Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εκκληση προς τους εθελοντές γιατρούς να «βάλουν πλάτη»!
EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκκληση προς τους εθελοντές γιατρούς να «βάλουν πλάτη»!

  • A-
  • A+
Μπορεί το υπουργείο Υγείας να διακηρύσσει ξανά και ξανά με παρρησία την ετοιμότητά του για «τα χειρότερα που έρχονται», όμως αυτό δεν φαίνεται στην πράξη ● Ο κ. Κικίλιας χθες επικαλέστηκε τον... πατριωτισμό των εθελοντών γιατρών, όμως αυτή δεν μπορεί να είναι η λύση για ένα ΕΣΥ που δοκιμάζεται.

H αγωνία των νοσοκομειακών γιατρών, των ανθρώπων της «πρώτης γραμμής» που καλούνται να δώσουν τη μάχη των μαχών με την πανδημία, για τις ελλείψεις σε στελέχωση υγειονομικών, κλίνες ΜΕΘ και εξοπλισμό ατομικής προστασίας εξακολουθεί να μη λαμβάνεται υπόψη από την κυβέρνηση. Η τελευταία αρνείται και να τους συναντήσει, αλλά τους χειροκροτεί και τους μνημονεύει δημοσίως σε κάθε ευκαιρία, ακόμα και από τα πλέον επίσημα χείλη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα διαγγέλματά του.

Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για θωράκιση της χώρας απέναντι στην πανδημία δεν τεκμηριώνονται, φωνάζουν από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα οι γιατροί. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και κρεβάτια ΜΕΘ είναι δεδομένες, ενώ η εικόνα σοβαρών ελλείψεων σε προστατευτικό εξοπλισμό (μάσκες, ειδικές FFP2 και απλές χειρουργικές), ειδικές στολές για τη φροντίδα των ύποπτων κρουσμάτων είναι μια πραγματικότητα, προσθέτουν.

Μάρτυρας των γιατρών, το κάλεσμα την ώρα της κρίσης για εθελοντική προσφορά στο ΕΣΥ από τον ίδιο τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια από τηλεοράσεως χθες, κατά την προγραμματισμένη καθημερινή ενημέρωση στις έξι το απόγευμα για τον νέο κορονοϊό.

Το εθελοντικό πρόγραμμα της Αριστοτέλους «απευθύνεται σε όποιον μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του, όπως γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, ψυχολόγοι, φοιτητές, αλλά και συνταξιούχοι επιστημών Υγείας. Επίσης, μπορεί να συμμετάσχει όποιος επιθυμεί να προσφέρει σε αυτόν τον αγώνα, παρέχοντας διοικητική, τεχνική και οποιαδήποτε άλλη υποστήριξη στο σύστημα υγείας, ανεξαρτήτως της ειδίκευσης που έχει», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Ο λόγος; «Η υγειονομική κατάσταση που βιώνει η χώρα μας το τελευταίο διάστημα από την πανδημία είναι πρωτόγνωρη και η εξέλιξή της αναμένεται ραγδαία. Η προσφορά όλων μας είναι απαραίτητη, ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσανάλογες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί. Η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των επαγγελματιών του είναι απαραίτητη με όποιες δυνάμεις μπορεί ο καθένας μας», αναφέρεται.

Στην προσπάθεια αυτή, όπως εξηγείται, «το υπουργείο Υγείας ενισχύει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με κάθε τρόπο, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Καθώς όμως η πανδημία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, κρίθηκε αναγκαία η παροχή υπηρεσιών υγείας στις δομές υγείας της χώρας μας και από εθελοντές». Είχε προηγηθεί η αναφορά του υπουργού Υγείας στα τρία κρίσιμα ζητήματα για το ΕΣΥ: στελέχωση, κρεβάτια και μέτρα προστασίας.

Για τις ΜΕΘ ο υπουργός έδωσε χθες πολλούς αριθμούς, τους οποίους δεν άθροισε, για να υπερασπιστεί την προσπάθεια της κυβέρνησής του στο άνοιγμα κρεβατιών ΜΕΘ. Συγκεκριμένα έκανε λόγο για 685 κρεβάτια ΜΕΘ, από 565 που ήταν προ πανδημίας.

Η απόσταση μεταξύ του 565 και του 685 καλύπτεται, από όσο άφησε να γίνει κατανοητό, με την πρόσθεση 39 κλινών ΜΑΦ (στην πορεία μάλλον ξέχασε μία) που μετατράπηκαν σε ΜΕΘ και άλλων 80 κλινών που συμφώνησε με τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, ο υπουργός αναφέρθηκε σε ακόμα 107 κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα και σε 38 από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Ετσι, ουσιαστικά παρουσίασε 830 κρεβάτια ΜΕΘ, από τα οποία τα 225 είναι... δανεικά (187 από τον ιδιωτικό τομέα και 38 από τα στρατιωτικά νοσοκομεία). Κατά συνέπεια, το μόνο που έχει καταφέρει η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα είναι η μετατροπή των 39 ΜΑΦ σε... ΜΕΘ.

Είναι απορίας άξιον, πάντως, πώς ακριβώς μετράει κρεβάτια του Στρατού ο κ. Κικίλιας, όταν π.χ. το 401 ΓΣΝΑ (το μεγαλύτερο στρατιωτικό νοσοκομείο της χώρας) έχει 10 θέσεις ΜΕΘ και, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει διαχρονικά το προσωπικό του, λειτουργεί υποστελεχωμένα σε ποσοστό 50%. Αν πάλι συμπεριλαμβάνει στη δυναμική των κλινών και το ΝΙΜΤΣ, εκεί μιλάμε επίσης για υποστελέχωση προσωπικού που καλείται να καλύψει 6 θέσεις ΜΕΘ και άλλες 8 της Καρδιολογικής. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, με ποιο προσωπικό θα καλυφθούν οι εν λόγω κλίνες αν παραστεί ανάγκη;

Σημειώνουμε ότι η χώρα μας «στα χαρτιά» μετράει σήμερα 750 κρεβάτια ΜΕΘ στο ΕΣΥ, δηλαδή μετράει 185 κλειστά κρεβάτια. Την τελευταία δεκαπενταετία το 25% των υπαρχουσών κλινών ΜΕΘ παραμένουν σταθερά κλειστές. Επιπλέον, μόνο το 6% των συνολικών κρεβατιών των νοσοκομείων στη χώρα μας είναι κρεβάτια ΜΕΘ, ποσοστό που έπρεπε να είναι 20%.

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και σε προσλήψεις 607 γιατρών, από τους οποίους οι 176 έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία και οι υπόλοιποι θα προσληφθούν εντός του επόμενου δεκαημέρου. Επιπλέον αναφέρθηκε σε 733 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό που ξεκίνησαν να εργάζονται στα νοσοκομεία και αναμένονται σε δέκα, το πολύ, ημέρες άλλοι 1.714.

Εκείνο που δεν λέει ο υπουργός είναι ότι το σύνολο των προσλήψεων των γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού αφορά συμβασιούχους επικουρικούς διετούς διάρκειας που αντλούνται από τις λίστες των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ). Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά σε επιπλέον του αρχικού σχεδιασμού της προσλήψεις συμβασιούχων (3.054 αντί για 2.500), αλλά δεν λέει τίποτα για μόνιμες προσλήψεις.

Οσον αφορά τον προστατευτικό εξοπλισμό για τους υγειονομικούς, ο υπουργός Υγείας είπε ότι μαίνεται ένας πόλεμος στην παγκόσμια αγορά», «δεν ήταν θέμα χρημάτων, ήταν θέμα διαθεσιμότητας» και πως «η κυβέρνηση έχει δώσει μια τεράστια μάχη».

Το έγγραφο του ΕΟΔΥ

Για το τελευταίο, μάρτυρας των γιατρών και ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ), που με υπηρεσιακό του έγγραφο στις 20/3, το οποίο αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα, εξέδωσε οδηγίες «για τη χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας για Covid-19 σε περίπτωση ελλείψεων». «Οι οδηγίες δεν έχουν προληπτικό χαρακτήρα. Είναι ομολογία των ελλείψεων σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας».

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) θεωρεί τελείως απαράδεκτες τις «οδηγίες» από τον ΕΟΔΥ. Είναι χαρακτηριστικό ότι προτείνεται «αντί γαντιών η εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και η χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού μετά από κάθε επαφή με ασθενή».

Με αυτόν τον τρόπο, αναφέρουν, εκτίθεται σε μεγάλο κίνδυνο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, με ενδεχόμενο να ασθενεί και να βγαίνει εκτός μάχης, τη στιγμή μάλιστα που οι ελλείψεις προσωπικού παραμένουν τραγικές και αυξάνεται ο κίνδυνος ενδονοσοκομειακής διασποράς.

Οι γιατροί απαιτούν να μην υπάρχει καμία απολύτως υποχώρηση στα σωστά μέσα ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού. Στην παρούσα φάση που παρατηρείται διασπορά του ιού στην κοινότητα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης με τον νέο κορονοϊό στους υγειονομικούς αυξάνονται κάθε μέρα που περνάει, ο εφοδιασμός με τον αναγκαίο εξοπλισμό μέσων ατομικής προστασίας είναι κρίσιμο ζήτημα. «Είναι το ελάχιστο και το αυτονόητο που έπρεπε ήδη να έχετε εξασφαλίσει» υπογραμμίζουν.

● Στηλιτεύοντας το κάλεσμα της κυβέρνησης για εθελοντική προσφορά, ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ δηλώνει ότι θα μπει στη μάχη, καθώς βλέπει τον τεράστιο αγώνα που δίνουν «άοπλοι» οι γιατροί, οι νοσηλευτές, το υγειονομικό προσωπικό της χώρας.

«Από τη μάχη αυτή δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε εμείς, οι φοιτητές Ιατρικής που έχουμε βάλει ως στόχο να θέσουμε την επιστήμη μας στην υπηρεσία του λαού» δηλώνουν, ξεκαθαρίζοντας ότι η έκκληση της κυβέρνησης για εθελοντική προσφορά «αποτελεί προσπάθεια εκμετάλλευσης των αισθημάτων ευθύνης και αλληλεγγύης του ελληνικού λαού ώστε να συσκοτιστεί το “μαύρο” παρελθόν που τη βαραίνει». Ενημερώνει, τέλος, ότι οι αιτήσεις συμμετοχής φοιτητών έχουν ξεπεράσει τις 80 και ότι το κάλεσμα θα μείνει ενεργό και τις επόμενες μέρες.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκκληση για προσλήψεις με... αοριστίες
«Ηρθε η πιο μεγάλη ώρα, ήρθε η ώρα της μάχης». Με τη φράση αυτή, σε καθεστώς πανδημίας πλέον, με τη χώρα μας να μετράει τον πρώτο νεκρό από Covid-19 και να έχει ξεπεράσει το φράγμα των 100 επιβεβαιωμένων...
Εκκληση για προσλήψεις με... αοριστίες
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο ιός ζει ανάμεσά μας
SOS από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι (αντί χειροκροτημάτων) ζητούν αγωνιωδώς τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.
Ο ιός ζει ανάμεσά μας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με μπόι και με κοντή μνήμη ο νέος υπουργός
Ισοπεδώνοντας το επίτευγμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να κρατήσει όρθιο και ανοιχτό σε όλους το ΕΣΥ, ο Β. Κικίλιας μίλησε για «κακή εικόνα της δημόσιας υγείας στη χώρα τα τελευταία χρόνια» στην τελετή...
Με μπόι και με κοντή μνήμη ο νέος υπουργός
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Μισανοίγει το παράθυρο» για καραντίνα στην Αττική ο Β. Κικίλιας
«Όταν τα επιδημιολογικά στοιχεία χειροτερεύουν, τότε υπάρχει ανάγκη για άλλα μέτρα. Και αυτή τη στιγμή τα πράγματα χειροτερεύουν στην Αττική», τόνισε ο υπουργός Υγείας, με αφορμή τα 212 κρούσματα που...
«Μισανοίγει το παράθυρο» για καραντίνα στην Αττική ο Β. Κικίλιας
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κορόνα(ιός) ή γράμματα;
Τζογάρει με την υγεία των παιδιών η κυβέρνηση ανοίγοντας χωρίς σαφές σχέδιο τα σχολεία. Παραπλανητικές απαντήσεις από τη Νίκη Κεραμέως για τον αριθμό μαθητών ανά τάξη.
Κορόνα(ιός) ή γράμματα;
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιμένουν στην «ατομική ευθύνη», χαρακτηρίζουν στήριξη της οικογένειας τη δωρεάν μάσκα
Παρά τις αντιδράσεις πολιτών και κομμάτων της αντιπολίτευσης στις παλινωδίες της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας και μετά την πυροσβεστική δήλωση Μητσοτάκη ότι το κράτος θα παράσχει μάσκες...
Επιμένουν στην «ατομική ευθύνη», χαρακτηρίζουν στήριξη της οικογένειας τη δωρεάν μάσκα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας