Στον αέρα και επισήμως βρίσκεται και πάλι η έναρξη των διερευνητικών επαφών μετά τη νέα κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε χθες στο μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, έθεσε το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αναφορικά με τον καινούργιο απόπλου του «Ορούτς Ρέις», αλλά και το άνοιγμα του περίκλειστου παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια της Κύπρου, και δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν θα προχωρήσει σε συζητήσεις, υπό αυτές τις συνθήκες και με το τουρκικό πλοίο εν πλω.
Ωστόσο ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, αν και έκανε λόγο για «προκλήσεις» της Τουρκίας εκφράζοντας την «κατανόησή» του προς την ελληνική πλευρά, υπέδειξε ως μόνη οδό τον διάλογο, εμμένοντας έτσι στην κατευναστική πολιτική της Γερμανίας και αποκλείοντας οποιαδήποτε άλλη ενέργεια (όπως το θέμα των κυρώσεων) σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης έναντι της Τουρκίας.
Ειδικότερα ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμανε πως αναμένει ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στην επικείμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις. Και αναφερόμενος στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δήλωσε ότι «δώσαμε στην Τουρκία μια ξεκάθαρη επιλογή. Είτε την ανανέωση των σχέσεών της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει συνέπειες αν συνεχιστεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά», προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, φαίνεται πως προς το παρόν η Τουρκία έχει επιλέξει τον δεύτερο δρόμο».
Επανέλαβε ακόμα ότι «έχουμε κάθε πρόθεση να ξεκινήσουμε έναν παραγωγικό διάλογο με την Τουρκία» και συμπλήρωσε ότι «με τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας συμφωνήσαμε -τουλάχιστον δύο φορές- να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές από το σημείο όπου είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας», σημειώνοντας ωστόσο ότι «αντί για μια ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών έχουμε το «Ορούτς Ρέις» να πλέει εντός της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης».
Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την έκπληξη της γερμανικής πλευράς αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας τόσο στο θέμα του «Ορούτς Ρέις» όσο και σε αυτό των Βαρωσίων της Κύπρου, προσθέτοντας πως «όλα αυτά αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης» και δήλωσε ότι έχει «μεγάλη κατανόηση αν τώρα στην Αθήνα επικρατεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και θυμός, καθώς εκ νέου -δεν είναι η πρώτη φορά- με προκλήσεις από την τουρκική πλευρά όσα είχαμε δρομολογήσει κατ’ αρχάς διακόπηκαν».
Ο Θάνος Ντόκος
Αλλά από την άλλη δήλωσε κατηγορηματικά ότι «στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Συμβούλιο θεωρώ ότι έχουμε μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος, για να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα», αποκλείοντας έτσι περαιτέρω ενέργειες. Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χθες, με απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη καθήκοντα Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Θάνος Ντόκος, ο οποίος από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι σήμερα εκτελούσε χρέη αναπληρωτή Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας και τώρα αναβαθμίζεται.
Ο κ. Ντόκος αναλαμβάνει τη θέση από την οποία υποχρεώθηκε να παραιτηθεί τον περασμένο Αύγουστο ο Αλέξανδρος Διακόπουλος, όταν παραδέχτηκε καθαρά κατά την προηγούμενη κρίση με το «Ορούτς Ρέις» ότι το τουρκικό σκάφος έκανε έρευνες «για να μην κοροϊδευόμαστε», παραδοχή η οποία ερχόταν σε αντίθεση με όσα ισχυριζόταν τότε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου, «άμεση προτεραιότητα του κ. Ντόκου και του γραφείου Εθνικής Ασφαλείας είναι η ολοκλήρωση της στρατηγικής εθνικής ασφάλειας και της θεσμοθέτησης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας».
Υπενθυμίζεται ότι ο Θ. Ντόκος είχε απασχολήσει έντονα τη δημοσιότητα μιλώντας για συνεκμετάλλευση με την Τουρκία στο Αιγαίο. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν είχε δηλώσει ότι η παραίτησή του βρίσκεται στη διάθεση του πρωθυπουργού, αλλά τελικά δεν έγινε δεκτή. Τέλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες στο μέγαρο Μαξίμου και με τον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανί.
Στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκε η συνεργασία των δύο πλευρών στον πολιτικό, οικονομικό και αμυντικό τομέα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών του Καναδά, χώρας-μέλους του NATO, το θέμα της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας