• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.2°C / 33.5°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.6°C / 30.9°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 32.6°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.5°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 27.4°C
  2 BF
  57%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 24.6°C / 29.0°C
  1 BF
  49%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.5°C / 25.4°C
  0 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  32°C 32.2°C / 32.2°C
  1 BF
  21%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.0°C / 31.6°C
  1 BF
  45%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.2°C / 28.4°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.5°C / 24.5°C
  1 BF
  21%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.8°C / 33.8°C
  1 BF
  35%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 25.3°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 23.7°C / 28.9°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  0 BF
  52%

Το σκανδάλο προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργου Κατρούγκαλου

EUROKINISSI

Παρέμβαση Κατρούγκαλου για διαλεύκανση σκανδάλου

 • A-
 • A+

Από «κόσκινο» περνάει η «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.». Μια καταγγελία περί σκανδάλου προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Ο αν. υπουργός ζητά τη λήψη μέτρων τόσο προς την κατεύθυνση της διαλεύκανσης της υπόθεσης, με δικαστική και διοικητική διερεύνηση όσο και προς τη βελτίωση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών της «ΚτΠ Α.Ε.», ιδίως των διαγωνιστικών, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εφ.Συν.».

Προ ημερών η «ΚτΠ Α.Ε.» επέστρεψε στο επίκεντρο συζητήσεων. Αιτία μια καταγγελία για υπόθεση που ξεκινάει πριν από δύο χρόνια -και παραμένει στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ- αλλά βγήκε στην επιφάνεια μετά την αλλαγή κυβέρνησης.

Εκπρόσωπος εταιρειών κατήγγειλε ότι εξωτερικός συνεργάτης τής «ΚτΠ Α.Ε.» απαίτησε μίζα ώστε οι εταιρείες που εκπροσωπούσε ο φερόμενος ως εκβιαζόμενος να λάβουν τις προβλεπόμενες πληρωμές για την επανεκκίνηση συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΣΠΑ ιδιωτικών έργων νέας τεχνολογίας και πληροφορικής.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο καταγγέλλων ισχυρίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2014 του ζητήθηκε ποσοστό 3% επί των επιδοτήσεων και στη συνέχεια 5%, καθώς και καταβολή 60.000 ευρώ επιπλέον.

Μόνο που το έργο είχε μείνει στάσιμο από τον Μάιο του 2013, οπότε η ίδια η «ΚτΠ Α.Ε.» είχε υποβάλει αναφορά στο ΣΔΟΕ «παγώνοντας» τις χρηματοδοτικές ροές, καθώς στο στάδιο ελέγχου των δικαιολογητικών πληρωμής των έργων παρατηρήθηκαν από την πλευρά των εταιρειών που συνεργάζονταν με τον καταγγέλλοντα μη κανονικές συναλλαγές, «που δημιούργησαν σοβαρότατες υπόνοιες εικονικών πληρωμών, οι οποίες αποτελούν νόμιμο λόγο μη καταβολής των ενισχύσεων» σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Στη συνέχεια, δηλαδή, ήρθαν οι καταγγελίες των ιδιωτών.

Το ΣΔΟΕ φέρεται να κινητοποιείται εκ νέου, χωρίς όμως να έχει καταλήξει προσώρας στο τελικό του πόρισμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» επί του θέματος επιλαμβάνεται και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Για την υπόθεση έλαβε γνώση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ζητά από την πλευρά της να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Στον Εισαγγελέα

Με επιστολή του στο διοικητικό συμβούλιο της «ΚτΠ Α.Ε.» ο κ. Κατρούγκαλος ζήτησε η υπόθεση να διαβιβαστεί άμεσα στον εισαγγελέα, αποσκοπώντας στην επιτάχυνση των ερευνών που δεν θα αφήσουν την παραμικρή σκιά στη δημόσια εταιρεία και η ίδια η διοίκηση να λάβει τα αναγκαία εσωτερικά μέτρα διερεύνησης και να επανεξετάσει τη δυνατότητα βελτίωσης της διαφάνειας της εταιρείας.

Ξεκαθάρισε ταυτόχρονα ότι θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια του νέου διοικητικού συμβουλίου προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης οποιωνδήποτε φαινομένων αδιαφάνειας, απάτης ή κακοδιαχείρισης του παρελθόντος, καθώς και την απάλειψη κάθε πηγής διαφθοράς.

Τα τελευταία χρόνια η «ΚτΠ Α.Ε.» -εποπτεύεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης- «βομβαρδίζεται» από δημοσιεύματα καταγγελιών και αρθρογραφίες που την συνδέουν με φαινόμενα αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης. Δημοσιεύματα που πηγάζουν άλλοτε από μια εύλογη ανησυχία και άλλοτε από προσπάθειες επηρεασμού ενός φορέα ο οποίος διαχειρίζεται εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Είναι μια μη κερδοσκοπική δημόσια εταιρεία που λαμβάνει αναθέσεις έργων κατασκευής πληροφοριακών συστημάτων από λοιπούς δημόσιους φορείς και προκηρύσσει διαγωνισμούς για την υλοποίηση των έργων. Προ ετών συγχωνεύτηκε με την «Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε.», μία άλλη δημόσια εταιρεία που υποστήριζε τις κρατικές ενισχύσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Ο στόχος για την αναβάθμιση της «ΚτΠ Α.Ε.» σκοντάφτει σε ένα αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί εις βάρος της και πηγάζει κυρίως από υποθέσεις τής «ΨΗΦΕΝ Α.Ε.».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οι λίστες από τη Γερμανία
Τα επόμενα βήματα για τον έλεγχο της νέας λίστας με τραπεζικούς λογαριασμούς Ελλήνων, η οποία έφθασε στη χώρα από τη Γερμανία, ετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεργασία με τον οικονομικό εισαγγελέα.
Οι λίστες από τη Γερμανία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναψε φωτιές με τη λίστα Λαγκάρντ
Αυτές τις μέρες κορυφώνεται η συζήτηση για το νέο πλαίσιο λειτουργίας του ΣΔΟΕ, τον ρόλο του και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ, όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες,...
Αναψε φωτιές με τη λίστα Λαγκάρντ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο αδιάφθορος Νικολούδης
Με τη σύσταση γενικής γραμματείας κατά της διαφθοράς, που θα υπάγεται στον υπουργό Παναγιώτη Νικολούδη, με αρμοδιότητες εποπτείας, ελέγχου, καθορισμού προτεραιοτήτων, λήψης πρωτοβουλιών σε πολιτικό και...
Ο αδιάφθορος Νικολούδης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπάρχει λαγός στο καπέλο;
Μεταρρυθμίσεις στο μισθολόγιο του Δημοσίου, χωρίς αυτές να συνεπάγονται αυξήσεις στο συνολικό κονδύλι αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, περιγράφει το e-mail που απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός...
Υπάρχει λαγός στο καπέλο;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τσίπρας: Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα
Στα οικονομικά θέματα εστίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από τους Δελφούς. Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για «θεαματική αλλαγή της εικόνας» στην ελληνική οικονομία, υποστήριξε ότι σήμερα η χώρα είναι...
Τσίπρας: Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Επιχείρηση εκφοβισμού»
Απόπειρα αντιπερισπασμού «βλέπει» το Μαξίμου στην επιλογή της Ν.Δ. να αναθερμάνει τη συζήτηση περί «νόμου και τάξης», αλλά και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες. Επισήμανε...
«Επιχείρηση εκφοβισμού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας