Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το «εθνικό εμβόλιο» και ο τριπλός πονοκέφαλος
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το «εθνικό εμβόλιο» και ο τριπλός πονοκέφαλος

  • A-
  • A+
Οι διελεύσεις Ελλήνων ομογενών, οι κοινωνικές συναθροίσεις και τα μέσα μεταφοράς είναι το επικίνδυνο κοκτέιλ του καλοκαιριού που πυροδοτεί την αύξηση των κρουσμάτων και ανησυχεί την κυβέρνηση ● Ποια είναι τα νέα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι ● Οι παλινωδίες του κ. Μητσοτάκη, που θυμήθηκε το φιλότιμο των Ελλήνων.

Eντείνεται η ανησυχία στο μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με τη σοβαρή αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα (MEGA) έχουν εντοπιστεί «τρεις εστίες ανησυχίας. Η μία είναι οι συχνότατες διελεύσεις Ελλήνων ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής για διανυκτερεύσεις και επιστροφή. Η δεύτερη πηγή ανησυχίας είναι οι κοινωνικές συναθροίσεις, είτε μιλάμε για τους νέους στα μπαρ, είτε μιλάμε για γάμους, βαπτίσεις και κοινωνικές συναθροίσεις. Και η τρίτη πηγή ανησυχίας είναι τα μέσα μεταφοράς».

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν την κατάσταση, αξιολογώντας την απόδοση των υφιστάμενων μέτρων, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, όπως τοπικά lockdown ή επιβολή ωραρίου στα κέντρα διασκέδασης έως τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, η επιστροφή του sms δεν βρίσκεται στο τραπέζι, ενώ ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει αποκλείσει ένα δεύτερο καθολικό lockdown. Παράλληλα, οι τακτικές τηλεδιασκέψεις του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τους κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά, που έχουν προγραμματιστεί για Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, θα συνεχιστούν. Κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, σύμφωνα με την ενημέρωση από το Μαξίμου, επισημάνθηκε η ανάγκη αυστηροποίησης των ελέγχων, ενώ σημειώθηκε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται όχι στα εισαγόμενα περιστατικά αλλά στην εγχώρια μετάδοση, καθώς και ότι μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα.

Κατά την τοποθέτησή του ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι «πρέπει να ενεργοποιήσουμε και πάλι το εθνικό μας εμβόλιο που δεν είναι άλλο από το φιλότιμό μας και όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί». Παράλληλα αναγνώρισε ότι «κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε μέχρι τον Φεβρουάριο και έως ότου η επιστημονική κοινότητα ανακαλύψει το πολυπόθητο εμβόλιο, αλλά και τα απαραίτητα θεραπευτικά πρωτόκολλα, δεν υπάρχει», λέγοντας ότι «είχαμε δηλώσει με πολύ καθαρό τρόπο στις ανακοινώσεις που έγιναν στα τέλη Απριλίου [...] ότι το σχέδιο της επόμενης μέρας δεν είναι ένα σχέδιο εξόδου από την υγειονομική και την οικονομική κρίση, ούτε είναι ένα απλό σχέδιο επιστροφής σε κάποια κανονικότητα», την ώρα βέβαια που κατά το στάδιο της άρσης των μέτρων καλλιεργήθηκε από την κυβέρνηση ένα κλίμα «επιστροφής στην κανονικότητα», μότο που χρησιμοποιήθηκε από επίσημα κυβερνητικά χείλη, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του ανοίγματος των σχολείων, όπου το κυβερνητικό επιχείρημα ήταν «δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα, χωρίς ανοιχτά σχολεία».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι «η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στη χαλάρωση που σημειώθηκε απέναντι στα μέτρα συμμόρφωσης στο εσωτερικό της χώρας μας κατά τον μήνα Ιούλιο. Και σε αυτό πιστεύω ότι έχουμε όλοι μια ευθύνη γι’ αυτό», ενώ κάλεσε τους πολίτες να απορρίψουν «τις θεωρίες συνωμοσίας που καλούν σε απειθαρχία στα μέτρα που εισηγείται όχι η πολιτεία αλλά οι ειδικοί επιστήμονες».

Παράλληλα ανέφερε ότι «σε αυτή τη μεγάλη κρίση η υγεία και η οικονομία δεν είναι δυο έννοιες που η μία αντιπαλεύει την άλλη. Δεν είμαστε ή με την υγεία ή με την οικονομία», φανερώνοντας έτσι και τις κυβερνητικές αμφιταλαντεύσεις ανάμεσα σε υγεία και οικονομία, οι οποίες φάνηκαν πρόσφατα με την κυβερνητική απόφαση για αύξηση της πληρότητας στα πλοία, παρά τη διαφωνία των ειδικών και παρότι, για τον λόγο αυτό, είχε ανακοινωθεί από τον υπουργό Τουρισμού ότι δεν θα γίνει.

Δικαιολογίες

Θέλοντας να δικαιολογήσει τέτοιες παλινωδίες, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «είχαμε δηλώσει εξ αρχής ότι το σχέδιό μας αναπροσαρμόζεται συνέχεια με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Κάθε μέτρο επανεκκίνησης της οικονομίας είχαμε πει τότε ότι θα μετριέται, όπως και έγινε. Θα αξιολογείται, όπως και γίνεται διαρκώς, και θα αποφασίζουμε συνεχώς αν πρέπει να επιταχύνουμε κάπου ή να επιβραδύνουμε κάπου αλλού», προσθέτοντας ότι «αυτό που κάποιοι συχνά κακοπροαίρετα ονομάζουν έλλειψη σχεδίου ή κυβερνητικές παλινωδίες είναι ακριβώς αυτή η διαρκώς ευμετάβλητη συνθήκη στην οποία καλείται να προσαρμοστεί κάθε κυβέρνηση, το τονίζω, κάθε κυβέρνηση, απέναντι σε μια πανδημία που θέτει πρωτόγνωρα προβλήματα δημόσιας πολιτικής».

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανέφερε: «Αφού άνοιξαν τα πάντα χωρίς σχέδιο, αφού απείλησαν τους πολίτες με πρόστιμα ενώ μείωναν τα δρομολόγια στις συγκοινωνίες, αφού εν μέσω έκρηξης κρουσμάτων αυξάνουν την πληρότητα των πλοίων, τώρα ο κ. Μητσοτάκης, για να μην αναλάβει καμιά ευθύνη, θυμήθηκε το φιλότιμο. Ομως οι πολίτες έχουν φιλότιμο και το έχουν αποδείξει, σε αντίθεση με τον ίδιο...».

Εν τω μεταξύ, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και παρουσία του πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία των δύο αναπληρωτών υπουργών και των τριών υφυπουργών που ανακοινώθηκαν μετά τις πολύ περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και συγκεκριμένα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Παπαθανάση, της υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, του υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά και του υφυπουργού Εργασίας Παναγιώτη Τσακλόγλου, ο οποίος και επέλεξε τον πολιτικό όρκο.

Οπως επιβάλλει η κατάσταση με την πανδημία, η ορκωμοσία πραγματοποιήθηκε με χρήση αντισηπτικών, ενώ η Πρόεδρος, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί φορούσαν μάσκα, σε αντίθεση με τους ιερείς, γεγονός που προκάλεσε αλγεινή εντύπωση. Ισως το χάι λάιτ της ορκωμοσίας να ήταν η παρουσία του Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έσπευσε να παρευρεθεί και να δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι πήγε «για τον φίλο του Ν. Παπαθανάση», προκειμένου να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το «κόντεμα» που υπέστη μετά την αναβάθμιση και τη μεγαλύτερη πλέον αυτονομία του κ. Παπαθανάση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κρύβεται πίσω από τους επιστήμονες
Πίσω από την επιτροπή των ειδικών επιχειρεί να κρύψει η κυβέρνηση τις ευθύνες της για την αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας, όπως έγινε πολύ καθαρό από την πρωτοφανή επιλογή του πρωθυπουργού να βγει στο...
Κρύβεται πίσω από τους επιστήμονες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υποκριτικοί ελιγμοί Μητσοτάκη
Κατόπιν εορτής και αφού δεν φρόντισε να επιδιώξει πραγματική συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, αφήνοντας τους χειρισμούς μαζί τους στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο πρωθυπουργός κάλεσε «όλα τα...
Υποκριτικοί ελιγμοί Μητσοτάκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα υπό πίεση για την πανδημία
Ανακοινώσεις για τις «πορτοκαλί» και τις «κόκκινες» περιοχές θα κάνει σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης ● Απορρίπτεται προς το παρόν το γενικό λοκντάουν από το Μαξίμου.
Μέτρα υπό πίεση για την πανδημία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιστρέφει το δίδυμο Χαρδαλιάς - Τσιόδρας
Καθώς η χώρα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο της πανδημίας, με πολλούς επιστήμονες να κάνουν λόγο για «δεύτερο κύμα», πολύ πιο μεγάλο, η κυβέρνηση αποφάσισε να επαναφέρει στους τηλεοπτικούς δέκτες τον συμπαθή...
Επιστρέφει το δίδυμο Χαρδαλιάς - Τσιόδρας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε... ομπρέλα στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας
Πλήρη κάλυψη στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της φονικής πλημμύρας στην Εύβοια παρείχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε... ομπρέλα στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας