Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Νέο ΕΣΥ» αλλά με ΣΔΙΤ υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΓτΠ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

«Νέο ΕΣΥ» αλλά με ΣΔΙΤ υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

  • A-
  • A+
«Τίποτα δεν έγινε στον Έβρο» • «Όλοι να αναλάβουν το μέρος της ευθύνης για την αντιμετώπιση της κρίσης»

Ένα μείγμα δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα για το νέο σύστημα υγείας που θα δημιουργήσει η κυβέρνησή του μετά την πανδημία, υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε, η κυβέρνηση θα βασιστεί στο ΕΣΥ για να κάνει ένα «νέο ΕΣΥ», το οποίο όπως διευκρίνισε θα χαρακτηρίζεται από τη συνεργασία του δημόσιου συστήματος με τον ιδιωτικό τομέα.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star και τη Μάρα Ζαχαρέα, έπειτα από ερώτηση αν οι νοσηλευτές και οι γιατροί θα δουν απτά πράγματα, μετά την προσφορά τους εν μέσω της πανδημίας και αν θα γίνουν νέες προσλήψεις ή πώς θα ενισχυθούν τα νοσοκομεία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι στη διάρκεια της κρίσης έγιναν 4.000 προσλήψεις και «πολλές από αυτές θα αποκτήσουν μόνιμα χαρακτηριστικά».

Υποστήριξε ότι το σύστημα υγείας χρειάζεται νέο αίμα, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θέλει ένα σύστημα υγείας το οποίο θα μπορεί να συνδυάζει την τεχνογνωσία του με αυτήν του ιδιωτικού τομέα. Έφερε ως παράδειγμα την «αγορά υπηρεσιών» από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και τη χρήση του προσωπικού του δημόσιου συστήματος υγείας με τρόπο που να μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του ιδιωτικού.

Και έφερε ένα παράδειγμα: «Αυτή τη στιγμή ο τρόπος με τον οποίο τα συστήματα ας το πούμε πληροφορικής που χρησιμοποιεί ένα ιδιωτικό νοσοκομείο για να διαχειρίζεται την εσωτερική ροή πληροφορίας μπορεί να είναι πιο προηγμένο από το σύστημα το οποίο διαχειρίζεται το Δημόσιο. Ή το Δημόσιο μπορεί, το έχω δώσει και άλλες φορές αυτό το παράδειγμα, αντί να αγοράζει το ίδιο μηχανήματα, να αγοράζει  υπηρεσίες. Να αγοράζει ας το πούμε μια ακτινογραφία. Να έχει το ίδιο το μηχάνημα, να μπορεί να χρησιμοποιεί το δικό του προσωπικό, αλλά σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα να μην αγοράζει τον τομογράφο. Να αγοράζει εξετάσεις. Όλα αυτά είναι παραδείγματα σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα έχοντας όμως πάντα σε πρώτη γραμμή το Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Όσον αφορά τον Σωτήρη Τσιόδρα, είπε ότι «θα παραμείνει σύμβουλός μου» για θέματα δημόσιας υγείας.

Ύφεση και ανεργία

Όσον αφορά την ύφεση και το μέγεθός της ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι δεν μπορεί να ξέρει πόση θα είναι. Στην ερώτηση ότι οι προβλέψεις δείχνουν 10%, είπε ότι από τις βόλτες που κάνει στην αγορά είδε ότι υπάρχει «συγκρατημένη αισιοδοξία» και επειδή η χώρα περιμένει το πακέτο της Ε.Ε., το οποίο θα προστεθεί στα 24 δισ. που δίνει στην αγορά η κυβέρνηση, τα πράγματα μπορούν να αποδειχθούν καλύτερα και να στηριχθεί ικανοποιητικά η αγορά.

Μάλιστα, σχολιάζοντας δημοσκόπηση, στην οποία ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες δήλωσε ότι είτε δεν θα ανοίξουν την επιχείρησή τους ή θα αναγκαστούν να απολύσουν, είπε ότι «δεν την έχει δει», αλλά αν ισχύει αυτό «είναι ανησυχητικό».

Ωστόσο, είπε ότι μπορεί κανείς να δει και τη «θετική πλευρά» αν αντιστρέψουμε το αποτέλεσμα: «Τρεις στους τέσσερις δεν θα το κάνουν».

Μάλιστα σε συνδυασμό και με τις προβλέψεις για την ανεργία που δίνουν ποσοστό 20%, είπε ότι και οι επιχειρηματίες πρέπει να βρεθούν προ των ευθυνών τους και να αναλάβουν μέρος της κρίσης, όπως έκανε το κράτος, με τα μέτρα ενίσχυσης που έλαβε (μειωμένα ενοίκια, επιστρεπτέα προκαταβολή κ.λπ.), αλλά και σε πολύ μικρότερο βαθμό, «όπως είναι το σωστό», οι εργαζόμενοι.

Ειδικά για την ανεργία, είπε ότι «δεν μπορώ να το ξέρω», αλλά αυτό μπορεί να αναστραφεί από τον τουρισμό, ο οποίος σημείωσε «ξεκινάει ουσιαστικά από το μηδέν».

Επίσης υποσχέθηκε «μείωση των εργοδοτικών  εισφορών», λέγοντας ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν «μετά το καλοκαίρι». Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παραμείνει στις προθέσεις της κυβέρνησης να ακολουθήσει κι κι άλλο πακέτο μείωσης φόρων όσο η χώρα θα επιστρέφει στην κανονικότητα.

«Όχι στην παροχολογία»

Αν και όπως παραδέχθηκε δεν γνώριζε τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία, καθώς παρουσιαζόταν αφότου έδωσε τη συνέντευξη, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να μπει σε λογική άκριτης παροχολογίας, όπως «ελπίζω ότι δεν θα κάνει ο κ. Τσίπρας».

Δήλωσε πάντως ανοιχτός σε προτάσεις που θα μπορούσαν να βελτιώσουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση  της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

«Δεν έγινε τίποτα στον Έβρο»

Σχολιάζοντας τα γεγονότα στον Έβρο, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν εκτιμώ ότι συνέβη κάτι που να είναι αξιοσημείωτο και να χρήζει όλης αυτής της συζήτησης από την αντιπολίτευση σήμερα».

Αρνήθηκε ότι Τούρκοι στρατιώτες πάτησαν σε ελληνικό έδαφος και τόνισε η κοίτη του ποταμού αλλάζει, αλλά όχι και τα σύνορα, τα οποία είναι καθορισμένα από τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923 και το Πρωτόκολλο του 1926. 

Καταγγέλλοντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είπε ότι όσα συμβαίνουν σήμερα στον Έβρο είναι συνέπεια της επιμονής κάποιων για «ανοιχτά σύνορα» και τώρα στρέφονται σε «ακροδεξιές θέσεις».

Υποστήριξε ότι «Δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν, διπλωματικοί» ενώ υποστήριξε ότι «διάβημα διαμαρτυρίας έγινε γατί βρέθηκαν στρατεύματα στην περιοχή και για να αποφευχθεί περαιτέρω ένταση» απάντησε επίσης  ο κ. Μητσοτάκης για το ίδιο θέμα.

Όχι για ανασχηματισμό και εκλογές

Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι είναι στις προθέσεις του η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών ή ακόμη και ανασχηματισμού.
  
«Ούτε ανασχηματισμό ούτε εκλογές» είπε, αν και παραδέχθηκε ότι το κόμμα του είναι πολύ μπροστά στις δημοσκοπήσεις.

Είπε πως η συζήτηση για εκλογές είναι «τελείως ανεύθυνη» και πως ο ανασχηματισμός «δεν είναι του παρόντος» καθώς η κυβέρνηση έχει βρει τον ρυθμό της.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παρέλαβε 20 οχήματα κι ευχαρίστησε (πάλι) τον ιδιωτικό τομέα
Ευκαιρία για να αναδείξει τη γόνιμη, κατά την άποψή του, σύμπλευση του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην αντιμετώπιση κοινωνικών θεμάτων, βρήκε ο Κ. Μητσοτάκης στην τελετή παράδοσης-παραλαβής 20 πυροσβεστικών...
Παρέλαβε 20 οχήματα κι ευχαρίστησε (πάλι) τον ιδιωτικό τομέα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξαναθυμήθηκε τις ΣΔΙΤ στην Υγεία
Μετά τα... χειροκροτήματα για το προσωπικό του ΕΣΥ, ο Κ. Μητσοτάκης επέστρεψε στη νεοφιλελεύθερη λογική της αγοράς υπηρεσιών από τους ιδιώτες ● Τι είπε χτες στο Star για τα σχολεία, την οικονομία και την...
Ξαναθυμήθηκε τις ΣΔΙΤ στην Υγεία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Για «μακρόπνοη ενίσχυση του ΕΣΥ» μιλά τώρα ο Μητσοτάκης
Οι νοσηλευτές έβγαλαν την Ελλάδα ασπροπρόσωπη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, αλλάζοντας - ένεκα πανδημίας - τη μέχρι πρόσφατα απαξιωτική για το ΕΣΥ ρητορική της Ν.Δ. και την πολιτική περικοπών των κυβερνήσεών...
Για «μακρόπνοη ενίσχυση του ΕΣΥ» μιλά τώρα ο Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στόχος η μακρόπνοη θωράκιση του ΕΣΥ, η απάντηση Μητσοτάκη σε εντατικολόγους
Την ανάγκη αύξησης των μόνιμα διαθέσιμων κλινών και ενίσχυσης των ΜΕΘ με εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές τόνισαν πέντε εντατικολόγοι σε τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό.
Στόχος η μακρόπνοη θωράκιση του ΕΣΥ, η απάντηση Μητσοτάκη σε εντατικολόγους
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τις εξελίξεις στα σύνορα αναλύει η κυβέρνηση
Τηλεδιάσκεψη για την κατάσταση στα σύνορα και ειδικότερα στον Έβρο, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης προκειμένου να εκτιμηθεί η νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Τις εξελίξεις στα σύνορα αναλύει η κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο ιός ζει ανάμεσά μας
SOS από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι (αντί χειροκροτημάτων) ζητούν αγωνιωδώς τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.
Ο ιός ζει ανάμεσά μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας