• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.3°C / 34.0°C
  4 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.7°C / 34.7°C
  3 BF
  42%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 34.8°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  3 BF
  27%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 31.9°C
  4 BF
  35%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.0°C / 33.0°C
  0 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 30.4°C
  0 BF
  28%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.9°C
  5 BF
  59%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  4 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 29.6°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  70%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.8°C / 32.9°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 33.3°C
  2 BF
  39%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.8°C / 29.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.1°C / 34.0°C
  4 BF
  29%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 30.5°C
  3 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 33.3°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  43%
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δώρο» σε ιδιώτες το Μετρό Θεσσαλονίκης!

 • A-
 • A+
Πολύ πριν βρεθεί σε κατάσταση δοκιμαστικής, έστω, λειτουργίας, το Μετρό Θεσσαλονίκης είναι έτοιμο να εκχωρηθεί σε ιδιωτικό φορέα λειτουργίας, όπως ανακοίνωσε ο υπ. Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος παρουσίασε ένα ιδιαίτερα προβληματικό, πρόχειρο χρονοδιάγραμμα

Αν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως υπουργός Μεταφορών συνέδεσε το όνομά του στη Θεσσαλονίκη με το ξήλωμα του τραμ και τη δημιουργία του ΟΑΣΘ το 1957, ένας άλλος Καραμανλής, ο Κώστας, σημερινός υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, συνδέει ξανά το όνομα με την πόλη και την εκχώρηση δημόσιων συγκοινωνιών σε ιδιώτες.

Διότι πριν ακόμη κατασκευαστεί και λειτουργήσει το Μετρό Θεσσαλονίκης θα ιδιωτικοποιηθεί! Η είδηση-βόμβα πασπαλίστηκε χθες με επικοινωνιακά φρου φρου, βίντεο, αναπαραστάσεις, σχέδια και τις βόλτες πάνω στα –σκεπασμένα ακόμη από άμμο– αρχαία του σταθμού Βενιζέλου του κ. Καραμανλή και του προέδρου της Αττικό Μετρό Νίκου Ταχιάου.

Η ανακοίνωση του υπουργού αποκαλυπτική: «Πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τον φορέα λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης. Γιατί χωρίς αυτόν τον φορέα δεν μπορούμε να έχουμε ένα Μετρό σε λειτουργία».

Τώρα αποκαλύπτεται δηλαδή ότι αυτό ήταν το μοναδικό κρυφό σχέδιο που είχε η κυβέρνηση και αυτός ήταν ο λόγος που στις 29 Νοεμβρίου 2019 ο κ. Καραμανλής κατέθεσε τροπολογία με την οποία αφενός παρατεινόταν η λειτουργία του ΟΑΣΘ μέχρι 31/12/22, αφετέρου –και κυρίως, όπως αποδεικνύεται– καταργούνταν οι διατάξεις του Ν. 4482/2017 (νόμος Σπίρτζη) αναφορικά με το πλαίσιο παροχής συγκοινωνιακού έργου στην περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, πρωτίστως αυτές που αναφέρονταν στη σύσταση και λειτουργία της ανώνυμης εταιρείας Αστικές Συγκοινωνίες Θεσσαλονίκης (ΑΣΥΘ) ως θυγατρικής εταιρείας του ΟΣΕΘ για την εκτέλεση του συνόλου του συγκοινωνιακού έργου στη Θεσσαλονίκη.

Για να εξηγηθεί απλά: η κυβέρνηση σκοπεύει να εκχωρήσει όχι κάποιο μέρος της λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, όπως για παράδειγμα η συντήρηση των συρμών, αλλά τη λειτουργία του έργου, δηλαδή τα εισιτήρια, το πρόγραμμα δρομολογίων και κάθε κίνηση σε ιδιώτη.

«Οι κουτοπονηριές της κυβέρνησης αποκαλύφθηκαν», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο τέως υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης: «Πιστοί στην παράδοσή τους, μετά το διαχρονικό σκάνδαλο του ΟΑΣΘ που τον διαλύσανε προετοιμάζουν τη συνέχισή του με την ιδιωτικοποίηση λειτουργίας του Μετρό, με την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης και με ένα έργο που θα έπρεπε σήμερα να είναι σε δοκιμαστική λειτουργία και τελικά δεν θα έχει ολοκληρωθεί, παρά τις εξαγγελίες, μέχρι τον Απρίλιο του 2023».

Δυστυχώς δεν κουβαλούσε τίποτα άλλο για τη Θεσσαλονίκη χθες ο υπουργός. Επανέλαβε διαβεβαιώσεις για ολοκλήρωση του έργου τον Απρίλιο του 2023, αλλά δεν έδωσε ούτε ένα στοιχείο για το τι γίνεται σήμερα. Ανακάτεψε τον σταθμό Αγίας Σοφίας και την απόσπαση του Κρηναίου με την απόσπαση στη Βενιζέλου, ζήτησε «να αφήσουμε στη μέση τη διχόνοια» (να εννοεί την παγκόσμια κοινότητα των αρχαιολόγων που απευθύνει εκκλήσεις στον πρωθυπουργό για μη απόσπαση των αρχαιοτήτων;), δεν είπε τίποτα για τις αποζημιώσεις που ζητά ο εργολάβος. Και έκανε βιαστικούς υπολογισμούς καθώς είδε ότι «το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα έχουν ολοκληρωθεί οι αρχαιολογικές εργασίες, ενώ η κατασκευή του Σταθμού θα διαρκέσει 18 μήνες».

Δηλαδή, μέσα σε έναν χρόνο θα έχουν λήξει οι προσφυγές στο ΣτΕ; Θα έχουν γίνει οι μελέτες απόσπασης, η απόσπαση (αν θα γίνει) και οι ανασκαφές που θα ακολουθήσουν στο στρώμα με τα ελληνιστικά κατάλοιπα; Κολοβή αριθμητική... Στο τέλος της χθεσινής μέρας στήθηκε ολόκληρη τελετή για να υπογράψει ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας με τον ΟΑΣΘ μνημόνιο συνεργασίας για την παραχώρηση 50 μεταχειρισμένων λεωφορείων από τη Γερμανία. Για τη σαρδελοποίηση που είχαν υποστεί οι πολίτες στη διάρκεια της πρώτης μέρας χωρίς καραντίνα στα λεωφορεία του Οργανισμού κανένας δεν φιλοτιμήθηκε να πει έστω μια κουβέντα...


Πριν από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Καραμανλής βρέθηκε στις Σέρρες και με τον δήμαρχο Αλέξανδρο Χρυσάφη επισκέφθηκαν το υπό ανέγερση νέο κλειστό Κολυμβητήριο του Δήμου Σερρών και το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών.

Ο δήμαρχος είχε ανακοινώσει για το Κολυμβητήριο ότι «πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 6.450.000 ευρώ, στη χρηματοδότηση του οποίου καθοριστική ήταν η συμβολή του κ. Καραμανλή».

Είναι να «πνίγεται» κανείς, διότι ο δήμαρχος στη βιασύνη του «ξέχασε» ότι τα 5.500.000 ευρώ τα είχε δώσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., μετά από αγώνα του τέως δημάρχου Πέτρου Αγγελίδη και της Αφροδίτης Σταμπουλή, τέως βουλευτίνας του ΣΥΡΙΖΑ. Και για να είμαστε ακριβείς, ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε 950.000 ευρώ για τη μελέτη.

Στο Αυτοκινητοδρόμιο ο υπουργός έκανε και βόλτα –ως συνοδηγός– με αγωνιστικό αυτοκίνητο και, όπως βλέπουμε στη φωτογραφία που ανέβασε το ενημερωτικό site anexartitos.gr, ο κ. Καραμανλής φοράει τη ζώνη του αλλά και κράνος.

Δεν ξέχασε τουλάχιστον την καζούρα που είχε υποστεί όταν δημοσίευσε φωτογραφία του με την κ. Βόζενμπεργκ όπου φαινόταν ότι δεν φορούσε ζώνη και είχε μάλιστα βάλει ειδική εφαρμογή στη θέση της ζώνης για να μην ακούγεται ο ενοχλητικός θόρυβος που εκπέμπεται όταν ξεχνάς να τη φορέσεις.

Ο,τι κέρδισε στην πίστα το έχασε αμέσως μετά στα γραφεία καθώς ο εμφανής συνωστισμός στη σύσκεψη, όπως αποτυπώνεται στις φωτογραφίες, αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν μάσκες και κανένα άλλο μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεκάδες εκατομμύρια στην Ακτωρ για τις καθυστερήσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης
Χωρίς χρονοδιάγραμμα, με εκτίναξη του κόστους εις βάρος του Δημοσίου και με διαρκείς καταβολές αποζημιώσεων, βαδίζουν η κυβέρνηση και η Αττικό Μετρό.
Δεκάδες εκατομμύρια στην Ακτωρ για τις καθυστερήσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος
Σαν τον... κλέφτη ο πρωθυπουργός βρέθηκε στον «τόπο του εγκλήματος», δηλαδή στις αρχαιότητες της οδού Βενιζέλου. Κατάλαβε τώρα άραγε για ποιο «έγκλημα» μιλούν οι αρχαιολόγοι και ιστορικοί όλου του κόσμου;
Αυτοψία στον τόπο του εγκλήματος
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το 2023 τοποθετεί τη λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης ο Μητσοτάκης
Ενάμιση μήνα μετά τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός επανέλαβε σήμερα την απόφασή του να πάει πίσω η λειτουργία του μετρό στη Θεσσαλονίκη, επιμένοντας στην επιλογή της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαίων στη...
Το 2023 τοποθετεί τη λειτουργία του μετρό Θεσσαλονίκης ο Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δώρο εκατομμυρίων στους εργολάβους
Ο πρωθυπουργός με τις δηλώσεις του άνοιξε τον δρόμο για διεκδικήσεις αποζημιώσεων-μαμούθ από το Δημόσιο. Μετέθεσε από το 2021 στο 2023 την έναρξη λειτουργίας. Εξήγγειλε απόσπαση των αρχαίων από τον σταθμό...
Δώρο εκατομμυρίων στους εργολάβους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οργιο ειρωνείας από τη Ν.Δ. με αφορμή τα δήθεν εγκαίνια
Κατακλυσμός περιφρονητικών σχολίων ακολούθησε στο διαδίκτυο την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στον ολοκληρωμένο σταθμό του Μετρό Θεσσαλονίκης «Σιντριβάνι» ● Το σύνθημα έδωσαν στελέχη και υποψήφιοι δήμαρχοι της Ν.Δ....
Οργιο ειρωνείας από τη Ν.Δ. με αφορμή τα δήθεν εγκαίνια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας