Μπορεί οι ηγέτες της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Γαλλίας να συμφώνησαν, βάσει κυβερνητικών πηγών, ότι έχει επιτευχθεί «σημαντική πρόοδος» στη διαπραγμάτευση, ωστόσο ο ρόλος του ΔΝΤ αναδεικνύεται σε αγκάθι. Και αυτό επειδή οι Μέρκελ και Ολάντ δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να «διώξουν» το Ταμείο από την Ευρώπη, αλλά αντιθέτως εξέφρασαν την επιθυμία η συμφωνία «με μακροπρόθεσμο ορίζοντα» για την Ελλάδα να έχει και τη «σφραγίδα» του ΔΝΤ.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανέλυσε τους «σκοπέλους», που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και η οικονομία της στη δυόμισι ωρών μεταξύ τους συνάντηση.
Αφενός δηλαδή την ανάγκη να υπάρξει άμεσα στο προσεχές Γιούρογκρουπ, δηλαδή μέχρι το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, μια ενιαία λύση που θα «ξεκλειδώσει» τη ρευστότητα και αφετέρου την ανάγκη να λυθεί το ζήτημα του χρέους, δηλαδή το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας, που εκτείνεται πέραν του προσεχούς τριμήνου και αφορά το σύνολο του 2015.
Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι Μέρκελ και Ολάντ κατανόησαν την ανάγκη η συμφωνία να έχει «μακροπρόθεσμο ορίζοντα», ενώ αναφορικά με την «επόμενη μέρα» εμφανίστηκαν θετικοί στο να δομηθεί ένα επενδυτικό σχέδιο για την Ελλάδα που θα συμπεριλαμβάνεται στη συμφωνία.
Πέραν αυτού οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας «εξέφρασαν τη βούλησή τους να συνδράμουν και προσωπικά αν χρειαστεί ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία».
Ο χρόνος
Αναφορικά με το χρονικό σημείο που πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία, ο Φρανσουά Ολάντ φάνηκε να αναγνωρίζει -έστω και ήπια- την αναγκαιότητα για επίτευξη λύσης εντός των προσεχών εβδομάδων. Πριν ακόμη ξεκινήσει η τριμερής, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η εν λόγω συνάντηση «μας επιτρέπει να προετοιμάσουμε το επόμενο Γιούρογκρουπ στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Ιουνίου», προσθέτοντας ότι «με τον κ. Τσίπρα θέλουμε να βρούμε λύσεις που θα μας επιτρέψουν να δείξουμε εμπιστοσύνη και να απελευθερώσουμε τους πόρους που έχουν προβλεφθεί».
Οι δυνατότητες ωστόσο του Γάλλου προέδρου έχουν μέχρι στιγμής αποδειχτεί περιορισμένες.
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις η ελληνική πλευρά θέλησε να ενημερώσει τους δύο ηγέτες για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στην Ομάδα των Βρυξελλών, εξ ου και στη συνάντηση στο ξενοδοχείο που διαμένουν οι Μέρκελ και Ολάντ, παραβρέθηκε επίσης ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, συντονιστής της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης, και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος διατηρεί επαφές με τους στενούς συνεργάτες όλων των κορυφαίων αξιωματούχων των θεσμών.
Η ελληνική αντιπροσωπεία μετέφερε την άποψη ότι είναι «ώριμες» οι συνθήκες για την επίτευξη συμφωνίας τις επόμενες εβδομάδες στο προσεχές Γιούρογκρουπ και πως η Ελλάδα έχει δείξει τη βούληση για την σύναψη τελικής συμφωνίας.
Πηγές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν έκρυβαν όμως ότι παραμένουν διαφωνίες σε σημαντικά ζητήματα όπως τον ΦΠΑ.
Διαρκής απειλή
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε επίσης στους εταίρους του και το ζήτημα του χρέους, καθώς η ακολουθία των αποπληρωμών στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί η ελληνική πλευρά θα δημιουργήσει την αίσθηση της διαρκούς απειλής για χρηματοδοτική ασφυξία.
Η Αθήνα ήδη επεξεργάζεται μεθόδους ώστε να βρεθεί ο αποδεκτός από όλους τους εταίρους τρόπος ελάφρυνσης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.
Οποιες μέθοδοι πάντως προϋποθέτουν να παρακαμφθεί το ΔΝΤ πρέπει προς ώρας να αποκλειστούν, όπως αποδείχτηκε από τη χθεσινή τριμερή.
Προσκλήσεις
Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα στις 14.30 με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει «δράση» για την επίτευξη συμφωνίας, όπως τουλάχιστον φάνηκε και από το φερόμενο ως σχέδιο συμφωνίας που υπέγραψε.
Τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη πάντως επέμεναν ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει θέσει, ούτε της έχει τεθεί, θέμα για παράταση του ισχύοντος προγράμματος, ούτε έχει αποσταλεί πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να παραστεί σε ακρόαση στο ευρωκοινοβούλιο από κοινού με τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Μάριο Ντράγκι.
«Οταν δεχόμαστε, πάντως, προσκλήσεις, ανταποκρινόμαστε σε αυτές» ανέφεραν συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας