• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.2°C / 31.7°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.7°C / 31.1°C
  3 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.3°C / 29.0°C
  2 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.0°C / 31.0°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  3 BF
  61%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 25.6°C / 31.1°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 30.6°C
  2 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.6°C / 29.0°C
  2 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.9°C
  2 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.0°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 28.0°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.1°C / 32.0°C
  1 BF
  43%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 31.7°C
  2 BF
  47%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 27.0°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.3°C / 31.1°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 27.0°C
  3 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 25.6°C / 30.0°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 30.6°C
  2 BF
  39%
Το παρασκήνιο της παραίτησης του Δ. Κράνη

Ο παραιτηθείς υφυπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Κράνης

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το παρασκήνιο της παραίτησης του Δ. Κράνη

 • A-
 • A+
Η επιστολή του υφυπουργού Δικαιοσύνης στον πρωθυπουργό, οι απουσίες του από κρίσιμες συνεδριάσεις της Βουλής και οι εναντίον του επιθέσεις από συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η παραίτηση του Δημήτρη Κράνη από τη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Δεν ξάφνιασε πρόσωπα που έχουν καλή γνώση του χώρου της Δικαιοσύνης.

Ο ίδιος επισήμως, στην επιστολή παραίτησής του προς τον πρωθυπουργό, αφού κάνει μια πολύ σύντομη αναδρομή στα πεπραγμένα του υπουργείου από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι σήμερα, αναφέροντας ότι «παρήχθη σημαντικό έργο με άξονα τις βασικές κυβερνητικές κατευθύνσεις και κύρια σημεία αναφοράς τον Π.Κ. και το ΚΠΔ, τους νόμους για τα προσωπικά δεδομένα και τη διαμεσολάβηση, τη δικονομία του Ε.Σ., ενώ επίκειται η προώθηση και των Κωδίκων Δικαστικών Υπαλλήλων και Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών», επικαλείται «ανειλημμένες από μακρού χρόνου και πάντως πριν από την έξοδό μου από το δικαστικό σώμα επιστημονικές (συγγραφικές) υποχρεώσεις μου, τις οποίες αδυνατώ να αθετήσω, όπως προπάντων η συμμετοχή μου σε συλλογικό έργο ερμηνείας του ΚΠολΔ ή σε ανάλογες ερμηνευτικές προσεγγίσεις ευρωπαϊκών κανονισμών», προσθέτοντας ότι αυτές «με αναγκάζουν να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης, αφού η ενασχόληση με τα καθήκοντα της θέσης αυτής οφείλει να είναι συνεχής και χωρίς περισπασμούς από εξωτερικούς παράγοντες».

Ηχηρές απουσίες

Ωστόσο από τη μέρα που ο κ. Κράνης ανέλαβε τα καθήκοντά του, δεν άργησαν να φανούν κάποιες ηχηρές απουσίες του από κρίσιμες συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής που αφορούσαν το κυβερνητικό νομοθετικό έργο στον τομέα της Δικαιοσύνης, ενώ ήταν γνωστή η αντίρρησή του για τις αλλαγές που επέφερε η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα για την αμνήστευση τραπεζικών στελεχών που αντιμετωπίζουν κατηγορίες κακουργηματικής απιστίας. Επιπλέον ο Δ. Κράνης, ενώ ως δικαστικός έφτασε στον υψηλό βαθμό του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, κατά τη θητεία του στην κυβέρνηση βρέθηκε χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες, ειδικά από τη στιγμή που το υπουργείο Δικαιοσύνης αποδεκατίστηκε με τη μετάθεση της ευθύνης για το σωφρονιστικό σύστημα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Φαίνεται μάλιστα ότι ο υφυπουργός δεν μπόρεσε ποτέ να ταυτιστεί απολύτως με τον κυβερνητικό τρόπο λειτουργίας. Αλλωστε και ο ίδιος στην επιστολή παραίτησής του με πολύ προσεκτικό τρόπο σημειώνει τη «διαφορετικότητά» του, δηλαδή ότι λειτουργούσε «από την οπτική γωνία και του δικαστή και όχι κατ’ ανάγκην μόνο του πολιτικού», αν και διατυπώνει την εκτίμηση ότι η «διαφορετικότητα» αυτή «υπήρξε γόνιμη στην επιδίωξη εφικτών στόχων στο πλαίσιο της συνεργασίας μου με τον υπουργό Δικαιοσύνης», την οποία χαρακτηρίζει «άψογη».

Το μήνυμα

Μετά απ’ όλα αυτά, κάποιοι εκτιμούν ότι ήταν πιθανό ο κ. Κράνης να έμενε εκτός του κυβερνητικού σχήματος μετά τον επικείμενο ανασχηματισμό, κάτι που θα λειτουργούσε και ως μήνυμα μη ανοχής σε οποιαδήποτε διαφοροποίηση και ως εκ τούτου ο ίδιος θέλησε προφανώς να διευκολύνει τον πρωθυπουργό, υποβάλλοντας την παραίτησή του πριν από τον ανασχηματισμό.

Σημειώνεται ότι κατά τη θητεία του ως υφυπουργού ο Δ. Κράνης είχε βρεθεί στο στόχαστρο του Γιάννη Κουρτάκη, εκδότη των «Παραπολιτικών», ο οποίος είχε εξαπολύσει σε βάρος του σφοδρές επιθέσεις με βαριές εκφράσεις (βλ. «Παραπολιτικά», 14.01.2020, «Δημήτρης Κράνης: ο ανύπαρκτος υφυπουργός της κυβέρνησης που το παίζει… ωραίος»).

«Μάλλον θα είναι “τυχαίο” πως ο κ. Κράνης υπέβαλε τελικά την παραίτησή του μετά από σωρεία επιθέσεων από συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα και αφού είδε ότι κάποιοι δεν επιτρέπουν στον κ. Μητσοτάκη να πραγματοποιήσει τον τρεις φορές προαναγγελθέντα ανασχηματισμό», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «αν περιμένει πάντως λίγο ακόμα ο κ. Μητσοτάκης, ο ανασχηματισμός θα ολοκληρωθεί. Οχι από τον ίδιο, αλλά από τα συμφέροντα που του επιβάλλουν τις ασκούμενες πολιτικές».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Γιατί παραιτήθηκε ο Ταραντίλης
Στα απανωτά χτυπήματα που δέχεται η κυβέρνηση μετά τους χειρισμούς της στα κεντρικά ζητήματα της επικαιρότητας, ήρθε χθες να προστεθεί και η παραίτηση του Χρήστου Ταραντίλη από τη θέση του κυβερνητικού...
Γιατί παραιτήθηκε ο Ταραντίλης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι γρίφοι του ανασχηματισμού
Αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να επιχειρήσει ο πρωθυπουργός το προσεχές διάστημα, παρά τις σχετικές διαψεύσεις ● Ποιοι κορυφαίοι υπουργοί συζητείται ότι θα μετακινηθούν και ποιοι θα αναλάβουν τα...
Οι γρίφοι του ανασχηματισμού
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμβολιαστείτε, αλλιώς απολύεστε
Η κυβέρνηση επιστρατεύει ευθέως την απειλή της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας για τους εργαζόμενους που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού.
Εμβολιαστείτε, αλλιώς απολύεστε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πλήγμα από την εγκληματικότητα για την κυβέρνηση
Σε δύσκολη θέση φέρνουν την κυβέρνηση τα αλλεπάλληλα κρούσματα βαριάς εγκληματικότητας και δολοφονιών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, καθώς πλήττουν σοβαρά το περιβόητο αφήγημά της...
Πλήγμα από την εγκληματικότητα για την κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βιάζεται ο Αντώνης Σαμαράς να αποκτήσει ομώνυμο ίδρυμα
Επειτα από τα αντίστοιχα των πρώην πρωθυπουργών Κων. Καραμανλή και Κων. Μητσοτάκη, συστήνεται «κοινωφελές “Ιδρυμα Αντώνη Κ. Σαμαρά”» με στόχο «τη συστηματική μελέτη, έρευνα και προβολή του έργου του», ενώ ο...
Βιάζεται ο Αντώνης Σαμαράς να αποκτήσει ομώνυμο ίδρυμα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τι απαντούν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας
Η δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε η κυβέρνηση αναφορικά με την υπόθεση Προτάσεβιτς, το ζήτημα της δράσης ξένων μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας και τον ρόλο της ΕΥΠ αποτυπώθηκε και μέσα από τις δηλώσεις...
Τι απαντούν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας