Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεν πήρατε τα μαθήματα από την ετυμηγορία της κάλπης»
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Δεν πήρατε τα μαθήματα από την ετυμηγορία της κάλπης»

  • A-
  • A+
Ο πρωθυπουργός ήταν λαλίστατος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία όμως επέλεξε τη σιωπή στο συνεχές «πρέσινγκ» του ΣΥΡΙΖΑ για το κονδύλι των 20 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά τις καμπάνιες «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς».

«Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που παρουσιάζετε στις ομιλίες σας πολύ απλά δεν υπάρχει» ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει «πάρει ακόμα τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνηση και από την ετυμηγορία της κάλπης».

Απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», ο πρωθυπουργός αρχικά ανέφερε πως αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης της πορείας της οικονομίας είναι η αποτίμηση της πορείας της από τις αγορές.

«Οι αγορές μάς δανείζουν και πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο, για να χρηματοδοτούμε ένα μεγάλο χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε. Βγήκατε με κόστος δανεισμού 3,9%. Η ελληνική Δημοκρατία σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της οικονομίας, είπε.

«Ανάπτυξη είναι η περιβόητη ύφεση»

Ο πρωθυπουργός απάντησε στον κ. Τσίπρα ότι η «περιβόητη ύφεση» στην οποία αναφέρθηκε δεν ανάπτυξη λέγοντας ότι 1% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019. «Το πρώτο τετράμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%. Πόσο ήταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη; 3,6%... 4 φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς εδώ κ. Τσίπρα μιλάτε για ύφεση Ν.Δ.».

Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος της Ν.Δ. συμπέρανε πως η Ελλάδα χτυπήθηκε πολύ λιγότερο από άλλες χώρες και διεθνείς οίκοι σπεύδουν να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για μεγαλύτερες συνέπειες στη χώρα μας. «Η απόδοση της ελληνικής οικονομίας το 2020 τουλάχιστον ως τον Μάρτιο του 2020 χτυπήθηκε λιγότερο από ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη. Πολλοί οίκοι τώρα σπεύδουν να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις του βλέποντας ότι τα καταφέρνουμε πολύ καλύτερα» είπε ο κ.. Μητσοτάκης

«Μπορέσαμε να εξασφαλίσαμε από το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης ένα πολύ σημαντικό μερίδιο, που όμως θα στηρίξει την οικονομία όχι φέτος αλλά από το 2021» σημείωσε και υπενθύμισε ότι το Eurogroup συνεχάρη την Αθήνα για τη διαχείριση της. «Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το αν η χώρα συστρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια. Η στήριξη της ΕΕ και η αξιοπιστία που έχει καταφέρει να κερδίσει η Ελλάδα στην Ευρώπη την πιστωνόμαστε σε βάθος χρόνου και αντανακλάται στο γεγονός ότι εξασφαλίσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό».

«Ωραιοποιημένη η κατάσταση της οικονομίας που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ»

«Μας ασκούσατε κριτική ότι είμαστε απόντες από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ότι δεν ζητούμε μεγάλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα , ότι δεν ενδιαφερόμαστε να πάρουμε εγγυήσεις και όχι δάνεια. Και έγινε αυτό που ζητούσαμε. Ήρθε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα 750 δισ. ευρώ το οποίο στηρίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και όχι δανεικά» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Και υποσχέθηκε μια δύσκολη διαπραγμάτευση για το παραπάνω πρόγραμμα, που δεν έχει επισημοποιηθεί ακόμα καθώς απαιτείται η έγκριση του Συμβουλίου και θα έχουμε, όπως και ότι η κυβέρνηση δεν θα σπαταλήσει το ποσό αυτό, αλλά θα το επενδύσει για να χρηματοδοτήσει τη μεταμόρφωση της οικονομίας.

Ακόμα, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι σε κάθε εμφάνισή του στη Βουλή, όταν κάνει αναφορές στην οικονομία παρουσιάζει ωραιοποιημένη την κατάσταση της οικονομίας, όπως την παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, και αντέτεινε το εξής: «Δεν έχετε απαντήσει ακόμα σε ένα ουσιαστικό ερώτημα: αν το πράγματα το Ιούλιο του 2019 πήγαιναν τόσο καλά, γιατί χάσατε με σχεδόν 10 μονάδες. Και αν τα πράγματα πηγαίνουν σήμερα όσο άσχημα τα παρουσιάζετε, γιατί η εικόνα των μετρήσεων που αποτυπώνουν τον δείκτη αισιοδοξίας είναι τελείως διαφορετική από αυτή που παρουσιάζετε;  

Πάντως, παραδέχτηκε ότι η ευημερία της χώρας πληγώθηκε από το πέρασμα του ιού, ότι φέτος θα έχουμε ύφεση και αυτό το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό, κάνοντας όμως λόγο για προσωρινό γεγονός που θα πλήξει τις βάσεις της οικονομίας.

«Επιμένετε να ισχυρίζεστε ότι η εικόνα που έχουν οι πολίτες για την κυβέρνηση είναι αποτέλεσμα των μέσων ενημέρωσης. Πεταμένα λεφτά ήταν οι διαφημίσεις των ΔΕΚΟ που βάζατε εσείς. Μπουκώσαμε και τον ξένο τύπο σε λεφτά; Όλοι αυτοί που μιλάνε με καλά λόγια για τη χώρα μας, είναι και αυτοί χρηματοδοτούμενοι από την ελληνική κυβέρνηση; Όχι κ. Τσίπρα, βλέπουν την πραγματικότητα. Όσο καλύτερα αντιμετωπίζει κανείς την υγειονομική κρίση τόσο ενισχύεται η εικόνα της χώρας, και τόσο πιο γρήγορη θα είναι η επάνοδος στην ανάκαμψη» σημείωσε. 

Στη δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να μην απαντήσει στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για το πώς μοιράστηκε το κονδύλι των 20 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά τις καμπάνιες «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς». Ο πρωθυπουργός δια της σιωπής, «απέδρασε», μη κάνοντας καμία αναφορά στα ποσά που μεταξύ άλλων έφτασαν σε «ανύπαρκτα» sites και παντελώς άγνωστα blogs. 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αναγνώρισε τη μεγάλη ύφεση στην οικονομία – προανήγγειλε πακέτο στήριξης στη ΔΕΘ
«Είναι ένα νούμερο μεγάλο, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι αυτό», είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συρρίκνωση της οικονομίας που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ.
Αναγνώρισε τη μεγάλη ύφεση στην οικονομία – προανήγγειλε πακέτο στήριξης στη ΔΕΘ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μείωση ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης
Ειδική πρόβλεψη για τα μικρά νησιά στις επικείμενες αλλαγές που θα γίνουν στον ΕΝΦΙΑ εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Χάλκη, την οποία επισκέφθηκε με αφορμή τα εγκαίνια του Νέου Περιφερειακού Πολυδύναμου...
Μείωση ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στο Μαξίμου η ενδιάμεση έκθεση για το Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας
Τηλεδιάσκεψη με την Επιτροπή Πισσαρίδη, η οποία έχει αναλάβει να εκπονήσει το Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Στο Μαξίμου η ενδιάμεση έκθεση για το Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας