Ετοιμη να προχωρήσει στο άνοιγμα της αγοράς με click away την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου εμφανίζεται η κυβέρνηση, η οποία για τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμημάτων σχεδιάζει να λειτουργήσουν με ραντεβού και αγορά μέσα από το κατάστημα (click in shop). Ωστόσο, όσο και αν στο κυβερνητικό επιτελείο λένε ότι οι σχετικοί σχεδιασμοί βρίσκονται υπό αίρεση μέχρι να γνωμοδοτήσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή, ήταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποίησε ευθεία παρέμβαση στην επιτροπή.
Μπορεί να είπε μεν (Αντ1) ότι «δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα υποδείξει στην επιτροπή τελικά τι θα αποφασίσει», αλλά επιχείρησε ευθέως να προκαταλάβει την απόφασή της, λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away», ότι «με ενδιαφέρει πάρα πολύ να μπορέσουμε να επανέλθουμε στο καθεστώς που ήμασταν τουλάχιστον τα Χριστούγεννα», ότι «το βασικό μας μέλημα είναι να βοηθήσουμε το εμπόριο να ξεστοκάρει» και ότι «θέλουμε να δώσουμε στους ειδικούς όλα τα εφόδια και όλα τα δεδομένα ώστε να πάρουν τις αποφάσεις τους με γνώμονα τη δημόσια υγεία πρωτίστως αλλά και την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας. Και πιστεύω ότι την Παρασκευή θα πάρουν τις αποφάσεις τους με βάση αυτά τα δεδομένα».
Εντονη κριτική -και μάλιστα εκ των έσω- ασκήθηκε χθες από τον ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γιώργο Κύρτσο, ο οποίος έκανε σαφή την πλήρη διαφοροποίησή του από την κεντρική κυβερνητική πολιτική. Αφού δήλωσε (ρ/σ ΣΚΑΪ) τη διαφωνία του με την ευρωπαϊκή στρατηγική και την πολιτική του «ακορντεόν», ρωτήθηκε αν διαφωνεί με το σχεδιαζόμενο από την ελληνική κυβέρνηση άνοιγμα της αγοράς και απάντησε: «Διαφωνώ γενικά με το ευρωπαϊκό μοντέλο. Νομίζω ότι η κυβέρνηση θριάμβευσε στον πρώτο γύρο ακριβώς γιατί βρήκε έναν τρόπο ο Μητσοτάκης να διαφοροποιηθεί.
Πήγε τα έκλεισε όλα γρήγορα ενώ οι άλλοι το σκεφτόντουσαν, θάβανε κόσμο στο Μπέργκαμο κτλ. Τώρα ακολουθούμε για διάφορους λόγους τον ευρωπαϊκό μέσο όρο». Και εκτοξεύοντας ευθείες βολές για τα κυβερνητικά πεπραγμένα είπε: «Εγώ προτιμώ μια αυστηρή διαχείριση.
Ενα γενικό λοκντάουν 3-4 εβδομάδες και μία προσεκτική επανεκκίνηση, η οποία όμως δεν θα είναι παθητική όπως ήταν η επανεκκίνηση την τελευταία φορά, διότι άμα θες να κάνεις σοβαρή επανεκκίνηση πρέπει να έχεις τεστ για όλους δωρεάν και συνεχή, όχι αυτό το πράγμα που δεν καταλαβαίνεις ποιο είναι το δείγμα. Εγώ δεν έχω καταλάβει ακόμα. Είναι περιορισμένα τα τεστ. Και χρειάζεσαι και ψηφιακή καταγραφή-παρακολούθηση των επαφών των νέων κρουσμάτων. Χωρίς αυτό δεν γίνεται».
Το άνοιγμα της κοινωνίας με προτεραιότητα στην ευημερία των παιδιών και την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση είναι η μόνιμη επωδός της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, που περιμένει να δει κι άλλα αποτελέσματα της κινητικότητας των εορτών προτού λάβει οιαδήποτε απόφαση. Για τον λόγο αυτό άλλωστε άνοιξε η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί με τα πρώτα ενθαρρυντικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας, εξηγούν οι ειδικοί μιλώντας στην «Εφ.Συν.» και προσθέτουν ότι οι δείκτες βελτιώνονται αλλά όχι όσο γρήγορα θα ήθελαν. «Για να γίνει σχεδιασμός για το άνοιγμα της κοινωνίας με πλήρη ασφάλεια χρειαζόμαστε χρόνο, δεδομένα και εμβόλια», προσθέτουν.
Στο μεταξύ, η ανοσία της κοινότητας όλο και απομακρύνεται, με τις εξαγγελίες και τα χρονοδιαγράμματα της κυβέρνησης να είναι είτε αντιφατικά είτε να καταρρίπτονται καθημερινά. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «4.000.000 δόσεις μέχρι τέλη Μαρτίου. Αρα θα μπορούμε να έχουμε εμβολιάσει κοντά στα 2.000.000 συμπολίτες μας», ενώ προχθές ο επικεφαλής της επιχείρησης «Ελευθερία», της ανοσοποίησης δηλαδή του πληθυσμού, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε μια αναλυτική αναφορά στις παραλαβές των εμβολίων είχε μιλήσει για περίπου 2 εκατ. δόσεις (1,98 εκατ.), άρα κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύριο εμβολιασμούς συνανθρώπων μας.
Στο ερώτημα αν η χώρα έχει παραγγείλει όλες τις δόσεις των εμβολίων που της αναλογούν ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε να απαντήσει. Επανέλαβε τον ισχυρισμό που έχουμε ακούσει από πληθώρα κυβερνητικών στελεχών, ότι «έχουμε προαγοράσει τον διπλάσιο αριθμό εμβολίων από ό,τι χρειαζόμαστε».
Ο αριθμός των δόσεων (28,3 εκατ.) φυσικά είναι υπεραρκετός για να καλύψει τον πληθυσμό της χώρας, ωστόσο δεν είναι όλα τα εμβόλια -μόνο δύο μέχρι σήμερα- αδειοδοτημένα και ο πρωθυπουργός το γνωρίζει. Επομένως αναπάντητο παραμένει το ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν προχωράει σε επιπλέον παραγγελίες των εγκεκριμένων εμβολίων που της αναλογούν από τις παρασκευάστριες εταιρείες, ώστε να επισπευστεί η ανοσία της κοινότητας και να ανοίξει η κοινωνία με ασφάλεια.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας