Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 13.3°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.1°C / 8.3°C
  4 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  5°C 3.3°C / 6.0°C
  2 BF
  93%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.7°C / 2.0°C
  2 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.1°C / 6.1°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 5.6°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  3 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.6°C / 6.0°C
  1 BF
  93%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.0°C / 12.8°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.0°C / 13.9°C
  1 BF
  76%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  1 BF
  94%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  3 BF
  57%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.7°C
  2 BF
  67%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 13.0°C
  1 BF
  88%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  10°C 7.8°C / 11.1°C
  2 BF
  71%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 6.0°C
  3 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.6°C / 5.6°C
  2 BF
  58%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  3 BF
  60%
Οι προϋποθέσεις Τσίπρα για την επίτευξη συμφωνίας

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας» αναφέρει ο πρωθυπουργός

AP Photo/Petros Giannakouris

Οι προϋποθέσεις Τσίπρα για την επίτευξη συμφωνίας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τέσσερις προϋποθέσεις για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές-εταίρους έθεσε από το ετήσιο συνέδριο του ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως θα πρέπει να πρόκειται για μια συμφωνία που θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα και θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους, χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα για φέτος και του χρόνου, θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη και δεν θα επιβάλλει νέα μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις.

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Δώσαμε ως κυβέρνηση σκληρό αγώνα για να πείσουμε τους εταίρους ότι η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη» ανέφερε εισαγωγικά ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση που ηγείται απέδειξε έμπρακτα ότι εργάζεται με ειλικρίνεια και αφοσίωση για την επίτευξη συμφωνίας.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, τόνισε πως υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν συμφωνία με σχέδια διχαστικά για την Ευρώπη, συμπληρώνοντας πως «παρότι βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, ύψους 8 δισ.».

Σχετικά με το θέμα της ρευστότητας που έχει αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία τους τελευταίους μήνες, είπε πως «δεν αποτελεί ούτε επιλογή ούτε ευθύνη της κυβέρνησης» σημειώνοντας πως «πρόκειται για σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων».

Ως επόμενο βήμα έθεσε το θέμα της επεξεργασίας εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου που «θα εγγυάται την κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή ως προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «χρειαζόμαστε ανάπτυξη που θα στηρίζεται και στην ενίσχυση της ενεργού συζήτησης και όχι στηριζόμενη αποκλειστικά στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας, ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας και πρώτα από όλα στο ανθρώπινο δυναμικό». Σαν δεύτερο πλεονέκτημα έθεσε αυτό των φυσικών πόρων της χώρας και τρίτον τη γεωπολιτική θέση της, ως «ενεργειακός κόμβος και τουριστικός».

Στο σημείο αυτό ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε πως «η ανάπτυξη που χρειαζόμαστε και θέλουμε, οφείλει να σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα ώστε να ενισχυθεί η εσωτερική ζήτηση. Πρέπει να στηρίζεται στις επιχειρήσεις έντασης κεφαλαίου» καλώντας τους εργοδότες σε συστράτευση «στον αγώνα για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας».

Ο πρωθυπουργός έθεσε πέντε μεταρρυθμιστικούς άξονες:

1ος: ο σχεδιασμός & η ολοκλήρωση νέων οργανισμών των υπουργείων που θα προβλέπουν σαφές οργανωτικό σχήμα.

2ος: η απλοποίηση των διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων

3ος: η κωδικοποίηση της νομοθεσίας & 4ος άξονας, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος

4ος: η αμείλικτη πάταξη της διαφθοράς που αποτελεί το μέσον της δημιουργίας ολιγοπωλίων και καρτέλ στην αγορά.

5ος άξονας: η επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, πολιτικής και διοικητικής.

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε πως «σύντομα θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη δομή & τη λειτουργία της νέας Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας».

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή την ένταξη στην αναπτυξιακή τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών και ανακοίνωσε πως οι λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης για τα «κόκκινα δάνεια» θα δοθεί σύντομα στην δημοσιότητα για διαβούλευση. 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι προτάσεις Τσίπρα
Κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεων των Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρότεινε μεταξύ άλλων και τα εξής: Αναθεώρηση ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή βαρών φιλοξενίας,...
Οι προτάσεις Τσίπρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επικοινωνία Τσίπρα – Κόντε πριν τη «μίνι» σύνοδο κορυφής
Λίγα 24ωρα πριν από τη σύνοδο των ηγετών επτά χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην ΕΕ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με...
Επικοινωνία Τσίπρα – Κόντε πριν τη «μίνι» σύνοδο κορυφής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ελάτε να συνεννοηθούμε»
Μήνυμα προς τους δανειστές έστειλε από την Κρήτη ο πρωθυπουργός στη βραδινή του ομιλία στο Ηράκλειο της Κρήτης, καλώντας τους θεσμούς σε συνεννόηση χωρίς να ζητούν «πράγματα που δεν γίνονται». Ο Αλέξης Τσίπρας...
«Ελάτε να συνεννοηθούμε»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Μοσκοβισί
Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί τη Δευτέρα ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό (12:30 μ.μ.) και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.
Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Μοσκοβισί
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπαράζ επαφών του Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες
Σημαντικές επαφές θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες το τριήμερο 17 με 19 Φεβρουαρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ταξιδεύσει για τη σύνοδο κορυφής και θα έχει κατ’ ιδίαν ραντεβού με τον πρόεδρο της...
Μπαράζ επαφών του Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τετ-α-τετ Τσίπρα - Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες
Πυκνώνουν οι επαφές του Αλέξη Τσίπρα, την ίδια ώρα που η χώρα μας αναλαμβάνει πρωτοβουλίες συγκαλώντας μια τριμερή μίνι-σύνοδο κορυφής με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της...
Τετ-α-τετ Τσίπρα - Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας