Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αντί για λύσεις, φέρνει μακέτες και ιδιωτικοποίηση

Από την επίσκεψη στα ΚΤΕΛ μαζί με τον αρμόδιο υπουργό Κ. Καραμανλή

EUROKINISSI/ΓΡ.ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αντί για λύσεις, φέρνει μακέτες και ιδιωτικοποίηση

  • A-
  • A+
Ικανοποιημένος δήλωσε ο πρωθυπουργός από την εξέλιξη των συγκοινωνιακών έργων (;) της πόλης. Δεν είπε λέξη για την ιδιωτικοποίηση του μετρό, κουβέντα για το δράμα του ΟΑΣΘ και τη διαρκή ταλαιπωρία των Θεσσαλονικέων και φυσικά δεν βρήκε χρόνο να συναντήσει την Ενωση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σχετικά με τα «εγκλήματα» στον σταθμό Βενιζέλου.

Τake away ή απλώς «περατζάδα» από τα ζέοντα προβλήματα της πόλης και κυρίως το συγκοινωνιακό έμοιαζε η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Αφιέρωσε ελάχιστο χρόνο στις δηλώσεις του, έμεινε… πολύ ικανοποιημένος, αφού κατάφερε να δει ότι εκτελούνται έργα που… σχεδιάζονται να γίνουν και κάλεσε τους πολίτες να δουν τις… μακέτες του μετρό! Ούτε λέξη για την ιδιωτικοποίηση του έργου, διθύραμβοι για τα ΚΤΕΛ, ούτε κουβέντα για το δράμα του ΟΑΣΘ και την καθημερινή ταλαιπωρία για την οποία ένα χρόνο πριν έλεγε ότι γρήγορα όλοι θα δουν τη βελτίωση. Και φυσικά γύρισε την πλάτη σε όσους έχουν άλλη άποψη για τις αρχαιότητες, δεν είχε χρόνο να συναντήσει την Ενωση Πολιτών για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Αλλά ακόμη και στα ΚΤΕΛ, που τόσο συμπαθεί και το έδειξε βάζοντάς τα πρώτα στο πρόγραμμά του, έμεινε μόλις ένα τέταρτο. Μπήκε σε ένα λεωφορείο όχι για να κάνει το δρομολόγιο, αλλά για σύντομη φιλική συζήτηση με τον πρόεδρο των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Στέφανο Τσόλη, ο οποίος απούσας της διοίκησης του ΟΑΣΘ, διαβεβαίωσε τον κ. Μητσοτάκη ότι η πόλη θα φτάσει τα 550 λεωφορεία τον Σεπτέμβριο, δηλαδή στο επίπεδο του… 2014. Δεν του θύμισαν, όμως, ότι το 2014 κανένας στην πόλη δεν θέλει να το θυμάται.

Ο κ. Τσόλης πρόσθεσε πως «αυτό που εμείς κάνουμε (σ.σ.: το συγκοινωνιακό έργο των περιαστικών γραμμών της πόλης) με 60 εκατομμύρια ο ΟΑΣΘ θα το έκανε με 190 εκατομμύρια» και ότι «έχουμε τόσα δρομολόγια που η πληρότητα είναι ελάχιστη». Αυτό που δεν είπε ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ είναι ότι η πυκνότητα των λεωφορείων υπάρχει για να καταγράφονται τα χιλιόμετρα βάσει των οποίων υπολογίστηκε η συμφωνία για τα 60 εκατομμύρια και ότι η ίδια συμφωνία περιλαμβάνει και ένα 15% δώρο επί της τιμής του εισιτηρίου.

Δεν βγαίνουν τα νούμερα

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, που παρέστεκε, πρόσθεσε ότι «απελευθερώσαμε παλαιοτέρα λεωφορεία», εννοώντας ότι τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ που εκτελούσαν τα δρομολόγια αυτά, τώρα χρησιμοποιούνται στο πολεοδομικό συγκρότημα. Πόσα ήταν αυτά τα λεωφορεία; Πληροφορίες τα θέλουν 60 με 70 (μονά).

Πόσα από αυτά χρησιμοποιούνται σήμερα στην πόλη; Προσμετρώνται στον συνολικό αριθμό (;) αυτών που κυκλοφορούν και τι γίνεται στις γραμμές που μέχρι πρότινος εξυπηρετούνταν από αρθρωτά λεωφορεία; Το κακό με το κακό χάλι των λεωφορειακών γραμμών το συνέχισε αργότερα στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός. Στο 1΄ και 40΄΄ που αναφέρθηκε στο θέμα είπε ότι «περιμένουμε τα 50 καινούργια λεωφορεία του Δήμου Θεσσαλονίκης» (!!!), αν και όλοι ξέρουν ότι είναι και μεταχειρισμένα και παλιάς γενιάς και ολοκλήρωσε το επικοινωνιακό λίφτινγκ μεταχειρισμένων αναφερόμενος στα οχήματα που «θα προμηθευτεί ο ΟΑΣΘ με λίζινγκ 180 καινούργια μισθωμένα». Και λεωφορεία ξανανιώνει…

Περί καχυποψίας

Αλλά, είπαμε, η κυβέρνηση έχει σχέδιο και ο πρωθυπουργός είναι ικανοποιημένος που «τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα». Δεν θυμόμαστε πάντως να είχε τάξει, ιδιωτικοποίηση του μετρό και «μακέτες». Διότι μακέτες κάλεσε να απολαύσουν οι Θεσσαλονικείς. «Αξίζει τον κόπο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «οι πολίτες που έχουν μια δικαιολογημένη καχυποψία για το έργο να δούνε τις μακέτες που παρουσιάστηκαν χθες από τον υπουργό (Καραμανλή) για να αντιληφθούν ότι μπορούμε να έχουμε και μετρό και επισκέψιμα μνημεία». Κατάφερε να δει και το ανύπαρκτο, ότι δηλαδή «ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες για την απομάκρυνση και μελλοντική επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων», ενώ είναι γνωστό ότι μόνο η άμμος απομακρύνεται, ενώ για την απόσπασή τους δεν υπάρχει καν μελέτη, πόσο μάλλον εκτέλεση.

Αν είχε συναντήσει τους διαφωνούντες με την απόσπαση των αρχαίων της Κίνησης Πολιτών, θα του εξηγούσαν και θα απέφευγε τις κενολογίες, αλλά στο αίτημά τους για συνάντηση το γραφείο του απάντησε αρνητικά.

Στο γραφείο του πρωθυπουργού έχουν φτάσει πάντως επιστολές από την παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα που τον καλούν να μην κάνει τα αρχαία lego, αλλά ο πρωθυπουργός προτιμά να ενημερώνεται από άλλους.

Επειτα από όλα αυτά, πώς να ακούσει τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) που σε ανακοίνωσή του προχθές τόνιζε μεταξύ άλλων πως «το θέμα των αρχαιοτήτων σε τίποτα δεν εμποδίζει το έργο του μετρό και την ολοκλήρωση των άλλων σταθμών, έτσι που θα μπορούσαν αυτοί κάλλιστα να έχουν ολοκληρωθεί και να λειτουργούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνταν οι απαραίτητες εργασίες στο σκάμμα του σταθμού Βενιζέλου, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της λύσης τής κατά χώραν διατήρησης του μνημειακού συνόλου.

Χαρακτηριστικό και χιλιοειπωμένο, άλλωστε, είναι το παράδειγμα του σταθμού στο Μοναστηράκι, που ολοκληρώθηκε, με εντυπωσιακό μάλιστα αποτέλεσμα και αναβάθμιση της περιοχής, αφού λειτουργούσε πλέον το μετρό της Αθήνας».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο Κυριάκος θα «τρέξει» τη Συμφωνία των Πρεσπών
Θέλει ο Μητσοτάκης να κρυφτεί αλλά... αναλαμβάνει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Μακρόν και Ευρωπαϊκής Ενωσης για χάρη της Βόρειας Μακεδονίας. Τι προκύπτει από τις δηλώσεις Ζάεφ μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα...
Ο Κυριάκος θα «τρέξει» τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σαν να μην πέρασε... μια μέρα από τη ΔΕΘ
Ολα καλά, όλα... ανθηρά τα είδε ο πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στη συμπρωτεύουσα, προτιμώντας, αντί να ανακοινώσει οτιδήποτε συγκεκριμένο για το μετρό και τον ΟΑΣΘ, να παραπέμψει στις δηλώσεις του από το...
Σαν να μην πέρασε... μια μέρα από τη ΔΕΘ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δώρο εκατομμυρίων στους εργολάβους
Ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του άνοιξε τον δρόμο για διεκδικήσεις αποζημιώσεων-μαμούθ από το Δημόσιο. Μετέθεσε από το 2021 στο 2023 την έναρξη λειτουργίας. Εξήγγειλε απόσπαση των αρχαίων από τον σταθμό...
Δώρο εκατομμυρίων στους εργολάβους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συστάσεις για να μην περάσει στον «πορτοκαλί» συναγερμό η Θεσσαλονίκη
Ανησυχία για τα επιδημιολογικά δεδομένα της Θεσσαλονίκης εκφράστηκε κατά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Κ. Μητσοτάκη, με τις αρχές της περιφέρειας και της πόλης. Το τελευταίο 24ωρο στην...
Συστάσεις για να μην περάσει στον «πορτοκαλί» συναγερμό η Θεσσαλονίκη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τους κέρασε «γλυκόπικρη» τούρτα
Η ΔΕΘ ακυρώθηκε, το μετρό καρκινοβατεί, η πόλη δεν έχει αστικές συγκοινωνίες, η κοινωνία βράζει, αλλά για τον πρωθυπουργό... όλα πάνε δεξιά!
Τους κέρασε «γλυκόπικρη» τούρτα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας