Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 14.4°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 13.9°C
  2 BF
  67%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 6.7°C / 12.0°C
  3 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.0°C / 10.0°C
  2 BF
  71%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.1°C / 13.3°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 2.2°C / 12.0°C
  0 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.1°C / 14.0°C
  3 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.0°C / 13.3°C
  1 BF
  62%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.0°C / 13.3°C
  1 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  2 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  67%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 15.0°C
  0 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  4 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.7°C / 13.3°C
  2 BF
  54%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  11°C 9.4°C / 11.7°C
  2 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.1°C / 13.3°C
  2 BF
  86%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  1 BF
  32%
Η Κεραμέως διχάζει τη Ν.Δ.
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Κεραμέως διχάζει τη Ν.Δ.

 • A-
 • A+
«Γαλάζιοι» βουλευτές και πρόεδροι επιμελητηρίων χαρακτηρίζουν «απαράδεκτη» την τροπολογία της υπουργού Παιδείας που ισοπεδώνει τα πτυχία των δημόσιων πανεπιστημίων, εξομοιώνοντάς τα με τους τίτλους κολεγίων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε σοβαρό εσωκομματικό ζήτημα για τη Ν.Δ. έχει εξελιχθεί το θέμα της τροπολογίας που έφερε αιφνιδιαστικά η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ψηφίστηκε νύχτα στο νομοσχέδιο για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, με την οποία εξομοιώνονται οι τίτλοι των κολεγίων με τα πτυχία των δημοσίων ελληνικών ανώτατων ιδρυμάτων και αφαιρείται από τους επαγγελματικούς φορείς ο καθοριστικός ρόλος που είχαν στην παροχή άδειας άσκησης επαγγέλματος.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Οπως πληροφορείται η «Εφ.Συν.», οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι πάρα πολύ έντονες και έχουν φτάσει και σε επίπεδο βουλευτών του κόμματος. Ειδικότερα οι πληροφορίες κάνουν λόγο για βουλευτές που είναι μηχανικοί και οικονομολόγοι και οι οποίοι έχουν δεχτεί σφοδρή δυσαρέσκεια από τις εκλογικές τους περιφέρειες ανά την Ελλάδα για την τροπολογία. Και μπορεί οι αντιδράσεις των βουλευτών αυτών να μην έχουν εκφραστεί δημόσια, όμως έχουν διατυπωθεί σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις και σε οχλήσεις προς τα κυβερνητικά κλιμάκια.

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας

EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι οι τρεις πρόεδροι, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Γιώργος Στασινός και Σπύρος Μάμαλης, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αντίστοιχα, οι οποίοι εκτόξευσαν από κοινού ευθείες βολές κατά της Νίκης Κεραμέως, καταγγέλλοντας την τροπολογία ως «απαράδεκτη και αντισυνταγματική» που «ισοπεδώνει τα πτυχία των Ελλήνων οικονομολόγων, μηχανικών, γεωτεχνικών και άλλων επιστημόνων» και που πέρασε από την υπουργό «στο “και πέντε” και από την πίσω πόρτα», και διατυπώνοντας ερώτημα για το «ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η κατάθεσή της», είναι όλοι τους «γαλάζιοι».

Ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Μάλιστα, ο κ. Κόλλιας, ο οποίος έχει δηλώσει ότι «η διαδικασία, η οποία προβλέπεται από την τροπολογία Κεραμέως είναι διάτρητη και αδιαφανής», ανακοίνωσε πως «η εκπρόθεσμη τροπολογία της υπουργού Παιδείας για την εγγραφή των αποφοίτων κολεγίων, εντός μόλις 30 ημερών, στους επιστημονικούς φορείς, χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας διάλογος με τους επιστημονικούς φορείς και την ακαδημαϊκή κοινότητα οδήγησε την Κεντρική Διοίκηση και τη Συνέλευση των Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος στην απόφαση προσφυγής ενώπιον κάθε δικαστικής αρχής, ώστε να ακυρωθεί εν τοις πράγμασι η σχετική νομοθετική ρύθμιση».

Σφοδρές αντιδράσεις ξέσπασαν και στην Κεντρική Μακεδονία με το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος να δηλώνει ότι η σχετική κίνηση του υπουργείου Παιδείας «απαξιώνει σε βαθμό εκποίησης τη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, ακυρώνει τον ρόλο των Διπλωματούχων Μηχανικών μελών του ΤΕΕ και θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον», καταγγέλλοντας «τις συγκεκριμένες επιλογές και μεθοδεύσεις» και ζητώντας «να προχωρήσουν οι διαδικασίες ώστε, με νέα νομοθετική πρωτοβουλία, να καταργηθούν άμεσα οι απαράδεκτες ρυθμίσεις που απαξιώνουν τον επιστημονικό κόσμο της χώρας».

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση βλέπει την περίοδο της πανδημίας ως μια ευκαιρία για να περάσει το πλήθος ρυθμίσεων που σχεδιάζει, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι εκ των πραγμάτων οι αντιδράσεις που προκαλούν στην κοινωνία δεν μπορούν να εκφραστούν με τον τρόπο που αυτό θα γινόταν σε κανονικές συνθήκες. Την ίδια τακτική θέλησε να ακολουθήσει και με το ζήτημα της τροπολογίας για τα κολέγια η υπουργός Παιδείας. Ομως εδώ οι σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί και σε κομμάτια της παραδοσιακής βάσης της Ν.Δ.

Βολές και από ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Με ανακοίνωσή του ο τομέας Παιδείας του ΚΙΝΑΛΛ. καταγγέλλει την υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση ότι «μετέφεραν την αρμοδιότητα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, που σε όλη την Ε.Ε. έχουν οι επαγγελματικοί φορείς, σε μια υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας, ώστε τυπικά και αδιακρίτως να μπορεί να αναγνωρίζει κάθε τίτλο σπουδών, μεταξύ αυτών και τις χιλιάδες τίτλους των κολεγίων» και ότι «κατεδαφίζουν με τον τρόπο αυτό το μορφωτικό και ακαδημαϊκό επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων, των διπλωμάτων και των πτυχίων τους, για χάρη των οικονομικών συμφερόντων λίγων σχολαρχών που έχουν συμφωνίες δικαιόχρησης με ξένα ιδρύματα και παρέχουν εκπαίδευση και πτυχία λειτουργώντας σε καθεστώς εμπορικού και όχι εκπαιδευτικού ιδρύματος, χωρίς αξιολόγηση παρόμοια με τα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ». Και ζητά «να επανέλθει πάραυτα η αρμοδιότητα αξιολόγησης των επαγγελματικών προσόντων στους υπεύθυνους επαγγελματικούς φορείς και ενώσεις».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γιατί παραιτήθηκε ο Ταραντίλης
Στα απανωτά χτυπήματα που δέχεται η κυβέρνηση μετά τους χειρισμούς της στα κεντρικά ζητήματα της επικαιρότητας, ήρθε χθες να προστεθεί και η παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη από τη θέση του κυβερνητικού...
Γιατί παραιτήθηκε ο Ταραντίλης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καρφιά» και από την Κεφαλογιάννη
Ολο και πληθαίνουν τα «καρφιά» μέσα στη Ν.Δ. προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Μετά την Ελίζα Βόζεμπεργκ και τον Θάνο Πλεύρη σαφή θέση πήρε η Ολγα Κεφαλογιάννη.
«Καρφιά» και από την Κεφαλογιάννη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ατελείωτο πινγκ πονγκ ευθυνών
Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται όλο αυτό το διάστημα με την πλάτη στον τοίχο με το ζήτημα της διαχείρισης της πανδημίας, της οποίας τον έλεγχο έχει χάσει, ήρθε τώρα και η κακοκαιρία για να αναδείξει όλο το...
Ατελείωτο πινγκ πονγκ ευθυνών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ακραίο» θεωρεί τον Σαμαρά ο Μητσοτάκης
Για «φωνές τόσο ακραίες που οδηγούν νομοτελειακά σε καταστάσεις τις οποίες δεν θέλουμε ή δεν πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων» έκανε λόγο ο νυν πρωθυπουργός φωτογραφίζοντας τον πρώην,...
«Ακραίο» θεωρεί τον Σαμαρά ο Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τα καρφιά ήρθαν από την Ντόρα
Το γάντι που, φοβούμενος τη σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά, δεν θέλησε να σηκώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας ανοχή στην ανοιχτή υπονόμευση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης από τον πρώην...
Τα καρφιά ήρθαν από την Ντόρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας