Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης

  • A-
  • A+
Δεν τόλμησε ο Κυρ. Μητσοτάκης να προχωρήσει σε καμία «διορθωτική κίνηση» στο κυβερνητικό σχήμα, αποφασίζοντας τελικά πολύ περιορισμένες αλλαγές που επικεντρώνονται γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης ● Αναμενόμενη η αναβάθμιση του άλλοτε προέδρου της νεοφιλελεύθερης Δράσης Θεόδωρου Σκυλακάκη ● Υφυπουργός Εργασίας αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προερχόμενος από τον χώρο της Κεντροαριστεράς ● Η Ζωή Ράπτη, βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, αναλαμβάνει υφυπουργός Υγείας, με αρμοδιότητα για τα θέματα Ψυχικής Υγείας, ενώ ο βουλευτής Κορινθίας Νίκος Ταγαράς τοποθετείται στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σημαντική αναβάθμιση στην του Νίκου Παπαθανάση στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Πάνος Τσακλόγλου, υφυπουργός Εργασίας

Ενας τεχνοκράτης για τη φιλελεύθερη πολιτική

Ο πρώην σύμβουλος πρωθυπουργών -του Γ. Παπανδρέου (2010-2011) και του Λ. Παπαδήμου (2011-2012)- σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής και πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) στην κυβέρνηση Σαμαρά, ένας εκ των 12 συμμετεχόντων στη συγγραφή της έκθεσης Πισσαρίδη, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι ο νέος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η συμμετοχή του εξωκοινοβουλευτικού και χαρακτηριζόμενου ως «κεντροαριστερού» ήδη από την εποχή Σημίτη, Πάνου Τσακλόγλου, δεν αποτελεί έκπληξη. Το όνομά του ήταν στο προσκήνιο εδώ και πολλούς μήνες, καθώς χαίρει της εκτίμησης του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρα, και οι απόψεις του συμπίπτουν απόλυτα με τις οικονομικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης Κυρ. Μητσοτάκη.

Απόλυτα; Αυτό θα κριθεί κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, το οποίο είναι επιφορτισμένος να επιτελέσει στο υπουργείο Εργασίας, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της Κοινωνικής Ασφάλισης που μετά την υποχρεωτική αποχώρηση Μηταράκη παραμένει ακέφαλο. Πρακτικά του ζητείται να προωθήσει τη μετάβαση του συστήματος επικουρικών συντάξεων σε ένα σύστημα πλήρους κεφαλαιοποίησης για τους νέους ασφαλισμένους, να εξασφαλίσει οικονομίες κλίμακος για το σύστημα του πρώτου πυλώνα, των κύριων συντάξεων, και να νομοθετήσει αντίστοιχα κίνητρα για την επέκταση της ασθενικής, στην Ελλάδα, ιδιωτικής ασφάλισης.

Το πώς και το εάν θα το πετύχει αυτό με υπουργό τον Ιωάννη Βρούτση, που δεν θεωρεί- τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα- τη μεταβολή στις επικουρικές συντάξεις ως το πλέον ενδεδειγμένο πολιτικό βήμα επί υπουργίας του, παραμένει ένα ερώτημα με αβέβαιη απάντηση.

Πάντως εάν ο ίδιος επέλεγε το υπουργείο στο οποίο θα μπορούσε να κάνει το άλμα από την ακαδημαϊκή στην υπουργική καριέρα, είναι βέβαιο ότι θα απέφευγε το υπ. Εργασίας. Οχι μόνο γιατί η «μεταρρύθμιση» των επικουρικών συντάξεων, την οποία προτάσσει και ως αναπτυξιακή προτεραιότητα η έκθεση Πισσαρίδη, αποτελεί διακεκαυμένη ζώνη, ούτε επειδή θα επωμιστεί τη «στάμπα» τοποτηρητή του Μαξίμου, αλλά κυρίως διότι πολύ σύντομα θα αντιληφθεί ότι είναι εύκολο να γράφεις εκθέσεις, αλλά πολύ δύσκολο να εφαρμόζεις πολιτικές.

Κι ακόμη περισσότερο όταν πρέπει να εφαρμόσεις προτάσεις, κοινωνικά αλλά και οικονομικά απαράδεκτες, όπως αυτή που προτείνει η έκθεση Πισσαρίδη για απελευθέρωση απολύσεων σε μία περίοδο, όπως αυτή των επιπτώσεων της πανδημίας, κατά την οποία ακόμη και οι τυπικώς απασχολούμενοι είναι εν δυνάμει άνεργοι.


Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναπλ. υπουργός Οικονομικών

Ο διαχειριστής των 32 δισ. ευρώ

Μπορεί να μη δημιουργήθηκε ξεχωριστό υπουργείο του οποίου θα ηγούνταν ο Θεόδ. Σκυλακάκης, όπως ήθελαν κάποιες πληροφορίες, αλλά το βέβαιο είναι ότι αποτελεί τον κερδισμένο του χθεσινού ανασχηματισμού.

Η αναβάθμιση του μέχρι χθες υφυπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική, του δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστεί το πακέτο των 32 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης διατηρώντας παράλληλα την καρέκλα του στον έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Μια τέτοια αναβάθμιση ίσως και να υποβαθμίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, ενώ κάνει ακόμη πιο στέρεο το μάτι και το αυτί του Κυρ. Μητσοτάκη στη διαχείριση του Ταμείου. Αλλωστε, ο κ. Σκυλακάκης ήταν πάντα ένας άνθρωπος της οικογένειας Μητσοτάκη, ακόμη κι όταν αναλάμβανε το 2014 την προεδρία του κόμματος Δράση που ίδρυσε ο Στ. Μάνος.

Ο κ. Σκυλακάκης είναι οικονομολόγος και έχει διατελέσει ευρωβουλευτής από το 2009 έως το 2014, καθώς και αναπληρωτής δήμαρχος και αντιδήμαρχος Αθηναίων από το 2003 έως το 2006. Ανθρωπος της αγοράς, με επαγγελματική εμπειρία στον χώρο της διαφήμισης και της επικοινωνίας από το 1985, ιδρυτής τριών εταιρειών, μίας στον χώρο της επικοινωνίας (1994), μίας για τη διαχείριση κρίσεων (2000) και μίας στον χώρο της αγροτικής παραγωγής και μεταποίησης (2014).

Διετέλεσε σύμβουλος του πρωθυπουργού Τζαννή Τζαννετάκη (Ιούλιος-Οκτώβριος 1989) και στη συνέχεια σύμβουλος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, λογογράφος του και προϊστάμενος του Γραφείου Σχεδιασμού και Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού (1990-1993).


Νίκος Παπαθανάσης, αναπλ. υπουργός Ανάπτυξης

Ο άνθρωπος του προέδρου

Η δεύτερη σημαντική αναβάθμιση στην κυβέρνηση είναι αυτή του Νίκου Παπαθανάση. Από τη θέση του υφυπουργού Βιομηχανίας και Εμπορίου στο υπουργείο Ανάπτυξης, αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης.

Η αναβάθμισή του αποτελεί και μια ευθεία προειδοποίηση προς τον Αδωνη Γεωργιάδη, τον οποίο ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να μετακινήσει, αν και όλοι γνωρίζουν ότι αυτός πού «έτρεχε» το υπουργείο, ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας, δεν ήταν άλλος από τον υφυπουργό.

Ο μηχανολόγος-μηχανικός Ν. Παπαθανάσης διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) την περίοδο 1989-1991, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στην Ολυμπιακή Αεροπλοΐα την περίοδο 1991-1993, διευθύνων σύμβουλος της ΗΣΑΠ Α.Ε. την περίοδο 2005-2009, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικών Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών Δημοσίου Ενδιαφέροντος (ΚΕΔΕΟ) την περίοδο 2008-2010 καθώς και πρόεδρος στη ΣΤΑΣΥ Α.Ε. την περίοδο 2012-2014.

Το 2016 τοποθετήθηκε γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρείται ένας από τους ανθρώπους του προέδρου.


Ζωή Ράπτη, υφυπουργός Υγείας

Θέματα Ψυχικής Υγείας στο χαρτοφυλάκιό της

Η Ζωή Ράπτη, βουλευτίνα Β1 Βορείου Τομέα Αθηνών, είναι η νέα υφυπουργός Υγείας, με χαρτοφυλάκιο για θέματα Ψυχικής Υγείας, μετά τον μίνι ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα και κατοικεί στον Δήμο Φιλoθέης – Ψυχικού. Τον Ιούλιο του 2019 ορκίζεται βουλευτίνα με τη Νέα Δημοκρατία.

Με μεταπτυχιακές σπουδές στο δίκαιο του διεθνούς εμπορίου και πνευματικής ιδιοκτησίας, εργάζεται ως δικηγόρος αρχικά σε θέματα Εμπορικών και Βιομηχανικών Εταιρειών, ενώ από το 1996 ειδικεύεται σε θέματα δικαίου του περιβάλλοντος και της χωροταξίας.

Συνεργάστηκε ως νομικός με το «Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας», υπό τον πρόεδρο και επίτιμο αντιπρόεδρο του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μ. Δεκλερή, και με τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Αγώνων του υπουργείου Πολιτισμού.

Διετέλεσε δημοτική σύμβουλος, αντιδήμαρχος και πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ψυχικού, μέλος της Γ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, πρόεδρος του Συνδέσμου των τεσσάρων (4) δήμων (Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Φιλοθέης και Ψυχικού) για την Προστασία και Ανάπλαση των Τουρκοβουνίων.

Ανέπτυξε έντονη κοινωνική δράση και είχε συνεχή παρουσία και συμμετοχή σε συλλογικές προσπάθειες. Είναι πρώην σύζυγος του Μάκη Βορίδη.


Νίκος Ταγαράς, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Αρμόδιος μόνο για τα θέματα περιβάλλοντος

Ο νέος υφυπουργός, παρά τον τίτλο του, θα έχει αρμοδιότητα μόνο στα θέματα περιβάλλοντος, γεγονός που σημαίνει ότι η Ενέργεια καταλήγει στο γραφείο του υπουργού κ. Χατζηδάκη.

Την οκταετία 2003-2010 διετέλεσε νομάρχης Κορινθίας.

Υπηρέτησε τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 8 χρόνια ως πρόεδρος της Κοινότητας Χιλιομοδίου (1987-1994) και 4 χρόνια ως δήμαρχος Τενέας (1999-2002). Ταυτόχρονα υπήρξε για 4 χρόνια πρόεδρος της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Ν. Κορινθίας (1999-2002).

Βουλευτής εξελέγη για πρώτη φορά το 2012 -στον Νομό Κορινθίας- και εν συνεχεία το 2019. Είναι απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δυσμενής μετάθεση για Χατζηδάκη
Υπουργείο Εργασίας: οι λόγοι της καρατόμησης Βρούτση, τα προβλήματα με τον ΕΦΚΑ και τις εκκρεμείς συντάξεις που θα αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός και η έκπληξη με τη θέση υφυπουργού Οικογενειακής Πολιτικής.
Δυσμενής μετάθεση για Χατζηδάκη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
«Κανείς δεν θα αιφνιδιαστεί από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση»
Με συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» ο υφυπ. Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου, προαναγγέλλει διάλογο για τη μεταρρύθμιση και αποδίδει τις εκκρεμείς συντάξεις στα προβλήματα της ενοποίησης Ταμείων στον...
«Κανείς δεν θα αιφνιδιαστεί από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μέτρα στήριξης του πολιτισμού και των ΚΤΕΛ προανήγγειλε ο Θ. Σκυλακάκης
Νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει στο Κράτος να αγοράζει εισιτήρια πολιτιστικών εκδηλώσεων, τα οποία στο μέλλον θα μπορεί να επιστρέψει ως κοινωνικά, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Μέτρα στήριξης του πολιτισμού και των ΚΤΕΛ προανήγγειλε ο Θ. Σκυλακάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με αναφορά στις υπό κατασκευή ΜΕΘ απαντά στον Τσακαλώτο ο Σκυλακάκης
Ουσιαστική παραδοχή των στοιχείων έδωσε δίνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για τον αριθμό των μονάδων εντατικής θεραπείας είναι η απάντησή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος υπόσχεται...
Με αναφορά στις υπό κατασκευή ΜΕΘ απαντά στον Τσακαλώτο ο Σκυλακάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεν απαντά επί της ουσίας στην «απάτη με τις ψηφιακές συντάξεις» ο Βρούτσης
Χειρότερα το κάνει ο υπουργός με την ανακοίνωση που εξέδωσε για να διαψεύσει δημοσίευμα σχετικά με το επικείμενο φιάσκο στις ψηφιακές συντάξεις.
Δεν απαντά επί της ουσίας στην «απάτη με τις ψηφιακές συντάξεις» ο Βρούτσης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ν.Δ.: Εκλέχθηκε ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα της Κ.Ο.
Συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος με μοναδικό θέμα την εκλογή νέου γενικού...
Ν.Δ.: Εκλέχθηκε ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του γενικού γραμματέα της Κ.Ο.

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας