Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μητσοτάκης: Ώρα η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να περάσει απ' τα λόγια στα έργα
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μητσοτάκης: Ώρα η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να περάσει απ' τα λόγια στα έργα

  • A-
  • A+

Την ανάγκη για χειροπιαστή αλληλεγγύη από την Ε.Ε. και μια κοινή απάντηση στις μεγάλες προκλήσεις του προσφυγικού, μετά και την καταστροφή του ΚΥΤ της Μόριας, επανέλαβε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος στο Μαξίμου τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα εκ νέου στην Άγκυρα για τερματισμό των προκλήσεων ως αναγκαία προϋπόθεση για επιστροφή στον διάλογο.

Στις κοινές δηλώσεις που έκαναν οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μισέλ, ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στη Λέσβο, χαρακτηρίζοντας «θλιβερά γεγονότα» όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες στο νησί, ενώ ευλόγησε τα γένια του λέγοντας ότι «η κυβέρνηση αντέδρασε πολύ γρήγορα», έλαβε μέριμνα για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και «μέσα σε λίγες μέρες οργανώθηκε νέο κέντρο με συνθήκες πολύ καλύτερες απ' αυτές στη Μόρια».

Επίσης, ανέφερε ότι έχουν ήδη γίνει πάνω από 2.000 τεστ για κορονοϊό.

Τόνισε ότι «η Ευρώπη σηκώνει ένα δυσβάσταχτο βάρος» και κάλεσε την Ε.Ε. να δράσει ώστε «η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να περάσει απ' τα λόγια στα έργα και να μετατραπεί σε χειροπιαστή αλληλεγγύη».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι χρειάζεται μια νέα πολιτική μετανάστευσης, παροχής ασύλου και μετεγκαταστάσεων, σημειώνοντας ότι «το μεταναστευτικό  - προσφυγικό χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση» και πως η ελληνική πλευρά περιμένει με ενδιαφερον το νέο σύμφωνο που εξήγγειλε η πρόεδρος της Κομισιόν.

«Έχουμε συμφωνήσει και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» ανέφερε και πρόσθεσε: Μπορεί αυτή τη σκοτεινή στιγμή να τη διαδεχθεί μια φωτεινή εμπειρία. Η Μόρια ανήκει πια στο παρελθόν. Να περάσουμε στην ίδρυση σύγχρονου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης σε άλλη περιοχή».

Παράλληλα, τόνισε ότι «η αυστηρή φύλαξη των συνορων θα συνεχιστεί και στον Έβρο και στη θάλασσα».

Απευθυνόμενος στην Άγκυρα επανέλαβε τη θέση «τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων» και πως «ο αμοιβαίος σεβασμός και εμπιστοσύνη είναι προϋπόθεση για σχέσεις καλής γειτονίας».

Είπε ακόμα για άλλη μια φορά ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διερευνητικές για την επίλυση της μόνης διαφοράς και υπογράμμισε ότι ο καλόπιστος διάλογος με βάση το διεθνές δίκαιο πρέπει να είναι ο μόνος διάλογος

«Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία διαφορά. Μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση ή με συμφωνία δύο μερών ή με απόφαση διεθνούς δικαστηρίου το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες», είπε.

Ευχήθηκε επίσης οι όποιες εξελίξεις να είναι θετικές στη συμπεριφορά της Άγκυρας: «Το πλαίσιο επιπτώσεων έχει ήδη αποσαφηνιστεί. Έχει έρθει η ώρα για πράξεις και όχι για λόγια. Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από την κρίση| και σημείωσε και τόνισε:

Από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, ο οποίος μέσα στην ημέρα θα μεταβεί στη Λέσβο τόνισε ότι πρέπει να έχουμε μια δίκαιη ισχυρή απάντηση τόσο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης όσο και απάντηση αλληλεγγύης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση για την «ικανότητα να δώσει απαντήσεις σε τόσο σύντομο διάστημα» και ανέφερε «την κινητοποίηση της ΕΕ» να στηρίξει τη χώρα στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Επίσης, αναφέρθηκε και στο θέμα της επόμενης Συνόδου Κορυφής που θα αφιερωθεί στην κατάσταση της Ανατολικής Μεσογείου και τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας.

«Έχουμε το θέμα της ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι μονό υπόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά είναι υπόθεση της ΕΕ. Θέλω να σας πω ότι είμαστε αλληλέγγυοι όλοι στην Ευρώπη, γιατί θεωρούμε ότι πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να τυγχάνουν σεβασμού και αυτό είναι το νόημα της παρουσίας μου εδώ, να επαναλάβω αυτό το μήνυμα».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της δραστηριότητας της Τουρκίας τόνισε επίσης:

«Να εργαστούμε μαζί εντατικά για να δούμε πώς θα προοδεύσουμε, με μια διπλή μέθοδο. Αφενός να είμαστε κατηγορηματικοί και αυστηροί για να γίνουν σεβαστές αρχές που είναι σημαντικές για την Ελλάδα και την Κύπρο και αφετέρου είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε την αγκάλη μας για να δείξουμε ότι μια ατζέντα θετική είναι δυνατόν να υπάρξει αν υπάρχει κοινή βούληση να γίνουν σεβαστές αυτές οι αρχές. Είναι θέμα σημαντικό που θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και θα προετοιμαστούμε ώστε να δείξουμε την ενότητα και τη δύναμη της ΕΕ γιατί η ασφάλεια και η σταθερότητα είναι στρατηγικό συμφέρον της ΕΕ».

Ο Σαρλ Μισέλ θα επισκεφθεί επίσης τη Λευκωσία και την Άγκυρα με σκοπό μια κοινά αποδεκτή βάση διερευνητικών συνομιλιών.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρωτοβουλία Μισέλ για διάλογο
Νέο κύκλο επαφών για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αρχίζει σήμερα ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε., Σ. Μισέλ, με επισκέψεις σε Αθήνα, Λευκωσία και Αγκυρα για να διαμορφωθεί μια κοινά αποδεκτή βάση...
Πρωτοβουλία Μισέλ για διάλογο
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αθήνα ο Μισέλ, στο ΝΑΤΟ η συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας
Εντείνονται οι διπλωματικές διεργασίες σε Αθήνα και Ευρώπη, με αιτία την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και εν όψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις 24-25 Σεπτεμβρίου. 
Στην Αθήνα ο Μισέλ, στο ΝΑΤΟ η συνάντηση Ελλάδας - Τουρκίας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ευρω - χαστούκια στην Αθήνα
Ηχηρό «άδειασμα» της ελληνικής κυβέρνησης για την αναστολή του δικαιώματος υποβολής ασύλου και τις εξπρές απελάσεις από την αρμόδια Ευρωπαία επίτροπο Ιλβα Γιόχανσον, η οποία έθεσε και το θέμα του άτυπου...
Ευρω - χαστούκια στην Αθήνα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συνάντηση Μητσοτάκη - Κουρτς με προσφυγικό και επενδύσεις στην ατζέντα
Τον Αυστριακό καγκελάριο συναντά αυτή την ώρα στη Βιέννη ο πρωθυπουργός με το προσφυγικό και τις επενδύσεις στην ατζέντα, μία μέρα μετά τις συνομιλίες με την Άνγκελα Μέρκελ.
Συνάντηση Μητσοτάκη - Κουρτς με προσφυγικό και επενδύσεις στην ατζέντα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βλέπει Μέρκελ - Κουρτς
Προσφυγικό και επενδύσεις βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο σήμερα με την Ανγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο όσο και αύριο με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς στη...
Βλέπει Μέρκελ - Κουρτς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας