• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.3°C
  2 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.7°C / 4.1°C
  1 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  7°C 3.0°C / 8.0°C
  4 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.8°C / 3.5°C
  0 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -3°C -2.6°C / -2.1°C
  3 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C -1.0°C / 7.6°C
  2 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 6.5°C / 9.8°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.9°C / 4.9°C
  3 BF
  56%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 8.4°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 9.6°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  3°C -0.5°C / 3.2°C
  3 BF
  51%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  3°C -1.1°C / 4.0°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 1.8°C / 6.6°C
  2 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.2°C / 7.5°C
  4 BF
  64%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.5°C / 2.1°C
  1 BF
  47%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  2°C -0.6°C / 4.2°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  56%

Ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε και ένα ευρύτερο πλέγμα μειώσεων στη φορολογία από τον Σεπτέμβριο

AP Photo/Yorgos Karahalis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοταχώς για φοροελαφρύνσεις

 • A-
 • A+
Στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται προγράμματα περισσότερων δόσεων για την αποπληρωμή των φετινών φόρων ή οφειλών που δημιούργησε η πανδημική κρίση, αλλά και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις σε εταιρείες, αυτοαπασχολούμενους και σε κλάδους όπως είναι η εστίαση και οι μεταφορές, οι οποίες θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σχέδια νέων διευκολύνσεων προς τους φορολογούμενους με περισσότερες μηνιαίες δόσεις και στοχευμένες μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα εισπράξουν φέτος το 60% των μισθωμάτων, βρίσκονται πάνω στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να κλειδώσουν τις επόμενες ημέρες σε κυλιόμενες τηλεδιασκέψεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους δανειστές, ενώ τον τελευταίο λόγο για τα μέτρα θα έχει ο πρωθυπουργός. Αλλωστε, ο προγραμματισμός προβλέπει οι ανακοινώσεις να γίνουν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουνίου, δίνοντας έτσι νέα ώθηση στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Δεν περιλαμβάνεται ο ΕΝΦΙΑ, μολονότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά στη μείωσή του

Επισημαίνεται ότι όλα τα μέτρα αξιολογούνται με βάση τις δημοσιονομικές αντοχές του προϋπολογισμού και τους πόρους που θα εισρεύσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος είναι να μην πειραχτούν τα ταμειακά διαθέσιμα των 15,7 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα για το χρέος και η κάλυψη του λογαριασμού να γίνει από τα κεφάλαια των ομολογιακών εκδόσεων και τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, πάνω στο οποίο στηρίζεται όλη η ανάταξη της οικονομίας.

Στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν με διάφορες τεχνικές λύσεις να μην επιβαρύνουν το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα, μολονότι οι δαπάνες για τη στήριξη των επιχειρήσεων ή των ιδιοκτητών ακινήτων εξαιρούνται. Ενας από τους λόγους είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία για την περίπτωση της Ελλάδας.

Στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται προγράμματα περισσότερων δόσεων για την αποπληρωμή των φετινών φόρων (π.χ. εισόδημα) ή άλλων οφειλών που δημιούργησε η πανδημική κρίση. Τα σχέδια θα υποστηριχτούν με στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις σε εταιρείες, αυτοαπασχολούμενους και σε κλάδους όπως είναι η εστίαση και οι μεταφορές (μειώσεις ΦΠΑ) και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε δηλώσεις του (στον ΣΚΑΪ) ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ένα ευρύτερο πλέγμα μειώσεων στη φορολογία από τον Σεπτέμβριο με μόνιμα χαρακτηριστικά. Αξιο αναφοράς είναι όμως το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν έβαλε τον ΕΝΦΙΑ μέσα στο πακέτο των φετινών εκπτώσεων μολονότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά στη μείωσή του. «Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να συζητήσουμε κάποια μεταβολή του ΕΝΦΙΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, τα σχέδια που εξετάζονται είναι τα εξής:

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΡΟΦΗΜΑΤΑ: Σχέδιο επιλεκτικών μετατάξεων προϊόντων και υπηρεσιών από τον υψηλό στον χαμηλό ΦΠΑ. Το σχέδιο προβλέπει μειώσεις συντελεστών σε συγκεκριμένα ροφήματα, τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους. Αρκεί βέβαια οι καφετέριες να περάσουν τη μείωση του συντελεστή στην κατανάλωση.

ΕΣΤΙΑΣΗ: Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% στο 12% ή ενδεχομένως στο 11%, για να πέσουν οι τιμές και να ενισχυθούν η κατανάλωση και η ρευστότητα στον συγκεκριμένο κλάδο. Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% (από 13%) για το φαγητό και στο 13% (από 24%) για τα αναψυκτικά και τα ποτά.

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ: Υπάρχουν εισηγήσεις για μείωση της προκαταβολής φόρου στο 70% ή 50% για 1 εκατ. επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Το βασικό σενάριο προβλέπει η μείωση της προκαταβολής φόρου να ισχύσει για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας ή για τις επιχειρήσεις που έχουν σημαντική μείωση στα ακαθάριστα έσοδα.

ΑΚΙΝΗΤΑ: Ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα εισπράξουν το 60% των μισθωμάτων. Η αρχική πρόταση προέβλεπε εκπτώσεις με τη μορφή πίστωσης φόρου, ενδεχομένως και κλιμακωτά, επί του ύψους των εισοδηματικών απωλειών. Το μέτρο αφορά 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος επιβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2018.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ: Μείωση του ΦΠΑ, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 24%. Ειδικά για τις αερομεταφορές η κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει στήριξη μέσω εγγυήσεων.

ΦΟΡΟΙ - ΟΦΕΙΛΕΣ: Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται σχέδια διευκολύνσεων που προβλέπουν επιμήκυνση των υφιστάμενων δόσεων πληρωμής για τον φετινό φόρο εισοδήματος από 3 διμηνιαίες σε 6 με 8 μηνιαίες δόσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ταυτόχρονα νέο πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης των χρεών με ευνοϊκούς όρους για τους οφειλέτες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φορολογικό και προγραμματικές δηλώσεις στην ατζέντα
Την πρώτη συνάντηση με το φορολογικό νομοσχέδιο και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στο επίκεντρο θα έχουν το Σάββατο Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρήστος Σταϊκούρας.
Φορολογικό και προγραμματικές δηλώσεις στην ατζέντα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πώς εξελίχθηκε σε λοιμωξιολόγο ο κ. Μητσοτάκης
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η κρυμμένη συνέντευξη του πρωθυπουργού με τον Βρετανό καθηγητή Νίαλ Φέργκισον, τον Ιούνιο του 2020, όταν απέδιδε στους ειδικούς και στην «αποπολιτικοποίηση» την επιτυχία στην αντιμετώπιση του πρώτου...
Πώς εξελίχθηκε σε λοιμωξιολόγο ο κ. Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαστρέβλωση πραγματικότητας από τον Μητσοτάκη για το 50%+1
Το μπαλάκι των ευθυνών στην επιτροπή από τον πρωθυπουργό, μέλη της οποίας έχουν ήδη αποκαλύψει ότι το μέτρο είναι αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης.
Διαστρέβλωση πραγματικότητας από τον Μητσοτάκη για το 50%+1
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυρ. Μητσοτάκης: «Προάγγελος ανοιχτής κοινωνίας τα ανοιχτά σχολεία»
Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι μπορεί με το άνοιγμα των σχολείων να υπάρξουν προβλήματα, αλλά «θα είναι μικρότερα από το κέρδος που θα έχει η κοινωνία, οι γονείς και, κυρίως, τα παιδιά μας». 
Κυρ. Μητσοτάκης: «Προάγγελος ανοιχτής κοινωνίας τα ανοιχτά σχολεία»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μοίρασε υποσχέσεις και από το «Σωτηρία» ο πρωθυπουργός
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με γιατρούς και νοσηλευτές, ευχήθηκε καλή χρονιά και έκανε λόγο για καινούργια φάρμακα που θα έλθουν σύντομα στη χώρα και θα μπουν στη μάχη κατά του κορονοϊού.
Μοίρασε υποσχέσεις και από το «Σωτηρία» ο πρωθυπουργός
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προσπαθεί ακόμα να πείσει για την ανάγκη εμβολιασμού κατά της Covid-19
Ο πρωθυπουργός σημειώνει πως «7 στους 10 Έλληνες έχουν κάνει τουλάχιστον την α' δόση του εμβολίου. Ενώ οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών έκλεισαν πάνω από 170.000 νέα ραντεβού τον τελευταίο μήνα».
Προσπαθεί ακόμα να πείσει για την ανάγκη εμβολιασμού κατά της Covid-19

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας