Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.1°C / 18.3°C
  2 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.8°C
  1 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.9°C / 18.3°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  3 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 17.8°C
  2 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  20%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 18.3°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.8°C
  4 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.9°C
  1 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.2°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  36%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.6°C / 18.3°C
  2 BF
  18%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.2°C
  4 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 18.3°C
  0 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 14.0°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 17.8°C
  0 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  20%
Δυσμενής μετάθεση για Χατζηδάκη

Γ. Βρούτσης, Κ. Χατζηδάκης

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δυσμενής μετάθεση για Χατζηδάκη

 • A-
 • A+
Υπουργείο Εργασίας: οι λόγοι της καρατόμησης Βρούτση, τα προβλήματα με τον ΕΦΚΑ και τις εκκρεμείς συντάξεις που θα αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός και η έκπληξη με τη θέση υφυπουργού Οικογενειακής Πολιτικής.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η απομάκρυνση του κ. Βρούτση από την ηγεσία του υπ. Εργασίας, στο οποίο συνέχιζε όσα είχε ξεκινήσει από την πρώτη θητεία του στην κυβέρνηση Σαμαρά, ήταν η μόνη προαναγγελθείσα αλλαγή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στις αρχές Δεκεμβρίου επέπληξε στο υπουργικό συμβούλιο τον υπουργό του για το πολιτικό κόστος που δημιουργεί η μεγάλη καθυστέρηση με τις εκκρεμείς συντάξεις. «Εισπράττουμε πολιτικό κόστος από αυτήν την ιστορία» είχε δηλώσει τότε ο κ. Μητσοτάκης. Εκτοτε ήταν θέμα ημερών η αποχώρηση Βρούτση από το υπουργείο.

Ο ίδιος ο τέως Εργασίας γνώριζε από την προηγούμενη εβδομάδα την απόφαση του πρωθυπουργού, όταν για πρώτη φορά έγινε φανερό πως πηγές από του Μαξίμου άφηναν να διαρρεύσει η απόφαση για την απομάκρυνσή του και η μετάθεση της υφυπουργού Δ. Μιχαηλίδου σε θέση υφυπουργού Ενέργειας. Δηλαδή στη θέση που πριν από μήνες ακουγόταν το όνομα της γενικής γραμματέως του υπουργού και δεξί χέρι του Γ. Βρούτση, της κ. Αννας Στρατινάκη.

Τελικώς οι δυο κυρίες του υπουργείου ούτε μετακινήθηκαν, ούτε αναβαθμίστηκαν. Αναβάθμιση σε θέση αναπληρωτή υπουργού δεν είδε ούτε ο υφυπουργός Π. Τσακλόγλου (που, όπως λέγεται, ο ίδιος δεν απέκλειε).

Ταυτοχρόνως, η δημιουργία μιας ακόμη θέσης υφυπουργού με την αναβάθμιση της (με ανύπαρκτο, μέχρι τώρα, έργο) γενικής γραμματέως Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων και πρώην στελέχους της ΟΝΝΕΔ Μαρίας Συρεγγέλα απετέλεσε τη μοναδική έκπληξη στις αλλαγές που έγιναν στο υπουργείο Εργασίας. Διότι υπό μια έννοια ούτε η έλευση του Κ. Χατζηδάκη αποτελεί έκπληξη όσο κι αν ο ίδιος με τίποτε δεν φαίνεται να επιθυμούσε την τοποθέτησή του σε ένα «λαϊκό» υπουργείο που δεν κατόρθωσε να διαχειριστεί εδώ και ενάμισι χρόνο τα προβλήματα στον ΕΦΚΑ.

Τάξη στις συντάξεις

Κατά τα φαινόμενα, η τοποθέτηση του Κ. Χατζηδάκη από τον πρωθυπουργό συναρτάται ακριβώς με την αναζήτηση ενός προσώπου που θα μπορούσε να βάλει τάξη στην αταξία των εκκρεμών συντάξεων. Ενα πρόσωπο που, επίσης, δεν θα θέτει προσκόμματα στην ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων που έχει αναλάβει ο υφυπουργός Π. Τσακλόγλου και θα προχωρήσει στη σταδιακή πισσαρίδειο ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ, με την οποία διαφωνούσε ο Βρούτσης.

Πολλοί συναρτούν τη μετακίνηση Χατζηδάκη όχι τόσο με τη βελτίωση της κυβερνητικής εικόνας στον ΕΦΚΑ όσο με την επέκταση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στα εργασιακά. Αλλωστε είναι γνωστό ότι ο κ. Χατζηδάκης είναι λάτρης της ελευθερίας των αγορών και γνήσιο τέκνο του νεοφιλελευθερισμού. Ωστόσο, στο Εργασίας, δεν έμειναν και πολλά πεδία ανέπαφα από την απόλυτη καταστροφή των εργασιακών δικαιωμάτων. Ο προκάτοχός του φρόντισε αρκετά γι’ αυτό όταν ακόμη και στις συνθήκες της πανδημίας απάλλαξε τους εργοδότες από την υποχρέωση να δηλώνουν προκαταβολικά τις αλλαγές στον χρόνο εργασίας. Αρνητική είναι και η συντηρητικοποίηση της πρώην γραμματείας Ισότητας Φύλων.

Οταν όλες οι αναπτυγμένες χώρες δίδουν ολοένα και μεγαλύτερο βάρος στην άρση των διακρίσεων και στην ισότητα των φύλων, ο κ. Μητσοτάκης έχοντας ήδη μεταλλάξει μετά τις εκλογές τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, πρωτίστως σε «Οικογενειακής Πολιτικής» θεσπίζει τώρα υφυπουργείο για τη «δημογραφική πολιτική και την οικογένεια». Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνει ότι μπορεί μεν ο άνθρωπος του Σαμαρά, όπως αποκαλούνταν ο Βρούτσης, να απομακρύνθηκε αλλά ο σαμαρισμός επεκτείνεται. Κι αυτήν τη φορά υπό τη διαιτησία ενός ευρωπαϊστή, του Κωστή Χατζηδάκη.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Να τρέξουμε την απονομή εκκρεμών συντάξεων»
Την προτεραιότητα της κυβέρνησης να επιταχυνθεί η διαδικασία απονομής των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας.
«Να τρέξουμε την απονομή εκκρεμών συντάξεων»
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Αντεργατικά μέτρα
Ανάμεσά τους αναφέρει τη 10ωρη εργασία, την ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης και το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης και του απεργιακού δικαιώματος.
Αντεργατικά μέτρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν απαντά επί της ουσίας στην «απάτη με τις ψηφιακές συντάξεις» ο Βρούτσης
Χειρότερα το κάνει ο υπουργός με την ανακοίνωση που εξέδωσε για να διαψεύσει δημοσίευμα σχετικά με το επικείμενο φιάσκο στις ψηφιακές συντάξεις.
Δεν απαντά επί της ουσίας στην «απάτη με τις ψηφιακές συντάξεις» ο Βρούτσης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα φώτα πάνω στην απερχόμενη Ρ. Αντωνοπούλου
Τα μάτια χτες ήταν στραμμένα στη Ράνια Αντωνοπούλου, η αποχώρηση της οποίας προκάλεσε την ανάγκη για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Η τέως αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας παρακάλεσε όμως τους παριστάμενους να...
Τα φώτα πάνω στην απερχόμενη Ρ. Αντωνοπούλου
ΒΟΥΛΗ
Ομπρέλα-προστασίας για τους διανομείς φαγητού προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ
Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη κατέθεσαν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, την οποία επισημαίνουν την ανάγκη να υπάρξει μια ομπρέλα ασφαλείας στην εργασία των διανομέων φαγητού.
Ομπρέλα-προστασίας για τους διανομείς φαγητού προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας