Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τουρκία και τουρισμός στην ατζέντα Μητσοτάκη
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τουρκία και τουρισμός στην ατζέντα Μητσοτάκη

  • A-
  • A+
Οι επενδύσεις, τα ενεργειακά, οι οικονομικές και γεωστρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ● Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την τουρκο-λυβική συμφωνία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει ότι είναι «απολύτως άκυρη».

Ο τουρισμός, η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, τα ενεργειακά, οι σχέσεις των δύο χωρών σε οικονομικό και γεωστρατηγικό επίπεδο και οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ, κατά το πρώτο ταξίδι του πρωθυπουργού εκτός Ελλάδος μετά την καραντίνα.

Υπενθυμίζεται ότι η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ (16-17 Ιουνίου) πραγματοποιείται μία μέρα μετά το άνοιγμα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης στις πτήσεις από το εξωτερικό, ενώ την 1η Ιουλίου ανοίγουν και τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας, με την αγωνία της ελληνικής κυβέρνησης να σωθεί ό,τι σώζεται στον τουρισμό να είναι έκδηλη, καθώς θεωρείται κρίσιμος για το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που βρίσκεται μπροστά μας.

Αφού αναφέρθηκε στο άνοιγμα όλων των τουριστικών προορισμών την 1η Ιουλίου, ο Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε νέο μήνυμα καλέσματος προς τους Ισραηλινούς τουρίστες, δηλώνοντας πως «ελπίζουμε επίσης, αν όλα εξελιχθούν όπως τα έχουμε προγραμματίσει, ότι από την 1η Αυγούστου θα έχουμε τη χαρά να υποδεχόμαστε Ισραηλινούς τουρίστες στην Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «θα μπορέσουμε, ενδεχομένως, να επεκτείνουμε την τουριστική περίοδο έως και τον Οκτώβριο, γιατί όχι και τον Νοέμβριο, έτσι ώστε να αναπληρώσουμε ένα μέρος του χαμένου εδάφους».

Παράλληλα ο Κυρ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Ισραηλινό ομόλογό του για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, ενώ δήλωσε πως «θεωρούμε ότι η τουρκική δραστηριότητα συνιστά απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής» και επανέλαβε ότι είναι «απολύτως άκυρη» η τουρκο-λυβική συμφωνία, για την οποία υπήρξε ιδιαίτερη συζήτηση μεταξύ των δύο πλευρών.

«Θα επιδιώκουμε πάντα την ειρήνη, σεβόμενοι το Διεθνές Δίκαιο και τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι «αυτές είναι οι βασικές αρχές τις οποίες εφαρμόσαμε για την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία πριν από μερικές ημέρες. Σε αυτές τις αρχές θέλουμε επίσης να θεμελιωθεί το πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή».

Στην ατζέντα της συνάντησης (κατ’ ιδίαν και διευρυμένη με αντιπροσωπείες) βρέθηκαν ακόμα το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου EastMed, Καθώς επίσης η αμυντική συνεργασία των δύο χωρών σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε ό,τι αφορά την αμυντική υποδομή. Συζητήθηκε επιπλέον και το θέμα των διμερών οικονομικών σχέσεων και της προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης είχε αργότερα συναντήσεις με Ισραηλινούς επενδυτές, ενώ υπογράφηκαν μεταξύ των δύο χωρών πρωτόκολλα συνεργασίας για τη γεωργία, την ενέργεια, τον τουρισμό και την κυβερνοασφάλεια.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν και τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, ενώ θα επισκεφτεί το Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Ερχεται ανασχηματισμός

Τον επικείμενο ανασχηματισμό επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στην Ιερουσαλήμ. Αρχικά, κάνοντας χιούμορ, ανέφερε ότι «εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», τελικά όμως είπε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις». Αλλά όποια λέξη και αν χρησιμοποιήσει κανείς, η προαναγγελία φυσικά έχει γίνει. Ανασχηματισμός μετά την 1η Ιουλίου, είχε πει ο Γ. Γεραπετρίτης, προσδιορίζοντας και τον χρόνο...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καλεί την Τουρκία να ακολουθήσει το Διεθνές Δίκαιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην 4η Σύνοδο της Ευρω-Αραβικής Συνεργασίας, άφησε αιχμές προς τη γείτονα για τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, αλλά και για τη στάση της στο προσφυγικό.
Καλεί την Τουρκία να ακολουθήσει το Διεθνές Δίκαιο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμος για τη Χάγη δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ
Την παραπομπή της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Δικαστήριο της Χάγης, εάν δεν υπάρξει συμφωνία στις διμερείς συνομιλίες δήλωσε έτοιμος να συζητήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος...
Ετοιμος για τη Χάγη δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μετά την κατακραυγή συναντά τους πολιτικούς αρχηγούς
Με καθυστέρηση 48 ωρών και μέσα σε κλίμα δηλητηριασμένο από τις ενέργειες της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στο θέμα της Novartis, ο πρωθυπουργός ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις στα...
Μετά την κατακραυγή συναντά τους πολιτικούς αρχηγούς
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κοινό μήνυμα προς Τουρκία
Το ζήτημα της κλιμακούμενης παραβατικότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε, όπως αναμενόταν, στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα...
Κοινό μήνυμα προς Τουρκία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυρετός συσκέψεων για τον τουρισμό
Γαλλία και Γερμανία πιέζουν για συντονισμένο άνοιγμα των συνόρων ● Η Ελλάδα συζητά διακρατική συμφωνία με άλλες 7 χώρες που είχαν λίγα κρούσματα κορονοϊού ● Μελέτες για σταδιακό ξεκίνημα των πτήσεων.
Πυρετός συσκέψεων για τον τουρισμό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και πόλεμος και συνεκμετάλλευση
Δύο εντελώς αντίθετες γραμμές για τα ελληνοτουρκικά συνυπάρχουν στη Ν.Δ. Θερμό επεισόδιο με την Τουρκία θέλει ο ειδικός σύμβουλος του Αντ. Σαμαρά, Χρ. Λαζαρίδης, συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο ο αναπληρωτής...
Και πόλεμος και συνεκμετάλλευση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας