Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η τακτική της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας

Στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ο προβληματισμός ήταν εμφανής, καθώς «έχουμε μπει στο πιο κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων»

Η τακτική της κυβέρνησης για επίτευξη συμφωνίας

  • A-
  • A+

Το πώς θα αντιμετωπίσει τα πολλαπλά ανοικτά «μέτωπα» καλείται να αποφασίσει η κυβέρνηση, καθώς το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας κατέγραψε μεν πρόοδο, δεν έφερε όμως υλικό αποτέλεσμα. Οι υπουργοί της κυβέρνησης θα συνεδριάσουν και σήμερα υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου αυτή τη φορά, ωστόσο με δεδομένο ότι οι μέρες τελειώνουν και οι αντοχές, οικονομικές και ενδοκυβερνητικές εξαντλούνται, η λήψη σημαντικών αποφάσεων επείγει. Χαρακτηριστική της κατάστασης ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, στην οποία δεν καταγράφηκαν εντάσεις, αλλά ο προβληματισμός ήταν εμφανής, καθώς «έχουμε μπει στο πιο κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων».

Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει χωριστεί σε τρία «κομμάτια»: από τη μία μεριά υπάρχουν οι «αισιόδοξοι», εκείνοι δηλαδή που θεωρούν ότι η συμφωνία θα κλείσει με αμοιβαίο συμβιβασμό, καθώς «δεν υπάρχει χώρος για αδιέξοδα ούτε στην Αθήνα ούτε στους θεσμούς». Από την άλλη υπάρχουν οι «απαισιόδοξοι», οι οποίοι προβλέπουν ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να συναινέσει σε προτάσεις που «σπάνε» τη λαϊκή εντολή.

Τέλος υπάρχει η μεγαλύτερη μερίδα που επιθυμεί να σχηματιστεί ένα συγκεκριμένο «εσωτερικό» χρονοδιάγραμμα, βάσει του οποίου θα κάνει τα επόμενα βήματά της η κυβέρνηση εκτιμώντας κάθε φορά πώς βαίνει η διαπραγμάτευση.

Οι υποστηρικτές της τρίτης αντίληψης θεωρούν ότι αυτή η τακτική θα «θωρακίσει» την κυβέρνηση τόσο απέναντι στους θεσμούς, που είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να επιδώσουν «τελεσίγραφα» στην Αθήνα, όσο και εσωτερικά, ώστε να αποφευχθεί μια εικόνα «το μισό υπουργικό να πανηγυρίζει και το άλλο μισό να διαδηλώνει», όπως έλεγε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Μήνυμα Τσίπρα

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εξετάζοντας αυτή την προοπτική, κατά την εισήγησή του στο χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο, επέλεξε να στείλει μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.

Είπε ότι «η ελληνική πλευρά μέχρι στιγμής έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο και έχει κάνει όσα περισσότερα βήματα είναι δυνατόν προς τη πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, δείχνοντας έμπρακτα τον σεβασμό στις διαδικασίες, στους νόμους και στο πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης». Πέταξε όμως το μπαλάκι στην απέναντι πλευρά λέγοντας ότι «τώρα είναι η σειρά και των εταίρων να κάνουν τα απαραίτητα βήματα προκειμένου και αυτοί να αποδείξουν έμπρακτα τον σεβασμό τους στη δημοκρατική ετυμηγορία των λαών, εντός του κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου». Αναφορικά δε με τις «κόκκινες γραμμές» ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι πρέπει «να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, τη λαϊκή οικογένεια που πέντε χρόνια τώρα λεηλατήθηκε από την ατελέσφορη λιτότητα του μνημονίου».

Υπάρχει το χρονικό περιθώριο για την τακτική που φαίνεται να υπερισχύει στο κυβερνητικό σχήμα; Προφανώς το δεκαπενθήμερο που απομένει για την επίτευξη συμφωνίας είναι «ασφυκτικό», εξ ου και καλλιεργείται στα κορυφαία κυβερνητικά κλιμάκια η ιδέα, αν η πορεία των διαπραγματεύσεων προμηνύει τελεσίγραφα από τους δανειστές, να κατατεθεί μια «πρόταση - πακέτο» από την ελληνική πλευρά. Αυτή η πρόταση - πακέτο θα προσδώσει, σύμφωνα με τους εμπνευστές της, το ηθικό πλεονέκτημα στην ελληνική πλευρά να αποδείξει προς την διεθνή κοινή γνώμη ότι έχει την διάθεση για υποχωρήσεις και στο εσωτερικό της Ελλάδας ότι κρατά ανέπαφες, έστω και με κάποιες αναγκαίες χρονικές μεταθέσεις, τις κόκκινες γραμμές της.

Μέσα στον Μάιο

Η συζήτηση πάντως για δημοψήφισμα δεν απασχόλησε το χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο, καθώς δημοσίως η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι παραμένει αισιόδοξη για επίτευξη συμφωνίας, και μάλιστα μέσα στον Μάιο. Ωστόσο ο πρωθυπουργός κρατά στο «συρτάρι» του ακόμα κάποιες πτυχές της διαπραγματευτικής τακτικής, τις οποίες θα ανασύρει εντός των επόμενων εβδομάδων. Δεν αποκλείεται δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας να επιδιώξει μια «πολιτική συμφωνία κορυφής», θέτοντας το ζήτημα στο ανώτατο επίπεδο. Δεν αποκλείεται δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση, αν δει ότι συναντά «τοίχο» από τους θεσμούς σε τεχνικό επίπεδο, να επιδιώξει συμφωνία για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Ρίγα της Λετονίας στις 21 και 22 Μαΐου.

Σήμερα αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης στο Μαξίμου κάποιες πιο επεξεργασμένες προτάσεις αναφορικά με τα φορολογικά ζητήματα, ενώ η κυβέρνηση θα κρατήσει στην «αναμονή» όσα νομοσχέδια και παρεμβάσεις άπτονται της διαπραγμάτευσης.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι ιδιωτικοποιήσεις, για την οποίες το Μαξίμου, παρά τις εισηγήσεις, επιφυλάσσεται να δώσει την τελική της άποψη, μιας και θα πρέπει να διεξαχθούν ουκ λίγες συζητήσεις εντός της κυβέρνησης, αλλά και των κομμάτων που την συναπαρτίζουν.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δώστε για... να δώσουμε
Τόσο σε Ολάντ και Μέρκελ όσο και στον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών ο Αλ. Τσίπρας διαμηνύει σε όλους τους τόνους το πρόβλημα ρευστότητας και την πιθανή αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας αν μια συμφωνία...
Δώστε για... να δώσουμε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εντός του προγραμματισμού η εκταμίευση της δόσης»
Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθούν γρήγορα τα προαπαιτούμενα ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη διευθέτηση του χρέους, πράγμα που μεταφέρθηκε από τους αρμόδιους...
«Εντός του προγραμματισμού η εκταμίευση της δόσης»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πάρτε τη δόση και βλέπουμε...
Σε δύο μέρη θα εκταμιευτούν τα 10,3 δισ. ευρώ που αποφάσισε το Eurogroup. Τρεις εκκρεμότητες («κόκκινα» δάνεια, ιδιωτικοποίηση Ελληνικού, διόδια Εγνατίας) για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Δεν ανησυχεί η...
Πάρτε τη δόση και βλέπουμε...
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Χαρούμενοι μεν, προσγειωμένοι δε
Ο Αλ. Τσίπρας θεωρεί ότι η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο στην κυβέρνηση να εφαρμόσει μια κοινωνικά δίκαιη οικονομική πολιτική, ενώ ο μηχανισμός διόρθωσης δεν είναι ούτε μνημόνιο ούτε μέτρα αλλά ούτε και θα...
Χαρούμενοι μεν, προσγειωμένοι δε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τελεσίγραφα στην τελική ευθεία
Βαρουφάκης, Τσακαλώτος και Χουλιαράκης έμειναν στις Βρυξέλλες για τις λίγες ώρες που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους εταίρους, το κλίμα των οποίων αποτύπωσε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας για...
Τελεσίγραφα στην τελική ευθεία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αχνό φως στο βάθος του τούνελ
Μετά την καταχνιά, επικρατεί λιακάδα στο Μαξίμου, καθώς οι επιτελείς του θεωρούν πως οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού «έπιασαν τόπο». Η κατ’ αρχήν πολιτική συμφωνία με τον Γιούνκερ για τα εργασιακά και το...
Αχνό φως στο βάθος του τούνελ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας