• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 17.9°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.1°C / 15.7°C
  0 BF
  83%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 12.7°C / 17.0°C
  3 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 7.9°C / 9.2°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.9°C
  4 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 14.2°C
  0 BF
  92%
 • Κοζάνη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.4°C / 8.4°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 14.6°C
  4 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 18.1°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  5 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.8°C / 17.9°C
  4 BF
  82%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 16.6°C
  6 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  12°C 11.9°C / 16.5°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 16.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.8°C
  2 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.0°C / 18.1°C
  5 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.5°C
  2 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.2°C / 15.6°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  2 BF
  88%

Άποψη από το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», στο οποίο απεικονίζεται και το e-mail που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα

Αναταράξεις στο πολιτικό και τραπεζικό σύστημα από το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»

 • A-
 • A+

Αναταράξεις στο πολιτικό και τραπεζικό σύστημα προκαλεί το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που αποκαλύπτει υπονομευτικές διαρροές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα προς συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης. 

Συγκεκριμένα στην επιστολή που έφυγε από το γραφείο Τύπου του κ. Στουρνάρα με παραλήπτη γνωστό δημοσιογράφο, υπό τον τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών», γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η εικόνα μιας ήδη χρεοκοπημένης χώρας «πριν καν αρχίσει η συζήτηση για χρεοκοπία...».

Αναλυτικά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»

Υπονομευτικές διαρροές κατά της κυβέρνησης προς συγκεκριμένα ΜΜΕ φεύγουν από το γραφείο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως προκύπτει από e-mail που έχει στην κατοχή της η «Εφ.Συν.». Οι διαρροές στοχεύουν να παρουσιάσουν την εικόνα μιας ήδη χρεοκοπημένης χώρας «πριν καν αρχίσει η συζήτηση για χρεοκοπία...».

Από την επιστολή προκύπτει ότι και στην Ελλάδα, όπως και στις Βρυξέλλες, λειτουργεί εσωτερική «μονταζιέρα» και ένα από τα «ορμητήριά» της είναι το γραφείο του διοικητή της ΤτΕ. Μέσω αυτής προσφέρεται επιχειρηματολογία σε δημοσιογράφους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να αποτελέσει απλώς μια παρένθεση.

Συγκεκριμένα στην επιστολή, με ημερομηνία 6 Μαΐου και ώρα 2.12 μ.μ., που έφυγε από το γραφείο Τύπου του κ. Στουρνάρα με παραλήπτη γνωστό δημοσιογράφο, υπό τον τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών», αναφέρεται ότι:

♦ Η φυγή καταθέσεων που κινήθηκε σε ομόλογα του εξωτερικού ή προς τα στρώματα ανέρχεται σε 30 με 35 δισ.

♦ 20 με 30 δισ. η πτώση αξιών προς εισηγμένες και μη.

♦ 10 δισ. τα ρέπος.

♦ 3 δισ. οι παγωμένες πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Επρεπε να έχουμε πάρει 4 δισ. και πήραμε μόλις 1.

♦ 20 δισ. λείπουν από τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία.

♦ Δεν μπορεί να υπολογιστεί η απώλεια στα χρεόγραφα που έχουν οι ξένοι επενδυτές. Εχουν 70 δισ. στα χέρια τους.

♦ Απαξίωση των ακινήτων.

♦ 3 δισ. λιγότερα στην αγορά από τη μη εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.

♦ Στη ζημιά πρέπει να προστεθεί η στάση πληρωμών των ιδιωτών προς τις τράπεζες που αύξησαν τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες απέκτησαν επιπλέον πρόβλημα και ίσως χρειαστούν επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση.

Αραγε τι έχει να απαντήσει ο προϊστάμενός του διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας για το συγκεκριμένο e-mail του συνεργάτη του;

Η αντίδραση της κυβέρνησης

Το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει πως αν ευσταθεί το δημοσίευμα «αποτελεί πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ», ζητώντας από την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος να διαψεύσει τις πληροφορίες. 

«Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα» αναφέρουν κύκλοι της κυβέρνησης, ανοίγοντας έτσι τη συζήτηση περί απομάκρυνσης του Γιάννη Στουρνάρα.

Η απάντηση της ΤτΕ

Μετά και τη δημόσια πρόκληση της κυβέρνησης προς την Τράπεζα της Ελλάδος να απαντήσει, η Τράπεζα της Ελλάδος εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει πως «ουδέποτε απεστάλη μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με το περιεχόμενο που αναφέρεται»:

«Αναφορικά με σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της “Εφημερίδας των Συντακτών”, από την Τράπεζα της Ελλάδος ανακοινώνεται ότι ουδέποτε απεστάλη από το γραφείο του Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα ή από το Τμήμα Επικοινωνίας της Τράπεζας μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας με το περιεχόμενο που αναφέρεται στο εν λόγω δημοσίευμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

«Υπάρχει θέμα Στουρνάρα»

«Εμείς έχουμε ένα πρόβλημα με το mail που εστάλη, αλλά πριν δώσει κάποιος εξηγήσεις δεν μπορείς να ζητάς παραίτηση του κ. Στουρνάρα», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξή του στον ΑΘΗΝΑ 9,84, ρωτήθηκε εάν υπάρχει θέμα Στουρνάρα και απάντησε ως εξής: «Υπάρχει, γιατί να μην υπάρχει;», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης και συμπλήρωσε: 

«Με την έννοια που το έθεσε ο πρωθυπουργός, ότι όπως όλοι μας δοκιμαζόμαστε κάθε μέρα σε σχέση με την συνέπειά μας και τα καθήκοντά μας, συνέπεια στην άποψη, αλλά και στην υλοποίηση των καθηκόντων μας, το ίδιο δοκιμάζεται και ο κ. Στουρνάρας. Παραδείγματος χάριν, εάν πραγματικά έχει κάνει κάθε προσπάθεια ή δεν την έχει κάνει -και αυτό το γνωρίζουν οι στενοί επιτελείς οι οικονομικοί της κυβέρνησης-, για να βρεθούν οι πόροι που θα μπορούσαν να δώσουν μία ανάσα στη χώρα, αυτό το δεκαπενθήμερο ή αυτούς τους μήνες. Αυτό δεν είναι ανακοινώσιμο. Εκεί φαίνεται πως υπάρχει ένα πρόβλημα όμως, αν δεν έχει γίνει από την πλευρά του και μεθαύριο διαπιστώσουμε ότι υπήρχαν άλλες δύο ή τρεις δυνατότητες για μεγάλα ποσά που ενδεχομένως θα μπορούσαν να δώσουν μία μεγαλύτερη άνεση και ευχέρεια για τους χειρισμούς της κυβέρνησης... Εάν υπάρχουν πραγματικά και κάποιες δυνατότητες που τις ξέρει ο ίδιος και δεν τις γνωρίζουμε. Αυτό που είπε ο κ. Βαρουφάκης ήταν σημαντικό. Το ότι ζήτησε τις λίστες και όλα τα στοιχεία σε σχέση με τα δάνεια των ομίλων και άλλα πράγματα και στα οποία υπάρχει μία γραφειοκρατική καθυστέρηση για να μην πω και άρνηση».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φλαμπουράρης, Σταθάκης και Βίτσας διαψεύδουν τα περί διαφωνιών στο υπουργικό
Τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για διαφωνίες στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τον διορισμό νέας ηγεσίας στη Δικαιοσύνη αλλά και περί αποχωρήσεων διαψεύδουν με δηλώσεις τους μέλη της κυβέρνησης.
Φλαμπουράρης, Σταθάκης και Βίτσας διαψεύδουν τα περί διαφωνιών στο υπουργικό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κουβέλης: Ο Στουρνάρας επικαλείται στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα
«Ο κ. Στουρνάρας καλά θα κάνει να απέχει από τον αντιπολιτευτικό του λόγο επικαλούμενος κάθε φορά στοιχεία τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης μιλώντας...
Κουβέλης: Ο Στουρνάρας επικαλείται στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Παραποιήθηκε η αναφορά μου για το πακέτο Γιούνκερ»
«Για ακόμη μία φορά παραποιήθηκε η αναφορά μου στο πακέτο Γιούνκερ ώστε να υπάρξει σπέκουλα και διαστρέβλωση της αλήθειας», σχολίασε ο Αλέκος Φλαμπουράρης σχετικά με την πρόσφατη δήλωσή του πως έχουν υπάρξει...
«Παραποιήθηκε η αναφορά μου για το πακέτο Γιούνκερ»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Ετοιμάστε φακέλους...»
Στα μεγάλα μέτωπα του φθινοπώρου και στον σχεδιασμό των ενδεδειγμένων κινήσεων για την επιτυχή διαχείρισή τους έχουν σταθερά στραμμένο το βλέμμα στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή προς τους...
«Ετοιμάστε φακέλους...»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Θα έχουμε συμφωνία και θα αρχίσει συζήτηση για το χρέος»
Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία σε όλα τα σημεία της διαπραγμάτευσης, επομένως θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, εκφράζει ο υπ. Επικρατείας, που χαρακτήρισε αδιέξοδη την τακτική του ΔΝΤ. Αρχή για την...
«Θα έχουμε συμφωνία και θα αρχίσει συζήτηση για το χρέος»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Δεν θα κοπούν οι κύριες συντάξεις, έως 15% η μείωση των επικουρικών»
Ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, αναφέρθηκε το πρωί στο φλέγον ζήτημα του Ασφαλιστικού ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δημοψήφισμα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση». «Η λύση του...
«Δεν θα κοπούν οι κύριες συντάξεις, έως 15% η μείωση των επικουρικών»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας