• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  2 BF
  93%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.8°C
  5 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 14.8°C
  4 BF
  83%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.4°C
  1 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  2 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 14.3°C / 16.4°C
  3 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.2°C
  2 BF
  77%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 16.4°C
  3 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  4 BF
  90%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 14.2°C / 14.2°C
  2 BF
  93%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 8.5°C / 11.7°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.2°C
  1 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.0°C / 5.0°C
  2 BF
  94%

Φωτογραφία αρχείου

ΑΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι θα ζητήσουμε από το Eurogroup

 • A-
 • A+
Κοινό μηχανισμό για τον δανεισμό των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προτάσσει η Ελλάδα ● Στο τραπέζι παραμένει η θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για «κορονο-ομόλογο», αλλά, αν αυτό δεν ευοδωθεί, η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να δεχτεί άλλη σχετική πρόταση.

Με την ήδη διατυπωμένη θέση υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για τον κορονοϊό προσέρχεται η ελληνική πλευρά στο σημερινό Eurogroup, ωστόσο φαίνεται διατεθειμένη, εάν δεν βρεθεί κοινός τόπος για το «κορονο-ομόλογο», να μην επιμείνει σε αυτό, αλλά να δεχθεί μια άλλη πρόταση για έναν κοινό μηχανισμό που θα αφορά τον δανεισμό των κρατών-μελών της Ε.Ε. με χαμηλό κόστος.

Φαίνεται δηλαδή ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει τη συμβιβαστική λογική της Γαλλίας, η οποία, υποχωρώντας από τη θέση για την έκδοση ευρωομολόγου, διατύπωσε νέα πρόταση για την κοινή δανειοδότηση των χωρών της ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι το ευρωομόλογο παραμένει στο τραπέζι και ότι ισχύει η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ του ευρωπαϊκού «κορονο-ομολόγου», η οποία εκφράστηκε μέσα από την κοινή επιστολή των 9 Ευρωπαίων ηγετών προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σημείωναν ωστόσο ότι, αν από εκεί και πέρα υπάρξουν νέα δεδομένα, η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει για ό,τι καλύτερο.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να βρεθεί ένας κοινός μηχανισμός, μέσα από τον οποίο θα μπορέσουν να δανειστούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με ένα λογικό χαμηλό κόστος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Ενας τέτοιος μηχανισμός θα βρεθεί.

Αν θα είναι ο μηχανισμός του ομολόγου ή θα είναι ένας μηχανισμός, όπως, για παράδειγμα, δανεισμού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και μετά διανομή στα κράτη-μέλη, είναι κάτι που θα το δούμε όσο προχωρούν οι ημέρες», προσθέτοντας ότι «σημασία έχει να υπάρχει η αλληλεγγύη και η κοινή δράση που απαιτούν αυτές οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας που ζούμε τώρα. Εκτιμούμε ότι τελικά οι ηγέτες όλων των κρατών-μελών θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις».

Για το θέμα μίλησε και ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος επισήμανε (ρ/σ ΣΚΑΪ) ότι «η Ευρώπη αυτή τη στιγμή όσον αφορά το υγειονομικό πρόβλημα αιφνιδιάστηκε, και όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό όταν ξεπεραστεί, προσπαθεί να μην αιφνιδιαστεί».

Και προσέθεσε ότι «έχουμε μηχανισμούς που θα βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση σε εκείνες τις κοινωνίες και τις χώρες που επλήγησαν πολύ περισσότερο. Και έχω την αίσθηση ότι όσο θα περνάει ο καιρός, μέρα με τη μέρα, και εκείνοι οι οποίοι έλεγαν “όχι” στο ευρωομόλογο θα συμφωνήσουν τελικά σε μια κατάσταση τέτοια, η οποία θα είναι μια λύση κάτι σαν το ευρωομόλογο».

Εντωμεταξύ, σε συνέχεια των σχετικών δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, αναφορικά με τη στήριξη της οικονομίας λόγω των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, ο Στ. Πέτσας δήλωσε ότι το συνολικό πακέτο τον μέτρων θα φτάσει τα 24 δισ. ευρώ, «δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019», αναφέροντας ότι «η Ελλάδα θα αναπτύξει, μέχρι το καλοκαίρι ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δισ. ευρώ περίπου και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δισ. ευρώ».

Δήλωσε, ακόμα, αναφορικά με τον υπερδιπλασιασμό των μέτρων τον Μάιο, για τον οποίο είχε μιλήσει και ο Χρ. Σταϊκούρας, ότι «σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται οι κλαδικές πολιτικές που βρίσκονται υπό διαμόρφωση, σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές κ.ά.

Ούτε φυσικά οι αρχικές παρεμβάσεις ύψους 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας, μέσω της πιο ευέλικτης αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, της αξιοποίησης του Ειδικού Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, της δημιουργίας εγγυοδοτικού μηχανισμού, της μόχλευσης πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», ενώ είπε, τέλος, ότι «τα μέτρα, που είπε ο κ. Σταϊκούρας χθες και επανέλαβα και εγώ σήμερα, αφορούν και το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου».

Την ίδια ώρα, όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», στο μέγαρο Μαξίμου κρίνουν θετικά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για κεκλεισμένων των θυρών λειτουργία το Πάσχα, αλλά διατηρούν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να υπάρξουν συναθροίσεις έξω από τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Στ. Πέτσας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου», εκφράζοντας ωστόσο προβληματισμό για φαινόμενα συγκεντρώσεων σε εκκλησίες «όπως αυτά που παρατηρήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Αγία Βαρβάρα και την Κυριακή στην Αγία Τριάδα της Πάτρας», προσθέτοντας ότι «τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τους πιστούς, αλλά με φανατικούς».

Πάντως, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «δεν περιμένουμε τέτοιου είδους φαινόμενα» τη Μ. Εβδομάδα, αναφέροντας ότι «αυτό που μας απασχολεί πιο πολύ αυτό το χρονικό διάστημα, είναι μια πραγματικά σύνθετη άσκηση, η οποία έχει να κάνει με το Αγιο Φως, τόσο όσον αφορά τη μεταφορά Του και τη συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες στο Ισραήλ, αλλά κυρίως με τη μεταφορά Του, σε ολόκληρη την Επικράτεια, την ημέρα της Αναστάσεως».

Τέλος, με δεδομένο ότι στο μέγαρο Μαξίμου αρχίζουν σιγά σιγά να θέτουν στο τραπέζι τον τρόπο αποκλιμάκωσης των περιορισμών μετακινήσεων όταν κριθεί ότι η χώρα θα οδεύει προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση, ο Στ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί σταδιακά από τον Μάιο, λέγοντας ότι «μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, είναι στο χέρι μας τον Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα της υπεύθυνης στάσης μας».

Επέκταση της έκπτωσης ενοικίου 40% και στις πληττόμενες επιχειρήσεις

Διεύρυνση των επιχειρήσεων και εργαζομένων οι οποίοι δικαιούνται μείωση ενοικίου κατά 40% στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και νέα σχήματα ρυθμίσεων για την αποπληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων και ασφαλιστικών εισφορών μετά την περίοδο της αναστολής προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 προανήγγειλε διάταξη νόμου με την οποία θα διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της έκπτωσης στα ενοίκια κατά 40% και για επιχειρήσεις οι οποίες δεν έκλεισαν, αλλά και για τους εργαζομένους τους.

Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης οφειλών σε πολλές δόσεις, μετά το πέρας της περιόδου αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε σχετικές διατάξεις, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διευκόλυνσης και στην αποπληρωμή των φόρων εισοδήματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Λίστα Πέτσα: Ποιον κοροϊδεύουν οι αλγόριθμοι και οι αλχημείες;
Μ. Γκάλγκος για την «Εφ.Συν.»: υπήρχε μεγάλη αλληλοκάλυψη με άλλα μέσα (;), ακριβώς επειδή έχει, όπως είπε, «πολύ νεανικό κοινό»! Ενα νεανικό κοινό, «που το πιάναμε από τις πλατφόρμες και από το digital»...
Λίστα Πέτσα: Ποιον κοροϊδεύουν οι αλγόριθμοι και οι αλχημείες;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρόβλημα οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί, αλλά... θα δούμε
Την «σπάθα» της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού συνεχίζει να κρατά πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων η κυβέρνηση, χωρίς, ωστόσο, να αντιμετωπίζει αποφασιστικά το πρόβλημα στα σώματα ασφαλείας. Τι...
Πρόβλημα οι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί, αλλά... θα δούμε
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στ. Πέτσας: Το να χάσει κανείς το εισόδημά του, κίνητρο για τον εμβολιασμό
Κυνικός εμφανίσθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας. «Το να χάσει κανείς το εισόδημά του είναι ένα πολύ ισχυρό κίνητρο να κάνει το εμβόλιο» ανέφερε (ΕΡΤ) ξεδιπλώνοντας τη φιλοσοφία της...
Στ. Πέτσας: Το να χάσει κανείς το εισόδημά του, κίνητρο για τον εμβολιασμό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μπλέκουν τις γραμμές τους» και διχάζουν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
Σε πλήρη εξέλιξη η κυβερνητική προσπάθεια διχασμού της κοινωνίας με αντιφατικές δηλώσεις από τον πρωθυπουργό και κορυφαία στελέχη.
«Μπλέκουν τις γραμμές τους» και διχάζουν για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκλητικές δηλώσεις Πέτσα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Επόμενοι οι εκπαιδευτικοί
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μίλησε για την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στους εκπαιδευτικούς, παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του κλάδου.
Προκλητικές δηλώσεις Πέτσα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Επόμενοι οι εκπαιδευτικοί
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Τώρα ο Πέτσας προαναγγέλλει νέες αλλαγές στην εστίαση
Με τα νεύρα και την δουλειά των επαγγελματιών της εστίασης συνεχίζει να παίζει η κυβέρνηση, προωθώντας αποσπασματικά μέτρα για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας.
Τώρα ο Πέτσας προαναγγέλλει νέες αλλαγές στην εστίαση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας