Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Έχασε τον μπούσουλα με τον Covid -19 η κυβέρνηση

Αυξημένη είναι τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου η επιβατική κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά

EUROKINISSI/ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΡΛΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Έχασε τον μπούσουλα με τον Covid -19 η κυβέρνηση

  • A-
  • A+
Υποχρεωτική από χθες η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, όμως την ίδια ώρα αυξήθηκαν τα ποσοστά πληρότητας προφανώς έπειτα από πιέσεις των ακτοπλόων ● Διαφωνίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων με κυβερνητικούς χειρισμούς.

Αντιφατικά μηνύματα σε σχέση με την αντιμετώπιση της πανδημίας εκπέμπει η κυβέρνηση, η οποία χθες ανακοίνωσε την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων, αλλά ήταν η ίδια που είχε μόλις προηγουμένως αποφασίσει την αύξηση της πληρότητας στα πλοία από το 60% στο 80% και από το 65% στο 85% για τα πλοία που διαθέτουν καμπίνες και μάλιστα εν μέσω της καταγραφόμενης αύξησης των κρουσμάτων του κορονοϊού το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι από σήμερα και μέχρι τις 18 Αυγούστου η χρήση μάσκας καθίσταται υποχρεωτική και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων. Ανακοίνωσε παράλληλα ότι παρατείνεται μέχρι και τις 15 Αυγούστου η απόφαση σύμφωνα με την οποία οι εργάτες γης που εξέρχονται από τη χώρα δεν έχουν δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.

Και επιχειρώντας να δικαιολογήσει την επιλογή για αύξηση της πληρότητας παρά την αύξηση των κρουσμάτων, ισχυρίστηκε ότι «όσον αφορά το θέμα της πληρότητας των πλοίων, υπήρξε απόφαση της επιτροπής των ειδικών. Δεν είμαστε σε διάσταση με τους ειδικούς σε ό,τι αφορά την απόφαση να αυξηθεί το επιτρεπόμενο όριο πληρότητας των πλοίων. Αλλά αυτό που προέχει είναι να είμαστε σίγουροι ότι θα εφαρμόζονται τα μέτρα τα οποία έχουμε θεσπίσει, για να μην υπάρχει διασπορά του ιού στα πλοία. Και ένα από αυτά τα μέτρα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας, όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων», προσθέτοντας ότι «παρατηρούνταν το φαινόμενο να βγαίνουν οι επιβάτες και να συνωστίζονται στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων χωρίς να φορούν μάσκα, ενώ μέσα να παραμένουν ελάχιστοι επιβάτες», ενώ άφησε ανοιχτό «εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση», να επανεξεταστεί το θέμα των πληροτήτων.

Ομως όπως έχει ήδη γράψει η «Εφ.Συν.» (Ντάνι Βέργου, 3.8.2020, Συναγερμός για τα «ορφανά» κρούσματα), σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, οι ειδικοί δεν είχαν λάβει καν γνώση της απόφασης για αύξηση της πληρότητας.

Αλλωστε την αντίρρηση της επιτροπής για την επιλογή αυτή έχει επιβεβαιώσει προ ημερών (30.07.2020) και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος είχε πει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση της πληρότητας, καθώς η επιτροπή το απορρίπτει. Δήλωση που αποτυπώνει τις κυβερνητικές παλινωδίες στο θέμα των πλοίων.

Ο Γ. Πλακιωτάκης

Είναι λοιπόν προφανές ότι η κυβέρνηση κατέληξε στην απόφαση να αυξήσει τελικά την πληρότητα των πλοίων, δεχόμενη πιέσεις από ακτοπλόους. Στη συνέχεια, προσπαθώντας να μετριάσει τις ενδεχόμενες συνέπειες από την επιλογή της, αλλά και να διασκεδάσει τις σχετικές εντυπώσεις, προχώρησε στις χθεσινές ανακοινώσεις για τη χρήση μάσκας στα πλοία.

Χαρακτηριστική είναι εξάλλου η χθεσινή δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος ανέφερε (ΑΝΤ1) ότι «η αύξηση του ποσοστού (σ.σ. της πληρότητας) ήταν επιβεβλημένη για να καλυφθεί η ζήτηση της περιόδου», υποστηρίζοντας ότι «αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν συνιστά χαλάρωση. Εχει δοθεί ρητή εντολή στα λιμεναρχεία για περισσότερους ελέγχους τόσο κατά την επιβίβαση και αποβίβαση όσο και μέσα στα πλοία», ενώ υποστήριξε ακόμα ότι «το όριο πληρότητας δεν δημιουργεί πρόβλημα όταν εφαρμόζονται τα περιοριστικά μέτρα».

Με άλλα λόγια, οι λόγοι για τους οποίους ελήφθη η απόφαση για αύξηση της πληρότητας δεν σχετίζονται με την κατάσταση της πανδημίας. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, χθες αναρτάται δημοσίευμα του iefimerida.gr με σχετικές φωτογραφίες από επιβίβαση επιβατών σε πλοίο από λιμάνι νησιού των Κυκλάδων με προορισμό τον Πειραιά, σύμφωνα με το οποίο, παρόλο που οι επιβάτες φορούν μάσκα κατά την επιβίβασή τους, παρατηρείται έντονος συνωστισμός και βρίσκονται ο ένας πάνω στον άλλο.

Την ίδια ώρα θέμα δημιουργήθηκε μετά από δημοσίευμα της «Καθημερινής» («Θεωρείο», 02.08.2020) που εμφάνιζε τον Σωτήρη Τσιόδρα να έχει την άποψη «περί λάθος χειρισμών της κυβέρνησης μετά την άρση του lockdown», αναφέροντας ότι «όπως έχετε αντιληφθεί έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Ο λόγος είναι ακριβώς αυτός: οι αρκετές διαφωνίες με τη διαχείριση της κατάστασης».

Στη συνέχεια αναρτήθηκε διευκρινιστικό κείμενο στο οποίο αναφερόταν ότι «η αναφορά αποτυπώνει τους υπαρκτούς προβληματισμούς που υπάρχουν παγκοσμίως σε ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα για την αντιμετώπιση μίας υγειονομικής κρίσης παντελώς άγνωστης [...] Η κατάθεση διαφορετικών απόψεων και τελικά η σύνθεσή τους για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης αποτελούν άλλωστε τον κανόνα και όχι την εξαίρεση σε όλο τον κόσμο. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην Ελλάδα όπου ο κ. Τσιόδρας συμμετέχει στην αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό», ενώ κατέληγε ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια διόγκωσης για πολιτική εκμετάλλευση, εν μέσω μάλιστα πανδημίας, αποτελεί διαστρέβλωση της πραγματικής φύσης της αναφοράς».

Δηλώσεις Πέτσα

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία απόσυρση από το προσκήνιο του κ. Τσιόδρα. Παραμένει ο επικεφαλής της ομάδας των ειδικών και συμμετέχει σε όλες τις συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, με τακτικότητα όλο το προηγούμενο διάστημα, πριν την καθιέρωση της -ανά τρεις φορές την εβδομάδα- σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό. Αρα, δεν υπάρχει καμία διάσταση».

Σύμφωνα με μέλη της επιτροπής των ειδικών, ο κ. Τσιόδρας πράγματι παραμένει κανονικά στα καθήκοντά του στην επιτροπή και στον ρόλο του ως εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ενώ οι ίδιοι ειδικοί με τους οποίους συνομίλησε η «Εφ.Συν.» εκτιμούσαν ότι ο Σ. Τσιόδρας δεν επιθυμεί την υπερέκθεση στη δημοσιότητα και ως εκ τούτου έχει απομακρυνθεί από τα φώτα της, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάση της πανδημίας.

Αλλά αυτό που προκύπτει είναι ότι υπάρχουν διαφωνίες συνολικά της επιτροπής με χειρισμούς της κυβέρνησης από το στάδιο του ανοίγματος, δηλαδή την άρση των περιορισμών, και μετά. Αυτές οι διαφωνίες φάνηκαν βέβαια τώρα με το θέμα της πληρότητας των πλοίων, αλλά και με το ζήτημα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στις εκκλησίες, όπου η επιτροπή είχε εισηγηθεί το μέτρο να εφαρμοστεί σε όλους τους κλειστούς χώρους, δηλαδή και στους ναούς, ενώ η κυβέρνηση αρχικά τους εξαίρεσε για να τους συμπεριλάβει στη σχετική λίστα μετά τις αντιδράσεις.

Οσον αφορά τα επιπλέον μέτρα που εξετάζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο Στ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής ωραρίου στα κέντρα διασκέδασης έως τα μεσάνυχτα ή περιορισμών σε τοπικό επίπεδο, λέγοντας ότι τα ενδεχόμενα αυτά «θα αξιολογηθούν, όταν θα έχει εκτιμηθεί τι απέδωσαν τα υφιστάμενα μέτρα».

Μητσοτάκης: «Δεν αντέχουμε δεύτερο λοκ ντάουν»

Παράλληλα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε να υπάρξει δεύτερο λοκ ντάουν. Κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Oμόσπονδου Γερμανικού Κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Armin Laschet, στο μέγαρο Μαξίμου (στη φωτογραφία), δήλωσε συγκεκριμένα ότι «είμαστε σε μία φάση που θα πρέπει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες να είναι σε αυξημένη εγρήγορση για τους επόμενους μήνες, μέχρι τουλάχιστον να βρεθεί το εμβόλιο του κορονοϊού. Διότι, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορούμε πια να πάμε σ’ ένα καθολικό lockdown, δεύτερο καθολικό lockdown των οικονομιών μας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με δύο μέτρα και δύο σταθμά
Η κυβέρνηση κάνει πίσω στην επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στην Εκκλησία και περιορίζεται σε... συστάσεις
Με δύο μέτρα και δύο σταθμά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πέτσας: Δεν πρόκειται να υπάρξει ξεχωριστό μέτρο για τους άνω των 65 ετών
Στις φήμες για σκέψεις επιβολής ειδικών περιοριστικών μέτρων για τα άτομα άνω των 65 ετών απάντησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επίσης χαρακτήρισε ακατανόητες τις αντιδράσεις στα Καμένα Βούρλα.
Πέτσας: Δεν πρόκειται να υπάρξει ξεχωριστό μέτρο για τους άνω των 65 ετών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Το σενάριο για καθολική χρήση μάσκας δεν είναι στο τραπέζι»
Λίγες ώρες μετά την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ που καταγράφει νέο αρνητικό ρεκόρ μολύνσεων COVID-19 στη χώρα μας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απέκλεισε το σενάριο για καθολική χρήση μάσκας λέγοντας...
«Το σενάριο για καθολική χρήση μάσκας δεν είναι στο τραπέζι»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένουν στην «ατομική ευθύνη», χαρακτηρίζουν στήριξη της οικογένειας τη δωρεάν μάσκα
Παρά τις αντιδράσεις πολιτών και κομμάτων της αντιπολίτευσης στις παλινωδίες της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας και μετά την πυροσβεστική δήλωση Μητσοτάκη ότι το κράτος θα παράσχει μάσκες...
Επιμένουν στην «ατομική ευθύνη», χαρακτηρίζουν στήριξη της οικογένειας τη δωρεάν μάσκα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ρυθμίσεις για τη διέλευση σε όλες τις χερσαίες πύλες εισόδου, πλην Προμαχώνα
Ανοιχτό άφησε ο Στέλιος Πέτσας το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων για τον Δεκαπενταύγουστο, με τις όποιες αποφάσεις να ανακοινώνονται μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας.
Ρυθμίσεις για τη διέλευση σε όλες τις χερσαίες πύλες εισόδου, πλην Προμαχώνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας