Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μισόλογα Μιχαηλίδου στη Βουλή για τα μέτρα προστασίας στα γηροκομεία

Δόμνα Μιχαηλίδου

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Μισόλογα Μιχαηλίδου στη Βουλή για τα μέτρα προστασίας στα γηροκομεία

  • A-
  • A+

Χωρίς ουσιαστική απάντηση έμεινε η επίκαιρη ερώτηση του Πάνου Σκουρλέτη για το θέμα των κρουσμάτων κορονοϊού στα γηροκομεία της χώρας και τι μέτρα λαμβάνονται ώστε να προστατευθούν οι ευάλωτοι πολίτες που ζουν σε αυτά τα ιδρύματα. Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαληλίδου, «βρισκόμαστε σε φάση ωρίμανσης» ώστε να δοθεί στις δομές αυτές έξτρα βοήθεια.

Στην πρωτολογία του επί της επίκαιρης ερώτησής του, ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, αφού θύμισε τα περιστατικά σε μια σειρά από ιδρύματα φροντίδας ηλικιωμένων, όπως η «Μεγαλόχαρη» και οι «Ταξιάρχες» στην Αττική, η «Αγία Κυριακή» και η «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη, οι μονάδες στον Άγιο Παντελεήμονα, στο Μοσχάτο, στη Νέα Μάκρη, στο Μαρούσι, στα Γιάννενα, αλλά και στο παράνομο γηροκομείο στις Σέρρες, επισήμανε:

«Διαμορφώνεται μια εικόνα όπου, από εκείνους τους πληθυσμούς που εμφανίζουν μεγάλη ευαλωτότητα, πιο πολύ από όλους υφίστανται τις συνέπειες της πανδημίας αυτοί στα γηροκομεία. Και το ερώτημα είναι: από τον Αύγουστο μέχρι τώρα υπάρχουν στοιχεία, έχουμε καταγεγραμμένα στοιχεία αν έχουν υπάρξει παντού -όχι αραιά και που-  επίμονα, συστηματικά, τεστ για τους εργαζόμενους, για τους ανθρώπους οι οποίοι είναι τρόφιμοι σε αυτές τις Μονάδες; Σας είχαμε προειδοποιήσει. Τι έχει γίνει γύρω από όλα αυτά;»

Απαντώντας, η υφυπουργός Εργασίας, είπε ότι «είμαστε στη φάση ωρίμανσης της πρόσκλησης, στην οποία θα μπουν και τεστ μέσα, για να βοηθήσουμε τις ιδιωτικές δομές, έτσι ώστε με τη βοήθεια του κράτους, του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αλλά και του Υπουργείου Ανάπτυξης να μπορέσει να δοθεί μια έξτρα βοήθεια (σε αυτές τις δομές), είτε είναι ως προς τα γάντια και τις μάσκες που φοράνε, είτε είναι ως προς τα τεστ τα οποία πρέπει να διενεργούν με αρκετά υψηλή συχνότητα».

Ενώ για τους ελέγχους που γίνονται στις δομές, είπε ότι από τις 31 Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν γίνει 208 έλεγχοι ως προς την τήρηση πρωτοκόλλων και ότι, με σημερινά στοιχεία, σε τριάντα περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί παραβάσεις, κυρίως ως προς την αρχειοθέτηση του αρχείου θερμομέτρησης, αλλά και του καθημερινού ερωτηματολογίου «που έχουμε ζητήσει σε όλους τους εργαζομένους και στις διοικήσεις να καταθέτουν». 

Πρόσθεσε ότι σε αυτές τις δύο περιπτώσεις έχουν βρεθεί παραβάσεις και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 145.000 ευρώ, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. «διπλασίασε τα πρόστιμα με την τελευταία νομοθετική παρέμβαση που κάναμε». 

Όσον αφορά τους μοριακούς ελέγχους, είπε ότι από 31 Αυγούστου μέχρι σήμερα έχουν γίνει από τον ΕΟΔΥ μοριακά τεστ σε διακόσιες πενήντα δύο δομές, ενώ έχουν ξεκινήσει και τα «rapid test».

Ο Πάνος Σκουρλέτης, λαμβάνοντας ξανά τον λόγο, τόνισε ότι «έχουμε 19 Οκτωβρίου. Δεν είμαστε στον Αύγουστο. Ήρθατε να μας πείτε, τόσους μήνες μετά, αυτά τα οποία εξαγγείλατε τον Αύγουστο. Υπάρχουν συγκεκριμένα νούμερα, αριθμός, για τα τεστ; Για συγκεκριμένα τεστ που έγιναν, που, σε ποιο χρόνο, ποιος αριθμός, αυτά τα τεστ τι στοιχεία έδωσαν; Εγώ βλέπω, μέσα από την ίδια τη ζωή, την πραγματικότητα ότι όταν μαθαίνουμε για ένα κρούσμα, τότε ερχόμαστε "πυροσβεστικά", εκ των υστέρων, να το αντιμετωπίσουμε. Και μη συγκρίνετε καταστάσεις και πράγματα τα οποία είναι ανόμοια. Μην αναφέρεστε στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπου η δομή της κοινωνίας είναι τελείως διαφορετική. Εδώ, γνωρίζετε ότι οι μονάδες στο σύνολό τους, ιδιωτικές και δημόσιες, είναι πολύ λιγότερες γιατί υπάρχει μια διαφορετική συγκρότηση στην Ελληνική κοινωνία. Η  ελληνική οικογένεια είναι αυτή η οποία έχει επιφορτιστεί με το θέμα της φύλαξης των παππούδων και των γιαγιάδων».

Επίσης, μίλησε για «προχειρότητα η οποία χαρακτηρίζει την κυβέρνησή σας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, τουλάχιστον στη δεύτερη φάση. Η πρώτη φάση ήταν εύκολη, το lockdown είναι συγκεκριμένο. Η δεύτερη φάση ήθελε προγραμματισμό. Δεν έπρεπε να φτάσει ο Αύγουστος για να πάρετε μέτρα. Δεν έπρεπε, από τον Αύγουστο μέχρι τώρα, να μην έχετε να πείτε τίποτα καινούργιο. Έχετε  αξιολογήσει αυτά τα μέτρα; Πόσο έχουν αποδώσει;  Τι έχει γίνει ακριβώς; Υπάρχει ανάγκη για κάτι καινούργιο; Τίποτα από όλα αυτά δεν περιέχεται στην απάντησή σας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παραδέχεται την πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά υπόσχεται «καλύτερες μέρες»
Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι απέτυχε ως κυβέρνηση, έκανε από τη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν.Δ. ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι «σύντομα θα τελειώσουμε με την περιπέτεια της πανδημίας...
Παραδέχεται την πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά υπόσχεται «καλύτερες μέρες»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πέτσας: Δεν πρόκειται να υπάρξει ξεχωριστό μέτρο για τους άνω των 65 ετών
Στις φήμες για σκέψεις επιβολής ειδικών περιοριστικών μέτρων για τα άτομα άνω των 65 ετών απάντησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επίσης χαρακτήρισε ακατανόητες τις αντιδράσεις στα Καμένα Βούρλα.
Πέτσας: Δεν πρόκειται να υπάρξει ξεχωριστό μέτρο για τους άνω των 65 ετών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με αναφορά στις υπό κατασκευή ΜΕΘ απαντά στον Τσακαλώτο ο Σκυλακάκης
Ουσιαστική παραδοχή των στοιχείων έδωσε δίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τον αριθμό των μονάδων εντατικής θεραπείας είναι η απάντησή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος υπόσχεται...
Με αναφορά στις υπό κατασκευή ΜΕΘ απαντά στον Τσακαλώτο ο Σκυλακάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μεταθέτει την υπαιτιότητα στους πολίτες
Χαρακτήρα επαγρύπνησης και προειδοποίησης για την αυστηρή τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, ώστε να μη χρειαστεί να ληφθούν αποφάσεις για ένα νέο λοκντάουν, έδωσε στο μήνυμά του προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός.
Μεταθέτει την υπαιτιότητα στους πολίτες
ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ
Γηροκομεία - Κυλικεία
Σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης κατέληξαν μέχρι τώρα 20 άνθρωποι. Χθες σε οίκο ευγηρίας στο Μαρούσι καταγράφηκαν 18 πρόσφατα κρούσματα...
Γηροκομεία - Κυλικεία
ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Σκουρλέτης: Δώστε μάσκες κι όχι πρόστιμα
Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να πειστεί ο κόσμος για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα καλώντας «να μην είμαστε αντιφατικοί στην πολιτική μας».
Σκουρλέτης: Δώστε μάσκες κι όχι πρόστιμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας