Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Περιοδεία για τον αγιασμό των ιδιωτικοποιήσεων

 Από τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Κέρκυρας για την τσιμεντοποίηση του Ερημίτη

Eurokinissi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Περιοδεία για τον αγιασμό των ιδιωτικοποιήσεων

  • A-
  • A+
Ο Κυρ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε Ηπειρο και Κέρκυρα ● Κεντρικό αφήγημα η προτεραιότητα στις επενδύσεις με μοντέλο το Ελληνικό ● Αντιδράσεις στην Κασσιόπη για την «αξιοποίηση» του Ερημίτη.

Tο στίγμα μιας πολιτικής ανάπτυξης που έχει ως προτεραιότητα τις μεγάλες επενδύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις επιχειρεί να μετατρέψει σε κεντρικό αφήγημα η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέγει μερικές μέρες μετά το έργο κατεδάφισης στο Ελληνικό να παρευρεθεί το Σάββατο το απόγευμα και στα εγκαίνια της τουριστικής επιχείρησης που θα αναπτυχθεί στην περιοχή του Ερημίτη, στην Κασσιόπη, στα βόρεια της Κέρκυρας.

Είναι άλλωστε πολύ χαρακτηριστικό πώς περιέγραψε ο ίδιος στον χαιρετισμό του το μοντέλο αυτό: «Στην Κασσιόπη, στην Κέρκυρα, στο Ιόνιο, σήμερα γράφεται η πρώτη πράξη μιας πολύ σημαντικής τουριστικής στρατηγικής επένδυσης. Πριν από λίγες μόνο ημέρες, στην Αθήνα, στο Ελληνικό, ξεκίνησαν, επιτέλους, οι εργασίες για την πολυδιάστατη ανάπλαση και αναβάθμιση ολόκληρου του νότιου μετώπου της Αττικής. Πρόκειται για δύο εγχειρήματα σε ξεχωριστές γωνιές της χώρας. Δύο εγχειρήματα τα οποία, όμως, έχουν τον ίδιο αναπτυξιακό χαρακτήρα, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και νέο πλούτο. Διαφορετικής κλίμακας, σίγουρα. Αλλά κοινής ταυτότητας, καθώς αξιοποιούν δημόσια γη με τη σύμπραξη ιδιωτικών κεφαλαίων».

Σε ένα νησί που όπως όλοι οι μεγάλοι τουριστικοί προορισμοί της χώρας δοκιμάζεται ήδη από τη νέα οικονομική κρίση της πανδημίας και την ανασφάλεια για το μέλλον της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, η κυβέρνηση, η οποία εκπροσωπήθηκε στην εκδήλωση του «Kassiopi project» με πέντε υπουργούς, επιχειρεί να δείξει ότι υπάρχει κάποια προοπτική στο μέλλον μέσα από συγκεκριμένου τύπου μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις σε κάποια σημεία της χώρας, που αξιοποιούν το φυσικό περιβάλλον για την παραγωγή τουριστικού προϊόντος.

«Είναι ένα έργο το οποίο συμβολίζει τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας τις οποίες θέλουμε να δρομολογήσουμε με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση στην πατρίδα μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Πρόκειται για τον τουρισμό τον οποίο χρειάζονται χώρες όπως η Ελλάδα του 21ου αιώνα. Με υποδομές που θα αναβαθμίζουν τις περιοχές στις οποίες δημιουργούνται. Είναι πρωτίστως -και θα επιμείνω πολύ σε αυτό- υποδομές οι οποίες σέβονται το περιβάλλον. Και προσελκύουν όλο το χρόνο -όχι μόνο το καλοκαίρι- επισκέπτες υψηλών απαιτήσεων».

Επιχείρησε δε να καθησυχάσει τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας που δεν έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια να υπερασπίζεται την προστασία του περιβάλλοντος, μιλώντας για τις… αρετές της «αναβάθμισης»:

«Η εναλλακτική θα ήταν να μην κάνουμε απολύτως τίποτα, να μη δημιουργούμε καινούργιες θέσεις απασχόλησης και να μην καταφέρουμε, τελικά, ούτε το περιβάλλον να προστατεύσουμε -διότι πολλές φορές εκτάσεις οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες δεν δημιουργούν και τα κίνητρα για την απαραίτητη προστασία του περιβάλλοντος. Και πολλές φορές εκεί που μπορούμε και επιτυγχάνουμε, μέσα από Προεδρικά Διατάγματα, οργανωμένη δόμηση με χαμηλή κάλυψη και με χαμηλούς συντελεστές δόμησης, η προστασία του περιβάλλοντος είναι πιο αποτελεσματική από τις περιπτώσεις εκείνες όπου η δόμηση τελικά αναπτύσσεται άναρχα, με τα αποτελέσματα να είναι λίγο-πολύ γνωστά και ορατά σε όλους», όπως είπε.

Η κοινωνία που αντιδρά σε τέτοιους είδους «αξιοποιήσεις» και προτάσσει ως αδιαπραγμάτευτη αξία την προστασία της φύσης βρέθηκε όμως για ακόμα μία φορά στον δρόμο και με μία μεγάλη συγκέντρωση εκδήλωσε την αντίδρασή της με κεντρικό σύνθημα «Οχι στην τσιμεντοποίηση του Ερημίτη». Η διαδήλωση, που εμποδίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις να φτάσει κοντά στον χώρο της εκδήλωσης, συγκέντρωσε ένα πλήθος με κατοίκους του νησιού, εκπροσώπους κομμάτων, αυτοδιοικητικούς, σωματεία και συλλόγους, με χαρακτηριστική τη συμμετοχή πολλών νέων ανθρώπων, και έστειλε το μήνυμα μιας άλλης πορείας για την ανάπτυξη της Κέρκυρας που θα στηρίζεται στην τοπική κλίμακα και τη συμβίωση με τα οικοσυστήματα και το περιβάλλον.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης στο γεφύρι της Πλάκας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πάντως την ευκαιρία να αναδείξει αυτό που προτείνει ως «πράσινο» μοντέλο ανάπτυξης από την Ηπειρο και τα Πράμαντα στα Τζουμέρκα, στα οποία βρέθηκε την Παρασκευή το απόγευμα.

Μίλησε στους εκπροσώπους τοπικών φορέων για την ανάπτυξη και την προστασία των ορεινών όγκων και την προώθηση του ορεινού τουρισμού ως κεντρική προτεραιότητα της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ενώ δήλωσε για τις ανεμογεννήτριες «πολύ επιφυλακτικός για μεγάλες εγκαταστάσεις στα ψηλά βουνά», συμμεριζόμενος τις ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών για μεγάλα αιολικά πάρκα σε πολύ μεγάλα υψόμετρα.

Το Σάββατο, νωρίς το πρωί και πριν αναχωρήσει με ελικόπτερο για την Κέρκυρα, είχε την ευκαιρία να περπατήσει και στη Γέφυρα της Πλάκας, η αναστήλωση της οποίας έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Αύγουστο, αναγνωρίζοντας την προσφορά της προηγούμενης κυβέρνησης και τη συνεργασία όλων των φορέων στην υλοποίηση του έργου, «ένα γεφύρι το οποίο ξαναφτιάχτηκε όπως ακριβώς είχε φτιαχτεί, πιο στέρεο όμως, για να μπορέσει να αντέξει τα ορμητικά νερά του Αράχθου και να στέκει πάντα όπως και σήμερα, περήφανο, όρθιο, μια παρακαταθήκη στην πολιτιστική μας κληρονομιά», όπως σημείωσε.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανάπτυξη σε όλη τη χώρα μέσω ιδιωτών
Κατά την περιοδεία του στα Ιωάννινα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε σε πρότυπο τη Μονάδα Απορριμμάτων της Ηπείρου που έγινε με ΣΔΙΤ, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα επιλυθούν τα προβλήματα διαχείρισης των σκουπιδιών της...
Ανάπτυξη σε όλη τη χώρα μέσω ιδιωτών
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
«Αφωνία» της κυβέρνησης για την Ηπειρο
Ο πρωθυπουργός δικαιούται να επιλέγει το επικοινωνιακό του προφίλ στις περιοδείες του, το θέμα όμως είναι ότι έναν χρόνο τώρα κανένα υπουργείο δεν έχει καμία ανακοίνωση για τα μεγάλα έργα που χρειάζεται η...
«Αφωνία» της κυβέρνησης για την Ηπειρο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επτά ιδιωτικοποιήσεις στον σχεδιασμό Χατζηδάκη για το 2020
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη ενημέρωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος όσον αφορά τους σχεδιασμού για το 2020, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με τον υπουργό ΥΠΕΝ, Κωστή...
Επτά ιδιωτικοποιήσεις στον σχεδιασμό Χατζηδάκη για το 2020
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ολα για πούλημα, μαζί και οι δεσμεύσεις πριν από τις εκλογές
«Θέλω να κάνω την Ελλάδα το success story της ευρωζώνης για τα επόμενα 3-4 χρόνια» ήταν το «μότο» που με κάθε ευκαιρία πρόβαλε ο πρωθυπουργός στις...
Ολα για πούλημα, μαζί και οι δεσμεύσεις πριν από τις εκλογές
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λύση εντός 4ετίας με σύμπραξη ιδιωτών για τα απορρίμματα, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός
Επίλυση του ζητήματος των απορριμμάτων εντός τετραετίας υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απ’ τη Δωδώνη, απ’ όπου υπερασπίστηκε την ανάθεση διαχείρισης των απορριμάτων σε ιδιώτες.
Λύση εντός 4ετίας με σύμπραξη ιδιωτών για τα απορρίμματα, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας