• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 2.2°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  5 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 1.5°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.8°C
  7 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.7°C / 3.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  8 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 1.9°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.7°C
  3 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.8°C
  6 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  3 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 2.2°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  3 BF
  65%

Θεόδωρος Λιβάνιος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Θ. Λιβάνιος υποτιμά τον κοινό νου

 • A-
 • A+
Η απάντηση του υφυπουργού Εσωτερικών για το θέμα που ανέδειξε η «Εφημερίδα των Συντακτών» και αφορά στενό συνεργάτη του με πλούσιο ποινικό μητρώο αφήνει έκθετους τόσο τον ίδιο όσο και την κυβέρνηση.

Με μια απάντηση που ξεκάθαρα υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος «έσπασε» τη σιωπή του ύστερα από μέρες και σχολίασε το πρωτοσέλιδο θέμα της «Εφ.Συν.» του Σαββάτου σχετικά με τα έργα και τις ημέρες του στενού συνεργάτη του, Θεοδόση Μούγιου. Ενός ανθρώπου με πλούσιο ποινικό μητρώο το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 5ετή καταδίκη για απιστία, υπεξαίρεση, πλαστογραφία, διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και απόταξή του από την Ελληνική Αστυνομία. Πρόσφατα μάλιστα, του ασκήθηκε ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τον νόμο περί «πόθεν έσχες».

Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»

Ο κ. Μούγιος λοιπόν βρέθηκε στο υπουργείο από τον πρώτο κιόλας μήνα διακυβέρνησης της Ν.Δ. Εκτοτε εμφανιζόταν με διάφορες ιδιότητες (νομικός σύμβουλος, ειδικός σύμβουλος, υπεύθυνος επικοινωνίας, ακόμα και ως συντάκτης νομοθετικού πλαισίου). Στο πλαίσιο αυτό αλληλογραφούσε με θεσμικούς φορείς (π.χ. ΚΕΔΕ) για λογαριασμό του υπουργείου, συμμετείχε σε συναντήσεις με φορείς ανά την Ελλάδα ως εκπρόσωπός του, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που βρέθηκε στα έδρανα της κυβέρνησης, στο πλευρό του κ. Λιβάνιου. Το πιο εντυπωσιακό απ’ όλα, ήταν μέλος της επιτροπής που ενέκρινε ή απέρριπτε έργα του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο περιλαμβάνει πόρους ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος διαβάζοντας τις ιδιότητες που περιγράψαμε πιο πάνω και τις οποίες συγκέντρωνε ο κ. Μούγιος θα πίστευε ότι πρόκειται για ένα κομβικό πρόσωπο στις δραστηριότητες του υπουργείου Εσωτερικών. Η λογική αυτό λέει. Ο κ. Λιβάνιος όμως, παραβιάζοντας κάθε λογική σκέψη και επιχειρώντας να καλύψει με κάθε τρόπο την περίπτωση Μούγιου, η οποία έχει εκθέσει ανεπανόρθωτα το μέγαρο Μαξίμου -μια και ο εν λόγω σύμβουλος αποτέλεσε επιλογή του πρωθυπουργικού γραφείου- χαρακτήρισε «άνθρακες τον θησαυρό» των αποκαλύψεων υποστηρίζοντας τα εξής:

Παντελώς άγνωστος

«Το πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται δημοσίευμα εφημερίδας, ήταν ένας από τους εθελοντές που είχαν παρουσία στο γραφείο του υφυπουργού Eσωτερικών. Το παρελθόν του ήταν παντελώς άγνωστο και στον υφυπουργό και στο υπόλοιπο πολιτικό γραφείο. Δεν διορίστηκε σε καμία θέση, όπως εύκολα οποιοσδήποτε μπορεί να διαπιστώσει, και δεν είχε λάβει καμία οικονομική απολαβή κατά το διάστημα της παρουσίας του. Στις 9 Οκτωβρίου -αρκετές ημέρες δηλαδή πριν από το δημοσίευμα- και μόλις περιήλθαν σε γνώση του γραφείου του υφυπουργού σχετικές πληροφορίες, απομακρύνθηκε αμέσως και όπως ήταν φυσικό διακόπηκε κάθε επικοινωνία μαζί του».

Η απάντηση του κ. Λιβάνιου είναι εντελώς διάτρητη και έωλη. Ας δούμε το γιατί.

■ Ο κ. υφυπουργός υποστηρίζει ότι απέπεμψε τον κ. Μούγιο στις 9 Οκτωβρίου. Το πρώτο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τον κ. Μούγιο έλαβε χώρα στις 20 Οκτωβρίου, την προηγούμενη Τρίτη. Ο κ. Λιβάνιος δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση εκείνη τη μέρα. Χρειάστηκε να έρθει το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, να δημοσιευτούν κι άλλα στοιχεία για να δεήσει να απαντήσει. Ωστόσο, σχετικά δημοσιεύματα για τον κ. Μούγιο έχουν αναρτηθεί σε ιστότοπους εδώ και μήνες. Τότε γιατί δεν έβγαλε κάποια ανακοίνωση ο κ. υφυπουργός και γιατί δεν έσπευσε να διακόψει κάθε συνεργασία με τον κ. Μούγιο;

■ Ο κ. υφυπουργός υποστηρίζει ότι το παρελθόν του κ. Μούγιου ήταν άγνωστο στον ίδιο αλλά και στα υπόλοιπα στελέχη του πολιτικού γραφείου. Θα ήταν ευχής έργον να μας πει ο κ. Λιβάνιος ποιος του συνέστησε τον εν λόγω... εθελοντή και με ποια κριτήρια τον τοποθέτησε στη θέση του συμβούλου. Είδε τα πτυχία του; Είδε το βιογραφικό του; Πώς ακριβώς εμπιστεύτηκε τόσο εύκολα για μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων τον κ. Μούγιο, τον οποίο δεν ήξερε; Πώς επέτρεψε στον κ. Μούγιο να εμφανίζεται με μια σειρά σημαντικών ιδιοτήτων στο υπουργείο χωρίς να τον έχει ελέγξει πριν; Εδώ λοιπόν ή ο κ. Λιβάνιος ψεύδεται ή είναι ακατάλληλος για τη θέση του υφυπουργού, μια και δείχνει ότι δεν διαθέτει κανένα κριτήριο αξιολόγησης για εκείνους που έχει δίπλα του, αφού και ο κ. Μούγιος βρίσκεται στο υπουργείο εδώ και 14 μήνες!

■ Ο κ. υφυπουργός αγνοεί τη νομοθεσία αν θεωρεί ότι βαφτίζοντας τον κ. Μούγιο «εθελοντή» ξεμπέρδεψε. Και αυτό γιατί σύμφωνα με τον νόμο ακόμα και για τους άμισθους προβλέπεται ο διορισμός τους μέσω σχετικού ΦΕΚ, για προφανείς λόγους διαφάνειας. Για τον κ. Μούγιο δεν υπήρχε κανένα ΦΕΚ διορισμού του, είτε ως αμειβόμενου είτε ως εθελοντή. Για όλα τα παραπάνω ο κ. Λιβάνιος είναι βαρύτατα εκτεθειμένος.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Για τον κ. Μούγιο εξέδωσε δύο ανακοινώσεις η αξιωματική αντιπολίτευση, το Σάββατο και χθες. Μετά την απάντηση Λιβάνιου ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του θέτει βασικά ερωτήματα για τον ποιον του «εθελοντή» συνεργάτη. Ειδικότερα ερωτάται ο κ. Λιβάνιος:

«1. Ο κ. Μούγιος ήταν δική του επιλογή ή του επιβλήθηκε από το μέγαρο Μαξίμου και από ποιον;

2. Πώς έβαλε έναν «εθελοντή» στην επιτροπή που θα εξετάζει και θα εισηγείται για έργα 2,5 δισ. που αφορούν τους ΟΤΑ;

3. Πόσα και ποια έργα για ΟΤΑ έχει κρίνει μέχρι στιγμής και σε ποιο ποσό ανέρχονται;

4. Πώς γίνεται ένας «εθελοντής» χωρίς ΦΕΚ να εμφανίζεται άλλοτε ως ειδικός συνεργάτης του και άλλοτε ως νομικός του σύμβουλος;

5. Από πού πληρωνόταν ο κ. Μούγιος με την τόσο πλούσια δράση και καθημερινή παρουσία εδώ και έναν χρόνο στο υπουργείο Εσωτερικών και στη Βουλή;

6. Θα κινηθεί νομικά εναντίον του «εθελοντή» που τον εξαπάτησε ο κ. Λιβάνιος;»

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενας συνεργάτης με… παρελθόν
Πολλά τα ερωτήματα που εγείρονται για στενό συνεργάτη του υφυπουργού Εσωτερικών, Θ. Λιβάνιου, που έχει αποταχθεί από την ΕΛ.ΑΣ. και εμφανίζεται άλλοτε ως νομικός σύμβουλος και άλλοτε ως ειδικός σύμβουλος του...
Ενας συνεργάτης με… παρελθόν
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Ζαχαριάδης καλεί Λιβάνιο να δώσει εξηγήσεις μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»
«Δεν είναι η πρώτη φορά που οι επιλογές αμφιλεγόμενων προσώπων από την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη σε σημαντικές θέσεις ευθύνης προκαλούν εύλογα ερωτηματικά και απορίες», σχολιάζει ο τομεάρχης Εσωτερικών του...
Ζαχαριάδης καλεί Λιβάνιο να δώσει εξηγήσεις μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Μια απάντηση για γέλια: Ήταν... εθελοντής ο σύμβουλος του κ. Λιβάνιου
Έπειτα από 5 ημέρες σιωπής και μετά το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» για τα έργα και τις ημέρες του συμβούλου στον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεοδόση...
Μια απάντηση για γέλια: Ήταν... εθελοντής ο σύμβουλος του κ. Λιβάνιου
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Έξι αιχμηρά ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ για τον «εθελοντή» με το ποινικό παρελθόν
«Ο κ. Λιβάνιος πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη και νομίζει ότι θα γλιτώσει με γελοίες δικαιολογίες» σχολιάζει δηκτικά ο ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο με τον οποίο απάντησε ο υφυπουργός Εσωτερικών για τον συνεργάτη του...
Έξι αιχμηρά ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ για τον «εθελοντή» με το ποινικό παρελθόν
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Συγγνώμη, λάθος, τα καταστρέψαμε!»
Θρασύτατη συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών από το Μαξίμου ● Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Νέων», καταστράφηκε το υλικό από τις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη λόγω... τεχνικού λάθους.
«Συγγνώμη, λάθος, τα καταστρέψαμε!»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρακολουθούν βουβοί τις νέες αποκαλύψεις
Ούτε μια κουβέντα ούτε ένα σχόλιο δεν έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών για το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.».
Παρακολουθούν βουβοί τις νέες αποκαλύψεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας