• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.3°C / 5.2°C
  0 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 3.8°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 5.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / 0.3°C
  0 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -0.4°C
  1 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.7°C / 3.2°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.0°C / -1.6°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.4°C / 4.6°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.7°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 8.5°C
  3 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.1°C / 2.3°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.6°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.0°C / 5.4°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.1°C / 3.3°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.9°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  63%
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με διευρυμένη ατζέντα στη Λισαβόνα

 • A-
 • A+
Ευρωπαϊκά και διμερή θέματα συζήτησαν με αφορμή την πορτογαλική προεδρία στην Ε.Ε. κατά το τρέχον εξάμηνο οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντόνιο Κόστα ● Την αλληλεγγύη του σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε ο οικοδεσπότης ● Υπέρ το δέον αισιόδοξος για τα εμβόλια εμφανίστηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ευρωπαϊκά και διμερή θέματα συζήτησαν με αφορμή την πορτογαλική προεδρία στην Ε.Ε. κατά το τρέχον εξάμηνο οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντόνιο Κόστα ● Την αλληλεγγύη του σε Ελλάδα και Κύπρο απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε ο οικοδεσπότης ● Υπέρ το δέον αισιόδοξος για τα εμβόλια εμφανίστηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός

Ελληνοτουρκικά, Ταμείο Ανάκαμψης, προσφυγικό, πανδημία και διμερείς σχέσεις βρέθηκαν στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα στη Λισαβόνα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ότι η χώρα της Ιβηρικής ανέλαβε την προεδρία της Ε.Ε. για το πρώτο εξάμηνο του έτους, διαδεχόμενη τη Γερμανία.

Από την Πορτογαλία ο Κυρ. Μητσοτάκης θέλησε πρώτα απ’ όλα να στείλει μήνυμα προς την Τουρκία σχετικά με την έναρξη διερευνητικών επαφών, λέγοντας ότι «ίσως έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μια ημερομηνία και να ξεκινήσουμε ουσιαστικά τις επαφές» (αργότερα ανακοινώθηκε ως ημερομηνία έναρξής τους η 25η Ιανουαρίου), ενώ επανέλαβε την ελληνική θέση για διάλογο με αντικείμενο «το ένα βασικό, κύριο ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζουμε που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», την ώρα που ακόμα και χθες η Τουρκία, διά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου, επέμενε σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, δηλαδή στη διεύρυνση της ατζέντας των συνομιλιών με θέματα που η Ελλάδα δεν συζητάει, όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ή οι «γκρίζες ζώνες».

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Από την πλευρά του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Πορτογαλία και η Ε.Ε. έχουν εκφράσει «την πλήρη αλληλεγγύη τους τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Κύπρο, καθώς και την απαίτηση να υπάρχει σεβασμός για την εδαφική ακεραιότητά» τους, προσθέτοντας ότι «όταν αμφισβητείται η εδαφική κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους-μέλους, τίθεται υπό αμφισβήτηση και η εδαφική ακεραιότητα ολόκληρης της Ε.Ε.», ενώ εξέφρασε την επιθυμία να βρεθεί «και πάλι με την Τουρκία ένα επίπεδο παραγωγικής σχέσης» και «μια νέα σχέση, χωρίς φυσικά να ξεχνάμε τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου».

Πέρα από τα ελληνοτουρκικά, οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν ακόμα για τις διμερείς σχέσεις, κάνοντας λόγο για ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Συζήτησαν επίσης για το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «είναι επιβεβλημένο σήμερα να ξεκινήσει η εκταμίευση των πόρων του το συντομότερο δυνατό», ενώ συζητήθηκε και το προσφυγικό. «Συζητήσαμε και ζητήματα τα οποία είναι δύσκολα και μερικές φορές δημιουργούν διχασμό στην Ε.Ε. [...] όπως για παράδειγμα στο ζήτημα του Συμφώνου Μετανάστευσης», είπε ο Α. Κόστα, ο οποίος επισήμανε ότι η ευθύνη δεν μπορεί να βαραίνει δυσανάλογα τις χώρες πρώτης υποδοχής.

«Παράλληλο σύμπαν»

Στην ατζέντα ήταν, τέλος, το θέμα της πανδημίας και των εμβολιασμών, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να δηλώνει ότι «έχουμε τρεις δύσκολους μήνες μπροστά μας», προσθέτοντας ότι «από ένα σημείο και πέρα θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από αυτά που χρειαζόμαστε. Εχουμε όλοι παραγγείλει περισσότερα εμβόλια από αυτά τα οποία ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συμφωνήσαμε όλοι να αγοράσουμε τα εμβόλια σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι «ο κ. Μητσοτάκης ίσως να ζει σε κάποιο παράλληλο σύμπαν», προσθέτοντας ότι «όλοι οι επιστήμονες προειδοποιούν πως με το ρυθμό εμβολιασμού στην Ελλάδα δεν πρόκειται να επιτευχθεί ανοσία μέσα στο 2021 [...] Το θέμα δεν είναι μόνο πόσα εμβόλια αλλά και πότε θα έρθουν ώστε να εμβολιαστούν οι πολίτες. Αντί να παίζει με τις λέξεις, θα περιμέναμε να πάρει μια πρωτοβουλία για άρση της πατέντας παρουσία του προεδρεύοντος της Ε.Ε.».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πώς εξελίχθηκε σε λοιμωξιολόγο ο κ. Μητσοτάκης
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η κρυμμένη συνέντευξη του πρωθυπουργού με τον Βρετανό καθηγητή Νίαλ Φέργκισον, τον Ιούνιο του 2020, όταν απέδιδε στους ειδικούς και στην «αποπολιτικοποίηση» την επιτυχία στην αντιμετώπιση του πρώτου...
Πώς εξελίχθηκε σε λοιμωξιολόγο ο κ. Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αρχισαν τα σενάρια για εκλογές
Από τις εξελίξεις στα μέτωπα της πανδημίας, της οικονομίας και της ακρίβειας θα εξαρτηθεί το πότε θα στηθούν οι κάλπες ● Οι εκδοχές του Σεπτεμβρίου 2022 και της τρίτης διαδοχικής εκλογικής αναμέτρησης.
Αρχισαν τα σενάρια για εκλογές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σήμα κινδύνου για την κυβέρνηση από τον Γ. Κύρτσο
Γ. Κύρτσος: «Η “ρουτίνα” των 2.000 θανάτων τον μήνα από Covid-19 έχει ρίσκο για την κυβέρνηση» (...) «Οι μεγάλες διαφορές στην τιμολόγηση των τεστ Covid-19 μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας πρέπει να μας...
Σήμα κινδύνου για την κυβέρνηση από τον Γ. Κύρτσο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εχασαν τελείως τον έλεγχο
Κραυγαλέες αντιφάσεις στα μέτρα που (δεν) λαμβάνονται ● Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ακη Σκέρτσου που δείχνουν ότι η κυβέρνηση σε όλη τη διάρκεια του 2021 βρισκόταν... αλλού.
Εχασαν τελείως τον έλεγχο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας