Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δεν κάνει πίσω και αισιοδοξεί η κυβέρνηση

Οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες εισέρχονται σε κρίσιμη φάση

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Δεν κάνει πίσω και αισιοδοξεί η κυβέρνηση

  • A-
  • A+

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, ξεκαθαρίζει όμως πως αν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία προέχουν οι μισθοί και οι συντάξεις έναντι της αποπληρωμής των δανειστών. Την ίδια ώρα, οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες εισέρχονται σε κρίσιμη φάση. Κατηγορηματικά αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων ο Νίκος Βούτσης. Αποκρούει το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία «αντεργατικού και νεοφιλελεύθερου 'βούρκου'», ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Προέχουν οι μισθοί και οι συντάξεις έναντι της αποπληρωμής των δανειστών

«Οι κόκκινες γραμμές μας δεν συνιστούν μόνο μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και αναγκαίες κινήσεις για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επισημαίνοντας πως αυτές οι κόκκινες γραμμές παραμένουν ως έχουν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Αγορά», διαβεβαιώνει παράλληλα πως δεν υπάρχει, ούτε θα υπάρξει, πρόβλημα με την καταβολή μισθών και συντάξεων και πως το τραπεζικό σύστημα παραμένει σταθερό και ασφαλές.

Ακόμα, ο κ. Σακελλαρίδης δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, ξεκαθαρίζει όμως πως αν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία προέχουν οι μισθοί και οι συντάξεις έναντι της αποπληρωμής των δανειστών. «Η κυβέρνηση βάζει πάνω από όλα τα συμφέροντα και τα δίκαια του λαού μας. Έχει παρέλθει η εποχή που τα συμφέροντα των δανειστών υπαγόρευαν την πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων» δηλώνει χαρακτηριστικά, ενώ όσον αφορά στο ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος τονίζει πως «σε περίπτωση που έχουμε ένα αποτέλεσμα έξω από τον χώρο που ορίζει η λαϊκή εντολή, ο λαός θα πρέπει να το κρίνει αδιαμεσολάβητα. Να αποφασίσει δηλαδή αν δέχεται τη συμφωνία. Δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να κινηθεί ερήμην της λαϊκής βούλησης».

Ο κ. Σακελλαρίδης στηρίζει ανοιχτά τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντας πως οι επιθέσεις που δέχεται δεν στρέφονται εναντίον του προσώπου του αλλά εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης.

Κανένα νέο μέτρο

Κατηγορηματικά αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων ο Νίκος Βούτσης ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα υπάρξει κανένα μέτρο «το οποίο να εμπεριέχει μείωση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, βασικών υποχρεώσεων του κράτους για τα ασφαλιστικά ταμεία και έγκριση άδικων επενδυτικών σχεδίων για ιδιωτικοποιήσεις».

Σε συνέντευξή του στη Real News διευκρινίζει πάντως πως «μπορεί να έρθουν μέτρα που θα προκαλέσουν μια σχετική δυσαρέσκεια και που θα αφορούν τη μετάθεση προεκλογικών υποσχέσεων για αργότερα». Ο κ. Βούτσης χαρακτηρίζει τον ΕΝΦΙΑ ως «μεγάλο αγκάθι» και εκφράζει την γνώμη πως «δεν θα πρέπει να δρομολογηθεί η διατήρησή του σε καμία περίπτωση».

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτηρίζει συμπεριφορές όπως του κ. Ντάισελμπλουμ ως «απολύτως προκλητικές στα όρια της συνείδησης της προσπάθειας για να μην υπάρξει συμφωνία», ενώ εκφράζει την εκτίμηση πως η κυβέρνηση δεν θα φτάσει στο σημείο να προσφύγει σε δημοψήφισμα.

Παν. Λαφαζάνης: «Χτυπούν λάθος πόρτα...»

Αποκρούει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει σε συμφωνία αντεργατικού και νεοφιλελεύθερου «βούρκου» ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και τονίζει πως «η Ελλάδα διαθέτει όχι μία αλλά πολλές εναλλακτικές λύσεις απέναντι σε μια νέα παράδοση και στη διατήρηση με άλλη μορφή της μνημονιακής συνέχειας».

«Μια συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να είναι συμβατή με το ριζοσπαστικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις κυβερνητικές προγραμματικές δεσμεύσεις, αλλιώς δεν θα μπορέσει να προχωρήσει η κοινωνία» επισημαίνει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε νέα παρέμβασή του αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Αγορά».

«Κανένας δεν θα πρέπει να παρασύρεται από τη βροχή των δημοσκοπήσεων που προσπαθούν να εμφανίσουν έναν τρομοκρατημένο, τάχα, ελληνικό λαό να ζητάει παραλυμένος συμφωνία με τους εταίρους πάση θυσία και με κάθε τίμημα, έτοιμο να υποστεί κάθε ταπείνωση και κάθε γονυκλισία στο όνομα της νομιμοφροσύνης προς τη γερμανική Ευρώπη» τονίζει ο κ. Λαφαζάνης και προσθέτει:

«Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από νέα μέτρα σε βάρος των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων και περισσότερες νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις. Αν στόχος των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι να βάλουν την ιστορική ελληνική Αριστερά να "λερώσει" τα χέρια της μέσα σε μια συμφωνία αντεργατικού και νεοφιλελεύθερου "βούρκου", προκειμένου να πνίξουν κάθε αριστερή προοπτική για τις επόμενες δεκαετίες σε Ελλάδα και Ευρώπη, χτυπούν λάθος πόρτα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσφέρεται ως πειραματικός σωλήνας για τα βρώμικα σχέδια δυσφήμισης και σπίλωσης των αριστερών ιδεών και οραμάτων.

»Η Ελλάδα διαθέτει όχι μία αλλά πολλές εναλλακτικές λύσεις απέναντι σε μια νέα παράδοση και στη διατήρηση με άλλη μορφή της μνημονιακής συνέχειας. Η Ευρώπη, όμως, δεν έχει καμία προοπτική αν σπρώξει την Ελλάδα στο περιθώριο και την "απομόνωση", στο όνομα της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας και των αντιαριστερών ψυχώσεων. Η κυβέρνηση μας δεν πρόκειται να υπογράψει συμφωνία που να ακυρώνει το πρόγραμμα μας, ούτε το όραμα μιας νέας ανεξάρτητης και προοδευτικής Ελλάδας που αφήνει οριστικά πίσω της την υποτέλεια και τις τυραννικές κηδεμονίες».

Με προσεκτικά βήματα προχωρά η κυβέρνηση

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία η οποία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει» ανέφερε κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η συμφωνία «θα ορίζεται από τις κόκκινες γραμμές που έχουμε θέσει», θέτοντας τέλος στις διάφορες διαρροές που έκαναν λόγο για νέες περικοπές και αναβολή των κομβικών μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Συγκρατημένη αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και θεσμών υπήρξε και από τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ωστόσο αποφασίστηκε να γίνουν προσεκτικά βήματα τα επόμενα 24ωρα, ούτως ώστε να μην μπει σε κίνδυνο η διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. 

Την ίδια ώρα, τόσο τα μηνύματα που έφτασαν στο Μέγαρο Μαξίμου από τα στελέχη της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Brussels Group, όσο και από το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ είναι θετικά όσον αφορά στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και την οικονομική ανάσα της χώρας.

Μάλιστα, ο κ. Κερέ ανέφερε ότι η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει το όριο για τα έντοκα που μπορεί να εκδώσει η Ελλάδα, αν υπάρξει «μια συμφωνία στον ορίζοντα», κάτι που είχε ζητήσει εξαρχής η ελληνική κυβέρνηση.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Παιχνίδι» με το χρόνο
«Δεν έχει μείνει πολύς χρόνος» είναι το μήνυμα της καγκελάριου της Γερμανίας προς την Αθηνά και ενώ αναζητούνται λύσεις προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος στο ελληνικό ζήτημα. Η ελληνική κυβέρνηση επιταχύνει...
«Παιχνίδι» με το χρόνο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παιχνίδια με τελεσίγραφα
Τη στιγμή που η κυβέρνηση λέει ότι η συμφωνία είναι προ των πυλών, οι δανειστές αφήνουν να διαρρεύσει ότι η χρηματοδότηση κινδυνεύει να χαθεί. Η Αθήνα αρνείται να «παραλάβει» το τελεσίγραφο, διαψεύδοντας την...
Παιχνίδια με τελεσίγραφα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στ. Πέτσας: Σταδιακή η επάνοδος στην οικονομική δραστηριότητα
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας στις αναρίθμητες καταγγελίες για τα προγράμματα της «πλάκας» τα οποία συνάντησαν επιδοτούμενοι επιστήμονες των 600 ευρώ.
Στ. Πέτσας: Σταδιακή η επάνοδος στην οικονομική δραστηριότητα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το ποσό που έχει συγκεντρωθεί για τους πυρόπληκτους
Μεγάλη είναι η συνεισφορά των πολιτών στον ειδικό λογαριασμό που ανοίχτηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη στήριξη των πυρόπληκτων, κυρίως για την ανακατασκευή και αποζημίωση των κατοικιών που καταστράφηκαν...
Το ποσό που έχει συγκεντρωθεί για τους πυρόπληκτους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Η πορεία για την έξοδο από τα μνημόνια συνεχίζεται»
Την πεποίθησή του για καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και την αυστηρή επιτροπεία εκφράζει ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη που...
«Η πορεία για την έξοδο από τα μνημόνια συνεχίζεται»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πώς «διαβάζει» τις δηλώσεις Σόιμπλε το Μαξίμου
Με την β' αξιολόγηση να παραμένει «κολλημένη» εξαιτίας και των διαφωνιών που υπάρχουν στους κόλπους των δανειστών, κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να «διαβάσουν» τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της...
Πώς «διαβάζει» τις δηλώσεις Σόιμπλε το Μαξίμου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας