεν στέλνει και δεν δέχεται τελεσίγραφα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Grexitολογία α λα γερμανικά
«Σήμερα το θέμα για την Ελλάδα είναι η μεταρρύθμιση της οικονομίας της, ώστε να γίνει ανταγωνιστική σε κάποιο σημείο» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Grexitολογία α λα γερμανικά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ραντεβού στις Βρυξέλλες
Για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός, και μάλιστα από το Βερολίνο, θέτει θέμα Siemens και γερμανικών αποζημιώσεων. Στο Eurogroup παρέπεμψε η καγκελάριος τον Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό πρόβλημα...
Ραντεβού στις Βρυξέλλες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας