Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ρεσιτάλ νεοφιλελευθερισμού από τον πρωθυπουργό
EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ρεσιτάλ νεοφιλελευθερισμού από τον πρωθυπουργό

  • A-
  • A+
«Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών...» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην ατυχή προσπάθειά του να δικαιολογήσει το «κούρεμα» των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Φειδωλός και απόλυτος στις εξηγήσεις για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και επιθετικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία της α' κατοικίας ● «Δεν είναι πολιτική σας επιλογή, είναι υποχρέωσή σας να εφαρμόσετε την απόφαση του ΣτΕ», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το συγκεκριμένο πτωχευτικό πλαίσιο που προωθεί θα σηματοδοτήσει την «ταφόπλακα» της α' κατοικίας ● Καθολική αποδοκιμασία της αντιπολίτευσης στις πρωθυπουργικές ανακοινώσεις

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ... ΜΠΟΥΡΙΝΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με εξαίρεση τα αναδρομικά και την προστασία της α΄ κατοικίας, η χθεσινή αντιπαράθεση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Αλ. Τσίπρα στη Βουλή –όπου και ανακοινώθηκε η απόφαση για την καταβολή των ποσών που οφείλονται από τις περικοπές στις κύριες συντάξεις– κινήθηκε σε ηπιότερους, των προηγούμενων ημερών, τόνους και στο αντικείμενο αμιγώς της οικονομίας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως «πολιτική επιλογή» και κίνηση «σεβασμού» προς τους συνταξιούχους την απόφαση που προβλέπει την εφάπαξ καταβολή συνολικού ποσού 1,4 δισ. σε 2,5 εκατομμύρια δικαιούχους, μέχρι το 2020. Αντιθέτως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για «κούρεμα» ύψους 60%, υπογραμμίζοντας πως, σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ, το σύνολο των αναδρομικών που οφείλονται ορίζεται στα 3,9 δισ., διότι οι περικοπές αφορούν και επικουρικές συντάξεις και δώρα. «Δεν είναι πολιτική σας επιλογή, είναι υποχρέωσή σας να εφαρμόσετε την απόφαση του ΣτΕ» δήλωσε.

«Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων παροχών, η πολιτεία οφείλει να κρατά εφεδρείες στις δύσκολες στιγμές. Αυτό το ποσό μπορούμε να καλύψουμε, παραπάνω δυνατότητα δεν έχουμε» απάντησε ο Κυρ. Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως η συγκεκριμένη δαπάνη αγγίζει τα δημοσιονομικά όρια. «Είναι μια κίνηση που με ειλικρίνεια και σεβασμό απευθύνουμε στους απόμαχους της εργασίας που σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία καλούνται να στηρίξουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους», δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις.

Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρέμβασής του (στη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή), ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε, επίσης, πως θα συνεχιστεί το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής στις επιχειρήσεις εάν και εφόσον κριθεί πως προκύπτει η ανάγκη επέκτασής του.

Στην αρχική τοποθέτησή του –και αφού προηγουμένως επικρότησε την απόφαση του προεδρείου της Βουλής για την υποχρεωτική χρήση της προστατευτικής μάσκας– αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» την απόφαση των Βρυξελλών και «τεράστιο βήμα» την επιχορήγηση του Ταμείου Ανάκαμψης. Απαντώντας στις επικρίσεις για τους χειρισμούς του, υποστήριξε πως η κυβέρνηση ήταν στους «πρωταγωνιστές» των διαβουλεύσεων και πως οι στόχοι της ικανοποιήθηκαν στο ακέραιο, καθώς, όπως είπε, το Ταμείο διαθέτει «σημαντική δύναμη πυρός» και το μείγμα των κεφαλαίων έχει χαρακτήρα επιδοτήσεων και λιγότερο δανείων.

«Κανένα μνημόνιο»

Τονίζοντας πως «δεν υπάρχει κανένα μνημόνιο» επανέλαβε πως η χορήγηση των κονδυλίων δεν συνδέεται με μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους και πως οι όροι είναι ίδιοι για όλες τις χώρες της Ε.Ε. Ενημέρωσε πως στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα οριστούν αναλυτικά οι τομείς στους οποίους θα κατανεμηθούν οι πόροι, ενώ δεσμεύτηκε πως το επόμενο δίμηνο θα ακολουθήσει εξαντλητική διαβούλευση εντός και εκτός Κοινοβουλίου για το κυβερνητικό κείμενο των προτάσεων που πρέπει να κατατεθούν στο ευρωπαϊκό τραπέζι μέχρι τις 15 Οκτωβρίου προκειμένου να εκταμιευθούν τα κονδύλια για το 2021.

Δεσμεύτηκε, επίσης, απαντώντας στη σχετική απαίτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, πως η έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη θα δημοσιοποιηθεί άμεσα –«σήμερα ή αύριο» είπε χαρακτηριστικά»– και ότι τα μέλη της δεν είναι «φερέφωνα» της κυβέρνησης, αλλά κορυφαίοι οικονομολόγοι που κλήθηκαν να παρουσιάσουν τις επιστημονικές τους θέσεις.

Προβληματική «ΓΕΦΥΡΑ»

«Επεξεργαζόμαστε συνεκτικό και ανεκτικό στρατηγικό σχέδιο, στοχευμένο στις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας πως η απορρόφηση των κονδυλίων δεν θα διατεθεί για πρόσκαιρη ανακούφιση, αλλά σε δράσεις με αναπτυξιακό, πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. «Ο στόχος είναι να μετατρέψουμε τη next generation EU σε next generation Hellas» είπε. Αναφερόμενος, τέλος, στο περιεχόμενο του φορολογικού νομοσχεδίου, δήλωσε πως αποτελεί «κρίκο» των κυβερνητικών μέτρων για την ανάταξη της οικονομίας, ενώ, επικεντρώνοντας στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», μίλησε για καινοτομία, κατηγορώντας ταυτόχρονα την προηγούμενη κυβέρνηση πως το πρόγραμμά της για την προστασία της α΄ κατοικίας απέτυχε στην πράξη.

«Η μεγάλη πλειοψηφία δεν θα περάσει πάνω, αλλά κάτω από τη… γέφυρα», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως η κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένο πτωχευτικό πλαίσιο που θα σηματοδοτήσει την «ταφόπλακα» της α΄ κατοικίας. «Αφήνετε συνειδητά και σχεδιασμένα να λήξει ένα πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας που παρείχε και ρύθμιση οφειλών και επιδότηση της δόσης και ανοίγετε τον δρόμο σε χιλιάδες πλειστηριασμούς. Σας καλούμε να εγκαταλείψετε αυτές τις θέσεις, δεν είμαστε σε μνημόνιο πια», δήλωσε ζητώντας σε αντιδιαστολή από τον Κυρ. Μητσοτάκη να υιοθετήσει τη σχετική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο «πέρα από τα μπαλώματα της επόμενης ημέρας του lockdown» και εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, εκτιμώντας πως προετοιμάζεται νέος γύρος λιτότητας που θα προκαλέσει κοινωνικές εκρήξεις. Δήλωσε προβληματισμένος από τους υπαινιγμούς του πρωθυπουργού σχετικά με τη δυνατότητα παροχών, υπενθυμίζοντας πως λόγω πανδημίας έχουν αρθεί τα δημοσιονομικά όρια, ενώ καταλόγισε στον Κυρ. Μητσοτάκη πως, με φόντο τις εφιαλτικές προοπτικές για την οικονομία, ικανοποιεί τις απαιτήσεις των τραπεζών που παίζουν τα δικά τους παιχνίδια προστατεύοντας τα μετοχικά τους «φιλέτα».

«Αντί να πιέσετε τις τράπεζες να ανοίξουν τις κάνουλες της ρευστότητας για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και για τα εισοδήματα που μειώνονται, επιβραβεύετε τα στελέχη τους με bonus και stock options και τους μετόχους τους για το θεάρεστο έργο τους που εξυπηρετεί το σχέδιο “ανοσίας της αγέλης” για την οικονομία» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» ζητώντας από τον πρωθυπουργό να αφαιρέσει τις σχετικές ρυθμίσεις από το νομοσχέδιο.

Αντιδράσεις κομμάτων

Οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις για τις συντάξεις αποδοκιμάστηκαν από τα κόμματα και τους αρχηγούς τους, με ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ να κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπαιγμό.

Η Φώφη Γεννηματά απουσίασε, όπως αναμενόταν, από τη χθεσινή συζήτηση λόγω της περιπέτειας με την υγεία της, σχολιάζοντας ωστόσο με γραπτή δήλωσή της τις διατάξεις του νομοσχεδίου, επανέλαβε πως οι κυβερνητικές ρυθμίσεις για την προστασία της α΄ κατοικίας «ανοίγουν τον ασκό του Αιόλου» για τους πλειστηριασμούς και κάλεσε τον πρωθυπουργό να στηρίξει την αντίστοιχη τροπολογία του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο Δημ. Κουτσούμπας υποστήριξε πως οι νέες ρυθμίσεις επιβεβαιώνουν το «αντιλαϊκό» πρόσημο της οικονομικής πολιτικής και χαρακτήρισε προκλητική την προσπάθεια της κυβέρνησης να το εμφανίζει ως φοροαπαλλακτικό για το σύνολο. Υποστήριξε, αντιθέτως, πως τη στιγμή που ο ελληνικός λαός υποφέρει από τη νέα κρίση, θεσπίζονται νέα ευνοϊκά μέτρα για εφοπλιστές και μεγαλομετόχους, καθώς, όπως είπε, «ο στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει την Ελλάδα σε φορολογικό παράδεισο».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόπουλος μίλησε για φορολογική «πολυνομία», ενώ για το ζήτημα της προστασίας της κύριας κατοικίας κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιθυμεί απλώς να μεταθέσει τους πλειστηριασμούς. Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του αποδεικνύουν άλλη μια φορά πως «δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων».

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Τσίπρας: Τριπλή εξαπάτηση στους συνταξιούχους με τα αναδρομικά
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κω, όπου περιοδεύει, τόσο για τα κουτσουρεμένα αναδρομικά σε συνταξιούχους όσο και για το πλαίσιο στήριξης εργαζομένων αλλά και τον τρόπο με τον...
Τσίπρας: Τριπλή εξαπάτηση στους συνταξιούχους με τα αναδρομικά
Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»
Ψέματα και ψίχουλα
Εδώ και μέρες ο φιλοκυβερνητικός Τύπος είχε γεμίσει από «διαρροές» σχετικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Ανάμεσά τους ξεχώριζε η δήλωση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση ότι η κυβέρνηση «θα σεβαστεί τη...
Ψέματα και ψίχουλα
ΒΟΥΛΗ
Σύσσωμη αποδοκιμασία της κυβέρνησης για τα αναδρομικά
Για «πραξικόπημα», «κλοπή» και «εμπαιγμό» των συνταξιούχων κάνουν λόγο τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης ♦ Τι προβλέπει η τροπολογία
Σύσσωμη αποδοκιμασία της κυβέρνησης για τα αναδρομικά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κ. Μητσοτάκης: Εφάπαξ και πλήρως τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020
Η κυβέρνηση θα καταβάλει εφάπαξ, πλήρως, σε όλους τους συνταξιούχους, πριν το τέλος του 2020 τα αναδρομικά που δικαιούνται, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Κ. Μητσοτάκης: Εφάπαξ και πλήρως τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους μέσα στο 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετά την κατακραυγή συναντά τους πολιτικούς αρχηγούς
Με καθυστέρηση 48 ωρών και μέσα σε κλίμα δηλητηριασμένο από τις ενέργειες της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο θέμα της Novartis, ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στα...
Μετά την κατακραυγή συναντά τους πολιτικούς αρχηγούς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας