Την ευκαιρία που ζητούσαν για να δρομολογήσουν κατασταλτικά μέτρα μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, βρήκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την άθλια επίθεση κατά του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, Δημήτρη Μπουραντώνη.
Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε σήμερα με τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων, δεν δίστασε να μιλήσει για την άλλη όψη του παρακράτους που έχει «αριστερό προσωπείο», επενδύοντας έτσι, για ακόμα μια φορά, στη θεωρία των δύο άκρων.
«Όπως αποστρέφουμε όλοι το βλέμμα από την εικόνα του όμηρου πρύτανη, έτσι πρέπει να δούμε κατάματα τα γεγονότα. Μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά, φορά αριστερό προσωπείο. Και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Οι τρεις άξονες
Χρησιμοποιώντας τη φράση «αυτός ο ιδιότυπος φασισμός... θα τελειώσει» ο πρωθυπουργός προχώρησε στην εξαγγελία κατασταλτικών μέτρων στα πανεπιστήμια που –όπως είπε– θα κινηθούν στους παρακάτω τρεις άξονες:
► Ίδρυση σώματος «προστασίας» πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ειδικότερα, έκανε λόγο για ένα σώμα που «θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, το οποίο θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται, θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας». Σε κάθε περίπτωση, δεν διευκρινίστηκε εάν το σώμα αυτό θα είναι κρατικό ή θα αποτελείται από ιδιώτες, καθώς και εάν θα υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
► «Αναβάθμιση» μέτρων ασφάλειας στα Πανεπιστήμια. Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στις εγκαταστάσεις, για περιφράξεις και για χρήση τεχνικών μέσων όπως κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης.
► Αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα που τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Ο λόγος στους πρύτανεις
Σημειώνεται ότι σήμερα δεν κατατέθηκε συγκεκριμένο σχέδιο προς τους πρυτάνεις, αλλά αναφέρθηκαν οι άξονες της κυβερνητικής πρωτοβουλίας. Στη συνέχεια η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι οι προτάσεις «πρέπει να προσαρμοστούν στην ιδιαιτερότητα κάθε ιδρύματος», ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και την ακαδημαϊκή κοινότητα θα καταθέσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο «προστασίας» των πανεπιστημίων.
Μετά τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των δύο υπουργών, μίλησαν ορισμένοι από τους πρυτάνεις και συγκεκριμένα: ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπαϊωάννου και οι πρυτάνεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος - Αθανάσιος Δημόπουλος, του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ανδρέας Μπουντουβής, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτριος Μπουραντώνης καθώς και ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Περικλής Μήτκας.
Οι παραπάνω πρυτάνεις συμφώνησαν να ληφθούν μέτρα που συνδέονται με την ενίσχυση της ασφάλειας, ωστόσο το θέμα αυτό και οι προτάσεις της κυβέρνησης θα συζητηθούν εκτενέστερα αύριο, στη σύνοδο των πρυτάνεων, όπου αναμένεται να παρθούν και οι σχετικές αποφάσεις.
Έντονη αντίδραση Φίλη
Στο θέμα τοποθετήθηκε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «αθλιότητα» και για «ύπουλη προπαγάνδα, ακροδεξιάς κοπής», από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος «ουσιαστικά επιχειρεί να αθωώσει πολιτικά τη Χρυσή Αυγή, συμψηφίζοντας τη δράση της με τις ενέργειες αυτόκλητων "τιμωρών"».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας