Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Θα πάρουν απάντηση και από την Ευρώπη»

Ο Κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή συζήτησή του με τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Niall Ferguson, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών

EUROKINISSI/Γ.Τ.ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ /ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Θα πάρουν απάντηση και από την Ευρώπη»

  • A-
  • A+
O πρωθυπουργός τάχθηκε ξανά υπέρ της προσφυγής στη Χάγη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία.

Στο ζήτημα της κλιμακούμενης παραβατικότητας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή του συζήτηση με τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Niall Ferguson, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

O πρωθυπουργός δήλωσε πως «αν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν θα λάβει μόνο την απάντηση της Ελλάδας, είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα λάβει απάντηση και από την Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «δεν πρόκειται για τον δρόμο που θα ήθελα να ακολουθήσουμε, αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν αυτό συμβεί».

Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι η σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία δεν είναι ελληνοτουρκικό πρόβλημα, αλλά «πρόβλημα Ε.Ε.-Τουρκίας» και συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τα ζητήματα ασφαλείας μας είναι επίσης ζητήματα της Ενωσης».

Αναφερόμενος στην υπογραφή του τουρκο-λιβυκού μνημονίου ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι τη «θεωρούμε απολύτως άκυρη, δίχως καμιά ισχύ», προσθέτοντας πως «αρκεί να ρίξεις μια ματιά στον χάρτη για να καταλάβεις γιατί αυτή η συμφωνία δεν βγάζει νόημα ούτε στο ελάχιστο». Αντιπαραβάλλοντας τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, εξήγησε ότι έγινε με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και κατέληξε: «Ετσι λύνουμε τα προβλήματα στη γειτονιά μας».

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ακόμα ότι «είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε διάλογο με την Τουρκία, στο ζήτημα που έχουμε στο τραπέζι και είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών μας», ενώ τάχθηκε εκ νέου υπέρ της προσφυγής στη Χάγη, αναφέροντας ότι «αν τελικά συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, υπάρχουν πάντα τρόποι να μεταφέρουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη, ύστερα από κοινή συμφωνία για το πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα, αλλά πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο« και σημειώνοντας ότι «δεν είναι η εποχή για τη διπλωματία των κανονιοφόρων, αυτού του τύπου η λογική ανήκει σε άλλους αιώνες».

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας ήταν μέρος και της ατζέντας που συζητήθηκε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις σχετικές επιστολές που είχε στείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης τόσο προς τον κ. Μισέλ όσο και προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στις 3 Ιουνίου.

Κύριο θέμα της συζήτησης, στην οποία έλαβε μέρος ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, ήταν το ζήτημα του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης εν όψει της τηλεδιάσκεψης, στις 19 Ιουνίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο καλείται να λάβει αποφάσεις σε σχέση με το πακέτο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το οποίο για την Ελλάδα φτάνει περίπου τα 32 δισ. (22,5 άμεσες επιχορηγήσεις και 9,5 δισ. δάνεια).

Νωρίτερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συνομίλησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, εστιάζοντας στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και για τον συντονισμό τους εν όψει και των χωριστών τηλεδιασκέψεων που θα είχαν αργότερα με τον Σαρλ Μισέλ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζητείται συνέπεια από την Ε.Ε.
Με μικρό καλάθι μετέβη στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής και να θέσει το θέμα της νέας κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ζητείται συνέπεια από την Ε.Ε.
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξεκάθαρη στήριξη προσδοκά η Αθήνα από τη σύνοδο
Το θέμα της νέας κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο από την πλευρά της Τουρκίας θα θέσει σήμερα και αύριο στη σύνοδο κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ξεκάθαρη στήριξη προσδοκά η Αθήνα από τη σύνοδο
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τι διεκδικεί η Ελλάδα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
Με στόχο να μην υπάρξει μείωση στους πόρους που είχε η Ελλάδα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο και να λάβει περισσότερα σε τομείς όπου η Ευρώπη δίνει λιγότερα, μετέβη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για τον...
Τι διεκδικεί η Ελλάδα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ζήτησε και έλαβε έμπρακτη στήριξη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα
Στόχος του πρωθυπουργού ήταν να αποτυπωθούν στο Κείμενο Συμπερασμάτων τα εξής σημεία: ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο, καταδίκη της Τουρκίας και παραδοχή ότι το μνημόνιο που υπέγραψε με τη Λιβύη...
Ζήτησε και έλαβε έμπρακτη στήριξη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συναντήσεις Μητσοτάκη με Μοσκοβισί και Ζεεχόφερ
Με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί θα συναντηθεί σήμερα στις 13.00 στο μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στις 18.00 έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της...
Συναντήσεις Μητσοτάκη με Μοσκοβισί και Ζεεχόφερ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στη Λευκωσία ο Κ. Μητσοτάκης για την τριμερή με Κύπρο και Αίγυπτο
Στη Λευκωσία θα μεταβεί αύριο Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συμμετάσχει στην τριμερή σύνοδο Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου.
Στη Λευκωσία ο Κ. Μητσοτάκης για την τριμερή με Κύπρο και Αίγυπτο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας