• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.4°C / 3.6°C
  1 BF
  66%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.7°C / 2.7°C
  4 BF
  35%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.1°C / 5.0°C
  2 BF
  30%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  3 BF
  20%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  2 BF
  55%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.9°C / 2.1°C
  1 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.6°C / -2.1°C
  3 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.8°C / 5.6°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.1°C / 7.8°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.9°C / 3.9°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 6.8°C
  5 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  4 BF
  46%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  4 BF
  45%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.5°C / 0.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.5°C / 1.7°C
  1 BF
  57%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.8°C / 7.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 3.6°C
  4 BF
  61%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -0.1°C / 1.3°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.2°C / 2.8°C
  1 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.2°C / -3.2°C
  2 BF
  47%

Το κλίμα στη προχθεσινή συνδιάσκεψη της Α´ Αθήνας έδειξε ναι βαραίνει αντί να εκτονώνεται

ICON PRESS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μπρος συμφωνία, πίσω πολυφωνία

 • A-
 • A+

Το κλίμα προβληματισμού που διατρέχει την κομματική πυραμίδα του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή (και όχι μόνο) τη νέα συμφωνία, αποτυπώθηκε πλήρως στην προχθεσινή συνδιάσκεψη της Α΄ Αθήνας, της πολυπληθέστερης οργάνωσης του κόμματος (αριθμεί περίπου 3.000 μέλη).

Στη συνδιάσκεψη σχηματοποιήθηκε η τριχοτόμηση της προεδρικής πλειοψηφίας, η οποία δεν κατόρθωσε να ομονοήσει, αφήνοντας ανοικτό το πεδίο στην Αριστερή Πλατφόρμα. Ας δούμε όμως πώς συντίθεται το οργανωτικό πλαίσιο. Την προεδρική πλειοψηφία συνθέτουν η «Ενωτική Κίνηση» (Γ. Μπουρνούς, Ν. Ηλιόπουλος, Γ. Μπασκώζος, Κ. Πουλάκης κ.ά.), η «Πλατφόρμα 2010» (Γ. Μπαλάφας, Αγ. Μανταδάκης, Χρ. Στάικος κ.ά.) και η «Κίνηση των 53 συν ΑΝΑΣΑ» (Χρ. Παπαδόπουλος, Π. Λάμπρου, Ράνια Σβίγκου, Μ. Μπαρζέφσκι, Μ. Υδραίος κ.ά.), η οποία στην κεντρική επιτροπή είχε εκλέξει τον γραμματέα Τ. Κορωνάκη.

Απέναντί της η «Αριστερή Πλατφόρμα» και η συνεργαζόμενη με αυτή ΔΕΑ (Δέσποινα Σπανού, Μαρία Μπόλαρη, Κ. Κατσάμπης κ.ά.).

Η συζήτηση όπως ήταν αναμενόμενο περιστράφηκε γύρω από το κομβικό θέμα της διαπραγμάτευσης, στους άξονες που είχε περιγράψει ο πρωθυπουργός στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», και όπως την παρουσίασε με την ομιλία του στη συνδιάσκεψη ο γραμματέας του κόμματος.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε συναίσθηση της κρισιμότητας και της ευθύνης που φέρουμε, μια ευθύνη που μοιραζόμαστε όλοι εμείς... Δεν μπήκαμε στη διαπραγμάτευση ούτε με στόχο "συμφωνία πάση θυσία", ούτε "ρήξη πάση θυσία". Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η συμφωνία που θα καταλήξουμε θα είναι πολιτικά αντίστοιχη με το πολιτικό μας σχέδιο. Να πάρουμε χώρο και χρόνο», είπε στην ομιλία του ο γραμματέας του κόμματος.

Η αναφορά του δε «να συζητήσουμε σοβαρά ποιος είναι ο ρόλος του κόμματος, να μη συναντιόμαστε μόνο μία φορά τον μήνα και να λέμε "καλά τα πήγε ο τάδε υπουργός". Πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο να μείνουμε όρθιοι αν οι δανειστές έχουν πάρει την απόφαση να μας βάλουν το δίλημμα "μνημόνιο και εξευτελισμός" ή να πέσουμε» πυροδότησε τη συζήτηση.

Οταν η τελικά η συζήτηση έφτασε στην ψήφιση κειμένου, οι της «Κίνησης των 53+ΑΝΑΣΑ» δεν ψήφισαν την τροπολογία της Ενωτικής Κίνησης, η οποία ήταν στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του Αλ. Τσίπρα, εκφράζοντας την άποψη ότι η κυβέρνηση «οδηγείται σε τρίτο μνημόνιο, δεν υλοποιείται το πρόγραμμα του συνεδρίου, δεν ασκείται αριστερή ριζοσπαστική πολιτική».

Οι «κερδισμένοι»

Προκαλώντας με τον τρόπο αυτό την αντίδραση της «Ενωτικής Κίνησης» η οποία εκτιμούσε ότι «το διαπραγματευτικό σχέδιο της κυβέρνησης κινείται στην κατεύθυνση της έντιμης και βιώσιμης οικονομικά και κοινωνικά πολιτικής λύσης εκτός ύφεσης και λιτότητας». Είναι χαρακτηριστικό ότι η «Πλατφόρμα 2010» επιχείρησε, χωρίς επιτυχία, να συγκεράσει τις απόψεις, με αποτέλεσμα όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα «κερδισμένη» να βγει η «Αριστερή Πλατφόρμα».

Για την ιστορία στο 35μελές όργανο η «Ενωτική Κίνηση» εξέλεξε 7 μέλη, η «Κίνηση των 53» 14 μέλη, 10 μέλη η «Αριστερή Πλατφόρμα» (αύξησε τη δύναμή της), και 4 μέλη η «Πλατφόρμα 2010», γραμματέας δεν εξελέγη αφού καμία πλευρά δεν συγκέντρωσε αυτοδυναμία, με το όνομα της Μάνιας Μπαρτζέφσκι να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να διαδεχτεί τον Μ. Υδραίο.

Απ’ όσους συνομίλησαν με στελέχη της Α΄ Αθήνας η εκτίμηση που μεταφερόταν συμπυκνωνόταν στο ότι «πλέον χρειάζεται άνωθεν πολιτική παρέμβαση ώστε να ξεκαθαριστεί το τοπίο» (η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ευρωβουλευτή Δ. Παπαδημούλη σύμφωνα με πληροφορίες επεκτάθηκε και στα εσωκομματικά ζητήματα) και πιθανότατα η αναφορά αυτή να προσβλέπει στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας την Τετάρτη, αφού εκεί θα τεθεί και το θέμα των σχέσεων κόμματος - κοινωνίας.

Το κλίμα αντί να βαίνει προς εκτόνωση δείχνει να φορτίζεται ακόμα περισσότερο αφού σήμερα το απόγευμα στην ΕΣΗΕΑ σε εκδήλωση της ιστοσελίδας Rproject (πρόσκειται στη ΔΕΑ) με τίτλο «Σύγκρουση τώρα με τους δανειστές» οι Α. Νταβανέλος, Γ. Μηλιός, Σόφη Παπαδόγιαννη, και με παρεμβάσεις από τους Π. Λάμπρου και Γ. Σαπουνά θα επιχειρηθεί να απαντηθεί το ερώτημα «γιατί η μόνη διέξοδος είναι η ρήξη με τους δανειστές».

Ομως ήδη ο Π. Λάμπρου διαφοροποιήθηκε από το «κεντρικό μοτίβο» αναφέροντας σε σχόλιό του «όταν σε καλούν ως παρεμβαίνοντα σε μια εκδήλωση, με συγκεκριμένο στίγμα, αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας δεν θα αναπτύξει την άποψή του η οποία μπορεί και να διαφέρει».

Ισως τελικά μια εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «αναζητείται ρεαλισμός και σοβαρότητα» να ήταν πιο κρίσιμη αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ...

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σημαντική πρεμιέρα για τη νέα Πολιτική Γραμματεία
Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία να αφουγκραστεί το κλίμα που θα του μεταφέρουν τα στελέχη του οργάνου, να ενημερώσει για τις κυβερνητικές θέσεις και να παράσχει διευκρινίσεις για τις προτεραιότητες των...
Σημαντική πρεμιέρα για τη νέα Πολιτική Γραμματεία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πορεία προς το Συνέδριο αλλά και την τελική ρήξη
Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας προς το παρόν φαίνεται ότι θα συμμετάσχουν κανονικά στις δύο επιτροπές που θα δημιουργηθούν για το Εκτακτο Συνέδριο, όμως -όπως δηλώνουν- δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νέο...
Πορεία προς το Συνέδριο αλλά και την τελική ρήξη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΣΥΡΙΖΑ εσύ, ΣΥΡΙΖΑ εγώ;
Πρώτη επίσημη προβολή του έργου «Μια πεντακάθαρη ρήξη» έγινε χθες στο Σινέ Κεραμεικός. Οι εκατέρωθεν κατηγορίες, έδιναν όχι μόνο τον «παλμό», αλλά και το κεντρικό και ίσως το τελικό μήνυμα: πως το «μαζί» στο...
ΣΥΡΙΖΑ εσύ, ΣΥΡΙΖΑ εγώ;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ραντεβού τον Σεπτέμβρη
Μετά από δεκατρείς ώρες τοποθετήσεων στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε με ψηφοφορία διά ανατάσεως η διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβρη. Σε ανακοίνωσή της η Αριστερή Πλατφόρμα αναφέρει ότι κάτι τέτοιο...
Ραντεβού τον Σεπτέμβρη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Η μάχη θα δίνεται μέρα με τη μέρα»
Πολιτικά ειλικρινής, ήταν η τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην τοποθέτησή του ήταν απόλυτα σαφής όσον αφορά το επόμενο διάστημα, λέγοντας «το...
«Η μάχη θα δίνεται μέρα με τη μέρα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κ.Ε.
Υπό τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή (Κ.Ε.) του κόμματος με κεντρικό θέμα «ο ΣΥΡΙΖΑ στη νέα εποχή μετά τα μνημόνια». Η συνεδρίαση θα έχει ως βασικό στόχο να...
Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κ.Ε.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας