Η απομάκρυνση του κ. Βρούτση από την ηγεσία του υπ. Εργασίας, στο οποίο συνέχιζε όσα είχε ξεκινήσει από την πρώτη θητεία του στην κυβέρνηση Σαμαρά, ήταν η μόνη προαναγγελθείσα αλλαγή από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στις αρχές Δεκεμβρίου επέπληξε στο υπουργικό συμβούλιο τον υπουργό του για το πολιτικό κόστος που δημιουργεί η μεγάλη καθυστέρηση με τις εκκρεμείς συντάξεις. «Εισπράττουμε πολιτικό κόστος από αυτήν την ιστορία» είχε δηλώσει τότε ο κ. Μητσοτάκης. Εκτοτε ήταν θέμα ημερών η αποχώρηση Βρούτση από το υπουργείο.
Ο ίδιος ο τέως Εργασίας γνώριζε από την προηγούμενη εβδομάδα την απόφαση του πρωθυπουργού, όταν για πρώτη φορά έγινε φανερό πως πηγές από του Μαξίμου άφηναν να διαρρεύσει η απόφαση για την απομάκρυνσή του και η μετάθεση της υφυπουργού Δ. Μιχαηλίδου σε θέση υφυπουργού Ενέργειας. Δηλαδή στη θέση που πριν από μήνες ακουγόταν το όνομα της γενικής γραμματέως του υπουργού και δεξί χέρι του Γ. Βρούτση, της κ. Αννας Στρατινάκη.
Τελικώς οι δυο κυρίες του υπουργείου ούτε μετακινήθηκαν, ούτε αναβαθμίστηκαν. Αναβάθμιση σε θέση αναπληρωτή υπουργού δεν είδε ούτε ο υφυπουργός Π. Τσακλόγλου (που, όπως λέγεται, ο ίδιος δεν απέκλειε).
Ταυτοχρόνως, η δημιουργία μιας ακόμη θέσης υφυπουργού με την αναβάθμιση της (με ανύπαρκτο, μέχρι τώρα, έργο) γενικής γραμματέως Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων και πρώην στελέχους της ΟΝΝΕΔ Μαρίας Συρεγγέλα απετέλεσε τη μοναδική έκπληξη στις αλλαγές που έγιναν στο υπουργείο Εργασίας. Διότι υπό μια έννοια ούτε η έλευση του Κ. Χατζηδάκη αποτελεί έκπληξη όσο κι αν ο ίδιος με τίποτε δεν φαίνεται να επιθυμούσε την τοποθέτησή του σε ένα «λαϊκό» υπουργείο που δεν κατόρθωσε να διαχειριστεί εδώ και ενάμισι χρόνο τα προβλήματα στον ΕΦΚΑ.
Τάξη στις συντάξεις
Κατά τα φαινόμενα, η τοποθέτηση του Κ. Χατζηδάκη από τον πρωθυπουργό συναρτάται ακριβώς με την αναζήτηση ενός προσώπου που θα μπορούσε να βάλει τάξη στην αταξία των εκκρεμών συντάξεων. Ενα πρόσωπο που, επίσης, δεν θα θέτει προσκόμματα στην ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων που έχει αναλάβει ο υφυπουργός Π. Τσακλόγλου και θα προχωρήσει στη σταδιακή πισσαρίδειο ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ, με την οποία διαφωνούσε ο Βρούτσης.
Πολλοί συναρτούν τη μετακίνηση Χατζηδάκη όχι τόσο με τη βελτίωση της κυβερνητικής εικόνας στον ΕΦΚΑ όσο με την επέκταση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στα εργασιακά. Αλλωστε είναι γνωστό ότι ο κ. Χατζηδάκης είναι λάτρης της ελευθερίας των αγορών και γνήσιο τέκνο του νεοφιλελευθερισμού. Ωστόσο, στο Εργασίας, δεν έμειναν και πολλά πεδία ανέπαφα από την απόλυτη καταστροφή των εργασιακών δικαιωμάτων. Ο προκάτοχός του φρόντισε αρκετά γι’ αυτό όταν ακόμη και στις συνθήκες της πανδημίας απάλλαξε τους εργοδότες από την υποχρέωση να δηλώνουν προκαταβολικά τις αλλαγές στον χρόνο εργασίας. Αρνητική είναι και η συντηρητικοποίηση της πρώην γραμματείας Ισότητας Φύλων.
Οταν όλες οι αναπτυγμένες χώρες δίδουν ολοένα και μεγαλύτερο βάρος στην άρση των διακρίσεων και στην ισότητα των φύλων, ο κ. Μητσοτάκης έχοντας ήδη μεταλλάξει μετά τις εκλογές τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, πρωτίστως σε «Οικογενειακής Πολιτικής» θεσπίζει τώρα υφυπουργείο για τη «δημογραφική πολιτική και την οικογένεια». Κατ’ αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνει ότι μπορεί μεν ο άνθρωπος του Σαμαρά, όπως αποκαλούνταν ο Βρούτσης, να απομακρύνθηκε αλλά ο σαμαρισμός επεκτείνεται. Κι αυτήν τη φορά υπό τη διαιτησία ενός ευρωπαϊστή, του Κωστή Χατζηδάκη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας