Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τι θα ζητήσουμε από το Eurogroup

Φωτογραφία αρχείου

ΑΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι θα ζητήσουμε από το Eurogroup

  • A-
  • A+
Κοινό μηχανισμό για τον δανεισμό των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης προτάσσει η Ελλάδα ● Στο τραπέζι παραμένει η θέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για «κορονο-ομόλογο», αλλά, αν αυτό δεν ευοδωθεί, η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να δεχτεί άλλη σχετική πρόταση.

Με την ήδη διατυπωμένη θέση υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για τον κορονοϊό προσέρχεται η ελληνική πλευρά στο σημερινό Eurogroup, ωστόσο φαίνεται διατεθειμένη, εάν δεν βρεθεί κοινός τόπος για το «κορονο-ομόλογο», να μην επιμείνει σε αυτό, αλλά να δεχθεί μια άλλη πρόταση για έναν κοινό μηχανισμό που θα αφορά τον δανεισμό των κρατών-μελών της Ε.Ε. με χαμηλό κόστος.

Φαίνεται δηλαδή ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει τη συμβιβαστική λογική της Γαλλίας, η οποία, υποχωρώντας από τη θέση για την έκδοση ευρωομολόγου, διατύπωσε νέα πρόταση για την κοινή δανειοδότηση των χωρών της ευρωζώνης.

Σε αυτό το πλαίσιο, συνεργάτες του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι το ευρωομόλογο παραμένει στο τραπέζι και ότι ισχύει η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ του ευρωπαϊκού «κορονο-ομολόγου», η οποία εκφράστηκε μέσα από την κοινή επιστολή των 9 Ευρωπαίων ηγετών προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σημείωναν ωστόσο ότι, αν από εκεί και πέρα υπάρξουν νέα δεδομένα, η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει για ό,τι καλύτερο.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι «αυτό που έχει σημασία είναι να βρεθεί ένας κοινός μηχανισμός, μέσα από τον οποίο θα μπορέσουν να δανειστούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με ένα λογικό χαμηλό κόστος, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού. Ενας τέτοιος μηχανισμός θα βρεθεί.

Αν θα είναι ο μηχανισμός του ομολόγου ή θα είναι ένας μηχανισμός, όπως, για παράδειγμα, δανεισμού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και μετά διανομή στα κράτη-μέλη, είναι κάτι που θα το δούμε όσο προχωρούν οι ημέρες», προσθέτοντας ότι «σημασία έχει να υπάρχει η αλληλεγγύη και η κοινή δράση που απαιτούν αυτές οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας που ζούμε τώρα. Εκτιμούμε ότι τελικά οι ηγέτες όλων των κρατών-μελών θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα λάβουν τις σωστές αποφάσεις».

Για το θέμα μίλησε και ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του ΕΛΚ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος επισήμανε (ρ/σ ΣΚΑΪ) ότι «η Ευρώπη αυτή τη στιγμή όσον αφορά το υγειονομικό πρόβλημα αιφνιδιάστηκε, και όσον αφορά τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό όταν ξεπεραστεί, προσπαθεί να μην αιφνιδιαστεί».

Και προσέθεσε ότι «έχουμε μηχανισμούς που θα βοηθήσουν ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση σε εκείνες τις κοινωνίες και τις χώρες που επλήγησαν πολύ περισσότερο. Και έχω την αίσθηση ότι όσο θα περνάει ο καιρός, μέρα με τη μέρα, και εκείνοι οι οποίοι έλεγαν “όχι” στο ευρωομόλογο θα συμφωνήσουν τελικά σε μια κατάσταση τέτοια, η οποία θα είναι μια λύση κάτι σαν το ευρωομόλογο».

Εντωμεταξύ, σε συνέχεια των σχετικών δηλώσεων του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, αναφορικά με τη στήριξη της οικονομίας λόγω των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, ο Στ. Πέτσας δήλωσε ότι το συνολικό πακέτο τον μέτρων θα φτάσει τα 24 δισ. ευρώ, «δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019», αναφέροντας ότι «η Ελλάδα θα αναπτύξει, μέχρι το καλοκαίρι ένα δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας της οικονομίας ύψους 14 δισ. ευρώ περίπου και θα θέσει σε κίνηση έναν μοχλό ρευστότητας περίπου 10 δισ. ευρώ».

Δήλωσε, ακόμα, αναφορικά με τον υπερδιπλασιασμό των μέτρων τον Μάιο, για τον οποίο είχε μιλήσει και ο Χρ. Σταϊκούρας, ότι «σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται οι κλαδικές πολιτικές που βρίσκονται υπό διαμόρφωση, σε τομείς όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές κ.ά.

Ούτε φυσικά οι αρχικές παρεμβάσεις ύψους 10 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ρευστότητας στον παραγωγικό ιστό της οικονομίας, μέσω της πιο ευέλικτης αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, της αξιοποίησης του Ειδικού Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου, της δημιουργίας εγγυοδοτικού μηχανισμού, της μόχλευσης πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων», ενώ είπε, τέλος, ότι «τα μέτρα, που είπε ο κ. Σταϊκούρας χθες και επανέλαβα και εγώ σήμερα, αφορούν και το διάστημα Μαΐου-Ιουνίου».

Την ίδια ώρα, όπως έχει γράψει η «Εφ.Συν.», στο μέγαρο Μαξίμου κρίνουν θετικά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για κεκλεισμένων των θυρών λειτουργία το Πάσχα, αλλά διατηρούν επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο να υπάρξουν συναθροίσεις έξω από τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Στ. Πέτσας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου», εκφράζοντας ωστόσο προβληματισμό για φαινόμενα συγκεντρώσεων σε εκκλησίες «όπως αυτά που παρατηρήθηκαν την περασμένη Παρασκευή στην Αγία Βαρβάρα και την Κυριακή στην Αγία Τριάδα της Πάτρας», προσθέτοντας ότι «τα φαινόμενα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τους πιστούς, αλλά με φανατικούς».

Πάντως, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «δεν περιμένουμε τέτοιου είδους φαινόμενα» τη Μ. Εβδομάδα, αναφέροντας ότι «αυτό που μας απασχολεί πιο πολύ αυτό το χρονικό διάστημα, είναι μια πραγματικά σύνθετη άσκηση, η οποία έχει να κάνει με το Αγιο Φως, τόσο όσον αφορά τη μεταφορά Του και τη συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες στο Ισραήλ, αλλά κυρίως με τη μεταφορά Του, σε ολόκληρη την Επικράτεια, την ημέρα της Αναστάσεως».

Τέλος, με δεδομένο ότι στο μέγαρο Μαξίμου αρχίζουν σιγά σιγά να θέτουν στο τραπέζι τον τρόπο αποκλιμάκωσης των περιορισμών μετακινήσεων όταν κριθεί ότι η χώρα θα οδεύει προς την έξοδο από την υγειονομική κρίση, ο Στ. Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί σταδιακά από τον Μάιο, λέγοντας ότι «μένοντας σπίτι τον Απρίλιο, είναι στο χέρι μας τον Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα της υπεύθυνης στάσης μας».

Επέκταση της έκπτωσης ενοικίου 40% και στις πληττόμενες επιχειρήσεις

Διεύρυνση των επιχειρήσεων και εργαζομένων οι οποίοι δικαιούνται μείωση ενοικίου κατά 40% στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας και νέα σχήματα ρυθμίσεων για την αποπληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων και ασφαλιστικών εισφορών μετά την περίοδο της αναστολής προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1 προανήγγειλε διάταξη νόμου με την οποία θα διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της έκπτωσης στα ενοίκια κατά 40% και για επιχειρήσεις οι οποίες δεν έκλεισαν, αλλά και για τους εργαζομένους τους.

Σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης οφειλών σε πολλές δόσεις, μετά το πέρας της περιόδου αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε σχετικές διατάξεις, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διευκόλυνσης και στην αποπληρωμή των φόρων εισοδήματος.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυστηρότερο λοκντάουν με... ανοιχτά σχολεία
«Τα σχολεία μας θα ανοίξουν 11 Ιανουαρίου. Ολες οι βαθμίδες», δήλωσε χθες (ΣΚΑΪ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οποίος, θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το «άδειασμα» των ειδικών, είπε...
Αυστηρότερο λοκντάουν με... ανοιχτά σχολεία
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πριν τους ειδικούς «ανοίγει» τα σχολεία ο Στέλιος Πέτσας
Σχεδόν ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από τη συχνότητα «φιλικού» τηλεοπτικού σταθμού το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις χθεσινές...
Πριν τους ειδικούς «ανοίγει» τα σχολεία ο Στέλιος Πέτσας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένουν προκλητικά για τους εμβολιασμούς των… αρίστων
Αμετανόητος Πέτσας παρά την κατακραυγή για τους εμβολιασμούς κυβερνητικών στελεχών εις βάρος των υγειονομικών και του αρχικού προγραμματισμού.
Επιμένουν προκλητικά για τους εμβολιασμούς των… αρίστων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απάντηση Πέτσα στον Τσίπρα για τους εμβολιασμούς σειράς υπουργών 
Για λαϊκισμό και μικροκομματική μιζέρια κατηγορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τους εμβολιασμούς υπουργών και υφυπουργών της, την ώρα τα εμβόλια...
Απάντηση Πέτσα στον Τσίπρα για τους εμβολιασμούς σειράς υπουργών 
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στ. Πέτσας: Υψηλότερη η ζήτηση από την προσφορά του εμβολίου
Το αφήγημα της κυβέρνησης ότι όλα είναι καλώς καμωμένα επανέλαβε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας, που για ακόμα μία φορά κάλεσε σε επαγρύπνηση τους πολίτες μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, προκειμένου να υπάρξει άρση του...
Στ. Πέτσας: Υψηλότερη η ζήτηση από την προσφορά του εμβολίου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας