Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ζυμώσεις και πιέσεις στις Βρυξέλλες
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ζυμώσεις και πιέσεις στις Βρυξέλλες

  • A-
  • A+
Σε σειρά συναντήσεων για να πειστούν οι «φειδωλές» χώρες έλαβε μέρος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσιοτάκης, αναγνωρίζοντας την ανάγκη συμβιβασμών αλλά και μιας γενναίας ευρωπαϊκής αντίδρασης ● Τι ζήτησε για την Τουρκία και την Αγία Σοφία.

Ενα τριήμερο αδιάκοπων ζυμώσεων και δύσκολων διαπραγματεύσεων είχε ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μπορέσουν να πειστούν οι λεγόμενοι «φειδωλοί» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να άρουν τα εμπόδια στη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παίρνοντας μέρος στην ομάδα των χωρών του Νότου, οι οποίες έχουν άμεση ανάγκη τα κονδύλια που προτείνονται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας και που εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν περισσότερο από την ταχεία χορήγησή τους, η Ελλάδα συμμετείχε μέσω του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σειρά συναντήσεων στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής.

Μεταξύ αυτών των κρίσιμων επαφών για την άρση του αδιεξόδου ήταν η χθεσινή πολυμερής συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, καθώς και οι ηγέτες των «σκληρών» που αντιδρούν και πιο συγκεκριμένα ο Ολλανδός Μαρκ Ρούτε, ο Αυστριακός Σεμπάστιαν Κουρτς, η Δανή Μέτε Φρεντέρικσεν, ο Σουηδός Στέφαν Λεβέν και η Φινλανδή Σάνα Μάριν.

Τεράστιες αποκλίσεις

Είχε προηγηθεί συνάντηση, παρόντος του Ελληνα πρωθυπουργού, με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον Ιταλό, τον Ισπανό και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Αναγνωρίζοντας τις τεράστιες αποκλίσεις που καταγράφονταν μεταξύ Βορρά και Νότου, ο κ. Μητσοτάκης παραδέχτηκε, προσερχόμενος χθες στον χώρο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι δεν έχει υπάρξει επαρκής πρόοδος ώστε να βρεθεί συμφωνία, ενώ περιορίστηκε να εκφράσει την ελπίδα ότι αυτό θα μπορέσει να συμβεί μέχρι τη λήξη της συνόδου.

Επανέλαβε τη σημασία να γίνουν συμβιβασμοί, διευκρινίζοντας όμως ότι «αυτοί οι συμβιβασμοί δεν μπορεί να είναι τέτοιοι που να αποδυναμώνουν τη φιλοδοξία μας για μια γενναία ευρωπαϊκή αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού και την οικονομική καταιγίδα που έχει προκαλέσει» και, καταλήγοντας, σημείωσε σε δραματικούς τόνους ότι η «άνευ προηγουμένου» οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. δεν δίνει το περιθώριο στα κράτη-μέλη να εμφανιστούν διαιρεμένα ή αδύναμα.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί από την αρχή στους συμβιβασμούς που είναι απαραίτητο να γίνουν, με σκοπό τη διασφάλιση μιας «φιλόδοξης λύσης» και απευθυνόμενος στους ομολόγους του τούς είχε καλέσει να μην απολέσουν τη «μεγάλη εικόνα» που κατά τον ίδιο είναι το γεγονός ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός είχε και ξεχωριστή συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας, κατά την οποία διαπιστώθηκε ταύτιση θέσεων για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

● «Δεν θα αντέξει η Eυρωπαϊκή Eνωση αν έχουμε νέες καθυστερήσεις, και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Επιβάλλεται μια γενναία αντίδραση στην κρίση του κορονοϊού και την οικονομική καταιγίδα που τη συνοδεύει», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Παύλου Χρηστίδη.

Κυρώσεις έναντι της Τουρκίας

Ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τους ομολόγους του και όπως τόνισε –σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές– «δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση». Για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σχολίασε ότι είναι ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει ο Ταγίπ Ερντογάν τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο, ενώ ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση Ε.Ε. - Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τακτική «όσο ζω ελπίζω» για Αγία Σοφία
Με την κρυφή ελπίδα τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών για την Τουρκία να μπορέσουν να υιοθετηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής.
Τακτική «όσο ζω ελπίζω» για Αγία Σοφία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πώς ακριβώς «πρωταγωνίστησε» ο πρωθυπουργός;
Απέναντι στο προβληματικό και δυσλειτουργικό σχήμα διακυβέρνησης του «Ταμείου Ανάκαμψης» που επέβαλε το μέτωπο των «φειδωλών», τι ακριβώς αντέταξε, τι παζάρεψε, με τι απείλησε η ελληνική κυβέρνηση και ο...
Πώς ακριβώς «πρωταγωνίστησε» ο πρωθυπουργός;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μητσοτάκης: Κατώτερη των περιστάσεων η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής 
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είναι η ώρα της αμοιβαίας κατανόησης, της κοινής δράσης και των άμεσων πρωτοβουλιών», ενώ για τον ESM είπε πως «το 2020 δεν είναι 2010…».
Μητσοτάκης: Κατώτερη των περιστάσεων η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κ. Μητσοτάκης: Κάποιοι ήθελαν να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους
Στην επιμονή κάποιων η Ε.Ε. να κάνει περισσότερα με λιγότερους πόρους, απέδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός την αποτυχία της έκτακτης συνόδου κορυφής για τον 7ετή προϋπολογισμό της Ε.Ε., εννοώντας προφανώς τους...
Κ. Μητσοτάκης: Κάποιοι ήθελαν να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τι διεκδικεί η Ελλάδα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Με στόχο να μην υπάρξει μείωση στους πόρους που είχε η Ελλάδα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και να λάβει περισσότερα σε τομείς όπου η Ευρώπη δίνει λιγότερα, μετέβη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τον...
Τι διεκδικεί η Ελλάδα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τετ α τετ Μητσοτάκη με Ζάεφ στην Αθήνα
Διήμερο πυκνών διεθνών επαφών με επίκεντρο την τουρκική προκλητικότητα και τις περιφερειακές εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια αναμένεται να έχει σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει...
Τετ α τετ Μητσοτάκη με Ζάεφ στην Αθήνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας