• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.7°C / 15.1°C
  1 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.2°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.0°C / 13.3°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.6°C / 8.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  10°C 6.3°C / 10.4°C
  1 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.4°C / 8.5°C
  4 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.9°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 13.8°C / 18.7°C
  5 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 10.9°C / 14.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.8°C
  4 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.6°C / 10.6°C
  4 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  4 BF
  67%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.5°C / 11.9°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 11.7°C
  2 BF
  59%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.8°C
  1 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 15.9°C
  2 BF
  49%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 9.3°C
  1 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 7.1°C / 11.1°C
  2 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.8°C / 4.8°C
  2 BF
  62%

O υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

EUROKINISSI / ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίνει Δώρο Πάσχα σε όλους τους ...εργοδότες

 • A-
 • A+
Με νομοθετική ρύθμιση η μετάθεση, μετά τη σύγχυση που προκάλεσε η δήλωση Σταϊκούρα και τη «διόρθωση» από τον πρωθυπουργό • Και τον καθορισμό του κατώτατου μισθού παρασύρει η πανδημία.

Χωρίς ασπασμούς αλλά και χωρίς δώρο Πάσχα (αναλογεί στο ½ του μηνιαίου μισθού) θα κάνει Ανάσταση τουλάχιστον ένας στους δύο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, καθώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται να δώσει τη δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας καταβολής στο σύνολο των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από το αν έχουν κλείσει με κυβερνητική απόφαση ή αν έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους από την πανδημία.

Το δώρο θα καταβληθεί στους εργαζόμενους «αλλά ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια υπουργεία…», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Για τη μετάθεση της ημερομηνίας θα απαιτηθεί νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να αρθούν, υπό προϋποθέσεις, οι ποινικές ευθύνες για τη μη καταβολή δώρου για όσους εργοδότες θελήσουν να αξιοποιήσουν την «ελευθερία» που θα τους δίνει η ρύθμιση.

Τη διάταξη θα κληθούν να συντάξουν τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, που θα κάνουν σχετικές ανακοινώσεις ενδεχομένως και σήμερα. Σε αυτήν θα ορίζεται ότι το δώρο Πάσχα, του οποίου η δαπάνη ανέρχεται περίπου στο ύψος του 1 δισ. ευρώ, θα καταβληθεί αργότερα, σύμφωνα δε με ασφαλείς πληροφορίες τον Ιούνιο, όταν ίσως αρχίσει να εμφανίζει σημεία ανάκαμψης η οικονομία και θα έχει αποδοθεί σημαντικό τμήμα της ενίσχυσης προς τις επιχειρήσεις.

Καταγγελίες στη ΓΣΕΕ

Την αναστολή του δώρου προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, αυξάνοντας υπέρμετρα την ανασφάλεια και προσθέτοντας ακόμη ένα ερώτημα σε αυτά που συνεχίζουν να θέτουν εργαζόμενοι σε συνδικάτα, στην ηλεκτρονική σελίδα πληροφόρησης και καταγγελιών της ΓΣΕΕ, Aντι-CoVIT-19, στον ΟΑΕΔ και σε νομικούς.

Μεγάλο μέρος των καταγγελιών συνεχίζει να καταλαμβάνει η έλλειψη μέτρων προστασίας στον χώρο εργασίας, αφού και σύμφωνα με έρευνα της Alco, από τις απαντήσεις 1.500 ατόμων που έδωσαν τηλεφωνικές συνεντεύξεις (10-14 Μαρτίου) 1 στους 3 (ποσοστό 32%) δηλώνει ότι δεν έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, με την εικόνα να γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική σε εργαζόμενους με μερική απασχόληση. Αντιθέτως, ενισχυμένη φαίνεται ότι είναι η ατομική προστασία, καθώς οι εργαζόμενοι, σε ποσοστό 92%, έχουν λάβει τα μέτρα τους.

Χθες ο Γ. Βρούτσης έκανε έκκληση από το βήμα της Βουλής προς τους εργοδότες, ζητώντας να μην κάνουν απολύσεις. «Κάνω έκκληση» είπε, οι απολύσεις αυτήν την περίοδο «ούτε ηθικά σωστό είναι, ούτε οικονομικά, ούτε κοινωνικά. Είτε θα βγούμε όλοι μαζί, είτε θα ηττηθούμε όλοι» είπε ο υπουργός. Να σημειωθεί ότι ήδη μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, κατά πληροφορίες, έχουν καταγραφεί 115.000 απολύσεις.

Ο κατώτατος μισθός

Επιπτώσεις και στη διαδικασία επανακαθορισμού του κατώτατου μισθού φαίνεται ότι θα επιφέρει η πανδημία στην αγορά εργασίας. Αίτημα για πάγωμα της διαδικασίας υπέβαλε η ΓΣΕΒΕΕ. Επίσης στο υπόμνημα των 23 προτάσεων για συμπληρωματικά μέτρα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

■ Επέκταση στους 6 μήνες της αναστολής πληρωμής των εισφορών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και αναστολή όλων των σχετικών δόσεων ασφαλιστικών ρυθμίσεων. Ειδικά για τις ρυθμίσεις οφειλών των ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενων προτείνεται αντί της αναστολής το πάγωμα και η μεταφορά τους σε μεταγενέστερο χρόνο, με τη δυνατότητα είτε εξαγοράς τους είτε αφαίρεσής τους από τον ασφαλιστικό χρόνο του ασφαλισμένου.

■ Χορήγηση του επιδόματος ύψους 800 ευρώ και στο σύνολο των ΕΒΕ, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων μετά από αίτημά τους.

■ Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε όλους τους ενεργούς ΕΒΕ στους οποίους έχει διακοπεί λόγω οφειλών.

■ Αναστολή πληρωμής ρυθμίσεων προς Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς και δημοτικών τελών και δημοτικών μισθωμάτων για 4 μήνες.

■ Πλήρης προστασία επαγγελματικής στέγης για διάστημα 6 μηνών σε περίπτωση μη πληρωμής μισθωμάτων στους εκμισθωτές (ιδιώτες ή Δημόσιο και ΟΤΑ).

■ Αναστολή καταβολής δόσεων επιχειρηματικών και στεγαστικών δανείων για τους επόμενους 6 μήνες χωρίς προϋποθέσεις και αστερίσκους.

■ Αρση των ποινικών κυρώσεων για τη σφράγιση επιταγών, μετατροπή του διαστήματος σφράγισης των ακάλυπτων επιταγών σε 90 ημέρες και μη αναγγελία στο «Τειρεσίας».

■ Αναστολή διαδικασιών διακοπής στις παροχές ρεύματος, υδροδότησης, φυσικού αερίου και τηλεπικοινωνιών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη πληρωμής λογαριασμών για 4 μήνες.

■ Προστασία πρώτης κατοικίας και αναστολή πλειστηριασμών έως τα τέλη του 2020.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκατοντάδες νέοι ΚΑΔ στη λίστα «θυμάτων»
Στην εκτίμηση ότι η ύφεση φέτος στην ελληνική οικονομία θα είναι από 1% έως 3% προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναθεωρώντας πολύ γρήγορα τις προβλέψεις για στασιμότητα που έκανε ο ίδιος την...
Εκατοντάδες νέοι ΚΑΔ στη λίστα «θυμάτων»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με τρία αιτήματα ο Σταϊκούρας στο Eurogroup
Τριπλή ευελιξία στο δημοσιονομικό της πρόγραμμα θα ζητήσει η Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας που θα εξετάσει μέτρα στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης που πλήττονται από τον κορονοϊό.
Με τρία αιτήματα ο Σταϊκούρας στο Eurogroup
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση «απόδρασης» με ενισχυμένο πακέτο μέτρων
Με το χαρτί των φοροελαφρύνσεων, των εισοδηματικών ενισχύσεων για ανέργους και ευάλωτους και των μέτρων-ανάχωμα για την ακρίβεια ανεβαίνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Επιχείρηση «απόδρασης» με ενισχυμένο πακέτο μέτρων
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απειλών συνέχεια με αναπλήρωση των ανεμβολίαστων από 1η Σεπτέμβρη
Το υπουργείο Υγείας δίνει συνέχεια στον εκβιασμό στέλνοντας έγγραφο προς όλες τις διοικήσεις των δομών υγείας στο οποίο δίνει εντολή για άμεση αναπλήρωση των μελών του προσωπικού, που δεν θα έχει εμβολιαστεί...
Απειλών συνέχεια με αναπλήρωση των ανεμβολίαστων από 1η Σεπτέμβρη
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εξαναγκασμός από την πίσω πόρτα;
Δεν περιορίζεται μόνο στους εργαζομένους σε συγκεκριμένες δομές ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Μία παράγραφος σε άρθρο της τροπολογίας αφήνει ορθάνοιχτο το παράθυρο να επιβληθεί και σε ορισμένες κατηγορίες...
Εξαναγκασμός από την πίσω πόρτα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας