Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολοταχώς για φοροελαφρύνσεις

Ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε και ένα ευρύτερο πλέγμα μειώσεων στη φορολογία από τον Σεπτέμβριο

AP Photo/Yorgos Karahalis
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοταχώς για φοροελαφρύνσεις

  • A-
  • A+
Στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται προγράμματα περισσότερων δόσεων για την αποπληρωμή των φετινών φόρων ή οφειλών που δημιούργησε η πανδημική κρίση, αλλά και στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις σε εταιρείες, αυτοαπασχολούμενους και σε κλάδους όπως είναι η εστίαση και οι μεταφορές, οι οποίες θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σχέδια νέων διευκολύνσεων προς τους φορολογούμενους με περισσότερες μηνιαίες δόσεις και στοχευμένες μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, που θα εισπράξουν φέτος το 60% των μισθωμάτων, βρίσκονται πάνω στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Οι τελικές αποφάσεις πρόκειται να κλειδώσουν τις επόμενες ημέρες σε κυλιόμενες τηλεδιασκέψεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τους δανειστές, ενώ τον τελευταίο λόγο για τα μέτρα θα έχει ο πρωθυπουργός. Αλλωστε, ο προγραμματισμός προβλέπει οι ανακοινώσεις να γίνουν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη το αργότερο μέχρι τα μέσα Ιουνίου, δίνοντας έτσι νέα ώθηση στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Δεν περιλαμβάνεται ο ΕΝΦΙΑ, μολονότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά στη μείωσή του

Επισημαίνεται ότι όλα τα μέτρα αξιολογούνται με βάση τις δημοσιονομικές αντοχές του προϋπολογισμού και τους πόρους που θα εισρεύσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στόχος είναι να μην πειραχτούν τα ταμειακά διαθέσιμα των 15,7 δισ. ευρώ που είναι δεσμευμένα για το χρέος και η κάλυψη του λογαριασμού να γίνει από τα κεφάλαια των ομολογιακών εκδόσεων και τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, πάνω στο οποίο στηρίζεται όλη η ανάταξη της οικονομίας.

Στο οικονομικό επιτελείο προσπαθούν με διάφορες τεχνικές λύσεις να μην επιβαρύνουν το φετινό δημοσιονομικό έλλειμμα, μολονότι οι δαπάνες για τη στήριξη των επιχειρήσεων ή των ιδιοκτητών ακινήτων εξαιρούνται. Ενας από τους λόγους είναι ότι στο υπουργείο Οικονομικών θέλουν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία για την περίπτωση της Ελλάδας.

Στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται προγράμματα περισσότερων δόσεων για την αποπληρωμή των φετινών φόρων (π.χ. εισόδημα) ή άλλων οφειλών που δημιούργησε η πανδημική κρίση. Τα σχέδια θα υποστηριχτούν με στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις σε εταιρείες, αυτοαπασχολούμενους και σε κλάδους όπως είναι η εστίαση και οι μεταφορές (μειώσεις ΦΠΑ) και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Σε δηλώσεις του (στον ΣΚΑΪ) ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε ένα ευρύτερο πλέγμα μειώσεων στη φορολογία από τον Σεπτέμβριο με μόνιμα χαρακτηριστικά. Αξιο αναφοράς είναι όμως το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν έβαλε τον ΕΝΦΙΑ μέσα στο πακέτο των φετινών εκπτώσεων μολονότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά στη μείωσή του. «Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να συζητήσουμε κάποια μεταβολή του ΕΝΦΙΑ», είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα, τα σχέδια που εξετάζονται είναι τα εξής:

ΠΡΟΪΟΝΤΑ - ΡΟΦΗΜΑΤΑ: Σχέδιο επιλεκτικών μετατάξεων προϊόντων και υπηρεσιών από τον υψηλό στον χαμηλό ΦΠΑ. Το σχέδιο προβλέπει μειώσεις συντελεστών σε συγκεκριμένα ροφήματα, τα οποία ως σερβιριζόμενα είδη στον κλάδο της εστίασης πωλούνται με ΦΠΑ 24%, ενώ εάν τα παραγγείλει κανείς εκτός, επιβαρύνονται με 13%. Τέτοιου είδους ροφήματα είναι ο καφές, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και με την υπαγωγή τους στον χαμηλό συντελεστή του φόρου 13% θα κατηφορίσουν και οι τιμές τους. Αρκεί βέβαια οι καφετέριες να περάσουν τη μείωση του συντελεστή στην κατανάλωση.

ΕΣΤΙΑΣΗ: Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 13% στο 12% ή ενδεχομένως στο 11%, για να πέσουν οι τιμές και να ενισχυθούν η κατανάλωση και η ρευστότητα στον συγκεκριμένο κλάδο. Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στο 6% (από 13%) για το φαγητό και στο 13% (από 24%) για τα αναψυκτικά και τα ποτά.

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ: Υπάρχουν εισηγήσεις για μείωση της προκαταβολής φόρου στο 70% ή 50% για 1 εκατ. επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Το βασικό σενάριο προβλέπει η μείωση της προκαταβολής φόρου να ισχύσει για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας ή για τις επιχειρήσεις που έχουν σημαντική μείωση στα ακαθάριστα έσοδα.

ΑΚΙΝΗΤΑ: Ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα εισπράξουν το 60% των μισθωμάτων. Η αρχική πρόταση προέβλεπε εκπτώσεις με τη μορφή πίστωσης φόρου, ενδεχομένως και κλιμακωτά, επί του ύψους των εισοδηματικών απωλειών. Το μέτρο αφορά 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Μετάταξη της διαμονής στα ξενοδοχεία στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% από 13% που είναι σήμερα και κατάργηση του τέλους διαμονής, που κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανάλογα με την κατηγορία των ξενοδοχείων και των ενοικιαζόμενων δωματίων. Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος επιβλήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2018.

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ - ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ: Μείωση του ΦΠΑ, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 24%. Ειδικά για τις αερομεταφορές η κυβέρνηση σχεδιάζει να παράσχει στήριξη μέσω εγγυήσεων.

ΦΟΡΟΙ - ΟΦΕΙΛΕΣ: Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται σχέδια διευκολύνσεων που προβλέπουν επιμήκυνση των υφιστάμενων δόσεων πληρωμής για τον φετινό φόρο εισοδήματος από 3 διμηνιαίες σε 6 με 8 μηνιαίες δόσεις. Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ταυτόχρονα νέο πρόγραμμα τμηματικής εξόφλησης των χρεών με ευνοϊκούς όρους για τους οφειλέτες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Φορολογικό και προγραμματικές δηλώσεις στην ατζέντα
Την πρώτη συνάντηση με το φορολογικό νομοσχέδιο και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στο επίκεντρο θα έχουν το Σάββατο Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρήστος Σταϊκούρας.
Φορολογικό και προγραμματικές δηλώσεις στην ατζέντα
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το έριξε στο φιλότιμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Για το «εθνικό εμβόλιο», δηλαδή το φιλότιμο μίλησε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη που είχε με υπουργούς και εκπροσώπους των υγειονομικών αρχών, επιλέγοντας να επενδύσει ξανά στο...
Το έριξε στο φιλότιμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σε συνεχείς τηλεδιασκέψεις καταφεύγει η κυβέρνηση για τον κορονοϊό
Η έξαρση των κρουσμάτων της νόσου Covid-19 που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες έχει προβληματίσει έντονα την κυβέρνηση που επιχειρεί με περαιτέρω μέτρα και συσκέψεις να αναχαιτίσει την ορμή της πανδημίας. 
Σε συνεχείς τηλεδιασκέψεις καταφεύγει η κυβέρνηση για τον κορονοϊό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τιτίβισμα Μητσοτάκη για τον κορονοϊό
Μέσω Twitter ο πρωθυπουργός συνιστά την τήρηση των μέτρων και κανόνων υγιεινής, καθώς τελευταία παραρατηρείται αύξηση των νέων κρουσμάτων αλλά και διασπορά του ιού σε διάφορες περιοχές.
Τιτίβισμα Μητσοτάκη για τον κορονοϊό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας