Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη για τον κορονοϊό

Τηλεοπτικό μήνυμα Μητσοτάκη για τον κορονοϊό

  • A-
  • A+

Μήνυμα προς τους πολίτες, σε σχέση με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα όσον αφορά την πανδημία, θα κάνει στις έξι το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα.

Ο Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να ανακοινώσει νέο lockdown, ούτε νέα μέτρα.

«Ο πρωθυπουργός δεν θα πει για lockdown, θα αναφερθεί στην κατάσταση σήμερα και τι πρέπει να γίνει για να μην εφαρμόσουμε σκληρότερα μέτρα», εξήγησε.

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων, ο Στέλιος Πέτσας είπε ότι πριν από αρκετές ημέρες ο πρωθυπουργός «είχε ζητήσει από τους ειδικούς ένα κατάλογο μέτρων. Υπάρχουν πολλές απόψεις που εκφράζονται και δημόσια από τους ειδικούς. (...) Εμείς έχουμε κάνει σαφή ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι απλά, εφαρμόσιμα και εύκολο να ελεγχθούν. Να μην εφαρμόζονται α λα καρτ. Τα τοπικού χαρακτήρα μέτρα ποτέ δεν έχουν αποκλειστεί αλλά ένα γενικό lockdown δεν είναι στο τραπέζι».

Όσον αφορά το αν η οικονομία μπορεί να αντέξει ένα lockdown, είπε ότι «Όσο διατηρούμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων και των αγορών, ότι κάνουμε το σωστό και το ανθρωπίνως δυνατό, τότε τα πράγματα θα πάνε καλά» και πως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «είπε χθες ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι 37,7 δισ. ευρώ γιατί βγήκαμε πολλές φορές στις αγορές και δανειστήκαμε με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουμε τον κόσμο της εργασίας και τον παραγωγικό ιστό της χώρας».

Όσον αφορά το σύστημα υγείας, με τους υγειονομικούς να πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία και κινητοποίηση, είπε ότι στην Αττική υπάρχουν πλέον 105 κλίνες ΜΕΘ εκ των οποίων έχουν καταληφθεί οι 65 και συνεχώς το σύστημα υγείας ενισχύεται. «Αν εφαρμόσουμε πιστά τα μέτρα, θα προχωρήσουμε χωρίς την ανάγκη τέτοιων μέτρων με οικονομικό αντίκτυπο», ενώ ειδικά για τις ΜΕΘ, με βάση την κατάσταση στον Ευαγγελισμό και το Γενικό Νίκαιας, είπε ότι δεν είναι μόνο δύο νοσοκομεία στο σύστημα υγείας αλλά ένα πλέγμα νοσοκομείων που η κυβέρνηση ενισχύει.

Υποστήριξε ότι οι ΜΕΘ συνολικά είναι πάνω από 900, ότι είχαν φτάσει τις 941 και στόχος σύντομα είναι να φτάσουν τις 1.200 ενώ ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε προσθήκη άλλων 50 από τη δωρεά της Βουλής των Ελλήνων.

«Να σταματήσουν οι καταλήψεις»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τις καταλήψεις που κάνουν οι μαθητές ζητώντας αυξημένα μέτρα για την πρόληψη μετάδοσης του κορονοϊού, υποστήριξε ότι κάποιοι «λίγοι στερούν το δικαίωμα στη μάθηση στους πολλούς» και τόνισε ότι «πρέπει όλοι να τηρούν τη νομιμότητα».

Επίσης κάλεσε τους μαθητές να σταματήσουν τις καταλήψεις.

Καλύτερη η εικόνα, αλλά...

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας είναι καλύτερη σε σύγκριση με πολλές χώρες που έχουν τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα.

Αν και παραδέχθηκε ότι «όσον αφορά τον κορονοϊό είμαστε σε μια κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας», και ότι ο ημερήσιος μέσος όρος έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τα 300, «δηλαδή ψηλά», είπε ότι «το παράδειγμα άλλων χωρών ας ληφθεί απ' όλους μας σοβαρά υπόψη. Η Γαλλία για παράδειγμα μια προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα με περίπου εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα καταγράφει σταθερά τις τελευταίες ημέρες πάνω από 10.000 κρούσματα κορονοϊού ημερησίως. Αναλογικά δηλαδή, με βάση τον πληθυσμό της η Ελλάδα θα ξεπερνούσε ακόμη και τα 1.600 κρούσματα ημερησίως». 

Και για μια ακόμη φορά, αποδίδοντας στα εύσημα στην κυβέρνηση είπε ότι «χάρις στα μέτρα που έχουν ληφθεί και χάρις την ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν σταθεροποιηθεί σε πάνω από 300 ημερησίως. Η σύγκριση, επίσης, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοιο πληθυσμό, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας από πολλές άλλες χώρες, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε αριθμό θανάτων».

«Η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα δεν οδηγεί σε εφησυχασμό, αλλά σε εγρήγορση προκειμένου να την βελτιώσουμε. Γιατί η πανδημία εξελίσσεται δυναμικά. Και η στρατηγική μας απέναντι στον κορονοϊό, για να είναι αποτελεσματική, είναι επίσης δυναμική, και καθορίζεται από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων», πρόσθεσε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων σε υψηλό επίπεδο και η προσπάθεια είναι να μην οδηγηθούμε σε αύξηση. «Αν το καταφέρουμε δεν θα υπάρχει τέτοια πίεση που θα μας οδηγήσει στην ανάγκη πολύ σκληρότερων μέτρων».

Περισσότερα λεωφορεία προσεχώς και ΣΔΙΤ

Και αφού επανέλαβε τη σημασία να τηρούνται τα μέτρα από όλους, ανέφερε ότι «μείζονος σημασίας είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ιδίως κατά τις ώρες αιχμής, χρειάζεται πολλή προσοχή».

Προφανώς αναφερόμενος και στην κατάσταση με τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από τους πολίτες που πρέπει να μετακινούνται, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση «καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της συμφόρησης. Η πολιτική μας για τη μείωση της συμφόρησης βασίζεται στο τρίπτυχο, περισσότερα λεωφορεία, υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 40% όπου είναι εφικτό, καθώς και κυλιόμενο ωράριο για να περιοριστεί ο αριθμός των επιβατών που βρίσκεται την ίδια στιγμή σε αποβάθρες και στάσεις».

Ανέφερε ότι για τα λεωφορεία, «από τα στοιχεία, του ΟΑΣΑ, γίνεται σαφές ότι η πληρότητα -άνω του 65%  των οχημάτων στις ώρες αιχμής δεν ξεπερνά το 5,5%», ότι σήμερα βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας 1.100 λεωφορεία, χωρητικότητας από 60 έως 150 ατόμων. 

Και υποσχέθηκε, καθώς όπως είπε «τα περισσότερα λεωφορεία, σε αυτή τη συγκυρία, είναι απαραίτητα, θα γίνουν τις προσεχείς ημέρες και νέες ανακοινώσεις για την άμεση αύξηση του στόλου με δεκάδες λεωφορεία προκειμένου να δρομολογηθούν περισσότερα στις γραμμές που υπάρχει συμφόρηση κατά τις ώρες αιχμής. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στα μέσα Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, θα έχουμε την πρώτη παράδοση λεωφορείων από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού
Επισημαίνοντας ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι σφοδρότερο και επηρεάζει περισσότερο τους νέους, ο πρωθυπουργός, ανακοίνωσε μια νέα σειρά από μέτρα.
Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και υποχρεωτική η χρήση μάσκας παντού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Covid-19: Παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα εξετάζει η κυβέρνηση
Μεγαλώνει η ανησυχία για το επόμενο διάστημα καθώς δεν έχει αποτυπωθεί η πιθανή διασπορά του κορονοϊού από τη σταδιακή επιστροφή των εκδρομέων.
Covid-19: Παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα εξετάζει η κυβέρνηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξορκίζουν το λοκντάουν
Σχεδόν αδιανόητη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την επανάληψη της καραντίνας της περασμένης άνοιξης, παρά την έξαρση της πανδημίας.
Ξορκίζουν το λοκντάουν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας