Κομίζει γλαύκα εις Αθήνας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιστολή που απέστειλε χθες στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας να υιοθετηθεί κοινή γραμμή στην Ευρώπη για τη χρήση πιστοποιητικού που θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί. Ενα ζήτημα που συζητιέται πολύ καιρό τώρα παγκοσμίως, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μέχρι τον ευρωπαϊκό ΕΟΔΥ (ECDC).
Η συζήτηση αφορά ένα «διαβατήριο ανοσίας» που θα ακολουθεί την πεπατημένη, τη διεθνή δηλαδή διαχρονική πρακτική που αφορά ορισμένες μολυσματικές ασθένειες όπως είναι ο κίτρινος πυρετός ή η χολέρα και τις διακρατικές μετακινήσεις. Δεν αφορά το εσωτερικό των χωρών αλλά τα ταξίδια από τη μία χώρα στην άλλη. Ωστόσο, δεν έχει αποδειχθεί η μακροχρόνια ανοσία από τα εμβόλια κατά Covid-19, επομένως η συζήτηση μπορεί να είναι πρόωρη και τα μέτρα (κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας, υγιεινή των χεριών και της αναπνοής) θα πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται σε πλήρη εφαρμογή, τονίζει ο ΠΟΥ.
Στην επιστολή του ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει την ύπαρξη πρότυπου πιστοποιητικού «ένα βασικό βήμα προς την κατεύθυνση» της «διευκόλυνσης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων που έχουν εμβολιαστεί κατά του Covid-19», αναφέροντας ότι «η διασφάλιση της ταχύτερης δυνατής επανέναρξης της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων μεταξύ των Κρατών - Μελών, αλλά και με τρίτες χώρες είναι μια θεμελιώδης προτεραιότητα για όλους μας». Επισυνάπτει δε και προσχέδιο του πιστοποιητικού, που έχουν προετοιμάσει οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, το οποίο, όπως αναφέρεται, θα χρησιμοποιείται κατά την επιβίβαση σε όλα τα μέσα μεταφοράς (αεροπορικά, θαλάσσια και σιδηροδρομικά).
Ο Κυρ. Μητσοτάκης δηλώνει ακόμα ότι «ενώ δεν πρόκειται να καταστήσουμε τον εμβολιασμό υποχρεωτικό ή προαπαιτούμενο για να ταξιδεύσει κάποιος, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να είναι ελεύθερα να ταξιδεύουν» και ότι «αυτό θα αποτελέσει επίσης και ένα θετικό κίνητρο ενθάρρυνσης των πολιτών να εμβολιαστούν».
Επιτακτική ανάγκη
Επιπλέον αναφέρει ότι «είναι ζωτικής σημασίας να υιοθετήσουμε μία κοινή γραμμή για το πώς θα πρέπει να είναι δομημένο ένα τέτοιο πιστοποιητικό ώστε να γίνεται αποδεκτό από όλα τα κράτη - μέλη», προσθέτοντας ότι «για χώρες όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται από τον τουρισμό, είναι επιτακτική ανάγκη το εν λόγω ζήτημα να διευθετηθεί πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου».
Για το θέμα τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος της Ευρ. Επιτροπής για θέματα Υγείας Στεφάν Kερμέκερ, ο οποίος ανέφερε ότι «τα ζητήματα τα οποία εγείρονται σ’ αυτή την επιστολή μαζί με άλλα ζητήματα που αφορούν τον εμβολιασμό θα συζητηθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τους αρχηγούς των κρατών-μελών».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας