• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.6°C / 20.2°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.1°C / 20.5°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 21.0°C
  1 BF
  45%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 19.1°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.0°C / 18.2°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 15.4°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 20.8°C
  5 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.9°C
  4 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.1°C / 21.8°C
  5 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  0 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.9°C / 16.2°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.5°C / 19.4°C
  1 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 22.7°C
  1 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 20.4°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.3°C / 20.5°C
  0 BF
  45%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.5°C / 18.9°C
  2 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  46%

Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής του ΕΜΠ Γ. Μηλιός

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ / ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Το σκάκι και τα τυχερά παίγνια

 • A-
 • A+

«Σκάκι, όχι πόκερ» τιτλοφόρησε το άρθρο του το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής του ΕΜΠ Γ. Μηλιός. Στο σκάκι μια κίνηση κερδίζει την παρτίδα, το ματ, όμως στο πόκερ έχεις καμιά δεκαριά πιθανότητες (με εξαιρετικό το φλος ρουαγιάλ και έπονται φλος, καρέ, φουλ, χρώμα, κέντα, τρία φύλλα, ζεύγη και η πενταφυλλία).

Ο Γ. Μηλιός είναι προφανές ότι γνωρίζει καλά σκάκι, ώστε να προκρίνει ως λύση στις διαπραγματεύσεις το σκάκι και όχι το πόκερ. θα μπορούσε βέβαια να χρησιμοποιήσει και τη γνωστή ρήση του Μεγάλου Αλεξάνδρου πως «ό,τι δεν λύνεται κόβεται».

Στο περί ου ο λόγος άρθρο του, στο σύνολό του διαπιστωτικό και θεωρητικό, τα περί ταξικής πολιτικής της λιτότητας ή η προτροπή του ότι «η παρούσα ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπεται (και δεν πρόκειται) να εγκλωβιστεί σε αυτή τη νεοφιλελεύθερη παγίδα, επιδιώκοντας την πάση θυσία αποφυγή μιας καθυστέρησης πληρωμών προς τους δανειστές» δεν κομίζουν γλαύκα ες Αθήνας.

Πόσο μάλλον όταν υποστηρίζει για το ευρώ ότι «η νεοφιλελεύθερη παγίδα μπορεί να διαρραγεί όταν η ελληνική κυβέρνηση καταστήσει σαφές ότι, αν αναγκαστεί, θα τολμήσει να επιλέξει την καθυστέρηση πληρωμών, προκειμένου να μην αθετήσει τη λαϊκή εντολή, να μην προδώσει όσους την εμπιστεύτηκαν», άποψη που αποτελεί και κυβερνητική δέσμευση διά στόματος του πρωθυπουργού.

Η κατανομή των βαρών

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς» είχε υποστηρίξει ότι «για να παραμείνει η κυβερνητική πολιτική ηγεμονική θα πρέπει να ταχθεί καθαρά με τα συμφέροντα της εργαζόμενης πλειοψηφίας, να αμφισβητήσει τη στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού», και στο άρθρο του σημειώνει πως «όρο και προϋπόθεση αποτελούν η θέσπιση ενός ριζοσπαστικού φορολογικού συστήματος, που θα ελαφρύνει την κοινωνική πλειοψηφία και θα κατανέμει τα βάρη στο κεφάλαιο και τον πλούτο· η διεύρυνση του χώρου των κοινωνικών αγαθών στον αντίποδα της λογικής των ιδιωτικοποιήσεων η δημοκρατία».

Το πρώην μέλος της επιτροπής οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά υπερασπίζεται τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η κυβέρνηση, ρίχνοντας τις απαραίτητες «σπόντες» όταν υποστηρίζει για τη διαπραγμάτευση πως «θέλει λίγα λόγια, σοβαρότητα, επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες θέσεις επίγνωση της δύναμης, αλλά και των αδυναμιών σου, αλλά και αυτών των αντιπάλων σου...».

Και επεσήμανε στη συνέντευξή του ότι «απαιτείται μια νέα ορμητικότητα αλλαγών στο εσωτερικό της χώρας, ώστε να οικοδομηθούν σε νέες βάσεις οι συμμαχίες με τις κατώτερες τάξεις· ο στόχος να πληρώσει η ολιγαρχία δεν ήταν ποτέ περισσότερο επίκαιρος».

Στο άρθρο του μάλιστα εξειδικεύει την πρότασή του τονίζοντας: «Βασικό ζητούμενο είναι η αντίστροφη αναδιανομή, που σημαίνει πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης, μεταφορά των βαρών στους έχοντες, ένα μνημόνιο για το μεγάλο κεφάλαιο, που θα αποφέρει τα χρηματοδοτικά μέσα για την υλοποίηση του προγράμματός μας».

Πολυφωνία

Αν το κείμενο γράφτηκε για να κριτικάρει εξ αριστερών την κυβέρνηση, μάλλον ατύχησε ο συντάκτης του, αν γράφτηκε ως συμβολή στην προσπάθεια της κυβέρνησης, μάλλον έχει καλύτερη τύχη.

Ο Γ. Μηλιός μπορεί να είναι η κορυφή του παγόβουνου, όμως η κυβέρνηση έχει απέναντί της μια εσωτερική πολυφωνία που αλλάζει ανάλογα με την ημέρα! Εκτείνεται από το «Η Ελλάδα υπήρχε και πριν το ευρώ...» (Θ. Πετράκος) και φτάνει μέχρι το «Δεν θα υπάρξει υποχώρηση από τις κόκκινες γραμμές» (Π. Σκουρλέτης).

Το ερώτημα είναι αν αυτές οι απόψεις συγκλίνουν στην υποστήριξη της κυβέρνησης ή καταγράφονται ώστε, αν «τσακίσουν» οι διαπραγματεύσεις, κάποιοι να χρησιμοποιούν την επωδό «εμείς τα λέγαμε». Το ερώτημα είναι πόσο αυτή η τακτική μπορεί να λειτουργήσει αθωωτικά ή αντιθέτως, που είναι και το μόνο σίγουρο, «όλοι θα καούν το ίδιο...».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέες κινήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
Αναδιατάσσεται εσωκομματικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού πλέον βρίσκεται μπροστά σε νέα πραγματικότητα. Κινήσεις, συναντήσεις, συζητήσεις συνθέτουν το νέο σκηνικό και οι εξελίξεις στο εγγύς μέλλον αναμένονται ραγδαίες. Η...
Νέες κινήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποφασίζουν για το μέλλον της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.
«Τρέχουν» οι εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό, με το μέλλον της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων να ξεκαθαρίζει ακόμα και σήμερα στην επαφή που θα έχουν -εκτός απροόπτου- ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο...
Αποφασίζουν για το μέλλον της σχέσης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Άλλη η εικόνα στις δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεσή τους τα κόμματα»
Για δημοσκοπήσεις που υπάρχουν στα χέρια των κομμάτων, χωρίς να δημοσιοποιούνται και οι οποίες «δίνουν μια διαφορετική εικόνα από αυτή που μας παρουσιάζουν τα ΜΜΕ» μιλά ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος...
«Άλλη η εικόνα στις δημοσκοπήσεις που έχουν στη διάθεσή τους τα κόμματα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πώς διαμορφώνεται το νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης
Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στη χώρα περιγράφεται στο σχέδιο απόφασης που επεξεργάζεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κείμενο περιγράφεται ένα διπολικό σχήμα αντιπαράθεσης των δυο κύριων...
Πώς διαμορφώνεται το νέο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οργή ΣΥΡΙΖΑ για τις σεξιστικές επιθέσεις κατά της Νοτοπούλου
Σκληρή ανακοίνωση με αποδέκτη και τη ΝΔ εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή «τις σεξιστικές επιθέσεις εναντίον της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Κ. Νοτοπούλου». Προηγήθηκε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης που...
Οργή ΣΥΡΙΖΑ για τις σεξιστικές επιθέσεις κατά της Νοτοπούλου
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οργή ΣΥΡΙΖΑ για τη «λάσπη με παραγγελία Μητσοτάκη»
Σκληρή ανακοίνωση της Κουμουνδούρου με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα εβδομαδιαίας εφημερίδας. «Η ελληνική Δικαιοσύνη θα κληθεί να κρίνει τη δολοφονία χαρακτήρων, που κατόπιν παραγγελίας του κ. Μητσοτάκη,...
Οργή ΣΥΡΙΖΑ για τη «λάσπη με παραγγελία Μητσοτάκη»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας