Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Απαγόρευση και πρόστιμο!
EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ (ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ)
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απαγόρευση και πρόστιμο!

  • A-
  • A+
Το «έσχατο» μέτρο της κυβέρνησης, για το οποίο είχε πρώτος προϊδεάσει ο Γ. Γεραπετρίτης και είχε προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός, έρχεται ως απάντηση στις... έσχατες συμπεριφορές.

Aπαγόρευση κυκλοφορίας σε ολόκληρη την επικράτεια από σήμερα στις 6 το πρωί ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως ανέφερε, στον δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι

  • α) κινούνται προς και από την εργασία τους
  • β) κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα
  • γ) επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα
  • δ) ασκούνται ατομικά ή ανά δύο ή συνοδεύουν το κατοικίδιό τους, ενώ επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Για την εφαρμογή αυτού του μέτρου ως «έσχατου» μας είχε προϊδεάσει πρώτος, προ ημερών, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού σχολίαζαν χθες ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει από την περασμένη Πέμπτη, όταν έλεγε ότι «απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται τελικά αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας».

Οι ίδιοι συνεργάτες πρόσθεταν ότι «δεν υπήρξε συμμόρφωση» από όλους και ότι το μέτρο αποφασίστηκε προληπτικά «για να μη γίνουμε Ιταλία». Επιπλέον στο Μαξίμου έχουν ως οδηγό την απαγόρευση που εφαρμόστηκε στα σχολεία, κρίνοντας ότι αυτό το μέτρο λειτούργησε, καθώς εκτιμούν ότι αν τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν είχαν κλείσει «θα είχαν γίνει κινητές βόμβες για τους ηλικιωμένους».

Κρίκοι στην αλυσίδα

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι «στην Ιταλία χάνεται, δυστυχώς, ένας άνθρωπος κάθε δύο λεπτά. Και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη παντού στον κόσμο. Εχω χρέος, λοιπόν, να μην επιτρέψω να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία και η χώρα μας.

Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί». Στο ίδιο πλαίσιο ευχαρίστησε «τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που κατάλαβαν την απειλή και μένουν στο σπίτι», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν θα αφήσω μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών».

Την απόφαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας χαρακτήρισε «το τελευταίο βήμα μιας οργανωμένης δημοκρατικής Πολιτείας. Που, όμως, πρέπει να γίνει εγκαίρως, για να μη γίνει μάταιο. Γιατί ο χρόνος δεν μετριέται πλέον σε μέρες, αλλά με ώρες», ενώ έκανε λόγο για «ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Με πρώτη δέσμευση, να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης του ιού: Ο καθένας από εμάς να πάψει να γίνεται κρίκος μεταφοράς στον διπλανό του».

Πριν ανακοινώσει το μέτρο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε χθες την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των κομμάτων, ενώ κατά τη συνομιλία του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ανάληψης όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών για την άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και ζήτησε ενημέρωση για τα αποθέματα προληπτικού υλικού προφύλαξης για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και την επάρκεια σε κλίνες ΜΕΘ.

150 ευρώ

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός, όποιος κυκλοφορεί θα πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και ο λόγος της μετακίνησής του να βεβαιώνεται είτε με έγγραφο του εργοδότη του (περίπτωση μισθωτού) είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση (περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου).

Μάλιστα, όπως είπε, στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση, ενώ τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου θα διενεργούν: ΕΛ.ΑΣ., Δημοτική Αστυνομία, Λιμενικό, Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Από το μέτρο εξαιρούνται μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής, κρατικοί λειτουργοί και τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, Πολιτικής Προστασίας, Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων.

Πανδημία COVID-19

Τα κόμματα ζητούν στήριξη της δημόσιας υγείας

ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. τάχθηκαν υπέρ κάθε μέτρου που έχει στόχο τη στήριξη της δημόσιας υγείας. Σε ανακοίνωσή της μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού η Κουμουνδούρου ανέφερε ότι είναι απαραίτητη η ατομική ευθύνη, όμως «ακόμα πιο απαραίτητη είναι η στήριξη της δημόσιας υγείας». Υπό αυτό το πρίσμα ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι πλέον «δεν χωρούν ρητορικές διαβεβαιώσεις και αόριστες εξαγγελίες, αλλά συγκεκριμένες πράξεις που θα θωρακίσουν σήμερα κιόλας το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εκεί που χτυπά η καρδιά και η ψυχή της ελληνικής κοινωνίας αυτή τη δύσκολη στιγμή».

Με μια ολιγόλογη ανακοίνωση το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σημείωνε πως «στηρίζει κάθε μέτρο που συμβάλλει στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του επέκρινε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν έχει προχωρήσει στην επίταξη ιδιωτικών μονάδων υγείας και την ένταξή τους σε κρατικό σχεδιασμό, ενώ αναφέρθηκε και στις άλλες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας. «Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχει μετακύλιση της κρατικής ανεπάρκειας στην ατομική ευθύνη και η απόδοση της πανδημίας αποκλειστικά σε ατομικές συμπεριφορές, για να μείνουν στο απυρόβλητο οι μεγάλες κρατικές ελλείψεις», ανέφερε ο Περισσός καταλήγοντας ως εξής: «Μένουμε δυνατοί. Δεν μένουμε σιωπηλοί».

 

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με δύο μέτρα και δύο σταθμά
Η κυβέρνηση κάνει πίσω στην επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στην Εκκλησία και περιορίζεται σε... συστάσεις
Με δύο μέτρα και δύο σταθμά
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με χαμηλές προσδοκίες αρχίζει η τουριστική περίοδος
Σε χαμηλές πτήσεις για τον τουρισμό προσανατολίζεται η κυβέρνηση, η οποία έχει ρίξει κατά πολύ τον πήχη των προσδοκιών για τη φετινή τουριστική περίοδο.
Με χαμηλές προσδοκίες αρχίζει η τουριστική περίοδος
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καμπανάκι για τον κορονοϊό
Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου, αποφασίστηκε εντατικοποίηση των ελέγχων και πρόσθετα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, όπου κριθεί αναγκαίο.
Καμπανάκι για τον κορονοϊό
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψάχνουν φρένο στην κατάχρηση των μετακινήσεων
Η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή πρόσθετων χρονικών περιορισμών. Αλλο ένα χωριό σε καραντίνα. Επιπλέον περιορισμοί σε δήμους της Καστοριάς και της Ξάνθης. Αραιώνουν οι λαϊκές. .
Ψάχνουν φρένο στην κατάχρηση των μετακινήσεων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Νέα έκτακτα μέτρα
Η κυβέρνηση αποφάσισε μεταξύ άλλων το κλείσιμο από αύριο Τετάρτη και των εμπορικών καταστημάτων, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις, και την υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες για όσους εισέρχονται στην Ελλάδα από...
Νέα έκτακτα μέτρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας