Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο...
EUROKINISSI/Γ.Τ. ΝΔ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παρελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο...

  • A-
  • A+
Οι παλινωδίες Εκκλησίας και πολιτείας που ήθελαν να ρίξουν την ευθύνη για το κλείσιμο των ναών τη Μ. Εβδομάδα η μία στην άλλη. Ολο το χρονικό για το πώς, εν μέσω πανδημίας, φτάσαμε τελικά να κλείσουν οι εκκλησίες.

Τελικά η φετινή Ανάσταση θα βρει, ως γνωστόν, κλειστές τις εκκλησίες λόγω της πανδημίας. Ωστόσο αυτή η αυτονόητη απόφαση δεν φαινόταν και τόσο αυτονόητη εξ αρχής. Η κυβέρνηση, αν και εμφανιζόταν αποφασιστική στη λήψη όλων των υπόλοιπων μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, το θέμα της Εκκλησίας το αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή με χαρακτηριστική διστακτικότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρώντας ότι θα έχει πολιτικό κόστος στο υπερορθόδοξο ακροατήριο εάν εμφανιζόταν ότι παρεμβαίνει στα ζητήματα της Εκκλησίας, ήλπιζε ότι θα μεταθέσει την ευθύνη της πολιτείας για τα σχετικά μέτρα στην ίδια την Εκκλησία. Το αποτέλεσμα ήταν να δούμε καθυστέρηση από την κυβέρνηση στη λήψη αποφάσεων, να δούμε βέβαια τελικά να παίρνονται οι σωστές και αυτονόητες αποφάσεις, αλλά να δούμε και αντιφατικά μηνύματα και παλινωδίες μέχρι να φτάσουμε στο οριστικό κλείσιμο των εκκλησιών τη Μ. Εβδομάδα.

Χαρακτηριστικότερες αυτών των αντιφατικών μηνυμάτων ήταν ασφαλώς οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος πέφτοντας πάνω στις αμφιταλαντεύσεις της κυβερνητικής γραμμής, έφτασε να δώσει το ελεύθερο στους πολίτες να παρακάμπτουν τους αυστηρούς περιορισμούς για τις άσκοπες μετακινήσεις, προκειμένου να πάνε στις εκκλησίες τη Μ. Εβδομάδα.

Για να «αδειαστεί» βέβαια στη συνέχεια από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και να υιοθετήσει έπειτα και ο ίδιος τη γραμμή για το οριστικό κλείσιμο. Αντίστοιχες παλινωδίες είδαμε ασφαλώς και από την πλευρά της Εκκλησίας. Αυτή την... πασχαλινή ιστορία, του πώς φτάσαμε δηλαδή τελικά στο κλείσιμο των εκκλησιών τη Μ. Εβδομάδα, θα αφηγηθούμε σήμερα, μέρες που είναι.

Εν αρχή ην η απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (9.3.2020) που προκάλεσε σάλο, αφού διακήρυττε ότι η Θεία Κοινωνία «δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών» και επέμενε ότι «θα εξακολουθήσουμε στις Ορθόδοξες Εκκλησίες μας να λειτουργούμε και να κοινωνούμε», αψηφώντας τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού. Την επόμενη μέρα η κυβέρνηση έκλεισε όλα τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα -κάποια είχαν κλείσει ήδη- αλλά την απόφαση της Ιεράς Συνόδου την υποδέχτηκε με αμηχανία. Αυτή η αμηχανία έδωσε το ελεύθερο σε ορισμένα στελέχη της Ν.Δ. και βουλευτές να βγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης για να ψηφοθηρήσουν από τη δεξαμενή του υπερορθόδοξου ακροατηρίου, εκμεταλλευόμενοι ένα τέτοιο θέμα.

Η Ελενα Ράπτη είχε φροντίσει να βγει ακόμα και πριν από την απόφαση της ΔΙΣ (8.3.2020) για να δηλώσει ότι «εγώ κοινώνησα και θα συνεχίσω να κοινωνώ», αλλά η χαρακτηριστικότερη περίπτωση είναι βέβαια αυτή του Αδώνιδος Γεωργιάδη, ο οποίος έφτασε μέχρι και στο σημείο να λέει ότι όσοι δηλώνουν άθεοι δεν έχουν δικαίωμα λόγου για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για τη δημόσια Υγεία. Σε αυτό το κλίμα η Μαριέττα Γιαννάκου φαινόταν απελπιστικά μόνη, που έβγαινε τόσο καθαρά, επισημαίνοντας ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος είναι οργανισμός Δημοσίου Δικαίου και θεωρώ ότι υπόκειται στους ίδιους κανόνες με οποιονδήποτε άλλο οργανισμό προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια Υγεία».

Καθαρή θέση

Τελικά βγήκε ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης (11.3.2020) και πήρε καθαρή θέση κατά των συναθροίσεων στις εκκλησίες, στέλνοντας μήνυμα στους πολίτες να ακολουθήσουν την επιστήμη έναντι της πίστης και «αδειάζοντας» έτσι τα στελέχη εκείνα του κόμματός του που ψηφοθηρούσαν.

Ωστόσο δίστασε να πάρει μέτρα, αφήνοντας τη σχετική πρωτοβουλία των κινήσεων στον κ. Ιερώνυμο, από τον οποίο είχε περιοριστεί να ζητήσει οι ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν η μεσοβέζικη και προσχηματική απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (16.3.2020), που μιλούσε για «λιτή τέλεση της Θείας Λειτουργίας» από τις 7 έως τις 8 το πρωί, παρά την παρουσία στη συνεδρίαση του Σωτήρη Τσιόδρα, που ενημέρωσε τους ιεράρχες για τους κινδύνους διασποράς του κορονοϊού.

Το γεγονός λοιπόν ότι η Διοικούσα Εκκλησία δεν μπόρεσε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προστατεύσει τη δημόσια Υγεία, απαγορεύοντας από μόνη της την τέλεση των λειτουργιών, υποχρέωσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αν και καθυστερημένα, να τολμήσει να πράξει το αυτονόητο και να αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη για τη σχετική απαγόρευση, παρεμβαίνοντας μέσω τουίτερ (16.3.2020) και ανακοινώνοντας την αναστολή των λειτουργιών, αναφέροντας ότι οι «εκκλησίες παραμένουν ανοιχτές μόνο για ατομική προσευχή».

Φτάνοντας προς το Πάσχα η Διοικούσα Εκκλησία ανακοίνωσε την ορθή απόφαση για κεκλεισμένων των θυρών λειτουργίες τη Μ. Εβδομάδα (1.4.2020), κάτι που υιοθετήθηκε και από την κυβέρνηση, με τον περιορισμό αυτές να τελούνται με μέχρι 4 άτομα για εκκλησίες και μέχρι 6 άτομα για μητροπολιτικούς ναούς.

Αλλά στη συνέχεια οι σκληροί της Ιεραρχίας επιχείρησαν να κάνουν ρελάνς, με την Διαρκή Ιερά Σύνοδο να στέλνει εγκύκλιο στους μητροπολίτες (7.4.2020), ανακοινώνοντας ότι οι πόρτες των εκκλησιών θα ανοίγουν για δύο ώρες μετά τις ακολουθίες τη Μ. Εβδομάδα και 4 ώρες τη Μ. Παρασκευή. Μετά τον νέο σάλο η Διοικούσα Εκκλησία οδηγήθηκε στην αναδίπλωση, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Εκκλησίας, Ιερόθεο Ναυπάκτου, να επιχειρεί να τα μαζέψει, υποστηρίζοντας (9.4.2020) ότι η εγκύκλιος δεν ήταν προτρεπτική για προσέλευση πιστών στην εκκλησία, αλλά ότι αφορούσε «μόνο τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των ιερών ναών».

Αμηχανία

Εν τω μεταξύ όμως η κυβέρνηση είχε και πάλι υποδεχτεί την εγκύκλιο με αμηχανία και τα σενάρια ανάμεσα στα οποία αμφιταλαντευόταν ήταν είτε να δεχτεί το ωράριο ανοιχτών ναών, αλλά επιμηκύνοντάς το για πιο αραιή προσέλευση των πιστών, είτε να το απαγορεύσει. Οι αμφιταλαντεύσεις αυτές αποτυπώθηκαν στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ότι, παρ’ όλο που η μετακίνηση σε εκκλησίες δεν προβλέπεται, οι πιστοί μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι, δηλώνοντας τους δικαιολογημένους λόγους μετακινήσεων και «παρεμπιπτόντως» να περνούν και από την εκκλησία.

Την ευθεία αυτή υπαναχώρηση από το αυστηρό πλαίσιο των περιορισμών στις μετακινήσεις, για χάρη της Εκκλησίας, ήρθε στη συνέχεια να μαζέψει ο Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος πατώντας πάνω στις διευκρινίσεις του κ. Ιερόθεου, ξεκαθάρισε ότι οι ναοί δεν θα είναι ανοιχτοί για τους πιστούς.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σήμερα ο Μητσοτάκης… πανηγυρίζει για την ατομική ευθύνη
Από την επίκληση στο φιλότιμο ο πρωθυπουργός πέρασε στα πανηγύρια για την κοινωνία σύμμαχο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό.
Σήμερα ο Μητσοτάκης… πανηγυρίζει για την ατομική ευθύνη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Covid-19: Παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα εξετάζει η κυβέρνηση
Μεγαλώνει η ανησυχία για το επόμενο διάστημα καθώς δεν έχει αποτυπωθεί η πιθανή διασπορά του κορονοϊού από τη σταδιακή επιστροφή των εκδρομέων.
Covid-19: Παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα εξετάζει η κυβέρνηση
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με σποτάκι - μήνυμα ο πρωθυπουργός επιμένει στην ατομική ευθύνη κατά του Covid-19
Με σύνθημα: «Μη γίνεις υπεύθυνος για το επόμενο κρούσμα», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητάει με την ανάρτησή του να «προσέχουμε διπλά» και να σταματήσουμε «εδώ τη διασπορά: μοιραζόμαστε αναμνήσεις όχι τον ιό».
Με σποτάκι - μήνυμα ο πρωθυπουργός επιμένει στην ατομική ευθύνη κατά του Covid-19
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το έριξε στο φιλότιμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Για το «εθνικό εμβόλιο», δηλαδή το φιλότιμο μίλησε ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη που είχε με υπουργούς και εκπροσώπους των υγειονομικών αρχών, επιλέγοντας να επενδύσει ξανά στο...
Το έριξε στο φιλότιμο ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας